Qnap fortsätter att släppa nya NAS-enheter och idag har jag fått äran att testa deras senaste NAS för det digitala hemmet: TS-262. Det är en enhet som kommer med en Celeron-processor, 4 GB primärminne, HDMI 2.0-utgång och stöd för två vanliga SATA-hårddiskar och två M.2 NVME-enheter. Sist men inte minst finns en PCI Express 3.0 x2-plats som till exempel kan användas för snabbare Ethernet eller fler M.2 NVME-enheter.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

swedbearfejs.png

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Björn Endre

  • Användarnamn: @Björn Endre

  • Registrerad: 2004

  • Plats: Huddinge

  • Specialitet: Datorer och hårdvara

En av SweClockers mest välrenommerade medlemmar och en riktig legendar i hårdvaruvärlden. Björn har varit med sedan 1990-talet och är bland annat känd som grundaren till Bjorn3D.com, en internationell sajt om datorer och hårdvara som också bär hans namn.

Inte helt otippat älskar han att undersöka och testa nya teknikprodukter, oavsett om det gäller en spännande tv, en ny datorkomponent eller ett komplett datorsystem. Han har dessutom ett brinnande intresse för nätverk och tillhörande teknik.

När han inte testpilotar på SweClockers jobbar Björn som senior utvecklare på Lexly, coachar sina barn i fotboll och försöker (med varierande framgång) hitta tid till att lira de senaste speltitlarna på konsol och PC.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Qnap som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer Qnap TS-262

Egenskap

Värde

Processor

Intel Celeron N4505
2 kärnor, 2 trådar
Maximal klockfrekvens om 2,9 GHz

Grafikprocessorer

Intel UHD Graphics

Krypteringsmotor

AES-NI

Hårdvaruvaruaccelererad omkodning

Ja

Primärminne

4 GB (Maximalt 4 GB)

Hårddiskplatser

2× 3,5-tums SATA 6 Gbps

M.2-platser

2× M.2 2280 PCI Express 3.0 x1

Stöd för SSD-cache-acceleration

Ja

Ethernet

1× 2,5 Gbps

5/10 Gbps Ethernet

Valfritt med expansionskort

Expansionsplats

1× PCI Express 3.0 x2

USB

2× USB 2.0
2× USB 3.2 Gen 2-portar Type-A (10 Gbps)

Bildutgång

1× HDMI 2.0 (upp till 4 096 × 2 160 upplösning vid 60 Hz)

LED-indikatorer

Ström/status, LAN, USB, hårddisk 1-2

Knappar

Ström, USB-kopiering, återställning

Mått (H × B × D)

168 × 105 × 226 mm

Vikt (netto/brutto)

1,55 kg/2,68 kg

Nätaggregat

65 watt extern

Effektförbrukning: Hårddiskar i viloläge / typiskt driftläge

8,2 W/12,4 W

Fläkt

1× 70 mm

Maximalt antal samtidiga anslutningar (CIFS), med maximalt minne

1 500

RAID

JBOD, Single, RAID 0, RAID 1

Filsystem

Internt: EXT4, Externt: EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+, och exFAT

Pris vid publicering

Cirka 6 000 kronor

Qnap TS-262 är en för hemmet välutrustad NAS-enhet. Jag har alltid gillat att Qnap sätter 2,5 Gbps Ethernet-portar i sina NAS-enheter eftersom det tillsammans med stödet för flera NVME-enheter, innebär att du kan få ut bättre hastighet när du sparar till eller hämtar data från din NAS.

Utbyggnadsmöjligheten är också bra hos TS-262. Utöver de två M.2-platserna har Qnap en mängd med instickskort som kan sättas in på den lediga PCI Express 3.0 x2-platsen. Bland dessa kort hittar vi stöd för ännu fler NVME-enheter, snabbare Wifi och snabbare Ethernet.

Något jag är väldigt nyfiken på är stödet för Google Edge TPU via Coral M.2 Accelerator B+M key. Enligt Qnap ska den hjälpa NAS-enheten med snabb ansiktsigenkänning och objektidentifiering, både i programmet Qumagic och via QVR Face i realtidsvideo. Tyvärr fick jag inte tag i en i tid för denna testpilot men förhoppningsvis kan jag testa det med nästa Qnap-NAS som hamnar på mitt bord. Jag har tusentals bilder tagna de senaste 20 åren som jag gärna vill ha genomgångna.

TS-262 kommer med en tvåkärnig Celeron 4505-processor som även ger NAS-enheten bild via Intel UHD Graphics. Om du har behov att kunna visa bild från NAS-enheten sitter det en HDMI 2.0-anslutning på baksidan. Den är användbar om du till exempel vill använda TS-262 tillsammans med övervakningskameror eller att strömma film från den direkt till TV:n.

