När blir det priskrig på hårddiskmarknaden?

Permalänk
Medlem

När blir det priskrig på hårddiskmarknaden?

Hej

Jag vet inte om bara jag upplever att mekaniska 3TB diskar har kostat runt tusenlappen i flera år nu. Tycker inte att det händer så mycket på SSD-sidan heller prismässigt. Jag har en höghastighetskamera därav mycket data som behöver lagras. Jag hade gärna haft 4 st 10 TB diskar i min dator men det är väldigt dyrt idag tycker jag.

När kommer priserna på hårddiskar gå ner? Vad tror ni andra? De kanske är tillräckligt stora för den genomsnittliga användaren redan?

Visa signatur

AMD 3700x, 1700 GB SSD, 18 TB HDD, 32 GB RAM, MSI RTX3070, Dubbla Blueray brännare.

Permalänk
Medlem

Om typ en månad så får du högre skatt på elektronik ändå så du lär inte märka av något fall alls.
Tacka Löfven som ska ha mera pengar till sina miljonprojekt, även om det pratas om att det är för att minska farliga ämnen.

Visa signatur

CPU: 5600x
GPU: 3080
RAM: 32GB

Sluta gömma din identitet, skaffa en till istället

Permalänk
Medlem

@stoffe_83: Jag misstänker priserna för HDD snarare kommer öka i framtiden.

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk

Vad gäller SSD:er så tar det nog tid. Det är högt tryck på tillverkningen av flash-minnen som krävs till många många enheter. Så länge efterfrågan är hög och det säljs i stora mängder samt att det inte finns så många tillverkare i förhållande till efterfrågan så lär inte priserna sjunka.

Gällande hårddiskar så är priserna ganska låga per gigabyte så det kanske är en pressad marknad redan. Större diskar (3 TB+) är fortfarande inte speciellt gamla tekniker och är därför fortfarande relativt dyra att tillverka. Utveckling sker dessutom hela tiden för att få dem att hålla längre och det kostar mycket pengar. Men även här så är det en brist på konkurrens som kanske gör att priserna håller sig stabila. WD är väl det största tillverkaren nu och som man ser här på forumet så är WD överrepresenterade på marknaden.

Så jag tror inte att vi kan se någon direkt sänkning av priser om det är kvalitet du söker.

Spekulationer men jag tror att det är svaren på dina frågor.

Visa signatur

Intel core i7 6700K, Powercolor Radeon RX 5700 XT 8GB Red Devil, ASUS Z170i Pro Gaming, Corsair Vengeance DDR4 2666MHz 16GB, OCZ Trion 100 240GB, Samsung SSD EVO Basic 840-Series 250GB, Fractal Design Define Nano S, Be Quiet Pure Rock, Corsair SF 600, Windows 10 Pro N 64-bits

Permalänk
Medlem

@hakd: Ähum. Detta initierades under Reinfelds tid. Redan 2013 faktiskt.

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Jacob Fanboy

4 st 6TB-diskar för 10k är helt ok imo, som många andra varit inne på så tror jag priserna på disk kommer att stiga.

Permalänk
Medlem
Skrivet av stoffe_83:

Jag hade gärna haft 4 st 10 TB diskar i min dator men det är väldigt dyrt idag tycker jag.

Tror faktiskt 10TB har gått ner någon tusenlapp ?? Har för mig dom var dyrare iaf..

Skrivet av Dockland:

@stoffe_83: Jag misstänker priserna för HDD snarare kommer öka i framtiden.

Temporärt kanske är ju sagt att dom nya med HAMR (2018) kommer kosta lite mer att tillverka.

Permalänk
Inaktiv

Man får också tänka på att antalet tillverkare av hårddiskar är väldigt få idag, är väl bara tre kvar. Western Digital, Seagate och Toshiba. Kanske missat en fjärde. Marknaden har gått över till flashminnen för flera år sedan och de tillverkare som fanns har köpts upp av tidigare konkurrenter. Samsungs HDD-division köptes av Seagate exempelvis. Med så få tillverkare kommer det inte bli några priskrig.

