Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

plugga på kvällarna och skippa genomgångarna - fungerande koncept?

Permalänk

plugga på kvällarna och skippa genomgångarna - fungerande koncept?

hej
har börjat på uni, civ ing indek. och är introvert (ptja inte bästa kombon på den linjen men jaja) och jag tycker verkligen inte att skolans genomgångar ger något över huvud taget. det som är bra är väl viss information, om poäng på duggor tex. men detta är det ju bara att fråga någon klasskamrat om. jag tycker genomgångar på youtube (i matematik tex) är superior, allt förklaras så mycket bättre och jag kan ta det i mitt egna tempo och pausa när jag behöver tänka och reflektera. plugga i grupp är ofta ineffektivt tycker jag. blir bara massa snack om annat och inte så mycket produktivitet. självklart behövs det ju för projektarbeten men det säger ju sig självt.

senaste kursen, pythonprogrammering, där spelades föreläsningarna in, och jag kunde kolla i efterhand på dem. men trotts detta googlade jag nästan allt istället och kollade på andra genomgångar på YT. fick högsta betyg i kursen och pluggade typ 2 dagar i veckan (delprov varje fredag) nuvarande kurs, endim 1, har jag ansträngt mig betydligt mer då jag verkligen vill klara den och inte halka efter då den behövs för kommande kurser. första introduktionsmattekursen vi hade kuggade jag, till mitt försvar beställde jag boken alldeles försent så det blev verkligen minimalt med plugg till den utifrån lite bilder ur boken.

så nu sitter jag och pluggar till omprovet. den här kvällen (-03:35) har jag gjort en tredjedel av de rekommenderade uppgifterna ur boken, modul på 4HP. det skulle jag säga är ganska produktivt. jag upplever det mycket lättare att fokusera senare på kvällen, kan bero mycket på att det är enklare att hålla sig borta från mobilen när alla andra sover och man får mindre notiser (läs snaps ). vet att några fler i klassen ofta skippar genomgångarna då de bor långt från skolan.

är det fler som gör såhär och får det att fungera? hur vanligt är det? plugga sent på kvällarna och skippa genomgångar? jag gjorde typ samma sak under gymnasiet, lyssnade inte alls på genomgångarna, och kunde inte koncentrera mig på lektionerna, utan gjorde allt kvällarna innan proven. dock var jag inte uppe till 04 då närvaron ju var obligatorisk.

Visa signatur

är alla stockholmare inkompetenta?

Permalänk
Medlem

Man behöver inte gå på alla föreläsningar. Jag var också skeptisk mot föreläsningar men gick trots detta på de flesta, jag intalade mig att undermedvetet kanske något av det de säger fastnar iaf. Om det var riktigt dåligt gick jag i halvtid och satte mig utanför o plugga istället. Det är så otroligt olika från kurs till kurs och mycket hänger på att det är en bra föreläsare. Python är ju en typisk praktisk kurs som det är lätt att sitta o testa själv. Det finns ju mer teoretisk kurser då detta inte är möjligt. Det jag menar är att bara för ditt framgångsrika recept funkade en gång är det inte säkert det fungerar i alla kurser.

Men jag hade iaf klasskamrater som testade din strategi med blandade resultat. Det handlade oftast om att de inte kunde slita sig från datorn på nätterna och sov hela dagarna. Nu kanske jag låter gubbig men det är dags att komma in i vuxenvärlden. När du har ett jobb om några år tror du att du då kan frångå kontorstiderna för du jobbar bättre på kvällarna? (Kanske finns arbetsgivare som tillåter det men de flesta inte). Om det är alla dina snappande kompisar som är problemet, stäng av notiser under några timmar bara? Lägg bort mobilen, ta bort problemet helt enkelt. Det tror jag är en bättre strategi i längden.

Sen är det ju mycket roligt som händer på kvällar också (läs fester), sittningar, torsdagspub etc. Ska du skippa det då för att sitta o plugga? Allt som oftast när det kickat igång lite projektarbeten jobbar man ju med dem mellan föreläsningarna om det är några timmar till nästa. Summa summarum, jag tror inte på din föreslagna strategi.

