Samsung vägrar betala Copyswede – tas upp i Svea hovrätt

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

Det är vi folket som har röstat på partier som tycker att utsugare som Copyswede är bra.
Så folket har fått den skit som de vill ha och detta kallas för demokrati.

För någon inte så politiskt insatt, vilka partier är för och emot Copyswede?

Permalänk
Medlem
Skrivet av lowngcawt:

"Dum och Dummare"
Så jävla klockrent Jacob!

Var ju bara tvungen att föreviga den

Visa signatur

|Workstation: AMD Ryzen 9 7900X 4.7GHz | ASRock X670E | AMD Radeon 7900 XT | 32GB DDR5 | NVMe 2.0TB | HDD 4.0TB |
|VMware rig: AMD Threadripper 2920x | ASUS PRIME X399-A | 24GB DDR4 | 10TB Storage |
|HTPC: AMD Ryzen 3 2200G 3.7 GHz | Gigabyte B450M DS3H | Radeon Vega 8 | 8GB RAM | SSD 120GB | *Test rig för div Linux distar, drivers m.m.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Megacrash:

För någon inte så politiskt insatt, vilka partier är för och emot Copyswede?

Partierna har inte gjort några oficiella ställningstaganden i frågan med undantag för piratpartiet vad jag vet. Det finns någon ledamot här och där som tillfälligt har tagit ställning för/emot när de fått frågan i en intervju men det är inte något som ingått oficiellt i partilinjen så av de partierna vi har i riksdagen just nu är ingen för eller emot.
För en liten grupp rör frågan upp känslor, men frågan är helt okänd för de flesta i samhället. Även om frågan skulle vara mer känd så är det inte ett så allvarligt samhällsproblem jämfört med en del andra mindre kända frågor även om "orättvisereflexen" kickar igång ordentligt när det blir nyheter av copyswede ;).

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Friterad:

Man utnyttjar hål i lagen och ja det är det många företag som gör.

Jag gör inte liknelsen med mord i sig, uppenbarligen så jämför jag med hur lättolkad lagen är för de båda.

Du menar att domarna i detta fallet är dom som skrivit lagen? Eller? Var annars vill du komma med att "lagen ska tolkas så som den som skrev tänkt sig"? Skriver man "jag äter banan" så tolkar man det uppenbarligen som att man äter banan, och inte ett äpple. Men ja, författaren kanske menade äpple, men vad spelar det för roll? Ska vi ha en lag som säger en sak men egentligen menar något annat så är systemet helt idiotiskt, kan ju påstå att en text ska tolkas hursomhelst då lika gärna.

Att domarna tolkar det på ett sätt betyder inte att det är rätt heller. Löjligt med argument som att dom har en utbildning osv, då det handlar om en väldigt väldigt simpel svensk text. Lite som att påstå att man ska lita mer på en trafiklärare som säger att man ska köra på vänster sida av vägen just för att denne har en utbildning, när saken i fråga inte kräver mer än vett.

Inser du vilka konsekvenser det skulle få ifall lagskriva och domare inte tittade på hur formuleringar i lagar använts och tolkats tidigare? Helt plötsligt så blir det upp till varje domare att på eget bevåg tolka formuleringarna vilket skulle kunna skapa en del intressanta situationer...men du menar på fullt allvar att det inte är intressant så länge copyswede inte får belägga vissa apparater med privatkopieringsavgift? Och vad säger att en domare då skulle tolka formuleringen på samma sätt som du? Fundera en vända till på konsekvenserna av det du skriver.

Skrivet av Ozzed:

Att Copyswede har lagstadgad rätt att ta ut avgiften behöver inte betyda att de måste vurma för den, men anledningen till att de gör det ändå tror jag ligger i deras eget ekonomiska incitament i det hela.

Sen var det säkert korrekt att ta ut avgift på mediet på kasetttiden, då en stor del av kasseterna köptes med syftet att privatkopiera, huvudsyftet, och oftast enda systet. Men så ser det knappast ut när någon köper en mobiltelefon idag, så om lagen ska motiveras med hur faktiska användarmönster ser ut, så måste lagen ändras.

Här är vi åter inne på ett klassiskt problem, man utgår från att ens eget och bekantskapskretsens användarmönster är allmängiltigt. Det finns som sagt undersökning på hur utbredd privatkopieringen är, även om de är beställda av copyswede så är det ändå upp till de som ifrågasätter dessa att komma med motbevis. Du uttalar dig om användarmönster, hur vet du hur gemene man använder sin mobil/surfplatta mm? Jag menar inte detta som ett påhopp utan mer som något som kan vara värt att fundera på. Själv känner jag personer som privatkopierar en hel del och samtidigt ett antal som inte gör det alls. Vilken person är mest representativ? Hur ska jag kunna avgöra det när mitt urval av vänner bekanta i det stora hela är en försumbar mängd? Den statistiska felmarginalen måste vara enorm.

Skrivet av Paddanx:

Jo jag hoppas det. Problemet är att alla dömer på sina värderingar. Att påstå att någon inte gör det är bara löjligt. De är inte maskiner, de är människor.
Sen att det naturligtvis inte "ska" göra det är en annan sak.

18åring var att ta i, vet. Min poäng är att de 50+ som sitter där inte direkt har vuxit upp med dagens teknik. De såg på när deras yngre son kopierade ett band med blandad musik till sin flickvän, eller i bästa fall, brände en skiva.
Att man därför med den bakgrunden lätt kan förstå CopySwede, som naturligtvis gör sitt jobb om det gäller just tex kassettband, inte kan förstå att man orkar inte ladda sin telefon med musik och filmer var/varannan dag, utan man tar andra möjligheter som streaming-tjänster, där man via reklam eller abonnemang faktiskt betalar för ex man lyssnar på.

Man köper dessutom musiken digitalt, inte på CD/Kassett i samma uträckning, om du nu ändå väljer att köpa, och då läger denna på enheten. Du har dock då betalt för den, samt har rätt att ha en backup på datorn precis som all annan mjukvara. Och jag tror inte direkt på större % användare som går ut, köper en skiva med musik, sätter den i datorn, kodar om den, och sen lägger den på en telefon är majoritet... Varför göra allt det jobbet?
Men för någon som är 50+ så kan det lätt ses som "enda" sättet, då man inte vuxit upp med alternativ.

Ersättningen ska ju trots allt vara som kompensation för förlorad inkomst för att du kopierade den för eget bruk, istället för att handla den igen. Och enda gången du gör detta är om du medvetet kodar om den från annat media, eller lägger den digitala kopian på flera enheter (ej räknat backup då).

Sen att folk privatkopierar i allmänhet har väl inte med saken att göra?
Om de gör det med Filmer till TVn, Musikvideo till datorn, eller what ever har inte med en smartphone att göra. Enda som spelar roll är just... vad de gör med den utrustning som domen handlar om.
Eller har vi börjat döma oskyldiga för att grannen gör något liknande nu?
De enheter där man kan visa att privatkopiering sker, fine ge dem denna avgift. Men då ska också varje enhetstyp bevisas, och tills dess får den inte avgiftsbeläggas. Annars är det "skyldig" tills oskyldigt bevisad, vilket är fullständigt absurt.