Den genomsnittlige datoranvändaren har nog heller inte så stora behov av lagring. Få som behöver ens över 1TB lagring och den lagringsmängd nådde HDD-tillverkarna för längesedan. Det dagens SSD'er klarar av utan att dra iväg brutalt i pris räcker nog ofta väldigt långt med. Kom ihåg att de flesta datoranvändarna inte samlar på piratmaterial, spelar massor av spel eller sysslar med något lagringskrävande, exempelvis editering av video. De flesta använder sina datorer för ganska simpla behov, och dessutom för sådant som deras smartphone idag också klarar av.

Det sagt så hoppas jag ändå att vi kan få lite rörelse i lagringspriserna men ser svårt ut. Nu har jag själv inte så stora lagringsbehov utan klarar mig rätt bra med mina fyra WD Red 4TB som i dagsläget körs i ZFS med en spare. Dock har diskarna gått förbi treårsgränsen vilket gör att jag vill ha något annat att ersätta dessa med. Men redan 6TB drar iväg prismässigt och 8TB, vilket hade varit det naturliga steget, kostar för mycket. Och då ska man dessutom skala efter med backup-lagringen också.

Datormarknaden är inte som den varit tyvärr.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alpha77:

Tror faktiskt 10TB har gått ner någon tusenlapp ?? Har för mig dom var dyrare iaf..

Temporärt kanske är ju sagt att dom nya med HAMR (2018) kommer kosta lite mer att tillverka.

Jag tänker mest på efterfrågan. Fler och fler företag till och med har börjat gå över till SSD-lösningar. Så om 5-10 år har vi nog omvänt läge. Flashlagring kostar en tiondel av HDD-dito.

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Medlem

@anon5930: Vad är den största lagringsanvändningen idag? Alltså anledningen att människor behöver 4-8-10-24TB egentligen?
Själv klarar jag mig med 2TB lokalt och en del i molnet. Spel tar upp en del förvisso, eller är det piratkopierad film och porr som folk samlar på månne?
Somliga editerar 4K film, men det lär väl vara en hyfsat begränsad skara. Samma med Photoshop. RAW-bilder tar en del plats i anspråk, men upp till 24-48TB har jag svårt att tro.

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Medlem

Hårddisktillverkarna håller också på att göra om sig från tillverkning av många små enheter i stora antal till större enheter i färre antal då diskförsäljning till desktop och bärbar i stort sett utraderats senaste 5 åren.

Om man hårdrar så har antalet läshuvuden inte minskat så mycket medans antalet hårddisk-enheter har minskat kraftigt.

Sedan har det ansetts länge att det är mycket svårt att tillverka en diskchassie, motor, lager och styrkort till kostnad under 50 dollar, skiva och läshuvud-brygga med moving coil kommer till och dessa är verkligen högprecision och kräver extrem renhet och den delen ökar i kostnad stort sett linjärt med antal skivor som monteras in. Därför ser man att priset per lagrad GB/TB skalar nästan jämt med hårddiskens storlek på en viss generation disk - dvs. dubbelt så stor disk är nästan dubbelt så dyr. samma sak ser man på SSD.

Att lagringsbehov finns och är konstant växande (med tanke på all crap som hela tiden matas på hos Facebook, Tvitter, olika fotolagrings-moln och även google) samt ingen av dessa aktörer har råd att förvara allt detta på flashminne - behovet av hårddiskar kommer var stor länge än och då framförallt för masslagring och cold-storage men det är andra köpare än tidigare - nu är det datacenter som är de stora konsumenterna av hårddiskar - stora hårddiskar.