Visa signatur

[Acase El Diablo][Intel Core I7 920][Moderkort Asus P6T Deluxe][3GB kit OCZ ddr 1333mhz][Asus HD4870x2][Corsair Powersupply 650W][1xSamsung Spinpoint 640gb][Windows Vista ultimate 64bit]

Permalänk

*edit ändrade*
Läste TS inlägg för snabbt. Introvert behöver ej betyda så mycket. Att vilja plugga nattetid är inget konstigt, jag jobbar själv mycket nätter som nu.

Däremot bör man tänka på att välja rätt utbildning för en själv. Vissa jobb kräver extrem social kompetens då man ska hantera många problem. Det är en sak att bara labba ihop med klasskamrater i skolan. Till att börja bråka om ekonomi i arbetslivet som är på en helt annan nivå.
*edit2*
Jag själv och flera efter covid 19 har möjlighet att jobba hemifrån. bortsett från extrem lång resa till jobbet.
Så är valet mellan tyst och stillsam egen lägenhet, eller öppen kontorslandskap som låter som ett billigt callcenter i något uland, när man talar med kunder. Bortsett från detta pratar vissa kollegor skitsnack om det ena och andra så kunderna hör detta och det känns ej som en seriös arbetsplats.

Poängen med detta är att bara vilja ha tyst och lugn och ro kan bli lättare efter Corona. Har man dock bristande social kompetens så tänk till, denna går såklart att öva upp. Men undvik gärna de mest extrema jobben där det blir mycket ekonomiska konflikter.

Permalänk
Medlem

Hitta sättet som fungerar för dig, jag har både gått på alla föreläsningar när jag tyckte det var roligt och i andra kurser har jag inte öppnat boken förens 2 dagar innan tentan, båda med bra utfall. Så det viktigaste är att veta hur du ska göra för att klara kurserna med det betyg du siktar på. Rent generellt är min inställning att skolan är upplagd för att man skall klara av den, man måste bara hitta sitt sätt och “knäcka koden” så behöver man inte lägga så mycket energi på det sedan.

Däremot så tycker jag du skall använda skoltiden till att socialisera med andra om du nu är introvert, att snacka skit och fika medan man småpluggar ger mycket annat som är viktigt i arbetslivet.

Permalänk
Skrivet av Aktsu:

Däremot så tycker jag du skall använda skoltiden till att socialisera med andra om du nu är introvert, att snacka skit och fika medan man smpåpluggar ger mycket annat som är viktigt i arbetslivet.

Inte alls en dum ide. Väldigt många som läser tekniska program är mer nördtypen och det blir enklare för oss som har mindre social kompetens att få kontakt med dessa. Än att börja prata med folk som mer läser design och liknande. Jag som man tänker fördomsfullt på snygga unga kvinnor och det blev för mig en helt annan sak att fråga dem vad som helst, än att fråga en typisk nördkille som kanske har en starwars tshirt på sig...

Socialkompetens är något som i all högsta grad går att förbättra eller försämra. Och man kan använda sin studietid till att försöka förbättra den. Fördelen med skolan är att man mycket själv kan välja ens nivå. På arbetslivet senare så får man inte riktigt välja detta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Skolan är en barnlek

Vad har du läst för utbildning och när läste du?

Permalänk
Skrivet av joakim99:

Vad har du läst för utbildning och när läste du?

Rent generellt är det detta om man ser till alla utbildningar. Jag själv kom inte så extremt långt, har dock 2st examen och blev dock erbjuden en doktorandplats men det sket sig. Jag har även mer högskolepoäng än vad man är berättigad studiemedel, jag har dock inte i närheten läst lika mycket som de som har doktorerat. Men jag jämför skolan emot arbetslivet efteråt. Där många upplever att deras arbete efter är svårare än utbildningen som de gick.
Så de som läste teknisk fysik kommer säkerligen inte få det enklaste jobbet efter.

