Grafikkort

Nvidia Geforce 8800 GTS 512 MB

Egenskap

Värde

Modell

Geforce 8800 GTS

Minnesmängd

512 MB

Minnesfrekvens

1940 MHz

GPU

G92

GPU-frekvens

650 MHz

Streamproc.

128 st.

Streamfrekvens

1625 MHz

Gränssnitt

PCI-E 2.0

Pris

Cirka 2 100 kronor

Likt processorkampen har AMD haft det svårt att stå sig i prestandasegmentet den sista tiden. Processortillverkaren köpte upp kanadensiska ATI, som är den enda konkurrenten till Nvidia när det gäller diskreta (separata) grafikkort som klarar av krävande datorspel. Efter uppköpet har Nvidias Geforce 8 och numera 9-serie dominerat, även om nya ATI Radeon HD 3870 X2 kunnat ta upp kampen under vissa förutsättningar.

Framförallt är det när kantutjämning (anti-aliasing) kommer in i bilden som AMD står sig slätt i konkurrensen. Därför faller valet på ett grafikkort från Nvidia, rättare sagt Geforce 8800 GTS. Även om Nvidia nyligen lanserat Geforce 9, så är de nya modellerna i praktiken nära nog identiska med den äldre G92-baserade 8800-serien (GT/GTS 512). Faktum är att Geforce 9800 GTX bara är en något högre klockad 8800 GTS. Låt dig inte luras av modellnumret!

Att de nya modellerna redan lanserats har fått till följd att de äldre varianterna snabbt sjunker i pris. En smart konsument som är informerad om läget på marknaden kan dra nytta av detta och spara några hundralappar utan att behöva tumma på prestanda.

Det finns en uppsjö tillverkare som säljer grafikkort baserade på Geforce 8800 GTS. Ofta är det ingen större skillnad mellan olika tillverkare, utan det som kan variera är i vissa fall klockfrekvenserna (s.k. fabriksöverklockade modeller) och kylningen.

Att köpa ett grafikkort som bygger på referensdesignen är allt som oftast det bästa valet. Standardkylningen håller hög kvalitet, och är man inte nöjd finns det alltid grafikkortskylare att köpa till. Med en tredjepartskylare finns möjligheterna att nå högre klockfrekvenser till en lägre ljudnivå.

Alla nya grafikkort för tusenlappen och över klarar av att köra de senaste spelen i hyfsat snygga inställningar och i en mer normal upplösning. Ett Geforce 8800 GTS har inga problem att hantera exempelvis Crysis, och det ända upp till 1920 x 1200 pixlar. Med en måttlig överklockning går det dessutom att slänga på lite extra ögongodis.

Öjvinds kommentar

Jag håller med Andreas tips om ett G92-baserat grafikkort. De nya kretsarna används även i Geforce 9-serien, och håller hög prestanda, oavsett prisklass. För de som inte har fullt lika höga krav på hastigheten finns alltid Geforce 9600 GT – ett enormt prisvärt grafikkort, samt Radeon HD 3870 från AMD/ATI med liknande prestanda. Utbudet av grafikort i alla prisklasser är bättre än någonsin (recension).