Och nej SSD kommer aldrig bli billigare än HD per GB lagring utan kommer att ligga mellan 5 och 10 ggr högre i pris än HD per GB och man ligger på bristningsränsen redan idag när det gäller att packa SSD tätare och med allt sämre lagringssäkerhet - bla. därav den stora bristen på flash-minne för att fabrikerna med mindre geometrier inte få upp tillräcklig bra yeld samt alla bärbara nydesignade enheter hungrar efter typ dubbla mängden minne per 2 generationer framåt och betalar för det.

---

Sedan tycker jag inte att HD-utvecklingen har stått still - för 5 år sedan var 'standardstorlekarna runt 1-4 TB med 3 TB som den populära storleken i NAS/server, idag startar man på 4 TB, volymen numera på 6 TB och når upp till 10 TB-disk - i det avseende har det gjort stora steg

och vem kunde drömma om för 3 år sedan att dagens största 2.5" ligger på 5 TB på 5 skivor då man ansåg 1TB/platta på 3.5" diskarna var det man orkade med, nu har man 1 TB per 2.5" platta och i stort sett halva diska-arean att lagra data på i jämförelse med 3.5" diskar...

Permalänk
Medlem
Skrivet av hakd:

Om typ en månad så får du högre skatt på elektronik ändå så du lär inte märka av något fall alls.

Kemikalieskatten gäller dock inte lösa hårddiskar, se skatteverket för en lista på vilka varor som ska beskattas. Sen får man också tänka på att man får göra avdrag på upp till 90% av skatten om varan innehåller tillräckligt låga halter av de flamskyddsmedel som skatten gäller (borde förvisso vara upp till 100% kan man tycka).

Permalänk
Medlem

Intressant att en del tror att priserna kommer att öka, jag lyckades ändå köpa en 4 tb disk för lite över tusenlappen på en black fridayrea. Det kanske är så man får göra eller köpa returnerade varor hos netonnets fyndhörna..

För mig är det eget material av bild och film som är största lagringsanledningen. Jag har ingen molnlösning, det kräver en riktigt bra internetanslutning, ADSL eller Fiber. Jag har endast 3G utan möjlighet att uppgradera och kan inte nyttja den infrastrukturen som det ser ut idag.

Utöver eget material av bild och film så kanske spel tar upp mycket plats? Jag vet faktiskt inte själv eftersom det var många år sedan som jag spelade sist.

Känns lite dumt att satsa på stora mekaniska hårddiskar om ett prisras på stora SSDer väntar runt hörnet.

Visa signatur

AMD 3700x, 1700 GB SSD, 18 TB HDD, 32 GB RAM, MSI RTX3070, Dubbla Blueray brännare.

Permalänk
Medlem

Håll inte andan i den väntan - lägre priser för flash-minne är bara önsketänkande från konsumentsidan och så länge marknaden växer för flashminne för bärbart som det gör nu med typ halv gånger större mängd minne per generation ny telefon/bärbart och problemen med produktion som inte hinner med och med tillräckligt bra yeld (och därmed lönsamhet) för minnestillverkarna när man går till allt mindre geometrier, kommer inte att initiera någon prissänkning på länge än - om någonsin!! och HD-tillverkarna packa också allt mer på sina skivor och priserna per GB går ner där hela tiden också...

Permalänk
Medlem
Skrivet av xxargs:

Och nej SSD kommer aldrig bli billigare än HD per GB lagring utan kommer att ligga mellan 5 och 10 ggr högre i pris än HD per GB och man ligger på bristningsränsen redan idag när det gäller att packa SSD tätare och med allt sämre lagringssäkerhet - bla. därav den stora bristen på flash-minne för att fabrikerna med mindre geometrier inte få upp tillräcklig bra yeld samt alla bärbara nydesignade enheter hungrar efter typ dubbla mängden minne per 2 generationer framåt och betalar för det.

---

Nej, inte SSD i den formen vi har idag. Det kommer nog relativt vara dyrare. Men om några år har vi andra motsvarande lagringslösningar skulle jag tro. SSD börjar bli lite old-news överlag och Nvme-grejerna har börjat få fäste. Det är en föränderlig värld.