Det är lite som vissa säger att natur i gymnasiet är skit-tuft och visst är det tufft, men är det tuffare än högskoleutbildningen efteråt?
*edit*
Man kan vända på din fråga och fråga var har man jobbat efter utbildningen som var lättare än ens utbildning? Där det var mindre krav på prestation, social kompetens och mindre konflikthantering etc i skolan. Min jämförelse är alltså emot arbetslivet efteråt.

Permalänk
Medlem

Det som funkar, funkar. Men som andra har nämnt så finns det mer att få ut av studietiden mer än att bara beta av tentor. Nyttja "skoltiden" till att slipa på det sociala och att knyta kontakter. Ja, grupparbeten suger, men de suger än mer om man inte är en del av gruppen sedan tidigare, och att arbeta med andra är något man inte kommer ifrån ute i "verkligheten".
Likaså är studietiden ett utmärkt tillfälle att knyta kontakter för sitt framtida yrkesnätverk vilket innebär förbättrade möjligheter till första jobbet, byte av arbetsplats och rekryteringsbonusar.
Jag fick min nuvarande anställning genom att jag hjälpte en studiekamrat i en labbkurs ett par gånger, en studiekamrat som jag sällan interagerade med under tre år i övrigt.

Ta vara på din studietid, det är ett tips till alla, men exakt vad det är du bör ta vara på med den är inte nödvändigtvis samma som någon annan.

Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, Nvidia 4070 ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Labbmiljö: Supermicro SC825 X9DRi-F 2xE5-2667v2 64GB RAM
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-70 f/2,8

Permalänk
Skrivet av Crazy Ferret:

Ja, grupparbeten suger, men de suger än mer om man inte är en del av gruppen sedan tidigare, och att arbeta med andra är något man inte kommer ifrån ute i "verkligheten".

Tummen upp. Och undantag är de som är "genier". Det finns väldigt många exempel på detta, men det är inte många som tillhör dessa..
För resten av oss så fundera på som sagt hur man kan förbättra ens sociala kompetens i skolan, för högskolan är otroligt mycket mer inkluderande än arbetslivet, då man själv i skolan till stor del kan välja hur mycket man vill arbeta med andra.

Vanligt arbetsuppgift för vanlig utvecklare. Man ska ringa upp kund och förklara saker som varför kostnader har skenat iväg, där kunden kanske inte vill betala. Ja, det är en helt annan sak än att prata med en studiekamrat på en labb. Sedan i arbetslivet går det lägga över mer jobb på projektledaren, men det går emot att man får vara extremt duktig ju mer man vill den ska göra ens uppgifter.

Permalänk
Skrivet av Crazy Ferret:

Det som funkar, funkar. Men som andra har nämnt så finns det mer att få ut av studietiden mer än att bara beta av tentor. Nyttja "skoltiden" till att slipa på det sociala och att knyta kontakter. Ja, grupparbeten suger, men de suger än mer om man inte är en del av gruppen sedan tidigare, och att arbeta med andra är något man inte kommer ifrån ute i "verkligheten".
Likaså är studietiden ett utmärkt tillfälle att knyta kontakter för sitt framtida yrkesnätverk vilket innebär förbättrade möjligheter till första jobbet, byte av arbetsplats och rekryteringsbonusar.
Jag fick min nuvarande anställning genom att jag hjälpte en studiekamrat i en labbkurs ett par gånger, en studiekamrat som jag sällan interagerade med under tre år i övrigt.

Ta vara på din studietid, det är ett tips till alla, men exakt vad det är du bör ta vara på med den är inte nödvändigtvis samma som någon annan.

Det är ju så, nätverk och att arbeta i grupp är i dagens läge oftast viktigare än kunskap, sedan är det ju inte en nackdel.
Själv var jag lite trött på grupparbeten just på grund av tissel och tassel, men satte helt enkelt upp dagordningar för möten med paus för tissel och tassel, uppskattades av alla.
Föreläsningar var bra för man hörde andra runt om som ledde till att man kom på frågor som man inte hade kommit på när man satt själv hemma. Skulle nog säga att en kombo är bra, detaljer hemma, helhet i skolan.
Men sitter man själv i ett hörn på föreläsningarna så ger det ju inget, då kan man kika hemma.

Visa signatur

På tok för många datorer för att skriva här

Permalänk
Medlem

Funkar det för dig så kör hårt. Jag personligen skippade majoriteten av föreläsningarna för att spela och sova istället och valde sedan att plugga inför tentor/uppgifter. Kanske inte det smartaste men har fungerat, alla får hitta sin egen takt att studera i. Som nämnt ovan så resulterar det i fria kvällar om man går på föreläsningar/studerar dagtid vilket kan vara skönt.

Visa signatur

CPU: Ryzen 5600xGPU: 1080 TI ROG Strix RAM:2x16GB G.skill Trident @ 3600MHz MoBo: Asus B550FPSU: Corsair SF750
En resa till Nordkorea
2 dagar i Tjernobyl

Permalänk
Medlem

För det första, varför läsa indek? Om man tycker skola är lätt och är introvert känns det som ett dåligt val. Men det är ju ditt val.

Det är klart att det finns många föreläsningar som inte ger så mycket, men det är också många som ger. Det ger ofta ett djup som ett youtubeklipp eller boken inte alltid ger. Om inte annat så kan du prata om föreläsningen med dina klasskamrater. Om du är introvert (det är jag med) så är det viktigt att öva på att snacka strunt.

Permalänk
Skrivet av smurfb:

För det första, varför läsa indek? Om man tycker skola är lätt och är introvert känns det som ett dåligt val. Men det är ju ditt val.

Det är klart att det finns många föreläsningar som inte ger så mycket, men det är också många som ger. Det ger ofta ett djup som ett youtubeklipp eller boken inte alltid ger. Om inte annat så kan du prata om föreläsningen med dina klasskamrater. Om du är introvert (det är jag med) så är det viktigt att öva på att snacka strunt.

Jag kollade upp indek: Industriell ekonomi och organisation https://www.kth.se/sv/indek/industrial-economics-and-manageme... Jag trodde det var mer åt utvecklarutbildning. Nå Jag själv har inte den sociala kompetensen som jag tänker på när jag tänker på dessa ekonomer. Nu har jag visserligen bara viss erfarenhet av detta område, jag tänker mer på småföretag där dessa får ha otroligt mycket kundkontakt där kunden ej alltid är nöjd.
En sådan utbildning fixar jag dock galant utan det minsta problem om staten skulle ge mig studiemedel för det och läsa det i ordinarie takt.

Permalänk
Medlem

Du kan ju testa dig fram. Själv tyckte jag övningstillfällen var ineffektiva för mig, men gick på föreläsningar. Mycket extentapluggande med start 1 mån före tenta.

Vet ej vad den som svarat att ”skolan är lätt” läst, men tvivlar på att det är civilingenjör.

Du verkar ha en sund inställning. Testa dig fram och hitta din studieteknik. Se bara till att inte köra för många kurser, det kan bli jobbigt.

Visa signatur

Sakura gaming: Ryzen 5 5600X, 16GB 3600MHz CL16, RTX 3080, X570 Aorus Elite, 1TB MP600, NH-D15 Chromax, H510, Varmilo VA88M Sakura
Arbetshäst: Macbook Pro 14" M2 Max
Golden oldies: ThinkPad 600, ThinkPad T400, ThinkPad T400s x2, iMac 27" 2010 & 2017, Mac Pro 2010, Mac mini 2011 & 2021, Mac Pro 2012, Macbook Air 13" 2013, Macbook Pro Retina 15" 2013, 2017 & 2019

