Intel anklagas för missvisande jämförelse mellan Core i9-9900K och AMD Ryzen

Permalänk
Medlem

Nu har det kommit ännu fler förtydliganden:

Skrivet av sweisdapro:

Ska nämnas att Intel även i sitt uttalande säger att "resultatet stämmer överrens med vad vi sett i egna tester", kan intel skylla på samma saker du nämner nedan för PT?

Troligen, eftersom det verkar som att Intel instruerat PT hur de skulle göra testet. (Se filmen ovan.)

Skrivet av sweisdapro:

Detta är ju dock inte tillverkarens "egna" tester om man ska vara petig. Det är ett test beställt av intel, men det utförs av en "oberoende" tredje part.

Utförs enligt Intels instruktioner, så i praktiken är det Intels egna tester.

Skrivet av Mirialia:

... Antog bara att den hette Game mode då det var den benämningen som använts i tråden/nyheten. ...

Jag har för mig att det hette "Game Mode" när funktionen lanserades med TR.
Har nog bytt namn senare just för att undvika förvirring.

Permalänk
Skrivet av backfeed:

Gamers Nexus har en betydligt saftigare genomgång

Pinsamt, Intel.

Problemen ligger inte bara i kassa minnestimings och avstängda kärnor, utan även i metodiken - varför i hela helsike har de t.ex. tagit medianvärdet av testerna, istället för medelvärdet?

Håller med, Steve står alltid på top listan av teknik journalister som jag alltid litar på. Mer än alla andra skulle jag påstå.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

PC #1 CPU: R5 1600 @3.8 Motherboard: B350-A PRIME GPU: EVGA 1080 Ti
PC #2 CPU: i7 3770K @4.2 Motherboard: P8P67 GPU: AMD R9 290X

Permalänk
Skrivet av JonasT:

Är det något speciellt test du tänker på?

Nu var det inte jag som lämnade kommentaren. Men rent kras blir det konstigt att kika in på prestanda index för äldre grafikkort. En gång i tiden låg t.ex 780 Ti och 970 relativt nära varandra och det känns som att generationsgapet växer. Men jag förstår att ni inte kan förväntas resta timtal per kort och samtidigt göra återbesök på ett dussintal grafikkort.

Men jag uppskattar alltid era återbesök till äldre teknik

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

PC #1 CPU: R5 1600 @3.8 Motherboard: B350-A PRIME GPU: EVGA 1080 Ti
PC #2 CPU: i7 3770K @4.2 Motherboard: P8P67 GPU: AMD R9 290X

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Det är ju uppenbart att 2700X resultaten inte går att använda, det är ju alla överens om. Här håller man ju även på att testa om.

Den relevanta frågan nu är: på vilket sätt är övriga resultat oanvändbara? Om det inte finns något problem (utöver det uppenbara och förväntade att man alltid gör cherry-pick i dessa fall) med övriga kommer även 2700X resultatet var OK så fort man testat om utan "game mode".

Skulle säga att de flesta resultat är ganska oanvändbara, av följande anledningar.

Första valet skulle vara att använda typ 2x4GB eller 2x8GB minne i datorerna i allmänhet istället för att sätta in 4x16GB, enligt PT så skulle detta vara en "normal mängd", men om man har någon anknytning alls till konsumentsidan så vet man att 64GB är extremt mycket för gemene konsument som bara ska spela (även de som köper prolle för $450-$500), och procentuellt så kommer väldigt få procentuellt faktiskt använda så stor mängd minne. Om detta förbättrar eller försämrar resultaten är en annan fråga, bara att metodiken inte ens fungerar på logisk nivå, iaf inte för konsumentgrejer (HEDT är en annan fråga).

De tog och manuellt drog ner hastigheten från stock XMP till max av vad processorerna har garanti för, igen så finns det bra skäl att göra detta för att det ska vara "rättvist" (speciellt när vi närmar oss HEDT), men då de ville simulera ett vanligt scenario så kommer ändå inte en vanlig konsument att dra ner hastigheter om de inte stöter på problem.

Det skriker okunskap när de har försökt efterlikna vanliga konsumenter, men samtidigt missförstår hur en vanliga konsument faktiskt sätter ihop och använder en dator, det mest korrekta de har gjort är att använda höga grafikinställningar på lägre upplösningar för att försöka låta CPUn vara den avgörande biten.

Visa signatur

"Oh glorious cheeseburger… we bow to thee. The secrets of the universe are between the buns..."
"All my farts come straight from hell, you're already dead if you notice a smell"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Givet vad som framkommit så här långt verkar ju kritiken kring RAM-timings vara fel, om det PT hävdar är korrekt gör man precis som t.ex. SweC. D.v.s man kör med XMP/DOCP och begränsar minnesfrekvensen till den maximalt stödda, d.v.s. 2666 MT/s för Intel och 2993 MT/s för AMD.

