För några veckor sedan visade sig för hög spänning i felkonfigurerade BIOS ligga bakom trasiga Ryzen 7000-processorer, vilket löstes med både ny AGESA-kod och BIOS-versioner. Kort därefter riktades kritik mot Asus, för att ha skött hanteringen sämre än konkurrenterna. Nu svarar Asus på kritiken och förtydligar sina villkor.

Kritiken omfattar flera punkter, däribland att Asus rekommenderade betaversioner som lösning, samtidigt som de följdes åt av en varning om att användning av densamma bryter garantin. I ett pressmeddelande förtydligar Asus att alla BIOS-versioner, även beta, täcks av garantivillkoren. Det inkluderar alla uppdateringar även efter att spänningsproblemet uppdagades.

Utöver det fick Asus även en känga för bolagets inställning och kommunikation gällande automatiska överklockningsfunktioner. Det bemöts med ett tillägg om även att garantin gäller även vid användning av automatiska överklockningsfunktioner och profiler för primärminnen, inklusive AMD Expo, Intel XMP eller DOCP.

Ovanligt med garanti vid överklockning

I Sverige bekräftade Asus att garanti gäller för samtliga BIOS-versioner redan föregående vecka. Förtydligandet gällande Expo är däremot nytt och betydligt mer överraskande. Hos merparten av tillverkare är överklockning traditionellt inte något som faller inom garantivillkoren, oavsett om det handlar om manuell överklockning eller automatiska funktioner.

Med den uppdateringen blir Asus villkor därmed potentiellt förmånligare än konkurrenternas, även för användare med andra plattformar än AM5. Huruvida det räcker för att blidka upprörda användare återstår däremot att se.

Läs mer: