Våren är officiellt här och med den kommer betydligt ljusare tider. Ljuset kan vara trevligt, men TV-tittande i ljusa miljöer är sällan en härlig upplevelse. I denna del av TV-guiden kommer vi gå igenom vad som är viktigt för dig att tänka på om du planerar att köpa en ny TV till det ljusa rummet, eller tänker flytta TV:n till en ljusare plats i hemmet.

Ljusstyrka och Reflexfilter:

  • En TV bör ha tillräcklig ljusstyrka för att klara av höga belysningsnivåer i ett ljust rum.

  • Bra reflexfilter minskar störningar från omgivande ljus och bibehåller bildens kontrast.

Adaptivt HDR och Gamma-reglage:

  • Funktioner som anpassar HDR-bilden till rummets ljusnivåer är fördelaktiga.

  • Justering av gamma-nivåer kan förbättra synligheten av detaljer i skuggorna.

Optimering för Ljust Rum:

  • TV:ns egenskaper bör vara optimerade för visning i ljust belysta rum.

  • Det är viktigt att välja en TV som kan hantera utmaningarna med starkt omgivande ljus.

En viktig skillnad är mellan ett "ljust rum" med betoning på inredning i nordisk stil och ett ljust rum som i att rummet fylls med mycket ljusenergi. När jag frågar om ditt rum är ljust kommer de flesta svara ja, för att man upplever det som ljust baserat på hur man möblerar rummet mot vita väggar. Annars är de svenska hem jag besökt rätt dåliga på just ljus i form av belysning. Man prioriterar dagsljus genom fönster och har annars rätt undermålig belysningsgrad. Vinterhalvåret är det rätt mörkt hemma även med lamporna tända.

ljust-rum.jpg

Detta är ett ljust rum i betydelsen av belysningsnivå. Panoramafönster med dagsljus rakt i in i rummet. I detta rum behöver du högt rankade reflexfilter och högt rankad ljusstyrka. Men det kommer aldrig bli ett optimalt rum för filmtittande och upplevelse. Annat än på kvällen då.

Vad vi är ute efter här är en TV är ljust rum i betydelsen av illuminans eller belysningsstyrka. Det man brukar mäta i lux-nivåer (se föregående avsnitt). Nu har långt ifrån alla en lux-mätare och de mätare som finns att köpa är rätt varierande, särskilt appar som ska mäta lux-nivåer via mobilkameran. Därför kan det var enklare att utgå ifrån rummets förutsättningar med belysning och fönster den tiden på dygnet man tittar på TV.

Är ditt vardagsrum lika ljust som ditt kontor?

Ifall du vet med dig att ditt rum där du har TV:n är minst lika ljust som ett typiskt kontor, då har du ett ljust rum i dessa sammanhang. Om du märker att du har svårt att läsa en text på papper (inte mobilen) i ditt vardagsrum och önskar det vore mer ljus för att kunna läsa utan ansträngning, då har du antagligen inte ett ljust rum i den betydelse artikeln talar om.

office_3.jpg

Vet du med dig att rummet är ljust som ett kontor och du kan läsa text på papper utan problem, då har du ett ljust rum. Majoriteten TV fungerar fortfarande här. Samtidigt skadar det inte att ha mer ljusstyrka när det väl behövs. Du kan alltid sänka ljusstyrkan när det är för mycket – eller lita på TV:ns ljussensor. Däremot kan du aldrig öka ljusstyrkan bortom TV:ns kapacitet, så det gäller att välja rätt från början.

Detta krävs av en TV för ett rum med höga ljusnivåer

För att få punsch och kraft i bilden i rum som är verkligt ljusa i fråga fysiska ljusnivåer från fönster och lampor är det två rankningar som är viktigast:

  • SDR-ljusstyrka: beskriver nivån av möjlig ljusstyrka för att hantera ett rum med hög belysningsstyrka från lampor och fönster. När du har ett ljust rum, alltså ett rum med höga luxnivåer, drar pupillen ihop sig och du behöver mer ljus från TV:n för att TV:ns bild ska behålla sin tydlighet. Hög ljusstyrka innebär att TV:n kan konkurrera mot rummets ljusnivå och även lysa ut de reflexer som är oundvikliga.

  • Reflexfilter: Ju bättre filter, desto mer ljus från rummet stör bilden. Karaktären på filtren kan vara olika där den absoluta majoriteten filter är blanka eller halvblanka efter som den är bäst för att behålla kontrasten i bilden. Vilket då kan utgöra problem med fönster och lampor. Samsungs The Frame är ett nästan ensamt och stort undantag med ett matt filter vilket också är modernt. Matta filter förstör annars kontrastförhållandet, vilket är vanligt med matta filter på exempelvis bildskärmar. Därför har matta filter på TV-apparater idag sällsynta.

Reflexfilter är extra viktigt för ljusa rum

Här spelar också reflexfilter en stor roll då dessa hjälper till att föra bort ljuset som träffar TV:n bort från dig som betraktare. Ju större vinkel på infallande ljus desto mer skjuts bort på samma sätt som en boll studsar mot en vägg.

Guide_reflexfilter.jpg

En bild säger ibland mer än tusen ord. Situationen är den som beskrivs för ett rum där nivån motsvarar 70 och 200 lux i fråga om illuminansen vid själva TV:n

Allra sämst förutsättningar är det när du har ljuskällor som är direkt vänt mot TV:n, likt fönster och lampor på motsatt vägg. Dessa kommer alltid att reflekteras tillbaka i någon form mot dig som tittare. Du kan inte trolla bort det ljuset från att reflekteras i TV:n, utan du måste hindra det ljuset från att nå TV:n från första början. Till exempel med en gardin. Det måste inte vara en mörkläggningsgardin från kriget, utan det räcker med något halvt genomskinligt som bara dämpar och diffuserar för att effekten ska bli tydlig.

HDR i ljust rum?

vinjett_HDR.png

Generellt är HDR lite ironiskt svårare i ett ljust rum av en lång rad orsaker. Trots mer ljusstyrka i rena siffror är HDR är i första hand dynamiskt omfång, inte att det lyser starkare i hela bilden. Därför blir det ofta svårare att tillgodogöra sig dynamiskt omfång i en miljö som är ljus. Du blir sämre på att urskilja de nyanser som HDR kan tillföra. Planerar du HDR-tittande i en ljus miljö är det sällan en lyckad kombination.

Den TV som är ljusstark är normalt ljusstark både i SDR och HDR. Se rankningen på SDR-ljusstyrka som vägledande för all användning i ett ljust rum. Rankningen på HDR-ljusstyrka är därför inte lika kritisk då det är andra faktorer som avgör, till exempel tonemappingen. HDR är komplext, fortfarande nytt och inte alltid det lämpligaste för ett ljust rum.

Tillverkarna är medvetna om att HDR och ljusa rum inte alltid fungerar. För att HDR-bilden ska fungera i ljust rum behöver man justera nivåerna i bilden så att man förminskar HDR-aspekten. Fler och fler tillverkare adderar funktioner för att via ljussensorn adaptivt påverka HDR-bilden för hur ögat fungerar i ljusa rum.

upplevelse_dark.jpg

Vad du kan göra med TV:n åt en för ljussvag bild

vinjett_kugghjul.png

När pupillen drar ihop sig i ett ljust rum tappar du förmågan att urskilja skuggtoner. Bilden upplevs mörk trots att du kanske drar själva reglaget för bakgrundsbelysningen till max. Varje TV är sin egen komplexitet. De reglage vilka kallas ”Ljusstyrka” i menyerna är inte alltid reglage som påverkar ljusstyrka i antal nits som TV:n lyser ut. De reglagen kan lika gärna påverka nivåer i bilden snarare än lysdioderna.

Ett reglage som är användbart i ljusa rum är gamma-reglagen. Detta ändrar hur bildens innehåll översätts till fysiskt ljus, även känt som EOTF, Electro-Optical Transfer Function. Reglagen kan göra bildens karaktär mörkare (passar för bilddjup i mörka rum) eller ljusare (egentligen plattare) vilket då är önskvärt i ljusa rum.

En flackare EOTF eller lägre gamma och dess plattare bild innebär att TV:n översätter en mörk skuggton till en ljusare nivå. Istället för att skuggtoner som för ögat blir oskiljaktigt mörka kommer detta resultera i tydligare nyanser i ett ljust rum. Bilden blir faktisk mer blek och grå fast som ögat fungerar i det ljusa rummet är detta något positivt för upplevelsen. Samtidigt blir den bilden mycket sämre när du senare ska titta i ett mörkt rum på kvällen. Därav att man vill hålla olika bildlägen likt dag och natt-lägen. Du märker själv på reglagen vilka ändringar som ger vilken effekt.

