Playstation 4 kan bli licenspliktig när webbläsaren fungerar med SVT Play

Permalänk
Skrivet av Dracc:

Och hur får du "att betala räkningar" till att vara en "ickeprivat" syssla?

Jag betalar tv-licens och äger en privat dator, tv, padda och mobiltelefon. Däremot finns det individer här på kontoret som tar med sina räkningar till jobbet och som påstår inte betala tv-licens

Visa signatur

Razer Blade Pro 17 | RTX 2070 Max-Q

Permalänk
Medlem

Så kort och gott utnyttjar de Adobe's mjukvara för kommersiell vinning? Bryter inte detta mot användaravtalen? Borde inte de hållas ansvariga för att betala licensavgifter till Adobe i sådana fall?

Permalänk
Medlem

Varför drar de igån detta nu? Senaste halvåret menar jag, Radio har ju funnits på nätet i en evighet?

Om det nu är "stöd för HLS" som avgör, vad händer om man säger "Jag har en dator; men använder Arch Linux utan HLS stöd, sorry"

Visa signatur

ѻ Chassi: Temjin TJ08B-E ѻ MOBO: ASUS MAXIMUS VI GENE
ѻ CPU: i7-4770K @ 3,50GHz ѻ RAM: 16GB 1600mhz Corsair Vengeance Pro Black
ѻ GPU: ASUS GeForce GTX780 ѻ PSU: Corsair AX860
ѻ SystemDrive: Intel 520 240GB ѻ HDD1: WD Red 3TB
ѻ Skärm: LG 27EA63

Permalänk
Medlem

Orkade bara läsa de tre första sidorna men det verkar vara ett genomgående tema att många undrar om man inte redan har en TV om man skaffar ett PS4.
För mig så känns det som att många missar att det kommer komma mer och mer att man ska betala för precis vad fan skit som helst bara för man har möjligheten. Det måste bli ett stopp snart annars kommer detta fortsätta, snart kanske man måste betala TV-licens för man sitter på en buss som har TV, eller om man har TV på rummet på ett sjukhus eller hotell.
Precis samma sak som håller på och hända med CopySwede och FRA, de gnager sig fram lite åt gången och tummar på gränserna.
Till slut finns det inga gränser kvar utan man får betala för precis allting, grundtanken med det hela har suddats ut totalt.

Visa signatur

/gnab
Säkert snabbare processor, mer minne och mer disk än du har :P

Permalänk
Medlem

Erm... elefanten i rummet är att både Xbox och Playstation spelas med en TV som skärm.
Så de lär redan betala TV-avgift i vilket fall som helst.

Men ge f-n i att avgiftsbelägga min dator och mobiltelefon.

Visa signatur

AMD Ryzen R7 3800x, XFX rx 480 4 Gb, AX370-Gaming K3, 16 Gb Corsair DDR4 3000M, Seasonic Prime 750W Platinum, Seagate Barracuda 7200.12, Fractal Design Core 3500: OS: Windows 10

Permalänk
Medlem
Skrivet av a4magkar:

Erm... elefanten i rummet är att både Xbox och Playstation spelas med en TV som skärm.
Så de lär redan betala TV-avgift i vilket fall som helst.

Men ge f-n i att avgiftsbelägga min dator och mobiltelefon.

Bortsett från att båda fungerar med en rad olika anslutningar och alltså fungerar utmärkt med låt säga en monitor. Jag vill endast ha en skärm då jag aldrig nyttjar televisionen och alltså spelar på just en sådan.

-Hej SVT! Jag publicerade en artikel på en hemsida (som jag hostar själv) öppen för allmänheten som Ni nu har möjlighet att ta del av. Jag vill ha betalt för det. Tack!

Permalänk
Medlem

Det får bli en projektor för mig istället för TV.

Permalänk

Många om kakan nu. Ärligt så bryr jag mig inte så länge vi kan ha SVT utan reklam

Visa signatur

| PC : i5 4690K 3,5 GHz @ 4,4 GHz/Argon AR01, MSI Z97 GAMING 5, ADATA 8GB (2x4GB) CL9 1600MHz XPG, MSI GTX 970 Gaming 4G, 1TB Toshiba 7200rpm, SSD EVO 850 120GB, NZXT H440W Silent | Mac Pro, 2.66 GHz Quad | Xbox live : DoktorKrall | Bitter gammal gubbjävel på vintern |
Vilken var din första? - Fyndtråden - Inet Fraktfritt

Permalänk
Quizmaster Malmö 22

*SUCK* Alltså detta kommer ju ALDRIG ta slut!! De hittar bara på nya anledningar hela tiden!

De kommer ALDRIG få ett rött öre från mig iaf!!

Visa signatur

[Gigabyte EP35-DS4][Intel Core 2 Duo E8400 3.0 Ghz][2x2GB Corsair XMS 2][Gainward GTX 570][Sandisk Extreme II 480GB][Corsair HX 620W][Fractal Design Define XL R4][Acer GD245HQBID]

Permalänk
Skrivet av spaceslee:

Intressant. Var har du fått de uppgifterna ifrån? Länka gärna en politiskt obunden opinionsmätning från detta året.

OT: In med en allmän avgift, det handlar inte om att betala för SVT play utan om tredje statsmakten i allmänhet. Men ska vi betala för ett granskningsorgan måste det fungera bra. Public service är alldeles för partipolitisk och de inte släpper fram vissa åsikter. Jag är långt ifrån SD-anhängare, men det är ett grundläggande problem när partier åsiktsdiskrimineras. Public service måste granska sig själva mer än de gör idag. De är tyvärr till stor del orsaken till det infekterade kränkningssamhället vi lever i idag.

