I slutet av förra veckan gick Silicon Valley Bank (SVB) omkull. Bankkraschen är den näst största i USA:s historia efter Lehman Brothers år 2008, en historia som blev startskottet på finanskrisen som följde. Under helgen har den amerikanska regeringen tagit fram en krisplan för att stärka omvärldens förtroendet för banksystemet och i händelse av att andra banker skulle följa efter.

Blott två dagar senare stängdes Signature Bank på söndagen ned och likt Silicon Valley Bank klev Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) och tog kontroll över banken, vars kollaps efter Silicon Valley Bank är den tredje största i USA:s historia. FDIC är ett statligt ägt bolag, men som i praktiken agerar som en oberoende federal myndighet med syfte att utfärda insättningsgarantier på upp till 250 000 USD.

Signature Bank har utmärkt sig för att ha tung exponering mot kryptovalutor, som i september 2022 stod för en fjärdedel av alla bankens insättningar. Även om beskedet att stänga banken kom plötsligt var det inte under lika dramatiska former, utan myndigheter såg det som en systemrisk att hålla banken öppen. En orsak kan vara rädsla för en så kallad bank run, där kunder i massor plockar ut sina pengar samtidigt, som direkt reaktion på stängningen av Silicon Valley Bank.

Stängningarna av Silicon Valley Bank och Signature Bank har ingen direkt koppling, men det är ändå inte svårt att se en sådan. Där Signature Bank har var tungt exponerade mot kryptomarknaden var Silicon Valley Bank inriktade på startup-bolag inom tech-sektorn, en bransch som får anses är nära anknuten krypto.

När Silicon Valley Bank gick omkull påverkade det svenska pensionsföretaget Alecta, något som även här fallet här då de är storägare i Signature Bank. En annan amerikansk bank som just nu är i fritt fall på börsen är First Republic – där Alecta också investerat stort. Alecta är igång med en analys för att se vad "som har gått fel" när de valde att lägga stora delar av sitt eget och pensionssparares kapital på amerikanska nischbanker.

Källa: Reuters