Närmare titt

ts-262-box.jpg
ts-262-accessories.jpg

Qnap fortsätter med att leverera sina NAS-enheter i relativt enkla kartonger, där informationen endast finns på en större klisterlapp. Det viktiga är självklart att innehållet skyddas och allt skyddas bra med mjuk frigolit. Utöver NAS-enheten skickar Qnap med ett antal skruvar för att skruva fast en SSD eller en vanlig hårddisk, en Ethernet-kabel samt externt nätaggregat nätaggregat.

ts-262-nas-1.jpg
ts-262-baksida.jpg

TS-262 är vit med en guld-detalj på framsidan. Allt är av tjockare plast vilket visserligen inte känns lika bra som med ett metall-chassi, men fortfarande inte alltför plastigt. På framsidan finns det ett antal LED-lampor som bland annat visar aktivitet på de två diskarna. En USB-anslutning finns för att ansluta en USB-enhet och med en dedikerad knapp går det att automatiskt kopiera från den anslutna USB-enheten direkt till NAS-enheten. På baksidan hittar du tre USB-anslutningar, en HDMI 2.0-anslutning och en Ethernet-anslutning.

ts-262-hdd.jpg
ts-262-hdd-1.jpg

Om du vill sätta in vanliga hårddiskar behöver du inte öppna upp hela TS-262 utan då räcker det att ta bort locket på framsidan och ta ut de två hårddiskhållarna. Qnap skickar med skruvar men de är inte nödvändiga med vanliga 3,5-tumsenheter, utan behövs endast om du vill skruva fast en SSD.

ts-262-pcie.jpg
ts-262-m2.jpg

För att montera en eller två M.2-SSD eller ett PCI Express-kort måste sidan på NAS-enheten bort, vilket är möjligt genom att avlägsna två skruvar i bakkant. Då kommer du lätt åt båda M.2-platserna och PCI-Express-platsen.

Installation

Qnap har programmet Qfinder Pro för Windows och Mac OS som gör det enkelt att hitta en Qnap-NAS på nätverket. Programmet är användbart även efter installationen eftersom det ger en snabb överblick över hur enheten mår, samt gör det enkelt att ladda upp filer och komma åt nätverksmappar.

qnap_finder.png

Om du startar Qnap TS-262 med helt nya diskar får du möjlighet att ställa in ett nytt administratör-konto för NAS-enheten. När detta är gjorts avaktiveras det vanliga admin-kontot.

install1.png
install2.png
install3.png
install4.png

Om du har gamla hårddiskar som använts i en Qnap tidigare kan du använda dessa och ska förhoppningsvis direkt kunna fortsätta med alla filer och inställningar. Jag stötte dock på ett problem när jag tog två av diskarna jag använde i min Qnap TS-464-testpilot.

Qnap QTS hade stora problem att hantera dessa diskar och trodde de tillhörde en existerande trasig lagringspool. När jag försökte ta bort lagringspoolen så stannade procenträknaren på 24 procent och inget hände mer. I slutändan valde jag att ta ut diskarna och ta bort alla existerade volymer via en dator.

lagring1.png
lagring2.png
lagring3.png
lagring4.png
lagring5.png
lagring6.png
lagring7.png
lagring8.png

Efter att du loggar in för första gången får du möjlighet att sätta upp din första lagringspool och volym. Självklart kan du göra detta manuellt senare.

Mjukvaran

ts-262-desktop.jpg

Qnap TS-262 använder ett operativsystem som heter QTS. De av er som läst tidigare Qnap-testpiloter vet att det är ett operativsystem som använder sig av ikoner för ett lite mer Ipad-likt gränssnitt. Det betyder självklart inte att det är begränsat utan det är fullpackat med funktionalitet som du förväntar dig av en NAS utöver ren lagring.

ts-262-controlpanel.jpg

Qnap bygger in mycket funktionalitet direkt i QTS, medan annan funktionalitet läggs till via applikationer. Jag tycker det är en bra balans mellan att ha mer generell funktionalitet, som användarhantering och liknande direkt installerat, och sedan låta användaren bestämma vad mer som ska installeras. Bland funktionerna som kommer med som standard finns en webserver, en Maria DB-databas och TFTP-server.

ts-262-apps.jpg

Jag hittar 77 stycken applikationer i Qnaps applikationscenter. Det finns flest program i kategorierna säkerhetskopiering, utveckling och underhållning, vilket kanske inte är så förvånande. Qnap erbjuder också flera applikationer för kameraövervakning.

ts-262-notes.jpg

Redan i min Qnap TS-464-testpilot gnällde jag lite på att Qnap ännu inte har någon motsvarighet till Synology Office som kommer komplett med textredigerare, kalkylprogram och presentationsprogram. Tyvärr har situationen ännu inte förbättrats så det bästa du får hos Qnap är deras Notes Station 3, som visserligen låter flera användare jobba tillsammans i enklare dokument, men som inte riktigt är en ersättare för Google Docs och liknande.

ts-262-contain.jpg
ts-262-virt.jpg

Qnap har däremot ett riktigt bra utbud av applikationerför att virtualisera eller köra containers. Det finns till och med en färdigt Ubuntu-applikation som låter dig använda TS-262 som en Linux-dator, antingen via webbläsaren eller via HDMI-anslutning till en skärm.