Om det är uppgifter gällande att folk vill sänka skatten du efterfrågar ber jag dig tänka logiskt. Moderaterna är Sveriges andra största parti och har genomfört flertalet skattesänkningar och jobbskatteavdrag. Indikerar inte det någonting när ca 2.5 miljoner röstar på det här partiet och när ca 60% i Riksdagen består av en borgerlig majoritet?

Hur som helst, jag har faktiskt ingen lust att diskutera politik när det kommer till TV-avgiften så ifall du skriver något mer nu, förvänta dig inte ett svar. Känner nämligen att politik går under Off topic.

Skrivet av Systix:

Varför är jag inte förvånad att han är statligt anställd...

Skatteverkets hemsida

Sedan tillkommer kommunalskatt men jag har inte hört talas om att den är progressiv vilket innebär att han skattar som allt annat folk, både statligt och kommunalt på ca. 413 200:- av sin inkomst. Efter det förändras hans skatter. Men jag måste väl tro på det du säger, han tycker säkert hans liv är jättejobbigt i överklassens Sverige. Han är väl emot TV-avgiften också eller ännu hellre, smiter från den medans radiotjänst jagar studenter.

1 miljon/kr om året Brutto är inte Överklass, såvida du inte definierar det som medelklass. Hur som helst, vederbörande är emot TV-avgift, moms och all skatt som finns men har skäliga resonemang för det också. Enligt veckans OECD undersökning har Sverige en väldigt bristande skola och vi sjunker titt som tätt, vi har nordens sämsta sjukvård enligt veckans nyheter och jag förstår faktiskt honom när han inte vill betala för skit.

Varför skulle han just vara statligt anställd för den lönen? Han kunde lika gärna varit privatanställd, doch har han väldigt långa arbetserfarenhet.
Hur som helst, jag känner inte till alla regler osv. men han berättade härom dagen för mig att han skattade i runda slängar 58% och det är bara för mycket.

Visa signatur

Många datoranvändare underskattar virus och överskattar sina egna kunskaper medan andra är omedvetna om problemet med virus. Den nonchalans som finns idag beror på ett stort antal faktorer, folk tycker virusskydd är dyrt, besvärligt och sölar ned prestandan. Något som däremot är dyrt, besvärligt och slöar ned prestandan är en infekterad dator, som dessutom förstör för alla andra på nätet. - Pedrag Mitrovic, IT-Säkerhet (2010)

Permalänk
Avstängd

Att man ska vara tvungen att betala denna avgift har jag svårt att köpa. Men något som jag har ännu svårare att köpa är att avgiften är densamma för en ensam person till ett stort hushåll. När jag studerade på högskolan så var det fasen inte mycket pengar kvar varje månad efter hyra,kurs literatur och mat. Och dessa cirka 160-170kr i månaden över betydde nudlar eller egenlagat nästan en hel vecka i skillnad.... Om vi ska betala denna äckliga avgift, ska dem fan se till att ordna ett system så att antingen 1: Man får en inloggning så de människor som verkligen inte kan leva utan SVT eller liknande, betalar en månadsavgift som ett abonemang för att få tillgång till allt. Och de som inte betalar, ja de får inte se något. Samt framförallt 2: Studenter och liknande, ska fasen ha studentrabatt, eller vara befriade från denna avgift tills man har fått ett jobb. Vet att CSN var jävligt snabba att börja ta betalt av mig, så koll har dem... Skulle inte vara några problem för dem att kolla upp vilka som börjat jobba eller liknande. Thats my 5 cents about this shit...

Visa signatur

-

Permalänk

Lite av en icke-nyhet tycker jag. 9 av 10 hushåll betalar redan TV-livens. Förmodligen är det bra mycket fler som borde betala. Det antal personer som tvingas betala via PS4 som inte behövde betala innan är förmodligen minimalt. Det är ju numera klarlagt att man behöver betala TV-licens för datorer av samma anledning, så vore ju väldigt illa om man inte behövde betala för PS4 om den nu har samma möjligheter. Visst kan man tycka att man inte ska behöva betala för datorer, men samma sak ska gälla för datorer som för PS4.

Trots att det inte är någon egentlig nyhet kommer precis samma reaktioner som brukar komma och samma argument som brukar köras. Jag bemöter några specifika personer nedan, men till att börja med tänkte jag försöka förtydliga lite för det är många som inte verkar ha förstått hur det här fungerar.

  • SVT får pengar från TV-licensen eftersom de har fått [URL="http://www.svt.se/omsvt/fakta/public-service/article122887.sv..."]sändningstillstånd från regeringen. Där finns det en mängd krav på deras sändningar, bland annat att de ska vara opartiska, att de ska ha ett mångsidigt kulturutbud och att de ska bidra till utvecklingen av svensk filmproduktion (alltså inte bara nyheter). De försöker utföra detta uppdrag med hjälp av de pengar de får från licensen.

  • Radiotjänst är de som drar in pengarna för att de fått detta i uppdrag av riksdagen i och med lagen om finansiering av radio och TV i allmänhetens tjänst (1989:41). Den har ändrats några gånger sedan den infördes i februari 1989, men flera riksdagar (med olika partier i majoritet) har accepterat den.

  • Den som beslutar om vem som ska betala avgiften är riksdagen i och med lagstiftning och domstolarna i och med tolkning av lagen. Varken Radiotjänst eller SVT har med detta att göra, de har fått ett uppdrag som de utför.