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon5930:

Den genomsnittlige datoranvändaren har nog heller inte så stora behov av lagring. Få som behöver ens över 1TB lagring och den lagringsmängd nådde HDD-tillverkarna för längesedan. Det dagens SSD'er klarar av utan att dra iväg brutalt i pris räcker nog ofta väldigt långt med. Kom ihåg att de flesta datoranvändarna inte samlar på piratmaterial, spelar massor av spel eller sysslar med något lagringskrävande, exempelvis editering av video. De flesta använder sina datorer för ganska simpla behov, och dessutom för sådant som deras smartphone idag också klarar av.

Precis vad jag också ser. Man kan vara hur sur som helst, men det är bara en minoritet idag som lagrar någon data, även om fullhd och snart 4k kameror blir var persons egendom i deras mobiler.

Jag tror att när man får en 500 GB ssd för 1000kr, så kommer utvecklingen stanna av där också.
För min egen den så säger 1TB bara slurk och så är den borta, men vi som gör något med datorn är inte så många.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Dockland:

@anders190: Vad är den största lagringsanvändningen idag? Alltså anledningen att människor behöver 4-8-10-24TB egentligen?
Själv klarar jag mig med 2TB lokalt och en del i molnet. Spel tar upp en del förvisso, eller är det piratkopierad film och porr som folk samlar på månne?
Somliga editerar 4K film, men det lär väl vara en hyfsat begränsad skara. Samma med Photoshop. RAW-bilder tar en del plats i anspråk, men upp till 24-48TB har jag svårt att tro.

Känns som det förmodligen ofta handlar om att lagra operativsystem och ett par väl använda program samt lite dokument. Uppfattningen jag har är att rätt få idag fortfarande har riktiga musikfiler lokalt utan använder någon strömmande lösning istället. Och tjänster, legala som illegala, för strömmad video växer så det knakar. Dock utan någon given tjänst som samlar användare utan istället bristande utbud och att man måste ha flera för att täcka upp det mesta som dyker upp. Den forsatta jakten på pirater och det sämre utbudet för publikt piratmaterial lär nog minska behovet av lokal lagring med. Piratscenen är inte heller vad den en gång varit.

Vad gäller spel så sväller de ständigt och kräver mer och mer utrymme. Jag har inte koll på exakt hur många men jag har själv en del spel som ligger nära 100 GB-gränsen, tror de enda jag har som faktiskt gått över är Gears of War 4 och Quantum Break. Men jag har väldigt mycket spel också, har troligen inte plats för alla mina spel om jag skulle installera de lokalt. Inte för att jag för tillfället spelar så mycket på min PC heller förstås men trevligt att ha spel lokalt.
De flesta verkar dock ha ett fåtal spel de spelar utifrån de undersökningar som ibland dyker upp. Blizzards spel, CS och Minecraft är ju samtliga casual-titlar som de flesta spelar oavsett spelarnivå och övrigt intresse. Ofta inkörsportar till annat spelande i dagsläget med.

Vad gäller porr så är ju frågan hur många som verkligen känner ett behov av att lagra sånt lokalt i större mängder. Intressant fråga faktiskt och den uppfattning jag fått är många använder Redtube, Youporn och liknande sidor och helt enkelt strömmar till datorn (eller mobilen/surfplattan/tvn/etc) när de vill ha tillgång till porr. Sedan finns det nog i regel alltid lite "eget" material sparat, antingen på sig själv eller som man fått skickat av någon bekantskap av något slag.

Finns ju alltid data-hoarders också förstås. Vissa har ju ett behov av att samla på allt och aldrig slänga något, med resultatet att lagringsbehovet ständigt ökar. Är väl främst dessa, sett till privatpersoner, som behöver mer och mer lagring. Men också de som av olika anledningar behöver mer lagring. 2TB bör de flesta klara sig gott på och priserna för 1-2TB HDD är lågt. Min 2TB Seagate Firecuda jag köpte till min laptop kostade strax över 1000kr men så var det en 2,5" HDD. 3,5" är väldigt billiga i samma storlek, ännu billigare utan SSD-cache.