Jo, att tingsrätten har gjort udda domar förr är ingen nyhet. Men om det är så man väljer att fylla sin domstol så undrar jag om vi inte vore bättre utan den. För om dens enda syfte är att göra dumt beslut, för att man sen ska överklaga så är det ett enorm resursslöseri.

Saken är fortfarande att domarna ska ta ställningen till bevisningen och lagen. Om det nu är så svårt/krångligt/ovanligt att folk privatkopierar så borde det inte vara några problem för motparten att bevisa detta. Domarna inser nog oavsett ålder att deras eget/bekantas användarmönster inte är allmängiltigt och ser då till den bevisning som läggs fram.

Rent tekniskt så privatkopierar du om du laddar ner en låt till datorn och sedan flyttar den till mobilen, du har då skapat ett nytt exemplar på en annan apparat. Backup är även det privatkopiering. Någon annan nämnde i annat sammanhang offlinebibliotek i spotify, undrar om inte det ligger på gränsen för att klassas som privatkopiering...det borde kunna likställas med en inspelningsbar digitalbox som spelar in en film som man kan titta på när man vill vilket då är ett typexempel på privatkopiering. Man byter format från utsändning till ett exemplar som ligger mer eller mindre permanent på ens enhet. Men detta är rena spekulationer från min sida som kanske kan lämnas därhän.

Skrivet av Mikael07:

Ja så ser lagen ut. Men då frågar jag dig, är inte det en ganska skruvad lag? Och borde det inte isåfall inte vara olagligt att som upphovsrättshavare att försöka förhindra privatkopiering med DRM och liknande?

Du driver en något annan diskussion än resten av tråden. Folk är i huvudsak inte upprörda över lagtolkningen, man är upprörd över att lagen finns. Över att det finns lagligt stöd att plocka ut en avgift för privatkopiering, och att den nästan i blindo läggs på enheter som gör att det drabbar precis alla, när verksamheten i realiteten förekommer i ganska liten utsträckning.

Jag driver egentligen ingen speciell diskussion alls, jag försöker påvisa vad lagen säger, hur den tolkats i tidigare fall och i viss mån varför den existerar. Det finns väldigt mycket okunskap i detta ämne och jag kan tycka att om man ska komma med vettiga klagomål så kan det vara bra att åtminstone förstå de mest basala sakerna i ämnet.

Om jag tycker att lagen är skruvad? Jag kan förstå hur och varför den kom till, jag kan även förstå varför man vill avgiftsbelägga vissa apparater. Kan tycka att avgiften får mindre och mindre existensberättigande ju mer användarmönstren ändras och vissa apparater är betydligt mycket mer tveksamma att avgiftsbelägga än andra. Skulle tro att det nog dröjer ett tag innan avgifterna ändras i grunden eller avskaffas helt, men gissar att vi som ett första steg mot detta någon gång inom en inte alltför avlägsen framtid kommer att få en sänkning av avgifterna.

Sedan har vi återigen den klassiska uppfattningen om att det inte privatkopieras alls längre...vman kan fundera lite snabbt vad man egentligen baserar det på? Har man som enskild person tillräckligt underlag för att göra en sådan bedömning? Är man själv representativ för alla mobilägare?

Skrivet av Daemon85:

Jag tycker att Samsung ska be copyswede lägga fram exempel på media som man kan privatkopiera, eftersom allt har kopieringsskydd.
Förövrigt förstår jag inte logiken, köpet jag något så äger jag det, jag får göra vad jag vill med det inom lagens gränser. Varför står media inom en särbehandling där jag måste betala extra, direkt konsekvens genom att jag måste köpa det i olika format fast jag redan äger både fysisk och digital kopia om jag har den på CD-skiva eller indirekt genom att jag måste betala skatt för privatkopiering.

Du får göra vad du vill inom lagens gränser. Lagen säger att endast upphovsmannen får skapa nya exemplar, men i.o.m. privatkopieringsavgiften så har man ett undantag som gör att man får framställa exemplar för eget bruk. Du äger endast det fysiska exemplaret (bokstavligt eller bildligt) som du köper.

Skrivet av Daemon85:

Jag har all rätt att göra helt egna kopior om jag vill av handväskor, så länge jag inte säljer dem (eller ger bort i den skala att man kränker upphovsrättshavaren) så alla får göra egna kopior till sig själva om de vill för min del.

Skrivet av Wiinis:

Det är sant.
Du får även kopiera och ge till några vänner...
Detsamma gäller musik/filmer osv.

Har svårt att tro att det skulle vara lagligt att göra en exakt kopia av en handväska ens för eget bruk. Mig veterligen gäller undantaget för exemplarframställning som privatkopieringsavgiften medger endast ljud och bild.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bill50x:

Inom jurudiken brukar man vara noga med orden. Skriver man tex "absolut" i en mening så ändrar detta innebörden. Typ "Jag skänker min cykel till NN" har en annan mening än "jag skänker absolut min cykel till NN". Detta torde betyda att meningen att en apparat ska vara "särskilt avsedd för" att kopiera musik har en annan betydelse än om man bara skrivit "avsedd för". För mig som lekman betyder "särskilt avsedd för" att produkten är konstruerad med detta som huvudsakliga användning. Jämför med bråket om datorer som kan visa tv ska vara licenspliktiga. Där fick ju faktiskt Radiootjänst ge sig. Nu är inte lagskrivningen exakt lika så helt jämförbar är saken inte men den visar ändå att skrivningen är viktig.

/ B

Du har helt rätt. Exemplet med cykeln däremot blir lite skevt eftersom båda de exemplen juridiskt innebär att NN får cykeln. Alternativet kan vara "jag har för avsikt att ge NN min cykel", i vilket fall " för avsikt" helt slår ur botten på NNs rätt till cykeln.

Samsung har sagt att man i den kommande rättegången ska skjuta in sig på just "särskilt avsedd för", och har Hovrätten valt att pröva fallet för att de vill utreda den frågan, då är nog CopySwede brända i det här fallet. Det kan då också bli en vattendelare för vilken utrustning som ska omfattas av avgiften och vilken som inte ska det, vilket inte varit fallet tidigare, då CopySwede bara knutit avtal med branschen.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ampen:

Du har helt rätt. Exemplet med cykeln däremot blir lite skevt eftersom båda de exemplen juridiskt innebär att NN får cykeln. Alternativet kan vara "jag har för avsikt att ge NN min cykel", i vilket fall " för avsikt" helt slår ur botten på NNs rätt till cykeln.