Jag själv tycker förresten att dagens system känns oerhört ineffektivt och onödigt. Jag är för public service, men att driva in betalningen genom att anställa massa personer som ringer runt och åker runt och [...] känns bara dumt. Lägg det på skatten istället, låt alla betala och låt Skatteverket sköta indrivningen av pengarna.

Det här inlägget blev så extremt långt att jag gömmer mina svar till enskilda personer inom spoiler-taggar. Bara att klicka på för att läsa.

@fragande

Skrivet av fragande:

[...] Dessutom är partisympatierna på SVT grovt obalanserade och inte i närheten av representativ för Sveriges befolkning, se nedan. Tror du att det är en slump? Detta avspeglar sig givetvis i SVTs och SRs sändningar. Lyssna t.ex. på P3 en hel dag och kom sen och säg att det inte finns en otroligt tydlig vänstervridning på precis allt de sänder ... [...]

http://pbs.twimg.com/media/BFANOu-CIAE43cI.jpg:large

Få arbetsplatser har samma spridning av åsikter som Sverige i allmänhet. Att man röstar på ett visst parti behöver inte betyda att man inte kan göra sitt jobb ordentligt. I SVT:s fall gör man sitt jobb ordentligt om man ser till att sändningarna är opartiska (och massa andra krav, men nu pratade vi om opartiskhet). Kanske är P3 vänstervridet, men det vore konstigt i så fall då deras sändningstillstånd är utfärdat av en moderat (Lena Adelsohn Liljeroth). I sändningstillståndet för SR står det att de ska vara opartiska, men jag kan tänka mig att Moderaterna är mer intresserade av att stoppa vänstervridna program än högervridna program. Jag lyssnar dock mycket på P3 och håller inte med om att det är vänstervridet, så förklara gärna varför det är så. De gillar det här med alla människors lika rättigheter vilket väl kanske traditionellt är mer av en vänsterfråga men det finns inget större parti idag som inte säger sig vara för människors lika rättigheter (det finns de som skulle hävda att t.ex. SD inte är det, men de säger att de är det).

Skrivet av fragande:

[...]Hur rättfärdigar man att lägga miljoner på TV-serier, Så ska det låta, Melodifestivalen och filmer t.ex.? [...]

Man rättfärdigar det nog genom att man måste göra det enligt sändningstillståndet. Tycker du det är fel på det ska du ifrågasätta Alliansen->regeringen->kulturdepartementet->Lena Adelsohn Liljeroth. Fast historiskt sett har ju S haft samma åsikt och V/MP har inte sagt emot.

Dold text

@hwasser

Skrivet av hwasser:

SVT promotar bland annat musik där dom sjunger att dom ska döda en partiledare för ett riksdagsparti:
http://www.youtube.com/watch?v=uNLiD6k5FNQ

Promotar? Det där klippet blev upplagt av PSL på deras blogg. PSL är en del av SVT Kultur och ska såvitt jag förstått skriva om musik. Den här låten är onekligen en väldigt viktig händelse för den svenska musiken och att inte skriva om låten vore att inte fullfölja deras uppdrag. Man behöver inte hålla med om det som sägs i låten för att inse att det är en viktig låt. För att få hela bilden bör man läsa själva inlägget också. Där säger de bland annat "PSL tar givetvis starkt avstånd från politiskt motiverat järnrösrssvingande, vare sig det är åt vänster eller höger" och länkar även till ett antal nyheter från Kulturnyheterna där Sebbe Staxx och Sverigedemokraterna fått kommentera låten samt en motivering till varför de valde att publicera låten. Tycker du att vi ska låtsas som att den här låten inte gjorts och låtsas som att inga har de åsikter som framförs i låten?

Skrivet av hwasser:

SVT har gjort extremt vinklade repotage om SD dom senaste åren, värst var där dom gjorde en artikel om hur hemskt det var att SD har fått fler sympatisörer.

Källa...? Jag tror nämligen att de gjorde en artikel om att SD har fått fler sympatisörer och att någon utomstående fick berätta att hen tyckte det var hemskt. Kanske de till och med kontaktade SD för att fråga vad de tyckte (det känns meningslöst dock, för de skulle väl bara säga att de är glada). Inte för att jag läst artikeln i fråga, men det känns som att det är så SVT brukar göra.

Skrivet av hwasser:

Sen sände dom bland annat det här:
http://www.youtube.com/watch?v=XC-iaVyQRRQ

Taget ur sitt sammanhang... Jag vet inte när och hur SVT sände det, men det var garanterat inte okommenterat. Återigen, vill du att vi ska tysta ner de här åsikterna och låtsas som att de inte finns?

Skrivet av hwasser:

SVT ÄR INTE NEUTRALA om dom systematisk diskriminerar ett riksdagsparti därför att dom ogillar dom. SVT har t o m blivit fällda i domstol ett flertal gånger pga sitt vinklande.

Antar att du menar att de fällts av Gransnkningsnämnden, som är en del av hela public service-maskinen som är till för att se till att rapporteringen är opartisk. Jämför det med vilken annan media som helst, som bara kan bli fälld om de faktiskt begår något brott (t.ex. förtal eller hets mot folkgrupp). TV4 hade inte kunnat bli fällda för det SVT har blivit fällda för eftersom det inte finns något krav på att TV4 är opartiska.

Skrivet av hwasser:

Lite trådar om följande:
"SVT Agenda fälls för påstående om antisemitism"
http://www.friatider.se/svt-agenda-falls-for-pastaende-om-ant...