Kritiken mot CPU-kylaren på TR som GN hade var ju fel, man använde ju den Noctua-kylare som är anpassad för TR. Däremot är kritiken mot stock-kylaren på 2700X absolut korrekt, där ska självklart samma kylare användas som på 9900K.

Enda andra "tweaket" jag kan hitta är att man inte kör med öppen test-bench samt man kör med motsvarande "high" i stället för "ultra". Det senare är något som ändrar absolutvärdena rätt ordentligt jämfört med vad man brukar se, resultatet blir långt mer CPU-bundna än vad de flest andra tester visar (kommer visa i fallet 9900K, om nu inte RTX 2080Ti ändrar detta).

Jämför man skillnaden i "high" vs "ultra" i SweC snabbtest av Assassin's Creed Odyssey är skillnaden väsentligt högre än vad TechPowerUp får mellan 1920x1080 och 1280x720 i AC:Origins (ett spel som använder samma motor).

Gör något av ovan att resultaten inte går att lita på? Knappast, men de kommer skilja sig från andra resultat då man skapat mer CPU-bunden miljö än vad som är normalt.

Att försöka peka på något när lynchmobben fått en sådant rus som i detta fall har minimal chans att lyckas. 2700X resultatet är kört p.g.a. användning av "game mode", vad jag däremot inte ser är varför resten av resultaten ska förkastas. Exakt vad är det tekniska misstag man gjort utöver "game mode"? Inget svepande, var specifik!

Och är dessa resultat verkligen så orimliga? Tar vi SweC som "sanning" så visar ju deras "prestanda vid samma frekvens" på strax under 20 % IPC övertag för Intel. Deras snabbtest av AC:Odyssey visar på 47 % övertag för Intel i lägsta FPS i "low" och 40 % övertag i "ultra".

Ja, det är ett test beställt av Intel. Självklart kommer man bara presentera cherry-picks. Extremt naivt att tro något annat.

Hur är det annorlunda mot hur t.ex. AMD nästa uteslutande pekar på Cinebench, Blender och liknande resultat i sina presentationer? Självklart gör AMD det då man är väl medveten om att IPC skillnaden mot Intel är i princip noll. Däremot undviker program där flaskhalsen är heltalsberäkningar då man vet att Intel ligger ~20 % högre där (något man kan maskera i spel genom att vara GPU-bunen) och man skulle inte drömma om att testa t.ex. Matlab då Intel ligger 50 % till ett par heltalsfaktorer högre där lite beroende på vad man gör.

Förutsatt att mätningen har gått rätt till så är värdena i sig med största sannolikhet korrekt. Är när man misslyckas på denna punkt man är inkompetent, för någon kommer i slutändan lyckas gräva fram detta.

Hur en CPU presterar under Cinebench är ju totalt irrelevant för de som använder sina datorer för spel, programutveckling, vetenskapliga beräkningar etc. Det gör inte Cinebench mätningar värdelösa, de är relevant för de som har en liknande flaskhals.

Samma sak här, vill man veta hur respektive system hanterar GPU-bunda fall i spel är mätningarna PT gjort totalt irrelevanta. Bara mätningarna är vettig utfört ger de ändå ett fall för hur dessa CPUer står sig i laster som påminner om stark CPU-bundna spel (något jag personligen är väldigt intresserad av då spel tenderar ha en liknande relativ prestanda som många CPU-tunga moment inom programutveckling).

Problemet, och skillnaden, är att det inte är valet av tester utan hur testerna utförts. Metodiken är dålig för att inte nämna grundsynen. Det är inget problem att endast lyfta fram det din produkt gör bättre. Problemet dyker upp när man väljer tester för att de INTE visar något, eller byter ut variabler så att resultatet av testet slutar vara relevant. Hade Intel valt att presentera rättvis data där de är långt före sina konkurrenter, men inte ens testat delar där de vet att de är sämre - så är det inte ett problem.

Däremot, bör ALLTID grundinställningen vara att eliminera så många variabler det bara går. Om du vill ändra en variabel för att du känner att det inte gör testet rättvisa, bör du vara nog med att specificera både anledning och resultat innan du ändrar ingångsvariabler. Kylare är ett utmärkt exempel.