Samsung har sagt att man i den kommande rättegången ska skjuta in sig på just "särskilt avsedd för", och har Hovrätten valt att pröva fallet för att de vill utreda den frågan, då är nog CopySwede brända i det här fallet. Det kan då också bli en vattendelare för vilken utrustning som ska omfattas av avgiften och vilken som inte ska det, vilket inte varit fallet tidigare, då CopySwede bara knutit avtal med branschen.

Skickades från m.sweclockers.com

Just "särskilt ägnad för" var en del av det som avhandlades i skiljedomsförfarande mellan copyswede och teknikföretagens intresseorganisation gällande externa hårddiskar och usb-minnen. De som dömde var tre justitieråd (domare i högsta domstolen) och de gick på copyswedes linje. Det är därifrån exemplen med kofot -> inbrott, sprutor -> missbruk kommer ifrån. Samma formulering finns alltså i andra lagar och har då i domar tolkats som att om något är lämpligt vid en viss verksamhet så anses det "särskilt ägnad för" även om ingen vettig människa skulle anse att det är huvudsyftet med den saken/apparaten. Detta var alltså inte ett utfall i en regelrätt domstol, men eftersom det var justitieråd som dömde så kan de ge en fingervisning om hur den formulering kommer att tolkas.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Just "särskilt ägnad för" var en del av det som avhandlades i skiljedomsförfarande mellan copyswede och teknikföretagens intresseorganisation gällande externa hårddiskar och usb-minnen. De som dömde var tre justitieråd (domare i högsta domstolen) och de gick på copyswedes linje. Det är därifrån exemplen med kofot -> inbrott, sprutor -> missbruk kommer ifrån. Samma formulering finns alltså i andra lagar och har då i domar tolkats som att om något är lämpligt vid en viss verksamhet så anses det "särskilt ägnad för" även om ingen vettig människa skulle anse att det är huvudsyftet med den saken/apparaten. Detta var alltså inte ett utfall i en regelrätt domstol, men eftersom det var justitieråd som dömde så kan de ge en fingervisning om hur den formulering kommer att tolkas.

Nu menade jag domen i Solna tingsrätt senast där de gick på branschpraxis. Känner till fallet du hänvisar till, men tycker det är tillräckligt stor skillnad på sådan extern media som tillkopplas jämfört med intern media som sitter inbyggd, att jag kan tänka mig att hovrätten vill utreda det.

Edit: för övrigt sätter jag större tilltro till en utredning av formuleringen när den görs i HovR än när den gjorts i en skiljedom.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Rent tekniskt så privatkopierar du om du laddar ner en låt till datorn och sedan flyttar den till mobilen, du har då skapat ett nytt exemplar på en annan apparat.

Åå nej. Detta kan du inte få igenom, då jag inte brukar 2 exemplar. Det är bara tekniken som gör skillnaden och 2 Kap par 11 a säger: "Tillfälliga former av exemplar av verk får framställas, om framställningen utgör en integrerad och väsentlig del i en teknisk process och om exemplaren är flyktiga eller har underordnad betydelse i processen. Exemplaren får inte ha självständig ekonomisk betydelse. "
Så att jag tekniskt sett kopierar den i minnet, för att sen ta bort den på den gamla enheten är tillåtet utan att anses vara brott eller privatkopiering. Viktiga är att där inte är 2 exemplar efter operationen är klar, som båda kan användas.

Så om jag flyttar den från datorn till en enhet så har jag också betalt för det exemplaret rättighet att användas, som är... ett exemplar fortfarande.

Skrivet av Frispel:

Backup är även det privatkopiering.

Men jag får enligt kopieringsskyddslagar göra en backup (som då självklart inte ska användas till annat än backup/återställning om ursprungs-filen blir borttappad eller skadad). Mao, jag gör inte privatkopiering för att jag gör en image på disken, men däremot om jag lägger en självständig kopia på en enhet (som då kan spelas upp).

Om du tycker annat så bör du nog granska Copyright lagar, samt fråga dig själv... varför ska jag då betala för ursprungs-filen på datorn, om jag ändå gör "ekonomisk bortfall" (aka privat kopiering) för att jag använder samma exemplar på ett annat ställe? Jag har köpt rättigheten att tex lyssna på musiken på en enhet, men inte vilken enhet, och jag har rätt att byta enhet. Eller påstår du att jag privat kopierar om jag köper en CD-skiva och lägger den i bilens spelare, när den var köpt till musikanläggningen hemma...? Sen att det är tekniskt olika metoder spelar som sagt ingen roll enligt lagen jag visade ovan, så länge som bara ett exemplar finns.

Om du köper ett digitalt ex, och lägger det på flera enheter, då håller jag med dig. Men jag har rätt att lägga en backup på säkert förvar, mot stöld av enhet, brand, skada mm, och ha mitt original ex på min MP3 spelare eller dator eller annan enhet, en åt gången, så har jag inte gjort privatkopiering, då jag inte använder mer än en kopia (precis som att jag bara använder en köpt CD-skiva).

Skrivet av Frispel:

Någon annan nämnde i annat sammanhang offlinebibliotek i spotify, undrar om inte det ligger på gränsen för att klassas som privatkopiering...det borde kunna likställas med en inspelningsbar digitalbox som spelar in en film som man kan titta på när man vill vilket då är ett typexempel på privatkopiering. Man byter format från utsändning till ett exemplar som ligger mer eller mindre permanent på ens enhet. Men detta är rena spekulationer från min sida som kanske kan lämnas därhän.

Detta är en annan sak, och där är det en grå zon, ja. Jag tror dock jag håller med dig att det är privatkopiering om du lägger det tillgängligt på din enhet själv, som inspelning på digitalbox. Sen är ju frågan hur Spotify har sitt avtal, då om du måste använda deras tjänst, online eller offline för att använda den, så är det tekniskt sett ingen skillnad, då du betalar spotify för en tjänst och de betalar för att du lyssnar på det oavsett om det är lokal cachad kopia eller direkt matad från en server på internet. Om du kan spela upp det utanför tjänsten så är det dock utan tvekan privatkopiering.

Skrivet av Frispel:

Saken är fortfarande att domarna ska ta ställningen till bevisningen och lagen. Om det nu är så svårt/krångligt/ovanligt att folk privatkopierar så borde det inte vara några problem för motparten att bevisa detta. Domarna inser nog oavsett ålder att deras eget/bekantas användarmönster inte är allmängiltigt och ser då till den bevisning som läggs fram.

Om det nu är så enkelt att bevisa att alla mobiltelefoner (eller iaf majoriteten) har privatkopierad musik så borde detta också vara enkelt att ta ställning till.

Problemet är att vi har gått från oskyldig tills bevisat skyldig, och istället har skyldig till bevisat oskyldig.
Mao, Copyswede har tagit ut avgiften, utan att ha någon domstol som säger så, och nu måste jag visa att jag inte är skyldig? Det ska väl ffs vara de som ska bevisa, bortom rimliga tvivel att vi alla sitter och privatkopierar till våra Samsung enheter, och först när de kan det.. då kan de kräva avgift från den domens dag.