Skrattretande att du använder Fria Tider som källa i en diskussion om partiskhet. Fria Tider är förmodligen en av de mest partiska siter du kan hitta. Artikeln du länkar till verkar dock vara hyfsat sakligt och korrekt skriven. Hade du läst den hade du sett att det var Granskningsnämnden som fällt SVT, precis som jag skrev ovan. Det där var inte heller första gången och säkerligen inte sista gången SVT blir fällda av Granskningsnämnden. Att du valde den där två år gamla nyheten istället för något mer aktuellt förstår jag mig inte på. Jag antar att du ville visa på din "SVT mobbar SD och liknande"-teori istället för att vara lite saklig.

Skrivet av hwasser:

"SVT Visar Socialistisk Propaganda Angående RUT-avdraget" - se och häpna
http://www.youtube.com/watch?v=Uut4xoP37D8

Ja oj! De har en balanserad debatt mellan båda sidor. FY PÅ SVT! Visst kan man tycka att deras sätt att mäta statistik var konstigt och att det var olämpligt att inte redovisa mer noggrannt hur statistiken kommit fram med tanke på att de jämförde sin statistik mot annan statistik och hade helt olika resultat. Deras definition av höginkomsttagare och låginkomsttagare var tydligen baserad på att Sverige ska bestå av 25% låginkomsttagare, 50% medelinkomsttagare och 25% höginkomsttagare. Rent spontant känns det inte som ett helt orimligt sätt att räkna på. Med tanke på hur kurvan över hur många som tjänar hur mycket ser ut blir det dock kanske inte helt lämpligt. Jag funderar mest på hur Almega bestämde sig för vem som är höginkomsttagare. Menmen, drygt tre år gammal händelse som SVT dessutom verkar ha erkänt att de gjorde fel i.

Skrivet av hwasser:

Här sände dom barnprogram om alm-striden (kommunistiska medelklassen i Stockholms innerstad krigade för att några halvdöda almar skulle fällas)
http://www.youtube.com/watch?v=SW_aZBL-g_w

Lyssna från: 14:20
http://www.youtube.com/watch?v=GnBIRqzWbSE

sen har dom ju låten "en socialdemokrat". Sen har vi ju barnprogrammet "vilse i pannkakan" om den onda kapitalist potatisen och dom goda proletärerna

Du tyckte inte det räckte med några år gamla händelser utan kände ett behov av att backa bak flera decennier? Okej...

Dold text

@MacPain

Skrivet av MacPain:

[...]
Man får se det lite som att SVT är något svenskt och ska finnas för alla medborgare. Precis som att vi har fri sjukvård.
Jag har ingen lust att betala för alla rökares, överviktiga, alkohol- och narkotikamissbrukares sjukvård mm. Men jag gör det för samhällets bästa. (Inte för att jag har ett val men..)[...]

Du har rätt i grunden, men vi har inte helt fri sjukvård, man betalar för mycket.

Dold text

@elev10

Skrivet av elev10:

Någon som vet om detta fungerar?
http://bahnhof.se/priv/tvstopper

Det enda Bahnhofs reklamkampanj funkar till är att göra reklam för Bahnhof. Precis som det brukar vara med reklamkampanjer. Sedan menar de säkert allvar med att de blockerar SVT Play, men det betyder inte att du slipper TV-licens.

Dold text

@kirigoe

Skrivet av kirigoe:

Bara att avanmäla TV-innehav om du betalar avgift idag, säg att du haft TV/dator/platta men den är trasig och kommer inte att ersättas. kan göras via Radiotjänsts hemsida. Var beredd på att de kommer att ringa och besöka dig ibland, men det är bara att svara nej på alla frågor, stäng eller öppna inte dörren för kontrollanten, du har ingen skyldighet att prata med dem. Stå upp för dessa orimliga fascist-fasoner!

Vet inte om det stämmer, men tidigare har det sagts att det inte spelar någon roll om en TV/dator/platta är hel eller trasig. Så länge du har den kvar ska du betala TV-licens. Låter helt sjukt, men förmodligen lättare att lagstifta så än att kräva att den ska vara hel. Man kan ju förstås slänga sin trasiga TV/dator/platta och då slippa avgiften. Men att inte ersätta låter ju dumt. För om du menar att man ska ljuga och hävda att sakerna gått sönder bryter du mot §8 i reglerna för detta forum:

§ 8 Brott
Det är inte tillåtet att uppmana till brott eller sprida uppmaningar till brottsliga handlingar. Allt innehåll regleras av svensk lagstiftning.

Känns som att många glömmer att det faktiskt är ett brott att inte betala om man faller in i kategorin för de som måste betala.

Dold text
Permalänk
Skrivet av kitanii:

-Hej SVT! Jag publicerade en artikel på en hemsida (som jag hostar själv) öppen för allmänheten som Ni nu har möjlighet att ta del av. Jag vill ha betalt för det. Tack!

Oj, vilken dålig liknelse! SVT tar inte betalt av dig, de tar betalt av Radiotjänst (kan man säga, även om det är lite missvisande). Radiotjänst får in sina pengar från dig. För att det i svensk lag står att Radiotjänst ska ta in pengar från alla som [...]. Den dag du lyckas få en svensk riksdag att rösta genom ett lagförslag som säger att SVT måste betala dig för att du publicerat en artikel på en egenhostad hemsida kommer de säkerligen betala. Tror dock att de partier som är med och röstar om det lagförslaget inte kommer bli framröstade i nästa val och nästa riksdag kommer rösta bort lagen så din lag kommer gälla i högst 4 år.

Permalänk
Medlem
Skrivet av zzcool:

det är så äckligt

dem kanske ska tvinga resten av världen till tv avgift också eftersom webbläsaren KAN användas till det

Hahah, indeed svenskar är ju utspridda över världen och har säkert dator och kanske kollar svtplay patetiskt detta hahh

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ghost93:

Det får bli en projektor för mig istället för TV.