Det är min egna syn på databehoven. Egentligen är det en intressant fråga, hade varit intressant att se någon form av forskning eller undersökningar i frågan. Men att de flesta klarar sig med relativt liten lagring är jag rätt säker på. Vi lever i en tid där strömmad media aldrig varit större än vad den är idag. Och jag är tveksam till att utvecklingen lär backa såvida inte hela Internet rasar ihop. Enkelt och smidigt, datornoviser klarar sig i regel lika bra som mer erfarna användare. Win-win-win.

Skrivet av Dockland:

Nej, inte SSD i den formen vi har idag. Det kommer nog relativt vara dyrare. Men om några år har vi andra motsvarande lagringslösningar skulle jag tro. SSD börjar bli lite old-news överlag och Nvme-grejerna har börjat få fäste. Det är en föränderlig värld.

Samma hopp i upplevelse som när vi började gå från SATA-ansluten HDD till SATA-ansluten SSD lär vi nog inte se igen har jag en känsla av. SATA-SSD till 960 EVO är inte märkbart för mig såvida jag inte benchar. Men det är ett bättre format för portabla enheter förstås. Dock har NVMe problemet med värme vilket inte SSD'er har. Märks när min andra 960 EVO som sitter i min laptop arbetar, värmen känns rakt igenom chassit till andra sidan.

Men de lagringslösningar vi har idag är ju helt klart inte den sista slutgiltiga lösningen utan ett steg på vägen. Finns andra lösningar men alla är för långt ifrån att vara realistiska för att vara relevanta den närmaste framtiden iallafall.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av anon159643:

Precis vad jag också ser. Man kan vara hur sur som helst, men det är bara en minoritet idag som lagrar någon data, även om fullhd och snart 4k kameror blir var persons egendom i deras mobiler.

Jag tror att när man får en 500 GB ssd för 1000kr, så kommer utvecklingen stanna av där också.
För min egen den så säger 1TB bara slurk och så är den borta, men vi som gör något med datorn är inte så många.

Precis, och forum som detta kan lätt göra en rätt blind sett till hur utvecklingen gått. Inget försök från min sida att nedvärdera någon, utan bara påpeka att utvecklingen stundtals går ruskigt fort och mer nischade forum som Sweclockers ändå är (även om vi är en minskande skara även här) kanske inte märker av det såvida man inte har mycket kontakt med varierande typer av människor och hur de faktiskt använder datorer och mobila enheter idag. Mycket har hänt på bara de senaste åren, även om jag har svårt att hitta någon specifik tidpunkt.

Och du har helt rätt där. Att SSD tog så lång tid att bli standardutrustning i (bärbara) datorer hade nog inte så mycket med lagringsutrymmet utan mer att priset behövde ner. En SSD på runt 250GB brukar vara ganska normalt idag, det är nog tillräckligt för de aldra flesta. Runt 128GB tror jag lär bli för tight, min egna laptop kom med en sån NVMe SSD från fabrik och för mig var den olidligt trång men 50-70 GB lagringsutrymme kan nog även det vara tillräckligt för många.

Nu har jag själv stundtals ett visst behov av att hoarda filer lokalt, andra tillfällen vill jag göra en purge, rent och fint, få onödiga kataloger och mycket ledigt utrymme. Så överdimensionerar gärna även min lokala lagring även om jag mest lagrar på min NAS. Har en utdelat katalog jag kallar för Arkiv med enhetsbokstav X (Arkiv X, jo jag är ju uppenbarligen en nörd ) där jag lagrar purge-material eller sånt jag inte vill ha lokalt. Jag har rensat lite väl bra emellanåt men att ha lite skräp att fokusera på brukar vara bra.