Därför anser jag också att hela detta behöver rättas till från grunden. För precis som med Radiotjänst som la ut allt på internet, tyckte att nu skulle alla med dator krävas på pengar, så är detta samma dilemma. Man anses skyldig att betala, utan någon dom mot dig, för att en organisation har makten att agera domstol, tolka en lag och kräva det.

Om Copyswede har en slutgiltig dom, från en domstol som som säger detta i slutändan så först då har de rätt att kräva det. Men istället har de själv tolkat lagen, och nu måste företag som Samsung som "domaren Copyswede" ansett skyldig, bevisa sin oskyldighet. Det är helt galet fel.

Jag tror jag ska starta en organisation som kräver alla forumanvändare på pengar, ordna en fin lag med lite tolkning om att det kräver moderatorer och ersättning för sökmotorer som måste bearbeta allt data mm. Så jag kräver dig nu på 10 kronor per post... tycker du att jag har fel får du ta det till domstol, för nu är det så.

Permalänk

GO SAMSUNG GO!!!!!!! kämpa för oss!

Visa signatur

ALIENWARE Predator 2.0 chassi svart | i7 4770k | ASUS strix GTX 970 4GB | corsair RMX750 | Corsair 16GB DDR3 1600MHZ | AOC G2460PF | Razer Blackwidow Ultimate Stealth | Razer Deathadder ELITE | Razer Tiamat 2.2

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ampen:

EU-domstolen är för medlemsländerna, inte medborgarna eller företagen primärt. Svenska domstolar kan begära in ett förhandsavgörande från EU-domstolen, och är skyldiga att göra det om det är ett beslut som omfattas av EU-lag. Så är inte fallet här dock.

Skickades från m.sweclockers.com

Så med andra ord får Samsung casha upp. Samsung kommer därefter att erbjuda mindre utbud på svenska marknaden till följd tror jag. Storsäljare som Samsung Galaxy kommer fortsätta men note kan försvinna ex.

Visa signatur

Gaming: CM storm sniper, FSP Aurum 750W, Asrock X370 Taichi, Ryzen 5 1600, 2x8GB Crucial Tactical 3000Mhz, ASUS Radeon RX Vega 56 ROG Strix, Soundblaster ZBrandvägg: SUGO SG13B-Q, Corsair SF450 450Watt, Noctua NH-L9x65, Xeon e3-1220L 1,1Ghz, 2xSAMSUNG 4GB DDR3L ECC RAM, 2.5 HDD WD AV-25 320GBLab Server:Yeong Yang yy-0221, antec signature 650W, TYAN S2469, 2xOpteron 2600 Noctua NH-U9DO, 8x1GB ECC REGHTPC: Silverstone GD09, AsRock Killer x370, Ryzen 2400g, 2x8GB Crucial Tactical 3000Mhz

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dr. MASS:

Så med andra ord får Samsung casha upp. Samsung kommer därefter att erbjuda mindre utbud på svenska marknaden till följd tror jag. Storsäljare som Samsung Galaxy kommer fortsätta men note kan försvinna ex.

Nej, det är långt från säkert, jag tror att om Samsung kan få fokus på att utreda begreppet "särskilt ämnad för" så har de en god chans att få rätt.

Sedan kan de begära att domstolen hämtar in ett förhandsavgörande från EU-domstolen, men det skulle bara vara till nytta om svensk lagstiftning kan tänkas skilja sig på viktiga punkter från EU-direktivet, och det tror jag inte är fallet, så det skulle vara liten mening med det.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ampen:

Nu menade jag domen i Solna tingsrätt senast där de gick på branschpraxis. Känner till fallet du hänvisar till, men tycker det är tillräckligt stor skillnad på sådan extern media som tillkopplas jämfört med intern media som sitter inbyggd, att jag kan tänka mig att hovrätten vill utreda det.

Edit: för övrigt sätter jag större tilltro till en utredning av formuleringen när den görs i HovR än när den gjorts i en skiljedom.

Skickades från m.sweclockers.com

Håller med om att en dom i domstol har mer tyngd än en skiljedom, men eftersom det ändå var justitieråd som dömde där så ger även det en viss tyngd. Har dock svårt att se att det skulle vara skillnad på tolkning av formuleringen om lagring sker externt eller internt. I så fall ligger jämförelsen mp3-spelare - smartphone nära tillhands.

Skrivet av Paddanx:

Åå nej. Detta kan du inte få igenom, då jag inte brukar 2 exemplar. Det är bara tekniken som gör skillnaden och 2 Kap par 11 a säger: "Tillfälliga former av exemplar av verk får framställas, om framställningen utgör en integrerad och väsentlig del i en teknisk process och om exemplaren är flyktiga eller har underordnad betydelse i processen. Exemplaren får inte ha självständig ekonomisk betydelse. "
Så att jag tekniskt sett kopierar den i minnet, för att sen ta bort den på den gamla enheten är tillåtet utan att anses vara brott eller privatkopiering. Viktiga är att där inte är 2 exemplar efter operationen är klar, som båda kan användas.

Så om jag flyttar den från datorn till en enhet så har jag också betalt för det exemplaret rättighet att användas, som är... ett exemplar fortfarande.

Jag har uppfattat det som att paragrafen du syftar på gäller streaming och inte att ladda ner och flytta mellan enheter. Jag har svårt att se att ett exemplar som laddas ner till hårddisken kan anses vara flyktigt, även om du flyttar till en ny apparat direkt och sedan raderar den. Det är inte del av en teknisk process såvida inte du har ett program som sköter detta åt dig, kan tänka mig att exempelvis iTunes skulle kunna sköta detta så man undviker privatkopiering. Skulle du däremot ladda ner den till en ram-disk så skulle jag dock hålla med om att det är flyktig lagring.

Skrivet av Paddanx:

Men jag får enligt kopieringsskyddslagar göra en backup (som då självklart inte ska användas till annat än backup/återställning om ursprungs-filen blir borttappad eller skadad). Mao, jag gör inte privatkopiering för att jag gör en image på disken, men däremot om jag lägger en självständig kopia på en enhet (som då kan spelas upp).

Har även här svårt att se hur du ska kunna hävda att en backup inte är exemplarframställning. Misstänker starkt att det är olika lagar som gäller för program och exempelvis musik-skivor. Vill man göra det enkelt så tänker man analogt: Gör du en backup på en LP till kassett så är det exemplarframställning, varför skulle det vara annorlunda bara för att musiken lagras digitalt?

Skrivet av Paddanx:

Om du tycker annat så bör du nog granska Copyright lagar, samt fråga dig själv... varför ska jag då betala för ursprungs-filen på datorn, om jag ändå gör "ekonomisk bortfall" (aka privat kopiering) för att jag använder samma exemplar på ett annat ställe? Jag har köpt rättigheten att tex lyssna på musiken på en enhet, men inte vilken enhet, och jag har rätt att byta enhet. Eller påstår du att jag privat kopierar om jag köper en CD-skiva och lägger den i bilens spelare, när den var köpt till musikanläggningen hemma...? Sen att det är tekniskt olika metoder spelar som sagt ingen roll enligt lagen jag visade ovan, så länge som bara ett exemplar finns.

