Permalänk

Recension: MSI MPOWER Z87

Då jag har fått tag i ett exemplar av i7 4770k samt ett moderkort med korresponderande socket (MSI MPOWER Z87) hade jag nu tänkt att skriva en recension på moderkortet. MSIs flaggskepp heter alltså MSI Z87 MPOWER och som namnet antyder handlar det om ett entusiastorienterat värstingmoderkort från deras MPOWER-serie med styrkretsen Z87. Moderkortet kommer bestyckat med diverse överklockningsfunktioner så som avläsningspoler för spänning, strömförsörjning i 16 faser, 2x 8-pins strömförsörjning till CPU samt on-board överklockningsknappar på moderkortet för att ändra klockfrekvensen på processorn i realtid.

Specifikationer:

UPPACKNING

MSIs flaggskepp kommer förklätt i en snyggt designad kartong med ett utskuret "M" som lock. Viker man upp locket kan man läsa lite mer om detaljerna på moderkortet.

Utöver moderkortet så medföljer även snabbstartsguide, mjukvarumanual, manual, certifikat-jox "yoyo military class", överklockningsmanual, dörrhängare "Out buying LN2", riser för startknapparna samt spänningsavläsningspolerna, IO-plåt, SLI-brygga, MSI-badge att sätta på datorn, Intel Wi-Fi nätverskort tillsammans med 2 stora antenner, 4 stycken sata-kablar och CD-drivrutiner.

DESIGN

Glöm allt vad ammunition och vapenhylsor heter! MSIs senaste tillskott kommer klädd i ett mycket tilltalande svart-gult färgschema. Kretskortet är enligt MSI själva uppbybgt i 6 lager. Vad detta ger rent designmässigt är att det yttersta lagret har fått en svart matt-finish på sig som ger hela brädan en mycket elegant känsla samtidigt som de gula detaljerna bryter av och ger en instinktiv känsla av brutalitet.

Ytterligare så har moderkortet belamrats av ljusdioder på baksidan (nej dessa går tyvärr inte att stänga av vad jag vet) i kall vit färg. Missförstå mig inte här dock. Jag personligen tycker det är en oerhört snygg detalj. Ordvalet belamra använder jag mig av just för att det kommer vara högst oönskat av en del. Då moderkortet inriktar sig på entusiaster så känns det lite konstigt att man varken på hemsidan, kartongen eller i några av produktbladen annonserar att det är belyst. Det absolut sista man vill är ju att ha gått och jobbat på ett entusiastsystem, spenderat timmar på ljussättning och vattenkylning för att sedan till ens stora förvåning upptäcka dioderna när systemet väl körs igång.

Den händiga moddaren som inte visar samtycke med MSIs designval sätter med fördel svart el-tejp på dioderna.

ANSLUTNINGAR

Moderkortet har en full uppsättning anslutningar. Det som sticker ut i mängden är dubbla HDMI uttag, 6st USB 3.0 portar, samt lite finare ljudkort och nätverkskort som jag kommer in på lite senare i recensionen. MSI har valt att behålla en kombinerad tangentbort/mus-anslutning för PS2, någonting jag tror en del värderar högt då en hel del mekaniska tangentbord kommer med PS2 kontakt för att möjliggöra så kallad "full-key-rollover". Sata-portarna är 8 till antalet och samtliga har SATA3.

Crossfire/SLI

Brädan stödjer 3x Crossfire och 2x SLI. Korten kommer att köras i olika hastighet beroende på antalet grafikkort. Ett grafikkort kommer kunna köras i x16. Två grafikkort kommer att kunna köras i x8. Med tre grafikkort kommer(CF) korten kunna köras i 8x respektive 4x, 1 styck kort i 8x och 2 kort i 4x.

ÖVERKLOCKNING

Moderkortet har som jag var inne på innan en uppsjö finneser och funktioner som lämpar sig för överklockning.

MSI har valt att använda sig av sina s.k "military-class" komponenter vilket direkt kan översättas till isolerade kondensatorer med ytterst hög livslängd(tantalkondensatorer), SFC-spolar samt deras nu väldigt etablerade strömförsörjningskrets DrMOS.

För att enklare kunna avläsa spänningar så har MSI placerat spänningsavläsningspoler bredvid moderkortets ATX-24 pins kontakt.

Strömförsörjningen till processorn sker via 2x 8pin kontakter i toppen på moderkortet samt en vanlig 24x ATX-pin. Man behöver så klart inte ha alla 16pins inkopplade för att köra systemet utan det höga antalet anslutningar möjliggör endast extrem överklockning.

Moderkortet stödjer de absolut senaste DDR3 standarderna vilket möjliggör att minnen körs i 3000MHz, någonting som lämpar sig bra vid just överklockning av minnen.

MSI har även lagt till en liten uppsättning knappar i nederkant av moderkortet som tillåter användaren att starta om systemet, starta systemet, öka/minska klockfrekvens samt aktivera MSI´s överklockningsfunktion OC GENIE som automatiskt överklockar procesorn till en viss hastighet. I fallet med i7 4770k så överklockades den 0,5 ghz, från 3,5GHz till 4,0 GHz. Resultatet kommer dock variera beroenda på systemets övriga konfiguration. Signaturen "Erinwa" på mtc ska ha fått upp den i 4,2 GHz enbart med OC Genie funktionen.

Ytterligare en liten smidig knapp kan hittas i nederkant som heter "GO2BIOS". Vid ett enkelt tryck innan uppstart så kommer systemet automatiskt hoppa in i bios vid uppstart. Inget mer spamklickande på f2-f12 knapparna med andra ord. Enda invändningen här är att knappen är så liten att det är jobbigt att nå den.

Moderkortet kommer även med debug-LED.

Mjukvarumässigt så medföljer en licensierad version av RAMDISK som tillåter användaren att använda RAM-minnena som tillfällig hårddisk för extremt korta laddningstider av spel, webbläsare e.t.c.

Bios:et har ett väldigt futuristiskt gränssnitt (coolt). Det känns dock överlag som att det saknar struktur och blir väldigt plottrigt. Funktionsmässigt har bioset en utförlig hårdvaruövervakare som presenterar temperaturer och fläkthastighet i grafer på ett överskådligt sätt.

NÄTVERK

Nu till min absoluta favorit, nätverkskortet, som på den här brädan är två till antalet. Ett trådlöst tillverkat av Intel samt ett trådat från Network Killer. Vi börjar i sedvanlig ordning med det vanligaste, Killer E2200. Nätverkskortet utlovar högsta prioritet åt dina spel för att förhindra andra bakgrundsapplikationer att äta upp din bandbredd. I testerna har jag även testat ett "traditionellt" trådlöst nätverkskort, D-link DWA-140, för att ge ett hum om hur stor den eventuella prestandaökningen är.

Testkonfiguration:

Uppkoppling: 100/100 Telia fiber
Router: Thomson TG789vn
Systemet är kopplat via en Deltaco 100/100 switch och sedan till routern. Trådlöst handlar det om ett avstånd på 3 meter med ett golv mellan accespunkt och nätverskort.

Pingtest av Killer E2200(med DWA-140 till höger i bild):

Speedtest av killer E2200(med DWA-140 till höger i bild):

Speedtests resultat kan verka förvånande där Killer nätverskortet enbart får en upp-hastighet på 10,36 Mb/s i jämförelse med DWA-140 som får 17,38 Mb/s. Förklaringen i detta kom jag på ganska långt efter jag genomfört testet. Killer-nätverskortet stryper webbläsarens upphastighet då den tycker att det verkar orimligt att en webbläsare skulle behöva så pass mycket brandbredd.

I övrigt så är det en skillnad på 1 ms(!) i responstid mellan de två korten. Tar vi då i åtanke att DWA-140 är ett budgetorienterat trådlöst nätverskort så imponerar inte Killer någonstans egentligen.

Mjukvarumässigt så medföljer förutom drivrutinerna även Killer Network Manager som ska hjälpa till att prioritera bandbredden åt olika applikationer. Översättningen är under all kritik och det blir rent plågsamt att leta sig fram i menyerna med knappar som "Användning - Ladda", "Sortera efter Ladda" och min absoluta favorit; "Återställ Application Data". I övrigt så är mjukvaran väldigt metro-anpassad.

Intel Wi-Fi

Intels trådlösa nätverkskort kommer med två stycken stora antenner för optimal anslutningsräckvidd. Nätverkskortet extraknäcker även som en bluetooth modul som alltså möjliggör bluetoothkompatibilitet.

Pingtest av Intel Wi-Fi(med DWA-140 till höger i bild):

Speedtest av Intel Wi-Fi(med DWA-140 till höger i bild):

Testresultaten för pingtestet blir identiskt gentemot Killer nätverkskortet. Inte heller imponerar speedtestet här när DWA-140 vinner över Intels nätverkskort i nedladdningshastighet och förlorar lätt i uppladdningshastighet. Bara för att förtydliga; DWA-140 är ett litet USB-nätverkskort i 200-kronors klassen.

Intels mjukvara är inget anmärkningsvärt. Det handlar om lite statistikfunktioner som kan vara roligt för den inbitne nätverksnörden alternativt för underlättande vid felsökande.

Ljudkort

Ljudkretsen på detta moderkort heter Sound blaster ALC1150. Jag är själv ingen audiofil men kan berätta lite kort om de olika menyerna i Sound Blasters mjukvara. Mjukvaran liknar den vi brukar se hos fullgoda ljudkort och lämnar faktiskt inget ytterligare att önska. Equalizern är en komplett sådan med 10 olika frekvensomfång att ändra. Ytterligare finns det olika ljudprofiler användaren kan ställa in.

Ljudkvalitén överlag är superb. Ett tydligt mellanregister, bra djupa toner och en inte allt för överdriven bas gör musik och spel väldigt behagligt.