Vad gäller SweC AC:O test, så är det heller inte syftet med testet att ge en rättvis bild av en plattform mot en annan, eller ens en CPU mot en annan, utan deras jämförelse är mellan de två system de föreslog som prisvärda för snart ett år sedan. Inget fel i sig, men som nämnt tidigare så är det inte samma sak som jämförs. Du kan inte jämföra 2 CPUer med olika variabler, du kan inte jämföra 2 tester med olika variabler. För att göra det ännu tydligare så jämför PT's test snitt FPS(Eller tja, medianen av snitt om jag förstått det rätt), men du väljer att jämföra längsta frametime. Om man tar alla snittfps och hittar medelvärdet, hamnar skillnaden på 9.02%. I PT's test av AC:O hamnar samma värde på 41.7%. Men redan där jämför vi äpplen och päron. Vi jämför snittet mellan alla upplösningar och inställningar i SweC's test, och bara ett test i PT's. Tittar vi på skillnaden mellan de olika presets som SweC listar så får vi värdena [11.1%, 13.6%, 16.2%, 11.1%, 1.8%]. Väljer vi den sämsta av dem, 16.2% får vi nästan det test PT har gjort(tänker inte ens göra en poäng av att det råkar vara den största skillnaden). Så om vi nu tar den siffran som gospel, så är felmarginalen i PT's test (103.8/116.2)/1.471=26.6%. (Enligt PT är 9900k 3.8% snabbare än 8700k). Dvs, om man jämför siffrorna i de två testen så nära man kan komma, fortfarande valda till Intels fördel, så är diskrepansen 26.6%. Har du ett rättvisare sätt att jämföra testen så för all del, sjung upp!

Det är en riktigt överdriven fråga, Intel har under lång tid kämpat med att prestera bättre i benchmarks. Det här är inte förvånande, eller ens anmärkningsvärt. Det här är anledningen att nvidias släpp av 20-serien kritiserats så hårt, deras egna tester är så gott som irrelevanta. PT's test är pinsamt, men det var aldrig värt att diskutera ens från början - just för att det är öppet, tydligt och från start menat att vara subjektivt. Men det är heller inte första gången just PT har de här problemen.

Permalänk
Medlem

Jag gillar 6.. men 3 kan vara skoj ibland dä me, men dubbelt 6 > 6.. men dubbel 3.. hmm. hmm..

Min 1600SX edition föredrar också Microsoft Balanced av någon anledning.. Who am i to judge 👍

Permalänk
Medlem

Bara att vänta in att Sweklockers får sätta tänderna i CPU och testa den .. Då har vi chans att se mer rättvis test

Visa signatur

Låda thermaltake view 91 M-kort ASUS X399 ROG Zenith Extreme CPU AMD Ryzen Threadripper 1920X 3.5 GHz Kylning Hemma byggd vattenkylning 2 x 480mm + 1 x 420mm radiatorer Minne 8 X 16Gb DDR4 HD SSD 240GB OCZ Trion 100 Grafik Gigabyte Geforce RTX 3080 10GB GAMING OC WATERFORCE WB AGG Corsair RM 1000w 80+ Gold Skärm ASUS 43" ROG Strix XG438QR 4K VA HDR 120 Hz

Permalänk
Medlem
Skrivet av gabriel15:

Frågan är om det spelar någon roll att testet är felaktigt?

Om andra får göra felaktiga test varför skulle det vara annorlunda när det kommer till intel?

Att någon gör skumma test drabbar i de flesta fall bara deras rykte och trovärdighet, men i just det här fallet sitter i stort sett hela presskåren med en NDA som gör att de inte FÅR släppa sina tester före den 18:e oktober(?). Fram till dess är detta Intel-beställda, "oberoende", test det enda test som finns att läsa för gemene man. Om det då samtidigt uppvisar skumma värden för konkurrenten kommer det såklart bli lite blåsväder kring det - iallafall tills NDA är lyft och alla andras tester släpps. När det skumma testet är ett test av hundra är det lättare att ignorera.

Visa signatur

Workstation 5950X|7900XTX|O11 Dynamic Vardagsrum 3900X|6900XT|Torrent Nano
VR Reverb G2|PSVR2|Pico 4|Quest 3|Oculus Quest|Samsung Odyssey+

Permalänk
Medlem
Skrivet av Krakkan:

Jag gillar 6.. men 3 kan vara skoj ibland dä me, men dubbelt 6 > 6.. men dubbel 3.. hmm. hmm..
https://i.imgur.com/gRRHm4u.png
Min 1600SX edition föredrar också Microsoft Balanced av någon anledning.. Who am i to judge 👍

vad försökte du säga?

Visa signatur

CPU: R7 5800X3D | GPU: XFX 6900XT Merc 319 | MB: Gigabyte X570 PRO-I| RAM: 2x16 Corsair LPX@3600MHz CL18|Cooling: Scythe Ninja 5 (Noctua A12x25)|PSU: Corsair SF750|SSD: Samsung 970 EVO Plus 1TB + Corsair MP510 4TB + Samsung 850 EVO 2TB + Samsung 850 PRO 2TB|CASE:NR200P

Permalänk
Medlem

Bra med förtydligande uppföljning på det hela av Hardware Unboxed. Uppskattar att Steve är tydlig, kollade på videon av Gamer Nexus men fann det lite hoppigt. Det värsta är ju att detta publicerades innan NDAs upphävande så att oberoende tester saknas..

Edit: även postad längre upp.