Liknelsen med CD är rätt bra, du har en CD i ett fysiskt exemplar, du kan använda denna och spela upp var som helst utan att det blir privatkopiering. Samma sak med nedladdad media. Spelar du upp den därifrån den fysiskt ligger så är det inte privatkopiering, väljer du att flytta den till en annan fysisk enhet så är det exemplarframställning. Kopierar du en CD och sedan förstör originalet så är det fortfarande exemplarframställning.

Skrivet av Paddanx:

Om du köper ett digitalt ex, och lägger det på flera enheter, då håller jag med dig. Men jag har rätt att lägga en backup på säkert förvar, mot stöld av enhet, brand, skada mm, och ha mitt original ex på min MP3 spelare eller dator eller annan enhet, en åt gången, så har jag inte gjort privatkopiering, då jag inte använder mer än en kopia (precis som att jag bara använder en köpt CD-skiva).

Ja, du har rätt att ha en backup, lägga filen på en mp3-spelare eller dator eller mobil...men allt detta bör då klassas som privatkopiering då det ÄR exemplarframställning. Du skapar nya exemplar på andra fysiska enheter = exemplarframställning. Man kan leta mer eller mindre obskyra exempel, men skapa ett exemplar någon annan stans än där det var från början är exemplarframställning, oavsett vad du sedan gör med originalet.

Skrivet av Paddanx:

Detta är en annan sak, och där är det en grå zon, ja. Jag tror dock jag håller med dig att det är privatkopiering om du lägger det tillgängligt på din enhet själv, som inspelning på digitalbox. Sen är ju frågan hur Spotify har sitt avtal, då om du måste använda deras tjänst, online eller offline för att använda den, så är det tekniskt sett ingen skillnad, då du betalar spotify för en tjänst och de betalar för att du lyssnar på det oavsett om det är lokal cachad kopia eller direkt matad från en server på internet. Om du kan spela upp det utanför tjänsten så är det dock utan tvekan privatkopiering.

En film lagrad på digitalbox är kodad så den inte går att spela upp någon annan stans, ändå klassas detta som privatkopiering. Men vet som sagt inte hur man ser på offlinemusik i spotify, det lär finnas många fler aspekter som jag inte är medveten om.

Skrivet av Paddanx:

Om det nu är så enkelt att bevisa att alla mobiltelefoner (eller iaf majoriteten) har privatkopierad musik så borde detta också vara enkelt att ta ställning till.

Problemet är att vi har gått från oskyldig tills bevisat skyldig, och istället har skyldig till bevisat oskyldig.
Mao, Copyswede har tagit ut avgiften, utan att ha någon domstol som säger så, och nu måste jag visa att jag inte är skyldig? Det ska väl ffs vara de som ska bevisa, bortom rimliga tvivel att vi alla sitter och privatkopierar till våra Samsung enheter, och först när de kan det.. då kan de kräva avgift från den domens dag.

Därför anser jag också att hela detta behöver rättas till från grunden. För precis som med Radiotjänst som la ut allt på internet, tyckte att nu skulle alla med dator krävas på pengar, så är detta samma dilemma. Man anses skyldig att betala, utan någon dom mot dig, för att en organisation har makten att agera domstol, tolka en lag och kräva det.

Om Copyswede har en slutgiltig dom, från en domstol som som säger detta i slutändan så först då har de rätt att kräva det. Men istället har de själv tolkat lagen, och nu måste företag som Samsung som "domaren Copyswede" ansett skyldig, bevisa sin oskyldighet. Det är helt galet fel.

Jag tror jag ska starta en organisation som kräver alla forumanvändare på pengar, ordna en fin lag med lite tolkning om att det kräver moderatorer och ersättning för sökmotorer som måste bearbeta allt data mm. Så jag kräver dig nu på 10 kronor per post... tycker du att jag har fel får du ta det till domstol, för nu är det så.

I princip kan vem som helst kräva vem som helst på pengar, om den som krävs på pengar inte betalar så kan den krävande parten gå till domstol och försöka bevisa att de har rätt till pengarna...dvs precis som i detta fallet. Samsung vägrar ge ut information, copyswede tar dom då till domstol som sedan får döma. Ingen anses skyldig på något sätt, det är upp till copyswede att bevisa att de ska betala avgifter, det är upp till samsung att bevisa att de inte ska betala avgifter. Att företagen tidigare betalat utan att protestera beror antagligen på att de ansåg att de inte har något att vinna på att låta det gå till domstol.

Kort sagt, copyswede dömer ingen och ingen anses skyldig på förhand...det går till som i precis alla andra tvister. Får du en räkning har du rätt att bestrida den, men det är knappast värt besväret om du ändå vet att du måste betala den i slutändan. Men är det en räkning som du tycker är felaktig så bestrider du den och får då saken prövad i domstol...om inte motparten drar tillbaka kravet.

I din sista liknelse så låter jag helt enkelt bli att betala de 10kr du kräver...känner du att du ändå har rätt till dom är det upp till dig att ta det till domstol och bevisa att du har rätt till dom. Precis som i detta fallet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dr. MASS:

Så med andra ord får Samsung casha upp. Samsung kommer därefter att erbjuda mindre utbud på svenska marknaden till följd tror jag. Storsäljare som Samsung Galaxy kommer fortsätta men note kan försvinna ex.

Vi får se, det är inte glasklart åt något håll...men att samsung skulle avstå att sälja saker på i sverige pga denna avgift låter dock extremt otroligt. De är ute efter att tjäna pengar vilket är svårt om man lämnar över marknaden helt till sina konkurrenter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Håller med om att en dom i domstol har mer tyngd än en skiljedom, men eftersom det ändå var justitieråd som dömde där så ger även det en viss tyngd. Har dock svårt att se att det skulle vara skillnad på tolkning av formuleringen om lagring sker externt eller internt.

Förvisso är det rätt strongt att ragga justitieråd till ett skiljedomsförfarande, men det kan ändå bara få bärighet som branschpraxis, vilket är något som CopySwede efter det dragit in absurdum i min mening.
Ett utslag i HovR eller HD däremot blir ett prejudikat, och de verkar intresserade nu.

Skillnaden mellan internt och externt blir att du kan hävda att en extern disk är till för kopiering, den fungerar inte utan att kopplas till en annan enhet. En intern enhet däremot är i de här fallen som dator och tablet en förutsättning för att enheten ska fungera som det är tänkt.

Oavsett branschpraxis så blir det just sådana frågor domstolen får ta hänsyn till, och då blir frågan om hurivida de här enheterna då kan räknas som särskilt avsedda för privatkopiering.

