Permalänk

Ny i5-9600kf idle temp spikes.

Hallå där. Ny till allt detta med dator byggande ock så.

Är ganska paranoid av mig för att min förra dator gick sönder för att nätagg brann ihop. Så nu har jag byggt min egen dator.
Valde i5-9600kf för det var den billigaste intel jag hittade på affären och pair:a ihop den med Be Quiet dark rock pro 4.
Använde kylpastan som kom med kylaren och följde instuktionsboken "to the letter", värkar sitta som den ska, inge vickandes eller så.

(äntligen kommer jag till min fråga)
Jag är lite orolig över idle temps..
Sitter normalt runt 28-31c, men rätt var det är så hoppar den upp till 43c.
suttit och kollat på HWMonitor och den hoppar runt hela tiden (28-38-29-48-28-41-36c..osv)
Är detta normalt?
Min ryzen 5 1600 jag hade förut var inte såhär, då gick temperaturen bara upp om jag starta program osv (självklart gör min intel det nu också då).
Tänkte att det lär väl vara bakgrundsprocesser som ökar temps, men så stora hopp? självklart går cpu:n ner i temp snabbt efter att ha gått upp.

ber om ursäkt om jag är helt överallt när jag skriver, hoppas min fråga make sense hehe

Permalänk
Medlem

Helt normalt beteende som sker med både Intel och AMD processorer. Var tvungen att göra en custom fancurve för min R5 3600 pga höga kortvariga temperaturspikar som konstant rampade upp CPU-kylarens fläktar och lika snabbt rampade ned dem.

Permalänk

@str8forthakill: Okej! Så då är det bara temps under "Load" som jag ska bry mig om?
Hur ändrar man cpu fan curve tro? Jag har en dark rock pro 4 som är väldigt tyst, och den rampar inte upp när dessa "spikes" händer, utan stannar nästan alltid på 980-1000rpm, tänkte att jag kunde öka den lite eftersom den är så tyst ändå.

Permalänk
Medlem

@Flubbaduren:
Hanterar kylaren temperaturen under Load behöver du inte ändra något nej.