Hjälp att få igång hårddisken

Permalänk

Hjälp att få igång hårddisken

Hej tydligen min lagringsenhet vill inte hänga med längre. Jag var lite för slö o snål för att byta ut den i tid... för cirka en månad sedan blev uppstarten av datorn lite segt några gången såg jag att den körde några filsystem innan den startade upp... jag kollade upp det och någon skrev att det kan vara att disken börjar sjunga sista versen. Jag hade lite tajt med pengar o tänkte skjuta upp köpet av en ny hårddisk till nästa månad. Körde Windows egen disk kontroll o det var inga problem. Märkte dock att klickandet blir allt mer intensivt när jag spelar upp filer från hårddisken. Det senaste är nu att uppstarten dröjer nästan 5 minuter. Jag har en Kingston SSD på 256G och det brukar starta upp på några sekunder... lite frustrerade blir man ju... känns som man kastas tillbaka i den gamla goda tider där man kunde brygga kaffe innan man kunde sitta när o spela ))
Så jag behöver lite advice hur jag ska rädda mina filer på hårddisken och är det nödvändigt eller bara något som är fel installerad? Jag kör just nu med Hard Disk Sentinel... Namnet på den stora disken och volymen kommer fram men hårddiskens status är ökänd. På Kingston är allt frid och fröjd... ser tydligen allt.
Jag inkluderat några bilder här som ni kan kolla...
Tacksam för svar...
Hårddisken har 6-7 år på nacken om det inte mer... den är en Seagate Baraccuda 3.0 TB 7200mp jag kan fortfarande se hårddisken i Bios
Jag lyckas få fram hårddisken men jag vill öppna mappar så går det inte längre än det...

Vad har jag för alternativ? Hårddisken är en NTFS partition. Jag har 1 till identisk hårddisk som ligger någonstans i skåpet

Jag öppnade nytt tråd för någon gillade inte att jag "hijacjar" någon annans tråd...

Permalänk
Vila i frid

Du har skrivit två frågetecken. På det första är svaret "mja, förmodligen nej". Har du väldigt värdefulla data på den, lämna disken till Ahlberg Data eller IBAS. Har du inte värdefulla data på den - försök med GetDataBackNTFS (körd från t.ex. Hirens CD) till annan disk än den trasiga. Vill du inte vänta ett par dygn på resultet - köp TVÅ diskar och använd den ena som backup och börja om från scratch.

Permalänk
Skrivet av hasenfrasen:

Du har skrivit två frågetecken. På det första är svaret "mja, förmodligen nej". Har du väldigt värdefulla data på den, lämna disken till Ahlberg Data eller IBAS. Har du inte värdefulla data på den - försök med GetDataBackNTFS (körd från t.ex. Hirens CD) till annan disk än den trasiga. Vill du inte vänta ett par dygn på resultet - köp TVÅ diskar och använd den ena som backup och börja om från scratch.

Tack för svaret. Det är inte väldigt värdefulla data men alla våra minne från semester utflykter barnens skolavslut etc etc... så det vore kul att få behålla dem det är liksom värdefullt på ett sätt.

Jag tänker köpa den här idag : https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/harddisk/sata-35...

Jag tänker göra som du sa eftersom den trasiga hårddisken är också 3TB (cirka1.6TB data på den). Så jag kopierar rakt av på den nya disken. Känner att jag har kanske lite chans att redda data så länge Windows läser in den trasiga hårddisken.

Jag bara funderar på att om det är läshuvudet som har get sig (klickande ljud) då är det ett mekaniskt fel och det hjälper inga mjukvara för att läsa in dator, vet ej om det finns möjlighet att ghost-a rakt av hela rubbet om det nu det är möjligt... jag köper gärna GetDataBackNTFS PRO men liksom jag vill inte slänga 800 spänn i sjön.