Att HovR tar upp det ser jag som ett bra tecken.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Quizmaster Malmö 22

Va trött jag blir....detta eviga copyswede....undrar om det finns nån motsvarighet i andra länder....

Iofs så måste jag ju erkänna att jag har lite musik på skivor som jag även har som mp3 som jag överför till min telefon så visst privatkopirerar jag litegrann.

Visa signatur

[Gigabyte EP35-DS4][Intel Core 2 Duo E8400 3.0 Ghz][2x2GB Corsair XMS 2][Gainward GTX 570][Sandisk Extreme II 480GB][Corsair HX 620W][Fractal Design Define XL R4][Acer GD245HQBID]

Permalänk
Medlem

Hejar självfallet på Samsung, men känner jag lilla Lobby-Sverige rätt så kommer Copyswede vinna. Med tanke på att Sverige inte är en särskilt stor marknad för Samsung, men Samsung är viktig för svenska återförsäljare, så hoppas jag att Samsung bojkottar den svenska marknaden helt. Det är oerhört viktigt att man gör allt för att krossa skojarna på Copyswede innan de lyckas klamra sig fast ordentligt. Det finns bara en sak som är värt mer än avgifter, och det är moms. Försvinner försäljningen, och därmed viktiga momsintäkter, så lär det nog koka till ordentligt på Rosenbad.

Visa signatur

Intel i5 12600K | Asus TUF Gaming Z690-Plus D4 | Asus Geforce RTX 3060 Ti | 32 GB DDR4 | Fractal Design North | Corsair iCue Link H100i | Cooler Master V750 Gold i Multi

Permalänk
Medlem

Stor eloge till att ni kallar det för kassettvgift, och inte för det av Copyswede planterade ordet "Privatkopiering"!

Knappast en slump att de konstruerat ett ord som ligger så nära piratkopiering. Fula fiskar det där...

Visa signatur

En sann moddare blir aldrig klar.MBY är SWEC SSD Kung!
Har hängt här sedan 2002. Började modda vid P200. Har gröna datafingrar. -Och du undrar hur jag kan veta allt?!?!?

|4700K|HD7970matrix|16Gb|Seasonic x-650|WaterC DDC BIP120+MP-05|

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ampen:

Förvisso är det rätt strongt att ragga justitieråd till ett skiljedomsförfarande, men det kan ändå bara få bärighet som branschpraxis, vilket är något som CopySwede efter det dragit in absurdum i min mening.
Ett utslag i HovR eller HD däremot blir ett prejudikat, och de verkar intresserade nu.

Skillnaden mellan internt och externt blir att du kan hävda att en extern disk är till för kopiering, den fungerar inte utan att kopplas till en annan enhet. En intern enhet däremot är i de här fallen som dator och tablet en förutsättning för att enheten ska fungera som det är tänkt.

Oavsett branschpraxis så blir det just sådana frågor domstolen får ta hänsyn till, och då blir frågan om hurivida de här enheterna då kan räknas som särskilt avsedda för privatkopiering.

Att HovR tar upp det ser jag som ett bra tecken.

Skickades från m.sweclockers.com

Skulle tro att var lagringen är placerad i princip är ointressant, det man tittat på tidigare är i vilken utsträckning det används för privatkopiering och i viss mån huruvida det är praktiskt att göra det på/med dessa apparater. Men vi får se, ska bli intressant att följa processen och läsa domarnas utlåtande

Skrivet av kent2:

Stor eloge till att ni kallar det för kassettvgift, och inte för det av Copyswede planterade ordet "Privatkopiering"!

Knappast en slump att de konstruerat ett ord som ligger så nära piratkopiering. Fula fiskar det där...

Eller så bytte man namn på det för att det ska beskriva vad det handlar om?

Det är en avgift som är till för att täcka inkomstbortfall beroende på ett undantag i upphovsrätten. Utan det undantaget så skulle det vara olagligt att kopiera ens för eget bruk som lagarna är formulerade nu.

Har du några bättre förslag på vad det borde heta? Om man då bortser från alla förslag som uppenbarligen kommer från personer som tycker avgiften är fel kassettavgift känns inte helt aktuellt längre...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gender Bender:

Hejar självfallet på Samsung, men känner jag lilla Lobby-Sverige rätt så kommer Copyswede vinna. Med tanke på att Sverige inte är en särskilt stor marknad för Samsung, men Samsung är viktig för svenska återförsäljare, så hoppas jag att Samsung bojkottar den svenska marknaden helt. Det är oerhört viktigt att man gör allt för att krossa skojarna på Copyswede innan de lyckas klamra sig fast ordentligt. Det finns bara en sak som är värt mer än avgifter, och det är moms. Försvinner försäljningen, och därmed viktiga momsintäkter, så lär det nog koka till ordentligt på Rosenbad.

Fast det enda som händer då är att konsumenterna köper ett annat märke. Skulle tro att totala försäljningen inte kommer att påverkas märkbart.

Och du menar att om copyswede vinner så är det en effekt av lobbying? Är det då en effekt av lobbying om samsung vinner? Eller är det bara när "fel" sida vinner som det är en effekt av lobbying? Sedan kan man undra om du har några påtagliga bevis för detta påstående?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Skulle tro att var lagringen är placerad i princip är ointressant, det man tittat på tidigare är i vilken utsträckning det används för privatkopiering och i viss mån huruvida det är praktiskt att göra det på/med dessa apparater. Men vi får se, ska bli intressant att följa processen och läsa domarnas utlåtande

Ja, men nu tänker du just utifrån den branschpraxis som sattes.
Det här kommer vara något helt annat, det kommer att bli att gå tillbaka till förarbeten, se vad lagstiftaren tänkte sig med lagen osv. Det är möjligt att den tidigare skiljedomen tas upp, men då kommer det stå klart att det faktiskt är en definition av media som är extern i den skiljedomen. Men i praktiken så vad man tittat på tidigare kommer inte ha så stor relevans som CopySwede och dess anhängare hoppas på.
Istället för branschpraxis och skiljedom som egentligen bygger på att det är dispositivt, handlar det här om prejudikat om hur lagen ska tolkas.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mange43:

Bara ordet kassett avgift säger ju det mesta om det här.
Är snart 25 år sen jag sluta med kassetband.

Vänd på det, hur många av dagens ungdomar vet ens vad kassettband är? Hela poängen med Copyswedes idé är i grund och botten bra, dvs att skaparen/skaparna ska få betalt för sitt material.
Men sättet det tillämpas på är på en så konstigt låg en nivå att det är hopplöst.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem

Samsung kommer åka dit

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ampen:

Processen är helt annorlunda. Folk TROR det handlar om särskilt ämnade för, men domslutet föll utifrån branschpraxis.
Frågan "särskilt ämnad" var inte ens intressant.

CopySwede hävdade helt enkelt att branschen gått med på avtal som gäller annan utrustning som innehåller hårddiskar, och då ska samma avtal gälla även här. Oavsett om produkten är särskilt ämnad eller inte.
Så gick resonemanget, och tingsrätten gav dem rätt utifrån det.