Visa signatur

[ Sony 65" XE9305 + LG SJ9 | PS5 ] [ Samsung Galaxy Z Flip 4 ]
[ Ryzen 5800X3D | Arctic Freezer 34 eSports Duo | MSI B450 Tomahawk MAX | 4x8GB 3200MHz G.Skill TridentZ | Sapphire RX5700 XT Nitro+ | Kingston NV2 M.2 2TB | Corsair RM750X V2 ] [ LG 34WN750-B ]

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av sweisdapro:

vad försökte du säga?

Antagligen att CPU-kurvan, var betydligt lägre och jämnare med 6 kärnor än med 3.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av sweisdapro:

vad försökte du säga?

To game mode or not to game mode, that was a question i should not have asked myself 🤦‍♂️

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Hur är det annorlunda mot hur t.ex. AMD nästa uteslutande pekar på Cinebench, Blender och liknande resultat i sina presentationer? Självklart gör AMD det då man är väl medveten om att IPC skillnaden mot Intel är i princip noll. Däremot undviker program där flaskhalsen är heltalsberäkningar då man vet att Intel ligger ~20 % högre där (något man kan maskera i spel genom att vara GPU-bunen) och man skulle inte drömma om att testa t.ex. Matlab då Intel ligger 50 % till ett par heltalsfaktorer högre där lite beroende på vad man gör.

Det är en ofantlig skillnad eftersom Blender och Cinebench faktiskt visar resultat utan manipulerande eller felaktig metodik. Det är kanske inte det mest givande när det kommer till ren spelprestanda men det är inte i närheten av samma problematik som med denna sammanställning.

Skrivet av Yoshman:

Förutsatt att mätningen har gått rätt till så är värdena i sig med största sannolikhet korrekt. Är när man misslyckas på denna punkt man är inkompetent, för någon kommer i slutändan lyckas gräva fram detta.

Det är redan etablerat att mätningen inte gått rätt till. Varför fortsätter du att ifrågasätta självklarheter? Det är bara att läsa deras testdokument eller lyssna på Gamersnexus för att se detta.

Skrivet av Yoshman:

Givet vad som framkommit så här långt verkar ju kritiken kring RAM-timings vara fel, om det PT hävdar är korrekt gör man precis som t.ex. SweC. D.v.s man kör med XMP/DOCP och begränsar minnesfrekvensen till den maximalt stödda, d.v.s. 2666 MT/s för Intel och 2993 MT/s för AMD.

Kritiken mot CPU-kylaren på TR som GN hade var ju fel, man använde ju den Noctua-kylare som är anpassad för TR. Däremot är kritiken mot stock-kylaren på 2700X absolut korrekt, där ska självklart samma kylare användas som på 9900K.

Du blandar ihop saker och ting här. Det står i dokumentet att man använde en stockkylare för TR och en Noctuakylare för Intel.

Skrivet av Yoshman:

Att försöka peka på något när lynchmobben fått en sådant rus som i detta fall har minimal chans att lyckas. 2700X resultatet är kört p.g.a. användning av "game mode", vad jag däremot inte ser är varför resten av resultaten ska förkastas. Exakt vad är det tekniska misstag man gjort utöver "game mode"? Inget svepande, var specifik!

Riktigt dålig argumentationsteknik måste jag säga. Istället för att ta till folks kritik mot dig så kastar du epitet runt dig i försök till ett försvar. Att du inte förstår varför resten av resultaten ska förkastas är väl ett tecken på att du inte förstått vad felen ligger i.

Ett par exempel..

Olika timings på minnena.
Olika kylarlösningar där Intel får en top of the line Noctuakylare och AMD får stock.
Båda processorerna är klockade olika

Detta är bara ett par misstag som inte borde förekomma.

Du frågar varför man ska förkasta hela mätningen... och det ska jag svara på.
När metodiken är fullständigt felaktig så kan man inte garantera att resultaten stämmer överens utanför just dessa specifika scenarion. När detta händer så kan man inte göra något annat än ifrågasätta hela mätningen och därför är det bättre att förkasta den i sin helhet. Det handlar inte om att lyncha Intel som du påstår utan det handlar om oseriöst handlande både från Intel och tredjepart. För ingen orsak i huvudtaget.

Skrivet av Yoshman:

Det är ju uppenbart att 2700X resultaten inte går att använda, det är ju alla överens om. Här håller man ju även på att testa om.

Den relevanta frågan nu är: på vilket sätt är övriga resultat oanvändbara? Om det inte finns något problem (utöver det uppenbara och förväntade att man alltid gör cherry-pick i dessa fall) med övriga kommer även 2700X resultatet var OK så fort man testat om utan "game mode".

Så du menar alltså att Intel presterar 160 ggr bättre i GW4 samt 9900K presterar mer än dubbelt så bra som alla andra Intel processorer som tas med i testet? DU måste ju skämta? Inte ens siffrorna på Intels sida av testet verkar stämma i huvud taget.