Har bitvis kört med enbart två 256GB SSD'er. Det... fungerar. Men trångt, även vid tidpunkten (2013-2014 tror jag det var) då spelen även då var väldigt stora. Men så fuskade jag med min NAS förstås.

Allt som allt så tycker jag nog ändå att kostnad för lagring är lite av ett icke-problem idag. Behöver man väldigt mycket lagring så kan det bli jobbigt förstås, 10TB HDD's är långt ifrån billiga. Men för de flesta med mer ordinarie behov så behöver man inte tömma sparkontot ens för en SSD idag. Bra dock att det finns produkter för de av oss som vill ha ut mer av våran lagring, det hade lika väl kunnat tagit slut vid 4TB för privatpersoner och 5TB och uppåt riktats till enterprise som har ständigt ökande behov av lagringskapacitet.
Det finns ju smått skrämmande exempel där vi börjar se fler och fler externa lagringsenheter där det sitter ett USB-gränssnitt där det normalt sitter SATA+Power. Jag öppnade för någon månad sedan min gamla WD 1TB Passport för att försöka felsöka den och trots dess ålder (2011/2012 tror jag) så var det även där en USB3-port. Tacksamt att konsumentmarknaden ändå satsas på fortfarande.

Permalänk
Medlem

@anon5930: Bra sammanfattning, ungefär mina tankar.

Ja, jag var ju med när det bara fanns IDE-gränssnitt När SATA kom runt 2004/2005 till vanliga användare svimmade jag nästan av prestandahoppet

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dockland:

@hakd: Ähum. Detta initierades under Reinfelds tid. Redan 2013 faktiskt.

källa på det?

// LZ

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Tea42BBS:

källa på det?

// LZ

Källa vet jag inte men ett citat kan jag-

''Öppna era hjärtan''

Tittar man mellan raderna

''Öppna era plånböcker''

Visa signatur

-Stäng av snabbstart i ditt Windows.

Permalänk
Medlem

Är väl dags för en översvämning i Thailand vid deras "fabriker" igen så de kan höja priserna 40% igen à la 2011.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Dockland:

@anders190: Bra sammanfattning, ungefär mina tankar.

Ja, jag var ju med när det bara fanns IDE-gränssnitt När SATA kom runt 2004/2005 till vanliga användare svimmade jag nästan av prestandahoppet

Hehe, Western Digitals Raptor-serie var riktigt grym på den tiden. Var vad de flesta entusiaster ville ha, trots ljudnivån.
Sedan det smidigare kablaget. IDE-kablaget var riktigt fläskigt. Nu, alla år senare, så är jag nog av åsikten att ett riktigt retro-system från IDE-tiden helst bör ha flata IDE-kablar och inte de runda som många av oss använde för att förbättra luftflödet.

Jag är väl heller inte ensam om att känna att utvecklingen gått väldigt fort och i riktningar som man inte kunde anat när man började med datorer för en massa år sedan. Själv är jag strax över 30, så inte så gammal, men har varit med sedan innan Windows 95 och den första datorn jag använt någorlunda mycket var ett 386-system. I början av 90-talet så kryllade det inte av datorer, och de som fanns var dyra. Och köpte man något var det snabbt utdaterat. Jag hade aldrig vid den tidpunkten kunnat ana att vi till och med sett (PR-jippon) där datorer medföljt Papperstidningar.

Extremt exempel förvisso men är ju ändå i den riktning utvecklingen gått. Idag kan man köpa en laptop, med OS och lagring som är fullt fungerande när man tar ur den ur kartongen för en bit över tusenlappen. Inget monstersystem men räcker nog för de flesta. Laptops förr var väldigt dyra, men i och med Netbook-konceptet som kom och försvann (eller ja, transformerades till 2-in-1/Switchable) så är de ofta billigare än ett stationärt system.