För HDR kan reglage som dynamisk tonemapping hjälpa. Dessa reglage brukar fungera så att HDR-bilden lyser enligt TV:ns förutsättningar snarare efter hur filmen är mastrad i fråga ljusstyrka. Då kan effekten bli mycket ljusare HDR-bild eller nästan ingen effekt alls beroende på hur just den scenen lyser i förhållande till TV:ns kapacitet till att faktiskt lysa.

Så, vilka modeller passar i det ljusa rummet? Som vi gått igenom i guiden är det primärt ljusstarka TV-apparater som är bäst att använda i ljusare miljöer och nedan hittar du samtliga modeller i TV-guiden som erbjuder hög eller extra hög ljusstyrka.

Under 15 000 kronor

Tillverkare

Modell

Storlek

Ljusstyrka

Pris

TCL

C845/849

55, 65, 75, 85

Hög ljusstyrka

9 990 - 29 990 kronor

TCL

C805

50, 55, 65, 75, 85, 98

Hög ljusstyrka

8 990 - 39 990 kronor

TCL

MQLED80 (C805)

55, 65, 75, 98

Hög ljusstyrka

10 990 - 69 990 kronor

Samsung

QN90C <55 tum

43, 50

Hög ljusstyrka

10 000 - 13 000 kronor

LG

QNED86

55, 65, 75, 86

Hög ljusstyrka

13 500 - 48 000 kronor

Sony

X90L

55, 65, 75, 85, 98

Hög ljusstyrka

12 000 - 33 000 kronor

Philips

PML9008

55, 65, 75

Hög ljusstyrka

10 000 - 12 000 kronor

Hisense

ULED U7K

55, 65, 75

Hög ljusstyrka

13 000 - 23 000 kronor

Visa mer
Från 15 000 kronor

Tillverkare

Modell

Storlek

Ljusstyrka

Pris

TCL

C935 (2022)

65, 75

Extra hög ljusstyrka

15 299 - 20 599 kronor

Samsung

Q80C 55+ tum

55, 65, 75, 85, 98

Hög ljusstyrka

17 000 - 80 000 kronor

Samsung

The Frame 55+ tum

55, 65, 75, 85

Hög ljusstyrka

15 000 - 40 000 kronor

Philips

PML9308

55, 65

Hög ljusstyrka

19 000 - 22 000 kronor

Panasonic

MX950E

55, 65

Hög ljusstyrka

16 000 - 20 000 kronor

Hisense

ULED U8K

55, 65, 75

Extra hög ljusstyrka

19 000 - 31 000 kronor

Visa mer
Från 20 000 kronor

Tillverkare

Modell

Storlek

Ljusstyrka

Pris

Sony

X95L

65, 75, 85

Extra hög ljusstyrka

26 000 - 40 000 kronor

Samsung

QN95C

55, 65, 75, 85

Extra hög ljusstyrka

26 000 - 50 000 kronor

Samsung

QN800C (8K)

65, 75, 85

Extra hög ljusstyrka

28 000 - 45 000 kronor

Samsung

QN90C 55+ tum

55, 65, 75, 85

Extra hög ljusstyrka

26 000 - 50 000 kronor

Samsung

QN85C

55, 65, 75, 85

Extra hög ljusstyrka

23 000 - 50 000 kronor

Panasonic

WOLED MZ2000E

55, 65, 77*

Hög ljusstyrka

33 000 - 50 000 kronor

LG

WOLED G3

55, 65, 77, 83*

Hög ljusstyrka

20 000 - 45 000 kronor

Visa mer
Över 30 000 kronor

Tillverkare

Modell

Storlek

Ljusstyrka

Pris

TCL

X955

85, 98

Extra hög ljusstyrka

89 990 - 129 990 kronor

TCL

C955

65, 75, 85, 98

Extra hög ljusstyrka

69 990 - 99 990 kronor

Sony

Z9K (8K)

75, 85

Extra hög ljusstyrka

75 000 - 105 000 kronor

Samsung

QN900C (8K)

65, 75, 85, 98

Extra hög ljusstyrka

55 000 - 100 000 kronor

LG

WOLED Z3

77, 88*

Hög ljusstyrka

150 000 - 300 000 kronor

LG

WOLED M3

77, 83*, 97*

Hög ljusstyrka

40 000 - 300 000 kronor

Hisense

ULED UXK

65, 85

Extra hög ljusstyrka

36 000 - 70 000 kronor

Sony

X95K (2022)

65, 75, 85

Extra hög ljusstyrka

30 000 - 60 000 kronor

Philips

WOLED OLED+908

55, 65, 77

Hög ljusstyrka

30 000 - 70 000 kronor

Visa mer