Sous vide(clockers) - tillaga mat i vakuum vid perfekt temperatur

Permalänk
Avstängd

Någon som provat att fixa stekytan med hjälp av lågorna på en gasspis med stadsgas?

Vet någon hur varm man kan få en gjutjärnspanna på en gasspis? Gjutjärn tål ju utan att blinka att stå 10 minuter på högsta effekt, det borde ju bli väsentligt varmare än en elektrisk spis?

Permalänk
Medlem
Skrivet av lgr:

Någon som provat att fixa stekytan med hjälp av lågorna på en gasspis med stadsgas?

Vet någon hur varm man kan få en gjutjärnspanna på en gasspis? Gjutjärn tål ju utan att blinka att stå 10 minuter på högsta effekt, det borde ju bli väsentligt varmare än en elektrisk spis?

Jag vet att på min spis (keramik-plattor) så är 6ans effekt ca 400-450C i ett gjutjärn enligt min lasertestare. Men kan vara högre då den inte är gjord för att mäta så pass varmt egentligen. Det bränner till rejält på köttet iaf, sous vide eller inte.

En gasbrännare ger ju temperaturer upp mot 2000c i lågan så beror ju på hur koncentrerat och vilken gas det är.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem

Hur brukar folk göra gällande "vilandet" av kött? Vilar ni köttet mellan badet och stek/grillning? Eller efter grillningen innan servering/uppskärning? Inklätt i plåtfolie eller annan metod?

Har själv alltid kört vilning direkt efter stekpannan/brännaren i plåtfolie och fått bra resultat med det; mininimal vätskeförlust till priset av inte helt optimalt serveringstemperatur. Antar att det inte spelar så stor roll om man bara kör gasbrännaren lite snabbt för att få till ytan, men det kanske är större skillnad om man tillför värmen under längre tid på grill eller stekpanna att köttet drar ihop sig mer och blir segare?

Visa signatur

CPU: AMD Ryzen 9 5900X | RAM: 32gb Corsair Vengeance RGB 3600mhz CL18 | GPU: Gigabyte RTX 2080 Windforce | Mobo: Asus X570-E Strix | Lagring: 3TB NVMe SSD | PSU: Corsair HX 750i | Chassi: Fractal Design Meshify 2 | Kylning: Corsair HydroX custom loop CPU+GPU

Permalänk
Medlem
Skrivet av Neon:

Men det är möjligt att jag får en bra grillsmak av en rejält brännare med. Problemet är att ska man ha en stor sådan kostar de 1000-1500 kr!

Jag tycker inte man får den rökiga smaken av en brännare alls. Bra yta blir det, men inte som grillat alls, mer som om det vore kört i panna skulle jag säga.

Denna kör jag: https://www.kitchenlab.se/p/searzall-inklusive-brannare-och-g...

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem
Skrivet av SweZor:

Hur brukar folk göra gällande "vilandet" av kött? Vilar ni köttet mellan badet och stek/grillning? Eller efter grillningen innan servering/uppskärning? Inklätt i plåtfolie eller annan metod?

Har själv alltid kört vilning direkt efter stekpannan/brännaren i plåtfolie och fått bra resultat med det; mininimal vätskeförlust till priset av inte helt optimalt serveringstemperatur. Antar att det inte spelar så stor roll om man bara kör gasbrännaren lite snabbt för att få till ytan, men det kanske är större skillnad om man tillför värmen under längre tid på grill eller stekpanna att köttet drar ihop sig mer och blir segare?

Enkelt uttryckt: att vila innebär ju att du låter köttets fibrer slappna av, från att ha dragit åt sig och blivit strama av hettan. Detta tillåter också vätska från mitten att flöda utåt en aning, då utsidan utsatts för mest värme och även tappat en del vätska.

Har du kört sous vide bör inte köttet behöva vila efter stekning, eftersom hela stycket är lika varm, kontra den gradvisa skillnaden man har från ren stekning. Det enda du ska göra är ju att fräsa utsidan under väldigt kort tid, medan allt annat bibehåller ungefär samma temperatur. Således bör inte fibrerna reagera nämnvärt.

Testa och återkom!

Permalänk
Medlem
Skrivet av SweZor:

Hur brukar folk göra gällande "vilandet" av kött? Vilar ni köttet mellan badet och stek/grillning? Eller efter grillningen innan servering/uppskärning? Inklätt i plåtfolie eller annan metod?