Hela idén med denna mätning är att kolla hur 9900K presterar gentemot 2700X och ignorerar man helt 2700X siffror så frångår man själva orsaken till mätningens existens. Med andra ord.. Man förkastar hela mätningen.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av _Merc_:

https://www.youtube.com/watch?v=3V8pEsjNa4Q

AdoredTV någon dag efter som vanligt.

Tar tid att gräva efter grundinfon som han faktiskt fått fram....
Dessutom tar han upp saker som ingen tar/tog upp.

Visa signatur

Stalin var så gammal att de fick Len´in. ;)

Permalänk
Medlem
Skrivet av TheNoNa:

Problemet, och skillnaden, är att det inte är valet av tester utan hur testerna utförts. Metodiken är dålig för att inte nämna grundsynen. Det är inget problem att endast lyfta fram det din produkt gör bättre. Problemet dyker upp när man väljer tester för att de INTE visar något, eller byter ut variabler så att resultatet av testet slutar vara relevant. Hade Intel valt att presentera rättvis data där de är långt före sina konkurrenter, men inte ens testat delar där de vet att de är sämre - så är det inte ett problem.

Däremot, bör ALLTID grundinställningen vara att eliminera så många variabler det bara går. Om du vill ändra en variabel för att du känner att det inte gör testet rättvisa, bör du vara nog med att specificera både anledning och resultat innan du ändrar ingångsvariabler. Kylare är ett utmärkt exempel.

Vad gäller SweC AC:O test, så är det heller inte syftet med testet att ge en rättvis bild av en plattform mot en annan, eller ens en CPU mot en annan, utan deras jämförelse är mellan de två system de föreslog som prisvärda för snart ett år sedan. Inget fel i sig, men som nämnt tidigare så är det inte samma sak som jämförs. Du kan inte jämföra 2 CPUer med olika variabler, du kan inte jämföra 2 tester med olika variabler. För att göra det ännu tydligare så jämför PT's test snitt FPS(Eller tja, medianen av snitt om jag förstått det rätt), men du väljer att jämföra längsta frametime. Om man tar alla snittfps och hittar medelvärdet, hamnar skillnaden på 9.02%. I PT's test av AC:O hamnar samma värde på 41.7%. Men redan där jämför vi äpplen och päron. Vi jämför snittet mellan alla upplösningar och inställningar i SweC's test, och bara ett test i PT's. Tittar vi på skillnaden mellan de olika presets som SweC listar så får vi värdena [11.1%, 13.6%, 16.2%, 11.1%, 1.8%]. Väljer vi den sämsta av dem, 16.2% får vi nästan det test PT har gjort(tänker inte ens göra en poäng av att det råkar vara den största skillnaden). Så om vi nu tar den siffran som gospel, så är felmarginalen i PT's test (103.8/116.2)/1.471=26.6%. (Enligt PT är 9900k 3.8% snabbare än 8700k). Dvs, om man jämför siffrorna i de två testen så nära man kan komma, fortfarande valda till Intels fördel, så är diskrepansen 26.6%. Har du ett rättvisare sätt att jämföra testen så för all del, sjung upp!

Det är en riktigt överdriven fråga, Intel har under lång tid kämpat med att prestera bättre i benchmarks. Det här är inte förvånande, eller ens anmärkningsvärt. Det här är anledningen att nvidias släpp av 20-serien kritiserats så hårt, deras egna tester är så gott som irrelevanta. PT's test är pinsamt, men det var aldrig värt att diskutera ens från början - just för att det är öppet, tydligt och från start menat att vara subjektivt. Men det är heller inte första gången just PT har de här problemen.

Det pinsamma är väl att Intel sätter sin stämpel på mätningen och säger att den allt stämmer utan problem. Hade man gått ut och inte sagt något om denna mätning så hade nog folk inte brytt sig men nu går man ut med trumman och trummar på att den allt bevisar att 9900K kommer att skjuta Ryzen ur vattnet.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Avstängd

@Jalle64: yes, det är vad han gör bra. jag är inte negativ till att han är sen till festen, det är positivt just nu eftersom ingen kan skylla på att någon Chillar för AMD.

Visa signatur

New: Asus x370 prime pro, Ryzen 1700 (@3.925ghz) , Ripjaws V 16GB 3600 MHz (@3200mhz 14c). https://valid.x86.fr/curj7r
Radeon VII.

Permalänk
Medlem

Sådär. Då var skiten avbeställd. Ska fan inte ge en krona till Intel när de hålls på så här. Å jag har varit trogen Intel väldigt länge nu.
Bara invänta 7nm då!

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Stora globala företag som sitter i toppen ljuger i stort sett alltid. Microsoft, Apple, Intel, läkemedelsindustrin, media, makthavare som politiker och så vidare..... You name it...

Enda anledningen till att jag använder Intels hårdvara är Apple och det finns flera anledningar till jag föredrar macOS.

