Många som har uppgraderat till Windows 11 har upptäckt att både Start-menyn och aktivitetsfältet saknar funktioner som fanns i Windows 10. Ett och ett halvt år senare saknas fortfarande funktioner som möjligheten att låta varje programfönster ligga för sig i aktivitetsfältet, men snart ser det ut att bli ändring på det.

I höstens stora uppdatering av systemet planerar Microsoft nämligen att återinföra flera saknade funktioner, rapporterar Windows Latest. I det senaste Dev Channel-bygget av Windows 11 (version 23440) ingår både möjligheten att aldrig kombinera knappar i aktivitetsfältet och att visa fönstertitlar jämte ikonerna som förr. Båda har inställningar för att slå av och på så att användare som föredrar det avskalade gränssnittet i Windows 11 kan behålla det.

windows-11-gamla-aktivitetsfältet.jpg

Gammaldags aktivitetsfält i Windows 11 (här med hjälp av Explorerpatcher)

taskbar-overflow-v2838.webp

Nuvarande mer avskalad design med endast ikoner.

En annan nyhet i uppdateringen är möjligheten att dölja tid och datum till höger i aktivitetsfältet, vilket kan vara särskilt användbart på mindre skärmar där utrymmet är begränsat. Höstuppdateringen av Windows 11 väntas även innehålla stora nyheter i Utforskaren, och rykten har talat om förbättringar av automatisk fönsterfästning, mörkt läge i hela systemet och nya finjusteringar av ljudvolymer för enskilda program.