Och vad ska du koppla projektorn till? En dator måhända? Resistance is futile.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spetsen_nr11:

Känns som att många glömmer att det faktiskt är ett brott att inte betala om man faller in i kategorin för de som måste betala.

Om du nu vill leka ordpolis, jag har inte uppmanat någon att avanmäla TV-innehav samtidigt som de behåller sin "TV-mottagare", så jag har inte brutit mot något forumregel. I övrigt håller jag med dig om att Public Service fyller en viss samhällsfunktion men att systemet med licensen i sig är ruttet. Glesbygdsstödet till Kiruna verkar fortfarande vara allt för heligt för att ändra på saken.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spetsen_nr11:

Oj, vilken dålig liknelse! SVT tar inte betalt av dig, de tar betalt av Radiotjänst (kan man säga, även om det är lite missvisande). Radiotjänst får in sina pengar från dig. För att det i svensk lag står att Radiotjänst ska ta in pengar från alla som [...]. Den dag du lyckas få en svensk riksdag att rösta genom ett lagförslag som säger att SVT måste betala dig för att du publicerat en artikel på en egenhostad hemsida kommer de säkerligen betala. Tror dock att de partier som är med och röstar om det lagförslaget inte kommer bli framröstade i nästa val och nästa riksdag kommer rösta bort lagen så din lag kommer gälla i högst 4 år.

Hur är det en dålig sådan menar du? Precis det vi alla ska betala tv-licens för inte sant? För möjligheten att ta del av SVT's material. Inte för att du tar del av det utan för att du har möjlighet att ta del av det. Alltså exakt samma sak som om du eller jag gjorde en tjänst tillgänglig för att eventuellt nyttjas av någon via ett visst medie och ta betalt från alla som genom detta medie har möjligheten att ta del av den. Oavsett om de sedan gör det eller ej.

Hur påverkas alla Internetleverantörer av detta? Ändå de som möjliggör att någon av oss använder SVT-play. Samma grupp som alla med en uppkoppling redan betalar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kirigoe:

Och vad ska du koppla projektorn till? En dator måhända? Resistance is futile.

Vet inte. Möjligen ps4 om jag få varan i nästa år, eller sjunga humbaya och dansar som ett fån

Permalänk
Skrivet av Karlzooon:

1 miljon/kr om året Brutto är inte Överklass, såvida du inte definierar det som medelklass.

Va!? 1 Mkr/år blir ungefär 83 kkr/månad. Enligt Saco Lönesök (tillgängligt via Sacoförbund, välj ditt här) är 90:e percentilen för total månadslön i Sverige 61516 kronor. Alltså: 90% av Sveriges befolkning tjänar mindre än 61516 kr/månad. Hur kan 20k mer än gränsen för 90:e percentilen inte vara överklass? Eller har jag missat något?

Permalänk
Skrivet av kirigoe:

Om du nu vill leka ordpolis, jag har inte uppmanat någon att avanmäla TV-innehav samtidigt som de behåller sin "TV-mottagare", så jag har inte brutit mot något forumregel. I övrigt håller jag med dig om att Public Service fyller en viss samhällsfunktion men att systemet med licensen i sig är ruttet. Glesbygdsstödet till Kiruna verkar fortfarande vara allt för heligt för att ändra på saken.

Jag skrev väl att jag hoppades att du inte gjorde det och verkar inte som att du själv anser att du gjorde det heller. "Många" innefattar inte nödvändigtvis dig, även om jag förstår att du tar åt dig när jag svarade på ditt inlägg tycker jag inte du ska göra det. Det finns dock andra som inte varit lika noggranna med vad de säger och säkerligen har moderatorer tagit bort många sådana inlägg också. Regelpåminnelser skadar ju aldrig för att minska moderatorernas jobb.

Skrivet av kitanii:

Hur är det en dålig sådan menar du? Precis det vi alla ska betala tv-licens för inte sant? För möjligheten att ta del av SVT's material. Inte för att du tar del av det utan för att du har möjlighet att ta del av det. Alltså exakt samma sak som om du eller jag gjorde en tjänst tillgänglig för att eventuellt nyttjas av någon via ett visst medie och ta betalt från alla som genom detta medie har möjligheten att ta del av den. Oavsett om de sedan gör det eller ej.

Hur påverkas alla Internetleverantörer av detta? Ändå de som möjliggör att någon av oss använder SVT-play. Samma grupp som alla med en uppkoppling redan betalar.

Dålig av ungefär den anledning jag skrev... Du får det att låta som att det är SVT som kräver pengar av dig, vilket det verkligen (VERKLIGEN) inte är. Sveriges riksdag består av 349 personer som är framröstade av en stor del av Sveriges befolkning. Det är dessa 349 personer (och därmed indirekt en stor del av Sveriges befolkning) som demokratiskt beslutat att du (om du har [...]) behöver betala avgiften. Det går förstås att ifrågasätta det beslutet, men det du ifrågasätter med din liknelse är ju snarare systemet som ledde fram till beslutet. Och jag tycker "jag säger åt någon att göra något" är en väldigt dålig liknelse med den svenska varianten av demokrati.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spetsen_nr11:

Jag skrev väl att jag hoppades att du inte gjorde det och verkar inte som att du själv anser att du gjorde det heller. "Många" innefattar inte nödvändigtvis dig, även om jag förstår att du tar åt dig när jag svarade på ditt inlägg tycker jag inte du ska göra det. Det finns dock andra som inte varit lika noggranna med vad de säger och säkerligen har moderatorer tagit bort många sådana inlägg också. Regelpåminnelser skadar ju aldrig för att minska moderatorernas jobb.

