Lamputtag i taket har för många sladdar!

Permalänk

Lamputtag i taket har för många sladdar!

Hej, bor i en lägenhet där förra ägaren inte hade satt dit något lamputtag till taklampan i köket. Det de hade gjort var att ta alla plus-sladdar från taket till lampans plus och minus-sladd till minus. Problemet är att det finns hela 4st(!) plus-sladdar som de snurrat ihop till en bunt och kopplat till plus och en minussladd till minus. Nu när vi har tagit bort sladdarna från lampan finns det inget ström i vardagsrummet längre.

Vi har tänkt sätta dit en lamputtag, men den har 4st plus. Hur ska man lösa detta?

Permalänk
Medlem

Inte så bra att hålla på att koppla med elen själv, speciellt eftersom du inte verkar förstå hur det fungerar, jag rekommenderar att du ringer en elektriker så att ingen skadar sig eller det börjar brinna.

Men om du tvunget vill göra det själv så behöver du en kopplingsplint som någon av bilderna och en bit tråd från plinten till uttaget

Dold text
Visa signatur

Stationär dator | AMD RYZEN 7 5700G | G.SKILL Flare X 16GB 3200MHz CL14 | ASUS PRIME X470-PRO | Samsung 970 EVO 250GB | WD Green 120GB M.2 | Fractal Design Newton R3 600W | Manjaro - KDE Plasma |
HP ENVY x360 | AMD RYZEN 5 2500u | 8GB | 256GB SSD |
OnePlus 6

Permalänk
Medlem

Det låter som om det inte är ett lamputtag utan en kopplingsdosa. Koppla tillbaka det som det var innan du rörde det.

Permalänk
Medlem

Det kan vara en lampdosa men du kan inte frigöra dom andrakablarna då dom som sagt går vidare till bla vardagsrum som du nu gjort strömlöst.
Nej jag tycker du kontaktar en elektriker för du vet inte vad du gör och med el.kan det vara livsfarligt och dessutom olagligt "speciellt" då man inte har kunskap

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

🇸🇪 VR Sverige Discord server - Svensk VR Community
https://discord.com/invite/avnhs6mgjc

Permalänk
Avstängd

Dessa tycker jag r helt ok kvalitet och de är gjorda för att vara lätta att jobba med, allt du behöver sitter på baksidan av skölden i hållare där du kan plocka loss det du behöver använda, det finns till och med en skitful krok som går att sätta i hålet:
https://www.bauhaus.se/lamputtag-schneider-3-pol-kron-ojordat...

Edit, om du har ett trätak behöver du två lösa träskruvar, minst ca 30mm, med brett huvud och plan baksida, de medföljande passar bara till en dosring eller plastplugg i ett stentak.

Men jag rekommenderar att du köper till en sådanhär i ställetför den medföljande (notera att huvudet och halsen är litet annorlunda mot en vanlig krok, dessa är dyrare men särskilt gjorda för detta):
https://www.xlbygg.se/orebro/sortiment/forvaring/beslag/lampk...

Edit, sitter det en dosa bakom behöver du en krok med metallgänga och muttrar, då den i så fall inte skall borras fast genom dosan utan skruvas i ett metallbleck som skall sitta innuti dosan (Edit, det skall sitta ovanpå dosan, bakom dosväggen i dosans neder eller överkant), om det inte gör det får du använda den medföljande fula kroken eller montera en starkare krok vid sidan av dosan, du kan inte borra i dosan (kroken får inte gå genom själva dosan med metalldelar som kan bli strömförande, därför behöver det vara en specialdosa för just lamputtag).

Angående elsladdarna så rekommenderar jag också att du bokar in en riktig elektriker som kan göra om det riktigt.
Det är lätt att vara dumsnål, jag har själv ofta varit det, men elsäkerheten och risker med brand och strömförande delar någon kan komma åt är mer värt än ett par tusenlappar.

Han kan också skruva dit ett riktigt lamputtag i ställetför en lös kontakt som hänger i gamla tveksamma lösa tampar.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Avstängd

Ytterst tveksamt att du har likström i lägenheten, om det inte suttit någon klenspänningslampa med separat trafo/likriktare.
Vilka färger har kablarna? Är antagligen noll-ledare (de som är flera) och tändtråd (den som är ensam). Som flera sagt, skruva inte själv om du inte har kunskapen, blir dyrt att betala för ett nerbrunnet lägenhetskomplex

Permalänk
Proffsmobbare

Det är med största sannolikhet en kronkoppling du har i taket.

Man använder den typen för att kunna tända delar av en äldre ljuskrona, brukar gå till samma ledare i slutet av kopplingen, bakom brytare.

Permalänk
Avstängd

Man skall inte tvinna ihop ledarna i en kronkoppling i själva takuttaket.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number