IMG_6881.jpeg

När det kommer till den övriga användningen av HDMI-anslutningen är det främst Hybrid Desk Station som ska användas. Via denna applikation får du tillgång till webbläsare, Facebook, Spotify och några videoprogram. Ska jag vara ärlig är det dock inget speciellt imponerande utbud av applikationer som Qnap erbjuder och det känns som företaget slutat bry sig om denna funktion.

IMG_6884.jpeg

Chrome som skickas med är fortfarande en äldre version och du som användare tvingas att ladda ned en version och manuellt installera den. Jag som teknikkunnig kan det, men för vanliga användare kan jag definitivt känna det blir för komplicerat, särskilt som du antingen måste ansluta ett tangentbord eller använda Qremote-applikationen för att kunna fortsätta med installationen.

Qnap har en hel drös med mobilapplikationer med diverse Q-namn: Qvideo, Qsync, Qfile, Qmanager, Qnotes och så vidare. Varje applikation används med en specifik funktion hos NAS-enheten, vilket gör att du visserligen inte behöver installera en applikation med massor av funktionalitet som inte behövs, men samtidigt innebär att du kommer ha en mängd med separata. För att utnyttja dessa fullt ut rekommenderas ett Qnap-konto men de flesta går också att använda direkt genom att mata in IP-adress till NA-enheten.

Prestanda

För att testa prestanda tog jag två Western Digital 4 TB WD40EFZX-hårddiskar och satt upp dom i RAID 1. Jag kopplade sedan TS-262 och min PC – som har en 10 Gbps Ethernet-anslutning – till en Netgear-switch som är bestyckad med två 10 Gbps Ethernet-anslutningar.

Läs

Skriv

290 MB/s

155 MB/s

Med läs- och skrivtester kan jag konstatera god prestanda som närmar sig gränsen vad nätverksporen kan ge, åtminstone när det gäller läsprestanda. Jag hade tyvärr inte tillgång till flera NVME-enheter denna gång, men mitt förra test är en indikation på vad som är att vänta, och du slår relativt fort i taket för vad 2,5 Gbps-porten kan ge. Därför bör du inte förvänta dig för mycket ur prestandasynpunkt genom att byta till SSD. Sätter du in ett instickskort med 10 Gbps Ethernet ska du dock kunna få ut lite mer prestanda.

Fördelen jag ser med NVME-enheter är att du kan använda det som SSD-cache eller via Qnaps Qtier-funktion, som låter dig blanda SSD och vanlig hårddisk i en lagringspool. Systemet flyttar sedan runt data beroende på hur ofta du anropar den så att data som sällan/aldrig anropas ligger på mekaniska enheter, medan annan data läggs på SSD.

Sammanfattning

Qnap fortsätter att leverera bra NAS-enheter och det är mycket som jag gillar med Qnap TS-262. Först och främst är hårdvaran bra för en hemma-NAS. Du får en kompetent processor, lagom med minne och en snabb Ethernet-port. Du får även stöd för två NVME-enheter och även möjlighet att stoppa in ett PCI Express-kort som bygger ut NAS-enheten ännu mer.

Ska jag gnälla lite på hårdvara tycker jag det hade varit trevligt med en USB Type-C-anslutning. Det hade självklart också varit trevligt att kunna bygga ut med mer minne, särskilt om du tänker använda den för mer avancerad virtualisering.

Mjukvaran är också väldigt bra. Jag gillar vad Qnap gör med sin mjukvara och jag tror att grundfunktionaliteten duger för de flesta avancerade hemmaanvändarna. Qnap erbjuder också en drös med bra applikationer som utökar funktionaliteten. Jag använder personligen Container station för att kunna köra en del mindre Docker-container, och även Owncloud som jag använt för att synkronisera filer mellan flera enheter.

Även på mjukvarusidan finns det dock saker som Qnap kan göra bättre. Jag kan inte låta bli att få känslan att Qnap inte riktigt lägger ner någon tid på Hybrid Desk Station eftersom applikationerna lämnar en del att önska och man inte ens sett till att uppdatera Chrome utan tvingar användaren göra det manuellt.

De saker jag tycker Qnap kan göra bättre är dock ganska små i det stora hela. Jag upprepar mig från mina tidigare Qnap-testpiloter, men det enkla faktum är att Qnap gör väldigt bra produkter.

Jag skulle utan tvekan rekommendera Qnap TS-262 om du är ute efter en mindre NAS för hemmet men fortfarande vill ha bra funktionalitet. Jag har sett Qnap TS-262 i ett fåtal butiker med ett pris runt 6 000 kronor, vilket låter som ett rimligt pris med tanke på hårdvaran och utbyggnadsmöjligheterna.

Fördelar

  • 2,5 Gbps Ethernet

  • Stöd för upp till två stycken M.2 NVME-enheter

  • PCI Express anslutning

  • Lätt att använda

  • Funktionsrik

  • Bra prestanda

  • Bra utbud av extra funktioner via applikationer

Nackdelar

  • Vore trevligt med en USB Type-C-anslutning

  • Applikationerna som används med HDMI-utgången skulle må bra att uppdateras

  • Minnet går inte att utöka