Och sen hur man använder datorer. Mycket är förvisso lika men har man varit med innan fast internetuppkoppling var standard så har mycket hänt också. Eller när man på 90-talet kunde bläddra igenom hela sökmotorn efter resultat. Idag lär man få sitta i evigheter bara för att gå igenom ett enda sökresultat.

Men ja, nu nostalgisvamlar jag väl mest men onekligen har tiderna förändrats. De unga som växer upp idag har missat rätt mycket datorhistorik. Och då är jag själv inte tillräckligt gammal (eller lyckligt lottad) att få ha suttit med en Atari eller Commodore under deras glansdagar. Personligen anser jag det vara riktigt trist att bägge dessa företag gick under. Amiga var ände en lysande plattform med tanke på när grundarbetet ändå gjordes.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tea42BBS:

källa på det?

// LZ

Jag kan googla på "kemikalieskatt" åt dig om du vill

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Avstängd

Jag kanske har fel man var det inte en fabrik som brand ner som i sin tur gjorde att flash minne gick upp i pris och att dom inte lyckas tillverka så många då dom förlora en fabrik?

Visa signatur

Man är inte dum för att man har stavproblem.
Läs mer om min synfel Visual Snow
Om mig ----> #16970666

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av superegg:

Jag kanske har fel man var det inte en fabrik som brand ner som i sin tur gjorde att flash minne gick upp i pris och att dom inte lyckas tillverka så många då dom förlora en fabrik?

Du tänker inte Samsungs Galaxy Note? Den hade en förmåga att brinna vilket gjorde att modellen lades ner strax efter lansering och alla mobiler skrotades. Det ska ha gjort att det vid en period blev ont om minnen.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av anon5930:

Du tänker inte Samsungs Galaxy Note? Den hade en förmåga att brinna vilket gjorde att modellen lades ner strax efter lansering och alla mobiler skrotades. Det ska ha gjort att det vid en period blev ont om minnen.

Jag läste om det för ett par år sen men då tänker jag inte på Note 7.

Visa signatur

Man är inte dum för att man har stavproblem.
Läs mer om min synfel Visual Snow
Om mig ----> #16970666

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tea42BBS:

källa på det?

// LZ

Nu är jag snäll.

Betänkande av Kemikalieskatteutredningen:

Citat:

Citat:

Regeringen beslutade den 19 december 2013 att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att analysera behovet av nya ekonomiska styrmedel på kemikalieområdet och, om behov av sådana styrmedel bedöms finnas, vilken typ av ekonomiskt styrmedel som har bäst förutsättningar att vara verkningsfullt och kostnadseffektivt Regeringen förordnade Vilhelm Andersson att vara särskild utredare från och med den 19 december 2013.

Permalänk
Medlem
Skrivet av perost:

Kemikalieskatten gäller dock inte lösa hårddiskar, se skatteverket för en lista på vilka varor som ska beskattas. Sen får man också tänka på att man får göra avdrag på upp till 90% av skatten om varan innehåller tillräckligt låga halter av de flamskyddsmedel som skatten gäller (borde förvisso vara upp till 100% kan man tycka).

Kan det verkligen stämma, Jobbar idag extra på en av dom största elektronik kedjorna (lagret).
Dom har extremt mycket att göra nu då företaget köpt in hutlösa kvantitet av b.la. hårdvara/vitvaror för att slippa den nya skatten.

Om det nu inte stämmer så förstår jag inte varför det är en sån extrem rush efter hårdvara om det nu inte påverkas.
Vitvara kan jag ju förstå då det finns stora pengar att spara.

Visa signatur

CPU: 5600x
GPU: 3080
RAM: 32GB

Sluta gömma din identitet, skaffa en till istället

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon5930:

Man får också tänka på att antalet tillverkare av hårddiskar är väldigt få idag, är väl bara tre kvar. Western Digital, Seagate och Toshiba.

Trodde faktiskt det bara var två, WD och Seagate, men Toshiba är faktiskt kvar som du säger:

Visa signatur

5950X, 3090