Kanske det här borde funka om jag stoppar in det nya disken och kopplar in igen det trasiga och gör en ghost kopia?
http://ghost.radified.com/ghost_1b.htm

DriveClone Windows Server är också ett alternative och det går att få det gratis om den nu fungerar... anyway dax att åka och köpa hårddisken... har lite fördomar om Toshiba men det kommer med 2 års garanti och jag hinner köpa ett bättre hårddisk under tiden.

Permalänk
Medlem

Om du inte tänker skicka in till diskräddningsföretag och ändå vill göra ett sista försök och om man inte är främmande för att köra linux startad på USB-sticka så kan 'ddrescue' vara till hjälp att mjölka ut en diskimage av disken - med flaggor kan den göras väldigt envis att försöka läsa ut data med outtröttliga försök på sektorer som inte kunnat läsas tidigare.

Till skillnad från SSD som ofta slutar att fungera som blixt från klar himmel så har man nästan alltid en sista chans att mjölka ut data från en snurrdisk som visar haveritecken.

Finns folk som kört i halvår och i princip fått ut 99% av alla sektorer på en initialt väldigt dålig disk med kanske bara 50% läsbart i första svepet

https://www.system-rescue.org/ är typiska diskimages för linux när man skall göra räddningsoperation av olika slag

Tänk på att ddrecue skall alltid skrivas med 3 filnamn - den sista är loggfilen som håller reda på var den var sist så att det inte försöker läsa om sådant som redan är lyckad läst om man måste avbryta programmet eller starta om det av annan orsak som att man vill prva med andra flaggor.

(träna på annan disk som inte har något viktigt innan du ger dig på en disk med skarp data - det kan vara en usb-sticka/SD-minne du övar på om du inte har annan disk liggande med oviktig data)

Diskimagen (helst en kopia av denna då det öppnas 'skarpt' - i dataräddningssammanhang jobbar man alltid på en kopia av ibland under lång tid framjagad diskimage med ddrescue då det är att betrakta som en original om snurrdisken inte längre fungerar ) kan sedan monteras med 'losetup -P -f diskimage' och då bildas det ett antal 'loopxx' - under '/dev/' - en för var hittad partition varav de senare kan monteras med 'mount /dev/loopxy /mnt' och känns filsystemet igen så kommer du åt dina filer under /mnt och kan flyttas till önskad plats.

När du vill avmontera partitionen för att prova nästa skriver du umount /mnt. - eller så gör du tomma directory typ mnt1, mnt2, mnt3 med mkdir och du monterar var loopxx till var och en av dessa med mount.

---

Toshiba är inte samma disktillverkare som för 5-10 år sedan - de är en fd. HGST-plant som var (påtvingade) dealen när WD köpte HGST och om man tittar på Blackblazes statestik så sticket inte Toshiba ut mot de andra (kvarvarande) disktillverkarna i någon nämnvärd grad.

Dock oavsett disktillverkare så måste du kolla att den modellen du väljer inte är en SMR-disk och att det är PMR/CMR-disk och i regel måste man idag köpa diskar som är minst 10 TB (8 TB för toshiba) i storlek för att vara säker på att det är PRM/CMR-disk om man skall ha desktop-disk.

NAS-diskar är alltid PMR-diskar såvida du inte köper WD-RED (för där är det också blandat mellan SMR/PMR för storlekar upp till och med 8TB ) men med nackdelen minska ansträngning med omläsningar vid läsfel (max 7 sekunder för en NAS-disk innan IO-error medans en desktopdisk kan försöka över 30 sekunder)

Vet du inte vad SMR-disk är så undvik dem - annars kanske du blir besviken och tro att det är fel på diskmärket om filflytten plötsligt gå långsamt - när det i själva verket beror på skriv-tekniken SMR...

Permalänk

Jag är mycket tacksam för ditt svar, väldigt bra skrivet och jag kommer att läsa och lära mig sakta. Eftersom jag är autodidakt dvs har aldrig gått på några kurser vad det gäller högre nivåer av datorkunskap så varje pyssel bit/svar för mig vidare till bättre kunskap.
Jag har kört en undersökning med hjälp av Hard disk sentinel efter 10 minuters uppstart då var disken igång igen... Jag har 4% kvar av diskens hälsa dvs väldigt lågt och kritiskt läge med massor av skadade sektioner. Filerna på disken rymmer 1,2 TB av 3TB så det är inte så himla mycket data ändå men jag förstår att det kommer att ta tid att fixa det. Jag har aldrig kört Linux tidigare och det blir intressant att testa på en annan disk. Jag ska följa din högläsning noga.
Toshiba disken som jag köpte på Netonnet är 3Tb och tur i turen disken har Perpendicular Magnet Recording(PMR)... den är redan initierad och klar för att använda.
Min tanke var att köpa Norton Ghost 15 och göra en clone av den skadade hårdisken och överföra allt rakt av på den nya/Toshiba disken. Går det att göra det? Finns det bättre alternativ för clone software eller måste jag köra med Linux som du föreslog?

Permalänk
Vila i frid

Acronis True Image är en modernare variant på Norton Ghost. Med True Image kan du t.ex. montera sparade .TIB avbildningar och använda dess innehåller som vilket annat filsystem som helst - t.ex. att försöka rädda dess innehåll.

Permalänk
Skrivet av xxargs:

Finns folk som kört i halvår och i princip fått ut 99% av alla sektorer på en initialt väldigt dålig disk med kanske bara 50% läsbart i första svepet

Här finns det dock en överhängande risk att hårddisk-armen slipar bort substratet med tiden, sker detta så är det ju kört.

@Faithless, det bästa du kan göra om du ska ge dig på det här själv är att köpa HDDSuperClone, det finns här http://www.sdcomputingservice.com/hddsuperclone . Hemsidan ser inte ut att vara mycket för världen, men mänskan som har kodat allt detta är ingenjör, inte hemsidespulare. PRO-versionen kostar 20 dollar för en korttidslicens och mäter sig enligt många på hddguru.com med imaging-verktyg som kostar ca 30 tkr (Deepspar Disk Imager 4).

Skrivet av hasenfrasen:

Acronis True Image är en modernare variant på Norton Ghost. Med True Image kan du t.ex. montera sparade .TIB avbildningar och använda dess innehåller som vilket annat filsystem som helst - t.ex. att försöka rädda dess innehåll.

Detta är avsett för fungerande diskar. Windows hanterar inte fallerande diskar särskilt väl utan specialiserad hårdvara. Ett billigt alternativ är Linux och HDDSuperClone. Hårdvaruverktygen är inte värda sitt pris för den som inte sysslar med detta kommersiellt.

Visa signatur

Dator: ja
Tillbehör: ja

Permalänk

Ok jag tänker ge en chans till HDDSuperClone, behöver jag använda Linux för det? Jag har aldrig använt Linux och tacksam om det finns något annat lösning för mjukvara. 200kr är värt ett försök.
Jag har dock läst att man bör ha dubbelt så sort hårddisk än det skadade, för att göra minst 2 avbilder i fall det händer något under tiden när man håller på då kan man börja från den andra från början.
Den havererande hårddisken är urkopplad och tänker bara koppla in det igen om jag har ett slutgiltigt beslut, varje gång Windows läser in det ...om det lyckas att göra det då tar det längre och längre tid... senast tog det 10-15 minuter. Så jag vill skona disken och bara använda det när jag är 100% säker hur jag ska gå tillväga räddningen.
Jag har en väldigt bra fungerande system som som jag kör nu, SDD och on en ny 3TB Toshiba HDD ... om jag nu kan få igång den gamla hårddisken då gör jag ett försök att rädda det som går att rädda.