Permalänk
Datavetare
Skrivet av TheNoNa:

Problemet, och skillnaden, är att det inte är valet av tester utan hur testerna utförts. Metodiken är dålig för att inte nämna grundsynen. Det är inget problem att endast lyfta fram det din produkt gör bättre. Problemet dyker upp när man väljer tester för att de INTE visar något, eller byter ut variabler så att resultatet av testet slutar vara relevant. Hade Intel valt att presentera rättvis data där de är långt före sina konkurrenter, men inte ens testat delar där de vet att de är sämre - så är det inte ett problem.

Däremot, bör ALLTID grundinställningen vara att eliminera så många variabler det bara går. Om du vill ändra en variabel för att du känner att det inte gör testet rättvisa, bör du vara nog med att specificera både anledning och resultat innan du ändrar ingångsvariabler. Kylare är ett utmärkt exempel.

Vad gäller SweC AC:O test, så är det heller inte syftet med testet att ge en rättvis bild av en plattform mot en annan, eller ens en CPU mot en annan, utan deras jämförelse är mellan de två system de föreslog som prisvärda för snart ett år sedan. Inget fel i sig, men som nämnt tidigare så är det inte samma sak som jämförs. Du kan inte jämföra 2 CPUer med olika variabler, du kan inte jämföra 2 tester med olika variabler. För att göra det ännu tydligare så jämför PT's test snitt FPS(Eller tja, medianen av snitt om jag förstått det rätt), men du väljer att jämföra längsta frametime. Om man tar alla snittfps och hittar medelvärdet, hamnar skillnaden på 9.02%. I PT's test av AC:O hamnar samma värde på 41.7%. Men redan där jämför vi äpplen och päron. Vi jämför snittet mellan alla upplösningar och inställningar i SweC's test, och bara ett test i PT's. Tittar vi på skillnaden mellan de olika presets som SweC listar så får vi värdena [11.1%, 13.6%, 16.2%, 11.1%, 1.8%]. Väljer vi den sämsta av dem, 16.2% får vi nästan det test PT har gjort(tänker inte ens göra en poäng av att det råkar vara den största skillnaden). Så om vi nu tar den siffran som gospel, så är felmarginalen i PT's test (103.8/116.2)/1.471=26.6%. (Enligt PT är 9900k 3.8% snabbare än 8700k). Dvs, om man jämför siffrorna i de två testen så nära man kan komma, fortfarande valda till Intels fördel, så är diskrepansen 26.6%. Har du ett rättvisare sätt att jämföra testen så för all del, sjung upp!

Det är en riktigt överdriven fråga, Intel har under lång tid kämpat med att prestera bättre i benchmarks. Det här är inte förvånande, eller ens anmärkningsvärt. Det här är anledningen att nvidias släpp av 20-serien kritiserats så hårt, deras egna tester är så gott som irrelevanta. PT's test är pinsamt, men det var aldrig värt att diskutera ens från början - just för att det är öppet, tydligt och från start menat att vara subjektivt. Men det är heller inte första gången just PT har de här problemen.

Vad PT rätt mycket gör är att skapa ett mer CPU-bundet fall än normalt, trots det når man inte några 40-47 % skillnad (i PTs fall har i9-9900K 22 % övertag över 2950X).

I SweC fall är det genomsnittliga fallet rätt ordentligt GPU-bundet. Däremot är blir lägsta FPS CPU-bundet rätt mycket tidigare jämfört med genomsnittlig FPS, är dock lite märkligt hur mycket det varierar mellan olika grafiknivåer (från 20 % till 47 %, där "low" och "ultra" ser störst skillnad).

D.v.s. vad SweC lägsta FPS och PT genomsnittliga FPS har gemensamt är att båda har hög grad av CPU-bundenhet. Det var enda poängen med att jämföra dem.

3:14 i videon nedan visar man resultatet för något som kallas "Community benchmark", det med i7-8700 @ 4,8 GHz och 2700X @ 4,3 GHz. Relativ prestanda där är rätt exakt vad PT ser i CS:GO, ännu högre absolut FPS här då man kör med "low" i stället för "high" (8700K har 54 % högre resultat jämfört med 2700X). Något i just detta deltest gör att GPUn överhuvudtaget inte verkar vara flaskhals.

CS:GO i 1920x1080 low

Det är också samma resultat HardwareUnboxed/TechSpot såg. Så just denna >50 % siffra är faktiskt något flera andra kan reproducera (då en överklockad i7-8700K och stock i9-9900K borde prestera rätt lika i CS:GO)!

Angående minnen hävdas ju att man använder XMP/DOCP för timings samt frekvensen nedskruvad till vad systemet officiellt stödjer. Ger också större grad CPU-bunden tid jämfört med tester som utförs med snabbare RAM. Vad är fel med detta? Om något så drabbas ju Intel hårdare då minnena var 3200 MT/s och om man använder dessa timings blir det ju i absoluta tal större nackdel för Intel då officiell hastighet där är 2666 MT/s mot 2993 MT/s på AMDs modeller.