Slutsats

MSI MPOWER Z87 imponerar med smarta finesser och bra byggkvalitet. Förutom småmissar som utebliven annonsering av belysning på moderkortets undersida samt att debug index saknas så lämnar MSIs flaggskepp ändå ett mycket gott intryck.

Fördelar:
+ Bra anslutningsmöjligheter
+ Snyggt
+ Smarta funktioner för överklockning
+ Rejäl strömförsörjningskapacitet

Nackdelar:
- Bristfällig översättning i ett av nätverkskortens mjukvara
- Icke avstängbara leds på baksidan av moderkortet

Betyg:

9/10

Recensionen är skriven av Kristian Sievers

UPPDATERING: Moderkortets manual kommer med ett debug index när du köper det. Vet ej om jag missat det då recensionen skrevs eller om det handlar om en ny revision från MSIs sida. Oavsett vilket så kommer moderkortet alltså nu leverat med ett sådant. Om så inte skulle vara fallet finns manual med debug index att tillgå på MSIs hemsida.

Debug index finns visst att tillgå
Permalänk
Medlem

Ingen av bilderna syns, det står "403 forbidden" när man försöker öppna bilden i en ny flik också.

Permalänk
Avstängd

Where is tha pics?!

Visa signatur

Speldator: CPU: i5 3570k @ 4,6 ghz, kyls av Be Quiet Dark Rock Pro 2 Moderkort: ASUS P8Z77-V GPU: Gigabyte GTX 670 WF OC Chassi: Fractal Design Arc PSU: Fractal Design Newton R2 800w SSD: Corsair Force GT 120 gb RAM: Corsair Vengeance 8 gb HP HDD: 1 tb 7200 rpm Ljudkort: ASUS Xonar DX

Permalänk
Medlem

Inte heller jag får se bilder

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk

Tack!

Jobbar på det nu.

Permalänk

E.t.a. 1h, kommer behöva ladda upp allting igen, i rätt ordning, på annan bilduppladdningstjänst.

Permalänk

Så. Fixat!

Permalänk
Medlem

Nu fungerar bilderna!

Riktigt snyggt moderkort f.ö. Kul att dem börjat med matt svart.

Btw, om du sätter in ett USB2 minne så kan du trycka på F12 (tror jag det var) och ta screenshots inne i BIOS, så sparas dem automatiskt i PNG-format på USB-minnet, fungerar dock inte på USB3, och inte helt säker på om det bara fungerar på Gigabyte's moderkort med UEFI.

*rättade till inlägget lite, såg att jag formulerade lite fel.

Permalänk
Skrivet av TAG9217:

Nu fungerar bilderna!

Riktigt snyggt moderkort f.ö. Kul att dem börjat med matt svart.

Btw, om du sätter in ett USB2 minne så kan du trycka på F12 (tror jag det var) och ta screenshots inne i BIOS, så sparas dem automatiskt i PNG-format på USB-minnet, fungerar dock inte på USB3, och inte helt säker på att det fungerar på alla Gigabyte's moderkort med UEFI.

Alltid funderat på det där hur folk lyckas ta skärmdumpar inne i bios. Tack

Permalänk
Medlem

Trevlig recension! Mycket bra jobbat!

Permalänk
Medlem

Har du testat att överklocka själv?
Testa gärna och posta resultat på spänningar etc.

Visa signatur

i5 750 @ 3.9 GHz | NH-D14 | P7P55D |GTX 960 | Vulcan 8GB | Seagate 600 480 GB | Newton 650w | P280 | Dell U2515H

Permalänk
Skrivet av Rydisen:

Har du testat att överklocka själv?
Testa gärna och posta resultat på spänningar etc.

Överklockade den till 4,4 GHz. Den här recensionen var egentligen tänkt att vara tvådelad, en med intel i7 4770k och en med moderkortet där haswellrecensionen hade en stor del med överklockning att göra. Dessvärre så postades sweclockers egna haswell recension innan min så då kändes det rättså lönlöst.

Permalänk
Entusiast

Min 4690K kom upp till 4,8Ghz med detta moderkortet, kan kanske gå högre. Om det är moderkortets eller processorns förtjänst vet jag ju inte, däremot kan jag bara köra en 8-pin CPU numera då den andra anslutningen behövs till grafikkorten.

Lite nyfiken dock, har ni någon koll på om Wifi-modulen endast stöder 2,4Ghz?

Visa signatur

EVGA GTX 1080 Ti | Intel Core i9-9900K | Fractal Design Celsius S24 | ASUS ROG Strix Z390-I | 32 GB DDR4 @3200Mhz | Corsair SF750 | Samsung 970 Evo Plus 1 TB (M.2) | Crucial MX 500 & 300 1TB (2,5") | Louqe Ghost S1 Ash | AOC AGON AG271QG, Eizo Foris FS2333 & TCL 75EP660 | Windows 11 64-bit