Permalänk
Medlem
Skrivet av HickeHiskelig:

hej
har börjat på uni, civ ing indek. och är introvert (ptja inte bästa kombon på den linjen men jaja) och jag tycker verkligen inte att skolans genomgångar ger något över huvud taget. det som är bra är väl viss information, om poäng på duggor tex. men detta är det ju bara att fråga någon klasskamrat om. jag tycker genomgångar på youtube (i matematik tex) är superior, allt förklaras så mycket bättre och jag kan ta det i mitt egna tempo och pausa när jag behöver tänka och reflektera. plugga i grupp är ofta ineffektivt tycker jag. blir bara massa snack om annat och inte så mycket produktivitet. självklart behövs det ju för projektarbeten men det säger ju sig självt.

senaste kursen, pythonprogrammering, där spelades föreläsningarna in, och jag kunde kolla i efterhand på dem. men trotts detta googlade jag nästan allt istället och kollade på andra genomgångar på YT. fick högsta betyg i kursen och pluggade typ 2 dagar i veckan (delprov varje fredag) nuvarande kurs, endim 1, har jag ansträngt mig betydligt mer då jag verkligen vill klara den och inte halka efter då den behövs för kommande kurser. första introduktionsmattekursen vi hade kuggade jag, till mitt försvar beställde jag boken alldeles försent så det blev verkligen minimalt med plugg till den utifrån lite bilder ur boken.

så nu sitter jag och pluggar till omprovet. den här kvällen (-03:35) har jag gjort en tredjedel av de rekommenderade uppgifterna ur boken, modul på 4HP. det skulle jag säga är ganska produktivt. jag upplever det mycket lättare att fokusera senare på kvällen, kan bero mycket på att det är enklare att hålla sig borta från mobilen när alla andra sover och man får mindre notiser (läs snaps ). vet att några fler i klassen ofta skippar genomgångarna då de bor långt från skolan.

är det fler som gör såhär och får det att fungera? hur vanligt är det? plugga sent på kvällarna och skippa genomgångar? jag gjorde typ samma sak under gymnasiet, lyssnade inte alls på genomgångarna, och kunde inte koncentrera mig på lektionerna, utan gjorde allt kvällarna innan proven. dock var jag inte uppe till 04 då närvaron ju var obligatorisk.

Kan väl säga att jag sket fullständigt i de 90% av alla föreläsningar de senaste 3.5 åren av 5 under civ.ing Medieteknik-utbildningen på KTH. Gick endast då jag visste att informationen inte var lätt-tillgänglig på nätet.

Gick smärtfritt. Var klar på 5 år, där snittet är 6.5 år. Fick inte världens högsta betyg, men jag försökte inte det heller.

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Rent generellt är det detta om man ser till alla utbildningar. Jag själv kom inte så extremt långt, har dock 2st examen och blev dock erbjuden en doktorandplats men det sket sig. Jag har även mer högskolepoäng än vad man är berättigad studiemedel, jag har dock inte i närheten läst lika mycket som de som har doktorerat. Men jag jämför skolan emot arbetslivet efteråt. Där många upplever att deras arbete efter är svårare än utbildningen som de gick.
Så de som läste teknisk fysik kommer säkerligen inte få det enklaste jobbet efter.

Det är lite som vissa säger att natur i gymnasiet är skit-tuft och visst är det tufft, men är det tuffare än högskoleutbildningen efteråt?
*edit*
Man kan vända på din fråga och fråga var har man jobbat efter utbildningen som var lättare än ens utbildning? Där det var mindre krav på prestation, social kompetens och mindre konflikthantering etc i skolan. Min jämförelse är alltså emot arbetslivet efteråt.

Vad är detta generella du har läst? Jag lyckas inte riktigt utläsa vad det är för utbildningar du har läst och när.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag kollade upp indek: Industriell ekonomi och organisation https://www.kth.se/sv/indek/industrial-economics-and-manageme... Jag trodde det var mer åt utvecklarutbildning. Nå Jag själv har inte den sociala kompetensen som jag tänker på när jag tänker på dessa ekonomer. Nu har jag visserligen bara viss erfarenhet av detta område, jag tänker mer på småföretag där dessa får ha otroligt mycket kundkontakt där kunden ej alltid är nöjd.
En sådan utbildning fixar jag dock galant utan det minsta problem om staten skulle ge mig studiemedel för det och läsa det i ordinarie takt.

Det är bara anmäla dig o köra om du nu kan fixa den utbildning med vänster lillfinger. Nää men allvarligt du verkar inte ha minsta koll på civ.ing utbildningarna, va de innehåller och hur de fungerar utöver "det är matte". Så du kanske drar lite förhastade slutsatser utifrån de tre raderna du nyss läste om indek utbildningen.

Visa signatur

[Acase El Diablo][Intel Core I7 920][Moderkort Asus P6T Deluxe][3GB kit OCZ ddr 1333mhz][Asus HD4870x2][Corsair Powersupply 650W][1xSamsung Spinpoint 640gb][Windows Vista ultimate 64bit]

Permalänk
Skrivet av kreekill:

Vad är detta generella du har läst? Jag lyckas inte riktigt utläsa vad det är för utbildningar du har läst och när.

Det är bara anmäla dig o köra om du nu kan fixa den utbildning med vänster lillfinger. Nää men allvarligt du verkar inte ha minsta koll på civ.ing utbildningarna, va de innehåller och hur de fungerar utöver "det är matte". Så du kanske drar lite förhastade slutsatser utifrån de tre raderna du nyss läste om indek utbildningen.

Mitt påstående var att arbetslivet var tusan så mycket tuffare än skolan och man skulle tänka på detta. Och med tuffare så är det prestation och socialt umgänge, där man inte själv nästan aldrig får välja det sociala.
En helt vanlig ordinär tekniker kostar idag runt 1000kr/h. Det finns lite billigare och mycket dyrare. Fundera istället på vad du har gjort i skolan som någon skulle vilja betala dessa pengar för ditt arbete? Ta ditt examensarbetet, skulle en kund vilja betala 1 miljon enbart för din arbetskostnad av det du gjorde på dessa 6 månader för att få den utfört? Det är vad samma arbete kostar dem att anlita en nyexaminerad genom konsult. Gjorde du exjobbet med en annan student tillsammans, så kostar arbetet 2 miljoner.

Det jag har läst på högskolan är inget supersvårt, jag skulle kunna ljuga om detta. Men jag ser det som irrelevant till påstående att jobbet därefter ofta fortsätter i en högre nivå. Jag har arbetskamrater som har doktorerat inom olika områden inom IT, vilket väl får räkna som en hög utbildning? Och de sitter inte precis med några enkla saker efteråt.

*edit*
Under mina skolår som är många så är det inte mycket någon skulle vilja betala för något som jag alls har gjort. Visst jag hade högsta betyg i många projektkurser, men sett till timmarna så var det inte mycket värt.

Det sista med att jag ska läsa utbildningen. Så läsa ett program igen som till stor del innehåller det man redan har läst, ja det är inget alls svårt. Dock är det extremt jobbigt att göra det vid sidan av när man har ett jobb som var extremt mycket tuffare än de utbildningar som jag har läst tidigare.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Under mina skolår som är många så är det inte mycket någon skulle vilja betala för något som jag alls har gjort. Visst jag hade högsta betyg i många projektkurser, men sett till timmarna så var det inte mycket värt.

Fast varför skulle någon vilja betala för något man gör medan man utbildar sig (ingen betalar ju för det man gör i grundskolan heller)? Tanken är väl att man skall tillägna sig kompetens så att man kan vara produktiv efteråt.

Permalänk
Skrivet av Elgot:

Fast varför skulle någon vilja betala för något man gör medan man utbildar sig (ingen betalar ju för det man gör i grundskolan heller)? Tanken är väl att man skall tillägna sig kompetens så att man kan vara produktiv efteråt.

Visst finns det en poäng med det. Men i arbetslivet såvida man inte bara pysslar med en sak så är det lite samma sak. Jag har fått lära mig så otroligt mycket nya saker i arbetslivet och all tid ska ut till kund för minst 1000kr/h. Det är programmera utrustning som jag aldrig har sett i språk som jag aldrig har hört talas om.

