Istället för att prata om massa saker som hänt och som vi borde ha gjort, kan inte du - eller någon annan med kompetens i ämnet - - berätta hur vi ska göra i Sverige? Vad krävs för att du ska sova lugnt (retoriskt) på kort sikt, säg fem år och på lång sikt 20 år och framåt. Sen kan du/ni väl fortsätta med hur det ska se ut globalt.
Lite trött på att det är samma diskussioner men ingen säger något konkret mer än kärnkraft.
Bra fråga.
Allt handlar om var vi hamnar på sikt, typ runt 2050. Det är det som är det viktiga. Vad som händer på kort sikt är jag inte intresserad av. Släpper det till andra. Spelar i slutändan inte så stor roll. Det kommer helt klart att bli en omställning med, som alltid, en hel del gnissel.
Mitt fokus är på hela EU som en enhet. Medlemsstaterna är, eller kommer att bli, sammankopplade med varandra i ett stort elnät.
Vad som kommer att hända är att sol och vind ersätter fossilt och kärnkraft helt enkelt därför att det är billigare. Inget konstigt alls.
Den billigaste och mest leveranssäkra kraften tillhandahålls av batteribackad solkraft. Denna kommer mestadels söderifrån, typ södra Europa och Nordafrika. Tillkommer biomassa, vindkraft och vattenkraft.
Variationerna i hur mycket el som produceras, på olika ställer och vid olika tidpunkter, hanteras av ett stort och smart elnät. Vi får en fri marknad för elkraft där priserna tillåts varieras efter tillgång och efterfrågan. En klassisk marknadsekonomi, inte någon planekonomi.
Den som behöver 100% säker tillgång på el 24/7 får vara beredd att betala för det. Om osäkerheten i prissättningen leder till företagsekonomiska problem så får företaget hantera den osäkerheten med terminsavtal ungefär som man nu hanterar osäkerheter i valutakurser. Är man mera flexibel i hur mycket el man konsumerar så belönas man för det med lägre priser på el.
Detaljerna i hur detta skall gå till samt hur mycket det då kommer att kosta är svårt att förutsäga och uppskatta. Olika lokala förhållanden och en dynamisk marknad är en dynamisk marknad.
Däremot kan man sätta en övre gräns för kostnaderna. Det finns ett par projekterade anläggningar där man använder sol + batterier + lång undervattenskabel för att leverera el med hög leveranssäkerhet till ställen med dålig tillgång på sol. Trots den långa undervattenskabeln så når man ändå lägre priser än kärnkraft och det mesta av fossila bränslen. De bakomliggande kalkylerna är viktiga som randvillkor. De visar att även i sämsta fallet så är förnyelsebart billigare än fossilt och kärnkraft.
Några saker att notera:
1. Priset på el kommer att sjunka. En konsekvens av att förnyelsebart är billigare än både fossilt och kärnkraft, även efter att man kompenserat för variationer i tillgång på el. Med billigare el har vi råd att konsumera mer el.
2. Länder med bäst tillgång på sol kommer att ha lägst elpriser.
3. Ingen hänsyn taget till miljön. Behövs inte. Det billigaste är också det miljövänligaste.
4. Omställningen till stort och smart elnät görs bara en gång. Sedan är mänskilghetens energiförsörjning fixad.