Det har varit en stökig vecka för gamers med mycket blandade känslor. Rockstar meddelade i slutet av förra veckan att en första trailer för det efterlängtade Grand Theft Auto VI skulle släppas på tisdag klockan 15:00. Det har gått tio år sedan femte upplagan släpptes, så peppen var enorm. Det blev dock en kalldusch för Rockstar när trailern läckte, vilket gjorde att spelstudion var tvungna att släppa trailern i förtid. Tråkigt för Rockstar som ville att spelvärlden gemensamt skulle få avnjuta trailern, men då trailern slog tittarrekord är det nog ingen som i slutändan är bitter.

Med årets aningen slaskiga och dåliga PC-lanseringar är detta nog ett bra beslut.

Förutom PC-spelare. Det blev inte bara en kalldusch för utvecklarna som blev tagna på sängen med den läckta trailern, utan PC-spelare som längtat efter uppföljaren fick sig en känga.. 2025 släpps spelet till Playstation 5 och Xbox Series X/S, och förstås till Pro-versionerna av konsolerna som kan dyka upp innan dess. PC-spelare får vänta. Hur länge? Ytterst oklart.

GTA V släpptes till PC två år efter konsolsläppet, medan Red Dead Redemption 2 dröjde 13 månader mellan lanseringarna. Oavsett hur lång väntan blir med GTA VI sticker det ordentligt i ögonen för PC-spelare. Bara genom att skriva dessa meningar hör jag hur nävar knyts intill skrivbordet. Jag vet. Det är frustrerande. I kommentarerna på varje grej vi publicerat kring GTA VI syns frustrationen. Det är trist. PC-spelare känner sig nedprioriterade. Rockstar är giriga.

gtav_details09122014_006.jpg

GTA V gjorde ett ordentligt avtryck när det släpptes 2013.

Det finns även motsatta reaktioner kring situationen och motsatta åsikter. Givetvis finns det mycket glädje och förhoppningar kring lanseringen, oavsett vilka som får spela först. Det är ändå kul att se. Och jag själv hör till den skaran. Trailern ser fenomenal ut och om Rockstar kan leverera upplevelsen som förmedlades i trailern kan det bli bra. Riktigt bra.

Något som inte riktigt lyfts lika mycket kring den sena PC-lanseringen är hur, förhoppningsvis, mycket bättre den versionen kommer vara. Både GTA V och Red Dead 2 till PC var betydligt vassare och härliga att spela jämfört med originalversionen. Den extra tiden utvecklarna får genom att köra senare lansering kan läggas på ytterligare finputs som i slutändan gynnar alla. Och med årets aningen slaskiga och dåliga PC-lanseringar är det nog ett bra beslut.

GTA VI upplösning.jpg

Spelvärlden har skyhöga förhoppningar om GTA VI.

Samtidigt är det förhållande ”enkelt” att utveckla spel till PC. Nya konsolerna är mer lika datorer än tidigare konsolgenerationer. Med Rockstars erfarenhet borde det inte finnas någon direkt anledning att inte släppa spelet överallt samtidigt. Den insikten svider och går inte att skaka bort.

I slutändan är allt kanske irrelevant. GTA 5 är typ moderna tidens mest sålda spel med nästan 200 miljoner exemplar. Rockstar vet vad de håller på med. Att inte släppa spelet till PC är ett aktivt val. Det suger. Vi måste acceptera det. Kommer Rockstars säljplaner påverka ditt köp? Troligtvis inte. Risken är stor att du kommer äga GTA VI i lika många exemplar som GTA V, vilket är ett faktum som bara är att acceptera.