Den stora skillnaden är dock såklart erfarenheten. Sedan examensarbete innehåller mycket som gör arbetet ineffektivt för kund, detta för att skolan vill ha utformat det på ett visst sätt.

*edit*
Min poäng är inte att utbildning och jobb är tuffa rent teknisk. Utan man ska tänka på det sociala.
Och man bör tänka på detta när man väljer jobb. Projektledare kan t.ex. låta vara roligt, det kan det vara de stunder då det går bra. Det är dock inte alls lika roligt när en kund hotar med vite, civilrättslig process etc.
Många jobb är idag riktigt skit om det inte går bra. I skolan så var hotet CSN och visst det var hellre inte roligt.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Visst finns det en poäng med det. Men i arbetslivet såvida man inte bara pysslar med en sak så är det samma sak. Jag har fått lära mig så otroligt mycket nya saker i arbetslivet och all tid ska ut till kund för minst 1000kr/h.

Den stora skillnaden är dock såklart erfarenheten. Sedan examensarbete innehåller mycket som gör arbetet ineffektivt för kudn, detta för att skolan vill ha utformat det på ett visst sätt.

Givetvis kommer kvalificerade jobb innebära att man lär sig nya saker hela tiden, men förhoppningsvis sparar kunden rätt mycket tid och pengar på att inte behöva lära dig krypa först. Dessutom är det ju också (kanske särskilt exjobbet) en sållningsprocess; om man tar sig igenom har man säkert goda chanser att lära sig även andra saker.

Permalänk

nu har ju jag inte så mycket arbetslivserfarenhet. men innan jag började på indek arbetade jag ett år som rpa utvecklare i en liten grupp på 5 pers på ett stort företag. chefen var civilekonom från början, 2 av utvecklarna var högskoleingenjör datateknik och den sista hade någon master i data science från indien. jag kom direkt från gymnasiet och anställdes samtidigt som en av högskoleingenjörerna, och gjorde samma arbete som dem. självklart hade jag inte samma ansvar som de två utvecklarna som redan hade varit anställda i 3 år och med mycket mer erfarenhet än mig, i form av att presentera arbetet för andra avdelningar eller att ta in nya projekt etc. jag blev också tilldelad de lite enklare uppdragen.

men jämfört med den högskoleingenjören som förvärvades samtidigt, så utförde vi precis samma arbete., av samma svårighetsgrad.

många från indek slutar ju upp som projektledare etc. detta är ju inte vad jag vill. jag valde linjen då jag gillar både ekonomi och teknik. möjligheterna är många, och att hamna i någon mer specialinriktad arbetsroll lär väl inte vara någon omöjlighet precis, vilket jag tror jag hade varit nöjd med. jag tror inte det finns en chans i världen att man efter en civ ing utbildning blir arbetslös iallafall. det oroar mig verkligen inte. vi hade ett litet projekt i första kursen, och skickade ut en enkät till gamla alumner. det visade sig att typ hälften hade fått arbete redan innan examen.

det är ju inte så att jag har det svårt med grupparbeten. jag gör min del och oftast mer utöver det. självklart skippar jag inte de roliga aktiviteterna. finsittningar och allt vad det är, bara för att jag disponerar pluggtiden sent på kvällarna. sen trivs jag ganska bra med mig själv. jag brukar inte söka mig till det sociala allt för mycket, även om jag behöver det till viss del för att inte bli helt knäpp i skallen. jag har börjat gå i tankarna om att söka något extraknäck på någon industri, när ett par mattekurser är avbetade, vilket nog blir nästa år.

Visa signatur

är alla stockholmare inkompetenta?

Permalänk
Medlem

Sett till lära de så nej, man kan skippa de flesta föreläsningarna. Men en viktig del att plugga högre utbildning är ju det sociala nätverk man får. Kontakter där kan underlätta mycket när man söker jobb sen. Samt att man kan hitta vänner.