Permalänk
Skrivet av Faithless:

Ok jag tänker ge en chans till HDDSuperClone, behöver jag använda Linux för det? Jag har aldrig använt Linux och tacksam om det finns något annat lösning för mjukvara. 200kr är värt ett försök.
Jag har dock läst att man bör ha dubbelt så sort hårddisk än det skadade, för att göra minst 2 avbilder i fall det händer något under tiden när man håller på då kan man börja från den andra från början.
Den havererande hårddisken är urkopplad och tänker bara koppla in det igen om jag har ett slutgiltigt beslut, varje gång Windows läser in det ...om det lyckas att göra det då tar det längre och längre tid... senast tog det 10-15 minuter. Så jag vill skona disken och bara använda det när jag är 100% säker hur jag ska gå tillväga räddningen.
Jag har en väldigt bra fungerande system som som jag kör nu, SDD och on en ny 3TB Toshiba HDD ... om jag nu kan få igång den gamla hårddisken då gör jag ett försök att rädda det som går att rädda.

Den är också Linux baserad 😢

Permalänk
Skrivet av Faithless:

Den är också Linux baserad 😢

Det stämmer. De mjukvaru-alternativ som finns till Windows är inte mycket att hurra för, tyvärr. Om du vill kan jag ta en titt på disken och göra en image åt dig, men du bör veta att inte ens hos de större företagen finns det några garantier. Jag äger en PC-3000.

Visa signatur

Dator: ja
Tillbehör: ja

Permalänk
Skrivet av Role_Model:

Det stämmer. De mjukvaru-alternativ som finns till Windows är inte mycket att hurra för, tyvärr. Om du vill kan jag ta en titt på disken och göra en image åt dig, men du bör veta att inte ens hos de större företagen finns det några garantier. Jag äger en PC-3000.

Hur skulle vi göra det? Skickar jag disken då Postnord kommer nog att ge den en sista smörjelse innan den passerar till skroten.

Permalänk

Det har gått bra tidigare när folk skickat i en ytterkartong med bubbelplast runt disken och den ligger stadigt. Men det är klart, skickar du från Sydafrika så är det kanske inte värt att chansa.

Visa signatur

Dator: ja
Tillbehör: ja

Permalänk

Tack för erbjudandet, jag ska försöka klura på det lite. Hade as mycket att göra denna veckan. Igår har jag köpt några USB minne och ska försöka göra ISO start kit för Linux ... dock läste jag att vid istallation det kommer att radera allt på måldisken, surt för då måste jag skaffa en till HDD ... en för systemet och en för att rädda innehållet från det gamla disken.

Permalänk
Medlem

Vill du rädda datan och är beredd att betala lite pengar, ring Ibas men då du inte har köpt en disk redan innan känns det inte som ett alternativ.

Visa signatur

WS: R7 5800X, 32GB, Suprim X 3080, Acer X38P+Acer XB271HU
FS: HPE ML110 Gen10 Xeon Silver, Qnap TS-h973AX ~100TB
NW: Fortigate, Ruckus, Zyxel XS1930HP 10Gb

Permalänk

Jag uppdaterar lite vad som har hänt...
Jag ser hårddisken i BIOS fortfarande, Harddisk Sentinental Pro visar att hårddisken är på kritiskt låg nivå 4%.
Jag funderar att köpa GETDATABACK PRO för 7-8 hundra riksdaler, har kört demo versionen i natt men jag får "error 433 can't read from Lbl" på alla förgrymmade sektorer...misstänker att läsarmen har vinkat färdigt, hör inga konstiga ljud från hårddisken, bara det klickar till ibland(metalliskt ljud låter som någonting har öppnats inuti disken)
Har köpt en Toshiba disk som är 3GB som den andra tidigare låg på... men när jag försökte göra en avbild av den icke fungerande disken då fick jag en sur överraskning. Jag behöver större space för att göra avbilden dvs 3gb till 3gb funkar fan inte... undrar ska jag testa att köpa en 6gb? Är tumregeln är alltid dubbel?
Nu testar jag att ladda ner Hirens Boot CD och även tänker testa med Spinrite ( sägs att den funkar bra på svårlästa sektioner)...
Nästa steg blir nog Linux innan jag ger upp...