Dålig av ungefär den anledning jag skrev... Du får det att låta som att det är SVT som kräver pengar av dig, vilket det verkligen (VERKLIGEN) inte är. Sveriges riksdag består av 349 personer som är framröstade av en stor del av Sveriges befolkning. Det är dessa 349 personer (och därmed indirekt en stor del av Sveriges befolkning) som demokratiskt beslutat att du (om du har [...]) behöver betala avgiften. Det går förstås att ifrågasätta det beslutet, men det du ifrågasätter med din liknelse är ju snarare systemet som ledde fram till beslutet. Och jag tycker "jag säger åt någon att göra något" är en väldigt dålig liknelse med den svenska varianten av demokrati.

För all del. Radiotjänst och inte SVT som tar betalt, men det är tack vare SVT som detta trätt i kraft.
Hur lyder det fullständiga beslutet? Vilka argument finns där i förutom att det är just möjligheten att ta del av ett visst innehåll som gör det befogat att kränga folk på pengar? I detta fallet en helt gitig liknelse i och med att det är precis vad som har hänt. Vi blir tillsagda att betala för en möjlighet som innan SVT-play såg ljuset inte fanns. Hur demokratiskt är det på en skala när det tack vare ett enda företag från tomma intet blir en sak? Ett krav. En lagstiftning.

Det må vara ett beslut taget av en demokratiskt skapad struktur, men inte fan finns där någon demokrati när beslutet kom på tal och togs först efter väldigt sena och obefogade påtryckningar från Radiotjänst. Som för övrigt är dotterbolag till SVT, vilket i slutändan gör att det är just SVT som tar betalt. Att Radiotjänst sedan administrerar det hela är en annan sak.

Permalänk
Entusiast
Skrivet av shompa:

Rent juridiskt är det inte så.
Förut kunde man ha TV apparater utan "kanalväljare" = lagligt.

Då fler och fler lagligt kunde ha TV med mjukvara "Kanalväljare" så täpptes detta till i lagen.

Allt som kan visa en TV bild är rent juridiskt skyldigt att betala.

Och här är problemet:
Du/Jag anser att en dum skärm tekniskt inte kan visa TV utan tillbehör.
Radiotjänst anser inte det är så.
=
de skickar avgift.

Där väljer minst 90% att betala avgift.
Ingen har fått det prövat rättsligt.

Vi vet inte om Radiotjänst tolkar lagen korrekt eller inte och kommer aldrig att få reda på det eftersom radiotjänst är livrädda för prejudikat emot dem. (som tex att de avskrivit 1000tals TV licenser som prackats på icke svensk talande. Varenda en av dessa beslut har avskrivits eftersom man inte vill få det juridiskt klargjort om folk som inte kan läsa kontraktet är bundet till det eller inte. Det finns därmed föreskrivna överklagnings blanketter på de flesta invandrare föreningarna som de kan använda för att få sina TV avgifter avskrivna)

Angående det här med bildskärmen.
Jag har själv kollat upp saken med radiotjänsts kundtjänst tidigare. (Fick förvånansvärt nog prata med en snubbe som hade goda tekniska kunskaper)
Renodlade bildskärmar, typiskt sådan som ansluts till en dator är inte licenspliktiga. De kan helt enkelt inte ta emot varken radio eller TV. Datorer som kan anslutas till Internet eller på annat sätt kan ta emot radio och/eller svensk TV är däremot licenspliktiga.

Har man ett TV-spel, dator eller annan utrustning ansluten till en renodlad "datorskärm", där ingen del i utrustningen har kapacitet att ta emot svensk radio och/eller TV, så är inte utrustningen licenspliktig heller.

Det är rätt enkelt att räkna ut om ens utrustning är lienspliktig: Om utrustningen i sin helhet kan ta emot svensk radio och/eller tv, samt kan spela upp det, är utrustningen alltså licenspliktig. Enklare än så blir det inte.

Det du pysslar med här är spridning av så kallat FUD

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Medlem
Skrivet av reinholdsson:

Inse att det inte finns någon ovinklad media. Och så kan du sedan fundera på varför vi skall tvingas betala för en vinkling.

För det ska man inte ge upp ambitionen.

För övrigt är Kunskapskanalen och UR kick-ass!

Visa signatur

Räkna ut hur kraftigt nätaggregat du behöver på OuterVision Power Supply Calculator. 500W räcker för de allra flesta vanliga system. Seasonic är bäst. ;) – Elektrostatisk urladdning är ett verkligt problem.
"People who are serious about software should make their own hardware" – Alan Kay
Bojkotta maffian

Permalänk
Skrivet av Spetsen_nr11:

Va!? 1 Mkr/år blir ungefär 83 kkr/månad. Enligt Saco Lönesök (tillgängligt via Sacoförbund, välj ditt här) är 90:e percentilen för total månadslön i Sverige 61516 kronor. Alltså: 90% av Sveriges befolkning tjänar mindre än 61516 kr/månad. Hur kan 20k mer än gränsen för 90:e percentilen inte vara överklass? Eller har jag missat något?

Du glömmer skatten min vän, jag skrev brutto och inte netto. Drar du av den ser du nog att det hamnar på 50k per månad beroende på taxa i landsting och kommun m.m. 50 000 kr må vara mycket pengar men i ett land som Sverige innebär det inte att man är rik, vi har dyraste matkorgen i hela EU t.ex. bland högsta bensinpriserna i världen m.m.