Skickades från m.sweclockers.com

Vilket är ju lika illa det. Bara för att branschen gått med på att betala avgift för en typ av produkt som i princip bara kan användas till privatkopiering så ska dom bli tvingade att betala för alla andra produkter med lagring oberoende om än är lämpade för privatkopiering eller ej.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R5 | MB: MSI Pro B650-P WIFI | CPU: AMD Ryzen 5 7600X | Internminne: Corsair Vengence 64GB (2x32GB) DDR5 5600MHz CL40 | CPU-kylare: Thermalright Peerless Assassin 120 SE | GPU: INTEL Arc A750 8GB | SDD: Samsung 990 Pro 2TB - Intel 600p 480GB | HDD: 2x Toshiba Enterprise MG09 Series 18TB - WD Elements Desktop 12TB - 2x WD Elements Desktop 5TB - 2x WD 5TB - 3x WD 3TB (70TB total) | Skärm: Dell 2715H | Dell S2721QSA | BenQ G2420DHBL | Philips 233V | Projektor: Optoma HD65 on 120" | PSU: Corsair RM750x

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Du får göra vad du vill inom lagens gränser. Lagen säger att endast upphovsmannen får skapa nya exemplar, men i.o.m. privatkopieringsavgiften så har man ett undantag som gör att man får framställa exemplar för eget bruk. Du äger endast det fysiska exemplaret (bokstavligt eller bildligt) som du köper.

Har svårt att tro att det skulle vara lagligt att göra en exakt kopia av en handväska ens för eget bruk. Mig veterligen gäller undantaget för exemplarframställning som privatkopieringsavgiften medger endast ljud och bild.

Du kanske ska ta och kolla upp lagen innan du ifrågasätter den. Lagen om upphovsrätt och ex patent gäller vid distribution och/eller kommersiellt bruk. I egenskap av privat användning får du tillämpa sakerna hur du vill, eller hur menar du att jag inte skulle få göra en ny exakt kopia av ett exklusivt märke.

Och vadå även endast det fysiskt exemplar jag köpt? Klart jag inte äger några rättigheter eller andras exemplar, dock äger jag alla kopior jag producerar (för privat bruk).

Har diskuterat med dig förut i trådar angående copyswede och det är märkbart att du ligger på samma kunskapsnivå som domarna i målet, alltså saknar sakkunnighet som behövs. Du saknar vetskap om termer och förståelse om hur det fungerar på det digitala planet. Känns som du anstränger dig för att missförstå.

Jag finner det för övrigt helt otroligt att någon utan sakkunskap kan utfärda en dom inom detta, då oavsett om man förklarar detta så en 5 åring förstår så kan man inte lära sig allt under en så kort tid som en rättegång.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Daemon85:

Du kanske ska ta och kolla upp lagen innan du ifrågasätter den. Lagen om upphovsrätt och ex patent gäller vid distribution och/eller kommersiellt bruk. I egenskap av privat användning får du tillämpa sakerna hur du vill, eller hur menar du att jag inte skulle få göra en ny exakt kopia av ett exklusivt märke.

Och vadå även endast det fysiskt exemplar jag köpt? Klart jag inte äger några rättigheter eller andras exemplar, dock äger jag alla kopior jag producerar (för privat bruk).

Har diskuterat med dig förut i trådar angående copyswede och det är märkbart att du ligger på samma kunskapsnivå som domarna i målet, alltså saknar sakkunnighet som behövs. Du saknar vetskap om termer och förståelse om hur det fungerar på det digitala planet. Känns som du anstränger dig för att missförstå.

Jag finner det för övrigt helt otroligt att någon utan sakkunskap kan utfärda en dom inom detta, då oavsett om man förklarar detta så en 5 åring förstår så kan man inte lära sig allt under en så kort tid som en rättegång.

Så när man inte håller med dig så har man låg kunskapsnivå och/eller saknar man sakkunskap? Kanske dags att lägga in en skopa ödmjukhet i ditt tankesätt? Det kan vara så att det faktiskt är du som inte förstår lagen och hur den är tänkt att tolkas. Det kan vara så att folk har precis lika bra (eller bättre) tekniska kunskaper som du men ändå tolkar saker annorlunda.

Jag har sagt det tidigare i tråden till andra, men undvik gärna att komma med negativa omdömen/spekulationer om mig och vad jag kan, du har ingen aning om min kunskapsnivå. Om du låter bli så låter jag bli och det blir en bättre och trevligare diskussion.

Men konceptet exemplarframställning ÄR inte speciellt komplicerat (gällande ljud/bild):

  • Skapar du ett nytt exemplar är exemplarframställning.

  • Det spelar ingen roll om det är digitalt eller analogt.

  • Flyttar du en digital fil från en apparat till en annat så har du skapat ett nytt exemplar, det är samma sätt som om du kopierar en LP till kassett, oavsett om du sedan förstör LP:n.

Detta har inget med teknisk kompetens att göra, ettorna och nollorna betraktas på samma sätt som magnetinformationen på ett kassett/video-band eller groparna i en LP.

Gör du detta för eget bruk så är det endast tillåtet eftersom det finns ett undantag i upphovsrättslagen som man då ersätter upphovsmännen för genom privatkopieringsavgiften.

Vad är det som är så okunnigt med detta? Vad krävs det för specialkompetens för att förstå detta? Man BEHÖVER inte vara IT-expert eller liknande för att förstå ovanstående. Jag är duktigt på datorer och allt kring dom, men jag är övertygad om att jag skulle kunna förklara detta så min dator-analfabetiska moder förstår. Så vad är det som du tycker att man måste veta för att förstå det "rätt" enligt dig?

Permalänk
Medlem

Frispel, Som jag skrev ifrågasatte du lagen med enbart dina åsikter och inte fakta och påstår något som låter som fakta fast det är tvärt emot hur det egentligen är.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Daemon85:

I egenskap av privat användning får du tillämpa sakerna hur du vill

Låter som en misstolkning av lagen. Inte ens böcker får kopieras i sin helhet, ens för privat bruk.

Visa signatur

:: fisk

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mcgreag:

Vilket är ju lika illa det. Bara för att branschen gått med på att betala avgift för en typ av produkt som i princip bara kan användas till privatkopiering så ska dom bli tvingade att betala för alla andra produkter med lagring oberoende om än är lämpade för privatkopiering eller ej.

Ja, det är faktiskt inte bra. Det finns flera problem också, t.ex. så ska upphovsrättsinnehavare som inte är registrerade hos det bolag som driver frågorna likställas med de som är det, men det går inte att veta så noga eftersom insynen inte är fullständig. Istället så förekommer retorik från upphovsrättsorganisationer att om du inte är med så får du ingen del av kakan, vilket alltså i lagens mening då inte stämmer. Organisationen/föreningen/bolaget bryter då alltså mot de rekvisit som ligger till grund för deras verksamhet, vilket faktiskt då skulle göra verksamheten olaglig. Ingen har valt att ta det till prövning vad jag vet hur som helst, istället så väljer de bara att gå med. Men det är inte utan att det liknar lite maffia- eller mobbarmetoder.

