Microsoft och mobiltelefoner har en brokig historia. Företaget var sena på bollen och lanserade Windows Phone OS 2010, flera år efter att Android och Ios var förhållandevis etablerade. Trots stor satsning, vilket inkluderade köp av anrika Nokia, lades mobilsatsningen på hyllan runt 2015.

I en intervju med Business Insider fick företagets VD Satya Nadella frågan om strategiska misstag eller saker han ångrade, vilket ledde till ett förvånansvärt ärligt svar kring just mobilsatsningen.

Beslutet som jag tror att många pratar om - och ett av de svåraste beslut jag fattade när jag blev VD - var vår avveckling av mobiltelefonen. I efterhand tror jag att det kanske hade funnits sätt att få det att fungera genom att kanske omdefiniera kategorin datorer mellan PC, surfplattor och telefoner. – Satya Nadella, VD på Microsoft.

Nadella är inte den första Microsoft-chefen som visat missnöje kring Microsofts misslyckade mobilsatsningar. Microsoft-grundaren Bill Gates har sagt att avsaknaden av telefonplan är ett av hans största misstag och Steve Ballmer, som var VD innan Nadella, önskar att företaget hoppat på bollen med mobiltelefoner betydligt tidigare.

Mer mobil mjukvara i framtiden

Huruvida Microsoft kommer satsa hårdare på telefonhårdvara i framtiden är för tillfället okänt. Den senaste satsningen har varit tveskärmade Surface Duo, men med Surface-pappan Panos Panays avhopp ser det mörkt ut för Duo. I stället väntas fokus fortsätta läggas på mjukvara till Android och Ios och sammanlänkning med Android-telefoner och Windows-datorer.

Saknar du Windows Phone?