Tänk dig de levnadskostnaderna som tillkommer, har man ett hyfsat stort hus skall det värmas upp på vintern och uppvärmning kostar. Har man lån på huset måste man amortera dom, så pengarna sticker iväg väldigt fort.

Hade varit gött om man tjänade 1 miljon/år i med mitt nuvarande boende dock. Kostar mig högst 8000 kr att leva varje månad inkl. mat hyra och lite skit. Spara 42k per månad, ja tack!

Här har du ett exempel på riktig överklass(!):

Citat:

Cecilia Malmströms samlade ersättning efter fem år som EU-kommissionär motsvarar i Sverige en ersättning på över 40 miljoner kronor före skatt.

http://www.di.se/Pages/Articles/ArticlePage.aspx?id=313473&ep...

Citat:

Dessutom betalar EU:s kommissionärer endast cirka 35 procent i skatt, vilket är betydligt lägre än vad en person med motsvarande lön i Sverige skulle ha betalat. Inräknat de skattefria tilläggen ligger skattesatsen på cirka 28 procent.

Visa signatur

Många datoranvändare underskattar virus och överskattar sina egna kunskaper medan andra är omedvetna om problemet med virus. Den nonchalans som finns idag beror på ett stort antal faktorer, folk tycker virusskydd är dyrt, besvärligt och sölar ned prestandan. Något som däremot är dyrt, besvärligt och slöar ned prestandan är en infekterad dator, som dessutom förstör för alla andra på nätet. - Pedrag Mitrovic, IT-Säkerhet (2010)

Permalänk
Medlem
Skrivet av hwasser:

Problemet är att dom inte följer det för fem öre.

SVT har gjort extremt vinklade repotage om SD dom senaste åren, värst var där dom gjorde en artikel om hur hemskt det var att SD har fått fler sympatisörer.

Lite trådar om följande:
"SVT Agenda fälls för påstående om antisemitism"
http://www.friatider.se/svt-agenda-falls-for-pastaende-om-ant...

Haha, anklagelser för vinklad journalistik med källhänvisning till friatider.se. Definitionen av inception?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av kaya:

Jag har ingen TV, jag har ingen dator, jag har ingen mobil och jag har inget internet.

Otur radiotjänst.

Du sitter och stirrar in i brödrosten (snart skattepliktig?) och använder fantasin?

Visa signatur

||NZXT H440 Black/Red||Intel i5 2500k @ 4,2GHz ||Noctua NH-D14 ||GA-Z77X-UD3H ||8 gb Corsair Vengeance 1600mhz DDR3 ||MSI GeForce GTX 970 ||OCZ Agility 3 120GB SSD ||Samsung Spinpoint F3 1TB ||Corsair HX750W||
Software is like sex, it's better when it's free. - Linus Torvalds

Permalänk
Skrivet av Tumnus:

Du sitter och stirrar in i brödrosten (snart skattepliktig?) och använder fantasin?

Momssatsen på brödrostar är 25%. Alltså är de redan "skattepliktiga", åtminstone vid tillfället du köper dem.

(TV-avgiften är dock ingen skatt, bör kanske påpekas.)

Skrivet av kitanii:

För all del. Radiotjänst och inte SVT som tar betalt, men det är tack vare SVT som detta trätt i kraft.
Hur lyder det fullständiga beslutet? Vilka argument finns där i förutom att det är just möjligheten att ta del av ett visst innehåll som gör det befogat att kränga folk på pengar? I detta fallet en helt gitig liknelse i och med att det är precis vad som har hänt. Vi blir tillsagda att betala för en möjlighet som innan SVT-play såg ljuset inte fanns. Hur demokratiskt är det på en skala när det tack vare ett enda företag från tomma intet blir en sak? Ett krav. En lagstiftning.

Det må vara ett beslut taget av en demokratiskt skapad struktur, men inte fan finns där någon demokrati när beslutet kom på tal och togs först efter väldigt sena och obefogade påtryckningar från Radiotjänst. Som för övrigt är dotterbolag till SVT, vilket i slutändan gör att det är just SVT som tar betalt. Att Radiotjänst sedan administrerar det hela är en annan sak.

Fast SVT och Radiotjänsten tar ju inte ut den här avgiften av dig för att de tycker det är kul eller för att de är giriga. Det finns en lag som säger att de måste ta ut avgiften, alltså måste de göra det. Den lagen har kommit till på demokratiskt vis, och den kom till långt innan den här historian om datorer och SVT play.

Att SVT erbjuder en play-tjänst på nätet är ju bara naturligt. Ett av deras mål som public service-företag är att erbjuda så bra och praktiska tjänster som möjligt. Att ens ha public service-media som inte sänder på Internet idag är ju absurt. Är du verkligen upprörd över att SVT har i den biten varit kompetenta och faktiskt utfört sitt jobb?

Sen, visst, det har blivit väldigt knasigt när man efter att SVT play införts har blivit tvungna att applicera en lag som kom till innan Internet i princip fanns på ett fenomen som har allt att göra med just den teknologin, men det är knappast Radiotjänst eller SVTs fel att den lagen ser ut som den gör. Man kanske kan tycka att deras tolkning av lagen är felaktig, men samtidigt är det inte Radiotjänst uppgift att faktiskt göra den tolkningen rent juridiskt utan de måste rätta sig efter vad deras jurister och det svenska domstolsväsendet säger, och de har sagt sitt.