Problemet ändå är att företagen som importerar de här produkterna inte alltid har jurister som är specialiserade på upphovsrätt, deras jurister är normalt (och logiskt) insatta i hur det fungerar med avtal, köprätt osv. Jag misstänker att det är en del som ligger bakom i att de i första ledet valt att just ingå avtal utan att knussla allt för mycket, allra helst som avtalen inledningsvis har legat väldigt nära till vad som specificerats i lagen. Allt eftersom däremot så verkar det blivit branschpraxis som utgått från branschpraxis som utgått från branschpraxis, vilket skapat situationen som är nu. Exempelvis så blev det att externa hårddiskar omfattades av kassettersättningen, och då gav det för CopySwede då att inspelningsbara boxar borde omfattas av det utifrån "branschpraxis", och som det ligger nu då, så utifrån den branschpraxisen med inspelningsbara boxar så bör kassettavgiften också omfatta tablets och datorer, som innehåller hårddiskar precis som de inspelningsbara boxarna (om jag nu minns rätt hur deras resonemang i Solna tingsrätt gick).

Hur som helst har det satt ett av rekvisiten i lagen ur spel, istället för "särskilt ägnad för" har det kommit att handla om branschpraxis. Det i sig är inget fel rent juridiskt, branschpraxis kan ha samma bärighet juridiskt som en lag, men det är främst i avsaknad av en reglering. Nu vill alltså Samsung däremot få klarlagt hur lagen ska tolkas, och då kommer inte branschpraxis spela någon roll, eftersom lag står över branschpraxis i den juridiska hierarkin. För CopySwede hade det varit mycket bättre om hovrätten avslagit prövningen och tingsrättens dom vunnit laga kraft, eftersom det inneburit att CopySwedes åsikt om vad som ska omfattas av branschpraxis hade gällt.
Nu har däremot Hovrätten bestämt att de vill titta på det, vilket nog inte är bra ur CopySwedes perspektiv, eftersom Hovrätten är mer intresserad av lag och hur den ska tolkas. Det här är kritiskt faktiskt, för om rättsfrågan blir vad begreppet "särskilt ägnad för" omfattar, så behöver CopySwede visa att de här produkterna verkligen är särskilt ägnade för privatkopiering. Det är inget de behövt göra tidigare.

Lite långt, lite omfattande kanske, men försökt förklara så gott jag kan i alla fall.

Skrivet av Frispel:

Så när man inte håller med dig så har man låg kunskapsnivå och/eller saknar man sakkunskap? Kanske dags att lägga in en skopa ödmjukhet i ditt tankesätt? Det kan vara så att det faktiskt är du som inte förstår lagen och hur den är tänkt att tolkas. Det kan vara så att folk har precis lika bra (eller bättre) tekniska kunskaper som du men ändå tolkar saker annorlunda.

Jag har sagt det tidigare i tråden till andra, men undvik gärna att komma med negativa omdömen/spekulationer om mig och vad jag kan, du har ingen aning om min kunskapsnivå. Om du låter bli så låter jag bli och det blir en bättre och trevligare diskussion.

Men konceptet exemplarframställning ÄR inte speciellt komplicerat (gällande ljud/bild):

  • Skapar du ett nytt exemplar är exemplarframställning.

  • Det spelar ingen roll om det är digitalt eller analogt.

  • Flyttar du en digital fil från en apparat till en annat så har du skapat ett nytt exemplar, det är samma sätt som om du kopierar en LP till kassett, oavsett om du sedan förstör LP:n.

Detta har inget med teknisk kompetens att göra, ettorna och nollorna betraktas på samma sätt som magnetinformationen på ett kassett/video-band eller groparna i en LP.

Gör du detta för eget bruk så är det endast tillåtet eftersom det finns ett undantag i upphovsrättslagen som man då ersätter upphovsmännen för genom privatkopieringsavgiften.

Vad är det som är så okunnigt med detta? Vad krävs det för specialkompetens för att förstå detta? Man BEHÖVER inte vara IT-expert eller liknande för att förstå ovanstående. Jag är duktigt på datorer och allt kring dom, men jag är övertygad om att jag skulle kunna förklara detta så min dator-analfabetiska moder förstår. Så vad är det som du tycker att man måste veta för att förstå det "rätt" enligt dig?

Jag tycker du är rätt insatt när det kommer till upphovsrättslagstiftning specifikt, och antar att det har att göra med att du är engagerad i frågan. Däremot så tycker jag din tolkning färgas av att du på något sätt verkar tala i egen sak, du är jävig med andra ord. Inget fel med det, givetvis har du rätt att tala i egen sak, men det kan vara värt att minnas att du gör det ändå när det kommer till lagutrymmen som berör dig själv. Lagen säger till exempel inget om varför kassettersättningen utgår. Däremot är undantaget för eget bruk väldigt tydligt specificerat. Sedan är det då vad som kan ske med kopiorna sedan.
Det är tydligt att du inte kan bjuda ut dessa till försäljning eller förevisa dem för allmänheten osv. Mellan det här läget och privat bruk ligger då vänkretsen, och det finns egentligen inget olagligt i att ge bort ett kassettband med blandmusik till en vän. Det är inte så noga specificerat däremot, och det är för de här händelserna som jag anser att kasettersättningen ersätter. Så vill jag minnas tankarna gick inledningsvis i alla fall, men det är ett jäkla tag sedan nu, 30-40 år sedan?

I vilket fall, varför kassettersättningen utgår framgår inte av lagen, det är min poäng. Att då hävda att det är för det ena eller andra är inte rätt. Det som framkommer är att det bara rör medium som är avsedda för privat bruk, och eftersom framställning för eget privat bruk är undantaget, går det lika väl att se det som något som inte ersätts. Vad som ersätts är då det som inte specificeras exakt i lagen, dvs att lämna kopior till en vän.

Med det sagt så kan faktiskt en upplevd brist på ödmjukhet studsa åt båda hållen, om det är så att man försöker vrida lagen till att säga något den inte specifikt säger.

Permalänk
Medlem
Skrivet av fisk:

Låter som en misstolkning av lagen. Inte ens böcker får kopieras i sin helhet, ens för privat bruk.

Om du läser klart meningen så pratade jag om förslagsvis en väska som var exemplet innan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av HappySatan:

Säker på att nästa ssd blir en ssd och inte en mekanisk?

Skickades från m.sweclockers.com

Hoppsan, där snubblade jag visst mentalt. Nästa SSD får bli Samsung tror jag bestämt tanken var.

Visa signatur

Speldator :[I] AMD 5600X - 16GB fläskigt ram - AMD 580RX - AOC 32" Wide
HTPC : i5 3450S - 8GB G.Skill - Streacom F8