Hela poängen med upplägget är att skapa ett kraftigt CPU-bundet scenario i spel. Finns i sig inget fel i sig med detta.

Att göra fel likt det man gjorde med 2700X systemet är däremot oacceptabelt, men som nämnts i tråden är ju faktiskt TR-2950X med "game mode" aktiverat rätt mycket en 2700X.

Ser inget som helst problem med att skapa ett väldigt specifikt spelscenario. Som läsare måste man däremot ha en känsla för om den konfigurationen är i närheten av vad man själv använder alt. om den är en bra proxy för fall man själv är intresserad av. För egen den är det senare intressant, spel som är nära nog 100 % CPU-bundna är riktigt bra proxy för en kompilerings/länknings-prestanda samt lite andra CPU-tunga moment vid programutveckling (stämmer också väl med LLVM-deltestet i GB4 som är ett kompilatortest).

Vad det gäller kylaren för TR (som var en av de saker GN hade kritik mot):

"Cooler choice: We chose Noctua for the CPU coolers, due to having almost identical systems in the NH-U14S (Intel) and NH-U14S TR4-SP3 (AMD), which allowed us to maintain a comparable thermal profile."

D.v.s. man använde den TR-anpassade versionen av Noctua-kylaren, GNs kritik här var att man fått intrycket att NH-U14S användes även för TR.

Giltig kritik är: man har högre grad av varians mellan systemen jämfört med om samma GPU skulle flyttats runt. Dock blir inte varians noll även om man flyttar runt samma GPU, två olika GPUer kommer ha olika relativ prestanda sinsemellan när de körs med olika CPUer. Ett rimligt antagande är dock att den variansen är mindre, men det bör bevisas.

Att PT kör två system med samma CPU-konfiguration minskar effekten av varians från GPU.

Utöver det har jag svårt att se att några uppenbara fel begåtts. Resultaten ser tvärt om helt rimliga om man ställer 2950X (vilket rätt mycket är en 2700X i "game mode") mot i7-8700K och jämför med vad andra får i motsvarande titlar. Här lär man ha i bakhuvudet att PT kör 1920x1080 "high", så klart mer likt 1280x720 "ultra" än 1920x1080 "ultra" i trycket på GPU.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av inzani:

Sådär. Då var skiten avbeställd. Ska fan inte ge en krona till Intel när de hålls på så här. Å jag har varit trogen Intel väldigt länge nu.
Bara invänta 7nm då!

Skickades från m.sweclockers.com

Helt rätt!

Visa signatur

Ducati Streetfighter 848, -2013
Yamaha FZR 1000, -1987

Permalänk
Medlem

@Yoshman: "Cooler choice: We chose Noctua for the CPU coolers, due to having almost identical systems in the NH-U14S (Intel) and NH-U14S TR4-SP3 (AMD), which allowed us to maintain a comparable thermal profile." Det här finns inte med i ursprungliga dokumentet utan är något de lagt till i efterhand. Så kritiken från början är alltså helt korrekt. Att de sedan "korrigerat" sig är ju bra men vem vet med tanke på hur de testat så kanske de har "hittat" på det där tillägget för att de inte ska verka ha gjort bort sig mer än de redan har gjort

Sedan kan man göra en liten reflektion vad gäller minnena. De kör med 4x16GB vilket i många moderkort gör att du får sämre timings. Vill du klocka dina minnen så är det inte en enda som håller på med OC som kommer fylla alla 4a platserna på moderkortet med stora minnes-moduler. Detta gäller ivf för Ryzen och alltså finns det risk att det ger sämre resultat än vad som behövs. Sedan kör de med "intel" optimerade minnen. De borde tagit minnen som är certifierade för ryzen.

Jag kör t.ex mina 4133 minnen i 3333 nu för att slippa behöva krångla alltför mycket. Lär inte kunna få dessa att gå så hemskt mycket högre heller utan har val att köra i 3333 med CL 14 istället. Så vilka minnen du väljer till just Ryzen är en väldigt viktig fråga. Om du har funderingar om det så finns det väldigt många trådar om just det här på forumet om inte annat för dig att läsa. Även vilken vesion av BIOS du har är viktigt. Bara för det är den senaste så är det långt ifrån säkert att du får rätt värden inställt som standar. Gällande asrock taichi x370 som jag har så ska man hålla sig ifrån de senaste p.g.a. just problem med hastigheterna och timings på minnena bland annat. Allt det här bör man ju förvänta sig att några som utger sig att jobba med det här kan. Uppenbarligen inte.

Här har du lite att läsa om just minnen till Ryzen: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1471332-traden-om-minn... Ett litet utdrag från första inlägget:

"I dag är det knepigt att klocka Ryzen, i många fall är det svårt att tom nå XMP-profilen.

Bra minne till Ryzen är enkelsidiga med Samsung chip.

Ryzens minne klockar i steg på 267 MT/s, alltså ...2133, 2400, 2667, osv kan nu i många fall ändra i steg på 133 MT/s.