Har själv alltid kört vilning direkt efter stekpannan/brännaren i plåtfolie och fått bra resultat med det; mininimal vätskeförlust till priset av inte helt optimalt serveringstemperatur. Antar att det inte spelar så stor roll om man bara kör gasbrännaren lite snabbt för att få till ytan, men det kanske är större skillnad om man tillför värmen under längre tid på grill eller stekpanna att köttet drar ihop sig mer och blir segare?

Jag vilar inte köttet när jag kört sous vide och brännare. Däremot om jag kört sous vide och därefter i panna så vilar jag 5-10 minuter beroende på köttet och då alltså efter pannan. Mellan påse och panna/brännare "torkar" jag ju av köttet ordentligt (duttar med papper snarare) och det brukar ta 1-2 minuter att få det ordentligt torrt, så det kanske blir som en liten vilning också.

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem

Jag tycker det är så jäkla svårt o veta hur länge man ska köra vissa grejer. Tex Rostbiff har jag tänkt göra. Har ju riktlinjen på 1h/2.5cm men vissa har ju rostbiffen inne i lixom 12-18h. Men jag antar det är mörheten som blir "bättre" ju längre du har i den.

Permalänk
Medlem
Skrivet av K-D][Aramis:

Jag tycker det är så jäkla svårt o veta hur länge man ska köra vissa grejer. Tex Rostbiff har jag tänkt göra. Har ju riktlinjen på 1h/2.5cm men vissa har ju rostbiffen inne i lixom 12-18h. Men jag antar det är mörheten som blir "bättre" ju längre du har i den.

Beror ju lite på vilken temperatur du kör på också. Men på 55 grader så kan du lugnt köra 24 timmar. 57 grader kan det kanske räcka med 7-10 timmar.

Jag tycker denna lista är bra (även om jag ofta väljer andra tider / gradtal): https://sousvideshop.se/tider-amp-temperaturer/

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem

Rostbiff körde jag senast på 5 h i 57grader. Ca 1kg.
Blev perfekt en timma till säkert ok men varning för att köra den för länge

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cholden:

Rostbiff körde jag senast på 5 h i 57grader. Ca 1kg.
Blev perfekt en timma till säkert ok men varning för att köra den för länge

Om man kollar på sous vide everything verkar det vara relativt lugnt att köra långa tider också. Men efter 24h börjar det bli sämre och efter 72h smakade det lite konstigt och efter 1 vecka var det inte gott längre.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pacc:

Har inte letat innan men man kanske får logga in här mer regelbundet nu: https://shop.anovaculinary.com/order-lookup

Mitt paket har äntligen skeppats iväg med DHL och lämnat "NL - Gesworenhoeksewg, 11, Tilburg" i fredags med transport till Arlöv som nästa mellandestination.

Hoppas det dyker upp i veckan som kommer!

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Neon:

De e många som börjar bli kissnödiga nu 😂 Sitt ner i båten grejerna kommer förr eller senare. De sa Jan 2021 vi har inte ens kommit halvvägs i månaden.

Exakt!

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av CusmaR:

Har erat trackingnr börjat funka än?

Japp. Testa att gå in på dhl.com så skall det vara med.

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Neon:

För min del kommer jag börja med vanligt stekjärn efter de legat i bad. Men hur gör man egentligen om man vill ha rökig grillsmak? Oftast grillar jag mina stycken med lock och en del smör för att få till en bra grillsmak, med sous vide är köttet egentligen redan färdigt när man tar det ur påsen, man ska bara ha en yta och frågan är om det inte blir för lite tid under grilllocket för att få grillsmaken?

Jag brukar köra på pelletsgrillen eller kolgrillen en 10 minuter med rätt träslag för att få både grillyta och rätt röksmak. Perfekt att kombinera både sous vide och grill, som är två av mina favoritsätt att laga mat, till ett!

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av lgr:

Någon som provat att fixa stekytan med hjälp av lågorna på en gasspis med stadsgas?

Vet någon hur varm man kan få en gjutjärnspanna på en gasspis? Gjutjärn tål ju utan att blinka att stå 10 minuter på högsta effekt, det borde ju bli väsentligt varmare än en elektrisk spis?

Har butangas, men min erfarenhet är nog att gasspis ger en jämnare värme. Drar du en elspis på 12 lär det osa svavel direkt, gasspisen når en bra värme och håller sig där. Testa en grillpanna.

Nackdelen är väl att varje brännare har sin effekt, men när du väl hittat rätt är det väldigt enkelt att reproducera.

Permalänk
Medlem
Skrivet av CusmaR:

Har erat trackingnr börjat funka än?