Ansvaret för den här situationen om du nu verkligen vill ha någon att faktiskt skylla på ligger helt och hållet på Riksdagen, alltså de som faktiskt skrev den här lagen till att börja med. Det är också deras uppgift att se till att lagar uppdateras för samhällets realiteter, alltså ytterst är de de enda som kan ändra på situationen, inte SVT eller Radiotjänst.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Karlzooon:

Du glömmer skatten min vän, jag skrev brutto och inte netto. Drar du av den ser du nog att det hamnar på 50k per månad beroende på taxa i landsting och kommun m.m. 50 000 kr må vara mycket pengar men i ett land som Sverige innebär det inte att man är rik, vi har dyraste matkorgen i hela EU t.ex. bland högsta bensinpriserna i världen m.m.

Tänk dig de levnadskostnaderna som tillkommer, har man ett hyfsat stort hus skall det värmas upp på vintern och uppvärmning kostar. Har man lån på huset måste man amortera dom, så pengarna sticker iväg väldigt fort.

Hade varit gött om man tjänade 1 miljon/år i med mitt nuvarande boende dock. Kostar mig högst 8000 kr att leva varje månad inkl. mat hyra och lite skit. Spara 42k per månad, ja tack!

Här har du ett exempel på riktig överklass(!):

http://www.di.se/Pages/Articles/ArticlePage.aspx?id=313473&ep...

Dold text

För det första så räknar man alltid brutto om inget annat sägs. För det andra så pratar vi om Svergie så dina paralleller till priser är helt orelevanta. Kostar lika mycket för en person utan inkomst som en med hög inkomst. För det tredje har detta inget med rikedom att göra, även om man kan vara överklass på grund av det(Lottovinnare, kungen etc.). Hur man spenderar sina pengar är upp till var och en. Det finns två sätt att bli rik; Tjäna pengar som fan eller inte ha några utgifter. Man väljer själv.

Är man bland de 5% högst avlönade i Sverige så är man överklass. Man brukar i folkmun säga att om man betalar värnskatt är man bland Sveriges överklass då gränsen för den går vid vid den 90e percentilen. Att du är av en annan åsikt är upp till dig, men kom inte och lägg fram det som fakta.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 PSU: Fractal Design Tesla 650 80+ Moderkort: Asus P9X79
CPU: Intel Core i7 3820 4.2 GHz CPU Kylning: Corsair H60 RAM: Corsair vengeance 16GB
Grafikkort: MSI GeForce GTX 680 2048MB SSD: OCZ SSD Agility 3 120GB

Permalänk
Skrivet av Karlzooon:

Du glömmer skatten min vän, jag skrev brutto och inte netto. Drar du av den ser du nog att det hamnar på 50k per månad beroende på taxa i landsting och kommun m.m. 50 000 kr må vara mycket pengar men i ett land som Sverige innebär det inte att man är rik, vi har dyraste matkorgen i hela EU t.ex. bland högsta bensinpriserna i världen m.m.

Tänk dig de levnadskostnaderna som tillkommer, har man ett hyfsat stort hus skall det värmas upp på vintern och uppvärmning kostar. Har man lån på huset måste man amortera dom, så pengarna sticker iväg väldigt fort.

Hade varit gött om man tjänade 1 miljon/år i med mitt nuvarande boende dock. Kostar mig högst 8000 kr att leva varje månad inkl. mat hyra och lite skit. Spara 42k per månad, ja tack!

Här har du ett exempel på riktig överklass(!):

http://www.di.se/Pages/Articles/ArticlePage.aspx?id=313473&ep...

Precis som Systix säger räknar man alltid brutto om inget annat sägs. Konstigt nog lyckas jag faktiskt inte hitta information om huruvida Saco Lönesök använder löner före eller efter skatt. Men eftersom de inte säger något får man anta att det är före skatt. För den noggranne som vill kolla upp mina siffror kan jag meddela att jag insett att de siffror jag presenterade var missvisande (till min nackdel, men rätt ska vara rätt). De 61516 kronor som jag skrev om är 90:e percentilen för medlemmar i Sveriges Ingenjörer (eftersom det är mitt Saco-förbund är det vad jag ser utan vidare inställningar), enligt enkätsvar. Huruvida man bör ta uppgifterna från enkätsvar eller från arbetsgivare går att diskutera, men att bara ta Sveriges Ingenjörer känns ju högst olämpligt. De här siffrorna borde jag ha presenterat:

90:e percentilen, samtliga Saco-förbund, samtliga anställda:

  • Enligt enkät (löneår 2012) - 56 200 (alla Saco-föbund utom Sveriges läkarförbund och Sveriges universitetslärarföbund)

  • Enligt arbetsgivare

    • Stat (mars 2013) - 53 100

    • Kommun (november 2012) - 38 730

    • Landsting (2012) - 68 300

    • Svenska kyrkan (2012) - 45 000

Alla dessa siffror är betydligt mycket lägre en en miljon kronor per år och det här är alltså löner som 90% av de anställda tjänar mindre än. Endast siffran för de som arbetar inom landsting är högre än den tidigare siffran jag presenterade som gäller för medlemmar i Sveriges Ingenjörer (förmodligen för att läkare har väldigt hög lön och jobbar inom landstinget). Min argumentation från tidigare är alltså fortfarande giltig, trots att mina siffror var missvisande.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Det vore bra med en allmän avgift i stället så att folk inte försöker smita undan

japp, ingen ska smita undan betala för melodifestivalen, degenererade sexprogram och för att inte förglömma (S)(V)T:s "opartiska" nyhetsständingar. Dom är helt desperata nu när den yngre generationen vänder dom rygger, snart måste man väl betala licensavgift för att ha ett par ögon.

Visa signatur

Compaq suger