Permalänk

Avläsning av Vcore?

Jag bara undrade vilket vcore-värde man ska gå på, värdet som man ställer in i bios eller värde som står i cpu-z eller om det finns något annat program man ska använda sig av för att läsa av det??

Tack för svar!

Permalänk
Vila i frid

Det rätta värdet är det man mäter med ett kalibrerat instrument. De flesta avläser mha CPUZ som då nyttjar moderkortets inbyggda ADC. Vad som ställs in i BIOS är av mindre intresse - annat än vad det resulterar i för uppmätt värde i CPUZ. Den inbyggda ADC'n som CPUZ läser från duger bra. Läs lite om vdrop och vdroop dvs Intels specar så klarnar det varför det det inte är en diskrepans utan avsiktligt gjort.

Permalänk
Medlem

När man pratar om att man inte bör gå över en viss volt, är det Vcore man ställer in i bios som menas då? Jag har utgått ifrån det, men hur är det?

Permalänk
Vila i frid

Avläst vcore, inte inställd - men det skiljer från exemplar till exemplar hur pass bra de tål den högre spänningen. E21-serien verkar iaf inte funka speciellt bra där båda mina exemplar har fått pensionera sig på default vcore och original klock för att inte få härdsmälta.