Mitt fungerar fortf inte, varken med länken i mailet eller på dhl.com

Visa signatur

Det finns bara två sorters hårddiskar: de som har gått sönder och de som skall gå sönder.

Permalänk
Medlem
Skrivet av zarkov:

Mitt fungerar fortf inte, varken med länken i mailet eller på dhl.com

Nej det hoppar nog igång till veckan mitt har inte börjat funka än heller.

Visa signatur

• ASUS 35" ROG Strix XG35VQ • Lian Li PC-O11 Air Mini • Ryzen 7 5800x3D • NZXT X63 • Asus TUF RTX 3070
• Asus B550-F • G.skill 2x16GB (3600MHz 16-19-19-39) • Corsair RM750x • Corsair Force MP600 1TB • Windows 10 Pro

Permalänk
Medlem

Vill bara nämna Joule's app för souse vide. Lätt att använda och jag gillar att den ger tydliga bilder för vad man kan förvänta sig av köttet vid olika temperaturer. Kanske inte världens största receptbibliotek, men den har täckt allt jag, som glad amatör, hittills velat göra.
Den går att koppla till deras produkter, men det är inget som behövs för ovan.
https://www.chefsteps.com/joule/app

Permalänk

En lite av måste-ha app för sous vide är "Joule-appen".
Appen ger rekommenderade tid och temp samt hur olika typer av kött blir vid olika temperaturer. Kanon helt enkelt!

Som nämnts ovan är "sous vide everything" / "guga foods" på youtube lite av en klassiker i sous-vide communityn. Kul helt enkelt!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chassifläkt:

En lite av måste-ha app för sous vide är "Joule-appen".
Appen ger rekommenderade tid och temp samt hur olika typer av kött blir vid olika temperaturer. Kanon helt enkelt!

Som nämnts ovan är "sous vide everything" / "guga foods" på youtube lite av en klassiker i sous-vide communityn. Kul helt enkelt!

Aha! Den appen måste jag kolla!

Jag har följt Guga länge, dock undrar jag ibland om allt verkligen smakar så "Amazing!!". Killen kan laga mat, absolut och det är extremt högt underhållningsvärde men jag tar en del av matlagningen med en nypa salt

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jumpcut:

Aha! Den appen måste jag kolla!

Jag har följt Guga länge, dock undrar jag ibland om allt verkligen smakar så "Amazing!!". Killen kan laga mat, absolut och det är extremt högt underhållningsvärde men jag tar en del av matlagningen med en nypa salt

Om varje gång är "AMAZING, BEST EVER" så är det troligtvis inte så. Men jag gillar Guga också, lite roligt att se hur man kan prova sig fram också.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av zarkov:

Mitt fungerar fortf inte, varken med länken i mailet eller på dhl.com

2021-01-14 13:51 Då fick jag mail om att "Electrolux Appliances AB (Anova): Your Order Has Shipped"
Har fortfarande inte dykt upp hos dhl. "Tyvärr, ditt spårningsförsök lyckades inte. Kontrollera ditt spårningsnummer."

Så hur de har skött det här är långt ifrån på ett bra sätt. Är väl bara att vänta tills på måndag kl 13:51 och sedan slänga skit på dem

Då har de ju inte lyckats med ens den större tidsramen med 24-48 timmar även om det står inom 24 timmar högst upp i mailet.

Please note that the carrier tracking information may take up to 24 hours to fully start tracking.

(Please allow 24-48 hours for the tracking number to be recognized on the carrier website.)

Permalänk
Medlem
Skrivet av ToddTheOdd:

2021-01-14 13:51 Då fick jag mail om att "Electrolux Appliances AB (Anova): Your Order Has Shipped"
Har fortfarande inte dykt upp hos dhl. "Tyvärr, ditt spårningsförsök lyckades inte. Kontrollera ditt spårningsnummer."

Så hur de har skött det här är långt ifrån på ett bra sätt. Är väl bara att vänta tills på måndag kl 13:51 och sedan slänga skit på dem

Då har de ju inte lyckats med ens den större tidsramen med 24-48 timmar även om det står inom 24 timmar högst upp i mailet.

Please note that the carrier tracking information may take up to 24 hours to fully start tracking.

(Please allow 24-48 hours for the tracking number to be recognized on the carrier website.)

Jag förstår att man vill att saker och ting ska skötas på rätt vis men här råkar de tokreade en produkt som vad jag förstod inte var tanken. De valde trotts felet gå vidare med att leverera produkter vilket inte alla skulle gjort. Uppskattningsvis fick de in mängder med beställningar på en produkt som redan hade litet lager. Dessutom har vi en rådande pandemi som kan i innebära att man inte kan leva upp till önskad service.

Vi har redan väntat runt en månad, en vecka hit eller dit kan inte vara avgörande? I dessa tider har man vanligen inte stora bjudningar men har man ändå super brådis då föreslår jag att avboka ordern och köpa till full pris.

Vill man spela fult och utnytja systemet så antar jag att man skulle kunna få ihop en lösning med öppet köp hos någon lokal butik men då ska det verkligen vara sista utvägen. Egentligen tror jag ingen av er har så bråttom

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av ToddTheOdd:

2021-01-14 13:51 Då fick jag mail om att "Electrolux Appliances AB (Anova): Your Order Has Shipped"
Har fortfarande inte dykt upp hos dhl. "Tyvärr, ditt spårningsförsök lyckades inte. Kontrollera ditt spårningsnummer."

Så hur de har skött det här är långt ifrån på ett bra sätt. Är väl bara att vänta tills på måndag kl 13:51 och sedan slänga skit på dem

Då har de ju inte lyckats med ens den större tidsramen med 24-48 timmar även om det står inom 24 timmar högst upp i mailet.

Please note that the carrier tracking information may take up to 24 hours to fully start tracking.

(Please allow 24-48 hours for the tracking number to be recognized on the carrier website.)

Gå in via https://activetracing.dhl.com/DatPublic/datSelection.do

Ange ditt nummer som börjar på JVG.... under DHL kollid.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ToddTheOdd:

2021-01-14 13:51 Då fick jag mail om att "Electrolux Appliances AB (Anova): Your Order Has Shipped"
Har fortfarande inte dykt upp hos dhl. "Tyvärr, ditt spårningsförsök lyckades inte. Kontrollera ditt spårningsnummer."

Så hur de har skött det här är långt ifrån på ett bra sätt. Är väl bara att vänta tills på måndag kl 13:51 och sedan slänga skit på dem

Då har de ju inte lyckats med ens den större tidsramen med 24-48 timmar även om det står inom 24 timmar högst upp i mailet.

Please note that the carrier tracking information may take up to 24 hours to fully start tracking.

(Please allow 24-48 hours for the tracking number to be recognized on the carrier website.)

Fick mitt mejl 10:51 och mitt går heller inte att spåra än.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Arvidoz:

Fick mitt mejl 10:51 och mitt går heller inte att spåra än.

Fick mail i fredags (09:50) och har börjat gå att spåra.

Permalänk
Medlem

Mitt går att spåra. Däremot har de lyckats skicka till fel adress. Jag har mailat och chattat med dem minst 4 ggr om att det stod fel adress på orderbekräftelsen, och att de måste ändra. Samt lägga till mitt telefonnummer.

Så nu är paketet påväg till fel adress utan telefonnummer så jag kan inte vänta in ett samtal.

Är nu orolig att det ska gå i retur till dem i holland för att gå en till vända. Osäker på om DHL har en service point man kan hämta det på.

Visa signatur

Laptop: Asus UX303ln
Intel Haswell Core i7-4510U CPU / 8 GB DDR3 / 256 GB SSD / 2GB Nvidia 840M

Permalänk
Medlem

Kan ni inte skapa en ny tråd ”vi som väntar på våra våra sous-vide men är så otåliga att vi måste skriva av oss”...

Man för meddelande om nya inlägg och så är det samma nonsens om mail och tracking...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kwirek:

Vill bara nämna Joule's app för souse vide. Lätt att använda och jag gillar att den ger tydliga bilder för vad man kan förvänta sig av köttet vid olika temperaturer. Kanske inte världens största receptbibliotek, men den har täckt allt jag, som glad amatör, hittills velat göra.
Den går att koppla till deras produkter, men det är inget som behövs för ovan.
https://www.chefsteps.com/joule/app

Tips är att recepten är ännu lättare (tycker jag personligen) att läsa direkt på sidan https://www.chefsteps.com/recipes

Speciellt om man har en dator eller iPad mes hyfsat stor skärm så underlättar det enormt under matlagning jämfört med att behöva ta upp och pilla på en liten telefonskärm.

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk

Vad har ni införskaffat för container till Sous Vide? Tycker de från Anova är lite väl dyra

Visa signatur

Ryzen 2700x, Nvidia 2080, 32gb 3200CL14 B-Die, 970 Evo
"Limbo" burk: I52500k, Nvidia 560 ti, 16gb Ram.
Server: FSC PI 2664. Quad core, 4gb minne, lite hårddiskar och en hel del damm.