Fyra stickor ger mycket lägre möjligheter till fin klockning än vad två ger.

Klockning av minnena hjälper inte endast upp minneshastigheten, det snabbar även upp Ryzens interna kommunikation "Infinity Fabric", det gör att även klockning med ganska slapp timing kan löna sig."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xinpei:

Du blandar ihop saker och ting här. Det står i dokumentet att man använde en stockkylare för TR och en Noctuakylare för Intel.

Faktiskt inte.
Det stod att de använde Noctua för alla utom Ryzen 7. Därför var det tveksamt/odefinierat om man använt samma modell av Noctua-kylare till TR som till Intel-processorerna, eller om de faktiskt använt den som är avsedd för TR.

Därtill har det i efterhand framkommit att timings för Ryzens RAM inte alls var så dåliga som första rapporten kunde göra gällande. Det var en otydlighet/felaktighet i beskrivningen av metodiken.

Permalänk
Medlem

@Olle P: De har tydligen använt ett ASUS PRIME Z370-A med bios version 1406 till AMD Ryzen™ Threadripper™ 2950X och AMD Ryzen™ 7 2700X. Och till AMD Ryzen™ Threadripper™ 2990WX har de använt ett MSI Z390-A PRO med BIOS version E7B98IMS.108. Bra jobbat måste jag säga

Permalänk
Medlem

Fy fan alltså, så jävla vidrigt, det vart fan ta mig sista droppen, jag säljer mina intel delar o flytter över till det röda laget...

Permalänk
Avstängd

@Fjesa: Välkommen, glöm inte att para ihop Ryzen med samsung B-die, gärna så nära 3200mhz i 14CL du kan komma. black friday och andra höst reor är inte långt borta eller om du vill vänta till 7nm nästa år för något lite mer mustigt.

Visa signatur

New: Asus x370 prime pro, Ryzen 1700 (@3.925ghz) , Ripjaws V 16GB 3600 MHz (@3200mhz 14c). https://valid.x86.fr/curj7r
Radeon VII.

Permalänk
Medlem

@_Merc_: det blir en threadripper antagligen, har vart suen att bra tag problemet är dock att jag gärna vill ha lite mer än 64gb, så att jag kan köra mina dataframes från minnet direkt. någon som har tips till någon som ska bygga sin första DL-machine ?

har hört att april så kommer ryzen 7nm så kan ju vara värt att vänta med spelburken tills dess

Permalänk
Avstängd

@Fjesa: Jag har ingen erfarenhet av Threadripper förutom Alla tester jag har kollat på det, finns nog någon på AMD delen av forumet som har bättre kunskap än jag. Mainstream segmentet av Ryzen är nog med kärnor för mig även om 16 är frestande så är dem inte optimalt för spelande just nu.

Visa signatur

New: Asus x370 prime pro, Ryzen 1700 (@3.925ghz) , Ripjaws V 16GB 3600 MHz (@3200mhz 14c). https://valid.x86.fr/curj7r
Radeon VII.

Permalänk
Medlem

Vart en 2700x för mig med en high end moderkort just för att man fick 1000 kr för valfria spel. Så kan dra bort de beloppet från moderkortet. Sen om det är riktigt stor skillnad när zen 2 släpps med 7nm kan man ba byta cpun Fick hela paketet till priset av ba en 9900k... Kör på 3440x1440 så nu är det ba o vänta tills 2000serien går ner i pris 😋😋

Permalänk
Avstängd

Mest negativt här.
Är iallafall supertaggad inför min förbokade 9900K och asus xI maximus hero.

Visa signatur

Chassi.Corsair Obsidian 750 D.Moderkort Asus Maximus XI Hero Processor Intel I7 8700K Med kylare Fractal design Celsius S36.Grafikkort MSI Gaming X trio 2080.SSD.1 Samsung 850 Pro 256 GB.SSD.2 Samsung 840 Evo 500 GB till spel.Nätagg Evga 850 G2.Minne 16 gb corsair vengeance 3200 mhtz.Skärm. Asus PG278QR.
2×596 gb.Mekaniska hårddiskar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olle P:

Faktiskt inte.
Det stod att de använde Noctua för alla utom Ryzen 7. Därför var det tveksamt/odefinierat om man använt samma modell av Noctua-kylare till TR som till Intel-processorerna, eller om de faktiskt använt den som är avsedd för TR.

Därtill har det i efterhand framkommit att timings för Ryzens RAM inte alls var så dåliga som första rapporten kunde göra gällande. Det var en otydlighet/felaktighet i beskrivningen av metodiken.

Vilket inte fanns med i det ursprungliga dokumentet.

Skrivet av Mange43:

Mest negativt här.
Är iallafall supertaggad inför min förbokade 9900K och asus xI maximus hero.

Och du är förvånad?

Intel gör sig förtjänt av kritik här.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |