Permalänk
Medlem
Skrivet av mr_sQuinty:

Och det är bara halva sanningen , man kan inte överföra lika mycket längre p.g.a. nedlagd produktion i södra Sverige. Sedan är det meningslöst att bygga ut den överföringskapaciteten då den väl är byggd så kommer det inte finnas nån el över att skicka , det går inte fort att bygga dom ledningarna , det där med dyrt och tar lång tid ni vet så vi ska inte bygga

Japp. Tog inte upp det där med nedlagd baskraft för att inte verka allt för tjatig =P. Man får ju tänka så att HVDC var ju inte uppfunnet när man byggde stamnätet i Sverige. Idag skulle man dra HVDC-länkar från norrland då på långa avstånd så är det bättre att köra med HVDC än 400kV-länkar. Har en kompis som skrattar när man talar om överföring av el från vattenkraften i norr. Om Hybrit blir verklighet i full skala så kommer vätgasen förbruka 60+ TWh el. Tror ni att det finns något kvar att skicka söderut? Det är drygt hälften av det vi förbrukar i Sverige, årligen. Så om man är smart och tänker inför framtiden så är utbyggt stamnät, trevligt och kostsamt. Det är inte onödigt, för vem vet, vi kanske har 20 reaktorer i söder och behöver skicka elen norrut för att inte köra slut på de sista älvarna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av slipbit:

Istället för mer vind. Värmekraftverk, alltså fjärrvärme. Då kan man dra på turbinerna som genererar el och stötta upp när vinden mojnar.

Det är ett riktigt bra alternativ, du minskar elförbrukningen samtidigt som du kan stötta elproduktionen lokalt och det är antagligen något som byggs kontinuerligt med. Enda problemet är väl att det är relativt dyrt för villaägare att ansluta sig till det.

Permalänk
Skrivet av Hulle:

Om det hade funnits (och det är rejält dåligt att det inte, på 70 år, tagits fram) en standardreaktor som i princip kan massproduceras i fabrik och sättas på plats i en för ändamålet konstruerad byggnad, till en rimlig kostnad, 100 miljoner kr?, som sedan bara kan förses med uran och kylvatten och sen tuta och köra... ja då hade detta varit vettigt.

Men att bygga kärnkraft nu, i Sverige och många andra länder, verkar vara ett totalt kaos. Hur många miljarder som helst... ledtider på decennier, problem problem problem, obeprövade konstruktioner, dålig tillgång på reservdelar... kom igen. Ska vi beställa ett gäng fissionskraftverk nu och sedan om sisådär 30 år kan vi åtnjuta mer ström?

För dessa säkerligen tusentals miljarder kr hade vi kunnat starta upp våra gamla pumpkraftverk samt anlägga ett flertal nya sådana, bygga ut elnätet och smacka upp rejält mer med vind- och solkraft. Pumpkraftverken hade samverkat med denna och sett till att jämna ut toppar och dalar. Schweiz har ju ett nytt pumpkraftverk t.ex.

/hulle.

Decennier? I enstaka fall ja, men det är knappast praxis.

Ett vindkraftverk kostar idag 40-50 miljoner styck, monterat och klart. Och du vill ha ett kärnkraftverk för 100 miljoner? Låter väldigt rimligt.

Ett kärnkraftverk är inte dyrt, sett över sin livslängd. Men det är klart det svider i plånboken initialt.

Permalänk
Medlem

Kollade precis på Sverige möts - Energikrisen på SVT. Känslan man får efter Tovatts gnatande...

Visa signatur

Asus Rog Strix X299 -E - Intel i7 7740x - Noctua NH-D15 - Kingston HyperX Fury 16GB DDR4 3200MHz - Asus RTX 2070 Rog Strix OC - Corsair RM850I - Samsung 970 Evo Plus 1TB - Fractal Design Define R5 - MSI Optix G273QFK - Hyper X Cloud II

Permalänk
Medlem

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rr77qd/aftonbladet-direk...

Gasen blir avstängd från Ryssland på obestämd tid tydligen

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/bgML3q/ryssland-stanger-...

Edit: bättre länk med mer info om varför

Permalänk
Medlem
Skrivet av Galming:

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rr77qd/aftonbladet-direk...

Gasen blir avstängd från Ryssland på obestämd tid tydligen

För att åtgärda ett läckage, skriver DI. Så förhoppningsvis inte allt för länge ändå.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Iskra:

För att åtgärda ett läckage, skriver DI. Så förhoppningsvis inte allt för länge ändå.

Varje gång hävdar de att det är tekniska problem, det löser sig nog när de kommer överens om något

Permalänk
Medlem
Skrivet av pine-orange:

Varje gång hävdar de att det är tekniska problem, det löser sig nog när de kommer överens om något

Jo, så kan det ju vara. Samtidigt så är nog tidningarna snabba att skriva även om det kanske inte är någon stor grej. Att underhållsstopp drar ut lite på tiden är inte ovanligt i andra industrier heller.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wyver:

Det skall du absolut göra, här i Finland. Så är det brist på pellets nu. Ett av företagen hörde jag, hade börjat redan nu prioritera sina företagskunder istället för privat.

Jag ringde runt nån dagar sen, och tyvärr så var dom utsålda
Nu går priset upp 3x och de får inte in pellets för nästa vecka (sluten av veckan) och då kan de även inte lova nåt, jag måste kolla från dag till dag.

Börjar bli lite skrämmande detta - har aldrig upplevd nåt sån tidigare, brukar får pellets levererat till dörren varje år - i 12 år nu.

Permalänk
Medlem
Skrivet av slipbit:

Alltså.. det är ju svårt att få ned MER kraft till södra Sverige från vattenkraften då stamnätet begränsar. Då spelar det inte roll att man smäller upp mer vattenkraft i norr.

Skulle inte kalla SE3 "norra", men visst

Säger dock inte emot, SE4 behöver mer kapacitet.
Som nya SMR kraftverk, några offshore parker (helst som stör dansken~), mer sol to privata hustak etc.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Iskra:

Jo, så kan det ju vara. Samtidigt så är nog tidningarna snabba att skriva även om det kanske inte är någon stor grej. Att underhållsstopp drar ut lite på tiden är inte ovanligt i andra industrier heller.

"Underhållsstopp", mycket underhåll senaste, nej det handlar inte om det.

Visa signatur

=)

Permalänk
Medlem
Skrivet av slipbit:

Amen! Alla som har läst kemi på grundskolan har fått lära sig att elektrolys är ett väldigt energikrävande sätt att producera vätgas. Så att använda vindkraftsel att spjälka vatten till syre och vätgas och sen förbränna vätgasen när behovet av el uppstår är att gå över ån efter vatten, inte bara en gång, utan två ggr. Så en kWh blir efter lagringen så får man i bästa fall 0,3kWh tillbaka. Som att sätta in en hundring på banken och när man behöver pengarna så får man 30kr. Bra deal!

Men du kan fortfarande tjäna på göra vätgas av el. Den 3/9 (SE3) så ligger elpriset strax under 50 öre kwh från kl 00:00 till 07:00. Säg att du har 10 öre overhead per kwh (underhåll av anläggning mm), så 60 öre kostar 1 kwh att göra vätas av. När du bränner får du ut en 1/3. Dvs självkostnadspris 180 öre kwh. Sälj allt mellan kl 17:00 till 22:00 för drygt 270 öre/kwh och du gör en vinst på 90 öre per kwh såld.

Funkar så klart inte för en privatperson med elskatt och hemska överföringsavgifter men i samband med en vindpark är det enklare räkna hem.

Permalänk
Medlem

Jag noterar att ett av mina tidigare inlägg i tråden har redigerats utan min vetskap vilket jag finner beklagligt.

Det innehöll bla ett föredrag av Professor i kärnfysik vid Uppsala Universitet Jan Blomgren. Tidigare senior expert och rådgivare vid Vattenfall samt ansvarig för planeringen av utbyggnad av Ringhals 5 och 6, den videon är nu borttagen.

Jag hoppas innerligt att historien inte glömmer bort alla de människor, företag och organisationer som bidrog till att censurera, dämpa och försämra samtalsklimatet och möjligheterna att mötas och kompromissa när Sverige behövde det som mest. Att endast höra en röst radikaliserar nämligen individer och skapar ekokammare.

För den som fortfarande är intresserad av att höra vad Professor Jan Blomgren har att säga om Sveriges situation och energisystem så finns det en bra video från Villaägarnas Riksförbund där han medverkar:

Han syns även i SVT "Sverige Möts" som sändes den 31/8: https://www.svtplay.se/video/36457765/sverige-mots/sverige-mo...

Det verkar onekligen som att kärnkraften i nuläget är den enda kraftkällan som kan ge oss den energi vi behöver, här är ett utmärkt TED föredrag från Michael Shellenberger som bland annat har utsetts till "Hero of the environment" av Time Magazine:

Det finns ingen perfekt lösning på slutförvaringen i nuläget, men om vi måste minska våra koldioxidutsläpp samt öka elektrifieringen och bibehålla elhandeln så finns det nog ingen annan väg framåt utan ny teknik.

Mvh

Visa signatur

Asus ROG Strix B650E-F - AMD Ryzen 7 7800X3D - 32GB DDR5 - Galax RTX 4090 Hall Of Fame OC Lab - Corsair MP700 - WD Black SN850 - WD Black SN850X - Samsung QVO 870 - WD Black HDD - Noctua NH-U12A Chromax - Fractal Design Define 7 - Seasonic Prime Ultra Gold 1000W - Alienware AW3423DWF QD-OLED

Permalänk
Medlem

Det folk missar med avfallet är ju att det efter en sisådär dagar/veckor utanför reaktorn mest behöver en barriär av vatten för att skydda oss mot strålningen. Finns genomgångar där det förklaras att den där 100 000-årsgrejen är smått snedvriden(surprise!).

Jag är dock inne på en mer akut fråga: Köpa solceller nu, sen på pucken och om de kopplar bort elpriset från gasen så lär det fördubbla återbetalningstiden.

Permalänk
Skrivet av Blub:

mmmm lika vackert som en betongsilo i det vilda eller en telefonstolpe. Smaken är olika

Jag tycker pyloner (de stora krafttornen som överför el) är fulare än vindkraftverk. De skapar dessutom kalhyggesvägar i skogen och går snett över vägar i städer och till bostadsområden.

Vattenkraftverk, kärnkraftverk, och i princip alla bostadsbyggnader i små till stora städer är byggda i betong, det fulaste byggnadsmaterial vi känner till. Grått, rått, ojämnt till färgen och får fula ränder bara genom att regnas på, och börjar snart vittra och få sprickor, flagor, och kantstötta hörn.

Så först tar vi bort alla kraftverk som byggs i det fulaste materialet, river ner pylonerna och kablarna som skymmer sikten mot de fluffiga molnen, och ersätter alla bostadsbyggnader i alla städer med enskilda snygga, estetiskt designade villor i snygga material!

"Vindkraftverk är fula" får mig att tänka på alla andra saker som är fulare, som vi redan uthärdar för att - de behövs.

Vindkraftverk är något nytt, och det finns alltid en i grunden romantisk längtan tillbaka till "när allting var bra". Men det var inte alltid bra. Föräldrar kan säkert berätta om höga pris-kriser de genomlevt.

Däremot har vi dubbelskatt på el. Att lägga skatt på en skatt är ekonomisk inkompetens, ett fel som alla revisor undviker med fasa för att göra, och rättosäkert för en demokratisk stat. Om en lag tillåter felet, måste lagen bort och en ny lag skapas som förbjuder alla former av dubbelskatt.

Visa signatur

[4790k@4.6]+[RTX 3070 OC]+[16GB]+[4x SSD]+[NZXT+700W Gold]+[Win7]+[2x Samsung SA27950D <3]+[Topre TKL]+[G403 Hero wired]+[HyperX Cloud Alpha S]+[KingKong 2 Pro]. ZBook 17 G5, Quadro P3200, Win11.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dreas89:

Det folk missar med avfallet är ju att det efter en sisådär dagar/veckor utanför reaktorn mest behöver en barriär av vatten för att skydda oss mot strålningen. Finns genomgångar där det förklaras att den där 100 000-årsgrejen är smått snedvriden(surprise!).

Vad är det som är snedvriden med "100 000-årsgrejen"?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Galming:

Hur många kWh förbrukar din fjärrvärme?

Mycket mer än elen så klart, men det är ju inte relevant i en diskussion om vad elen kostar. Priset på fjärrvärme där jag bor sätts på årsbasis och mäts i ören. Det gör iofs elen med. Men när man diskuterar hur mycket hushållsel som man drar över ett år spelar det ingen roll hur mycket fjärrvärmen kostar. En lägenhet har inte direktverkande el som uppvärmning heller. Värmen ingår ju i avgiften. Så det är en rimlig jämförelse tycker jag.

Om min villa med två personer och en dator drar 8000kWh per år är det inte märkligt om en lägenhet med fyra personer (som inte har med varandra att göra) och upp till 4 datorer drar 7000kWh med tanke på att de knappast tvättar varandras kläder.

Permalänk
Medlem
Skrivet av HolyFather:

Jag tycker pyloner (de stora krafttornen som överför el) är fulare än vindkraftverk. De skapar dessutom kalhyggesvägar i skogen och går snett över vägar i städer och till bostadsområden.

Vattenkraftverk, kärnkraftverk, och i princip alla bostadsbyggnader i små till stora städer är byggda i betong, det fulaste byggnadsmaterial vi känner till. Grått, rått, ojämnt till färgen och får fula ränder bara genom att regnas på, och börjar snart vittra och få sprickor, flagor, och kantstötta hörn.

Så först tar vi bort alla kraftverk som byggs i det fulaste materialet, river ner pylonerna och kablarna som skymmer sikten mot de fluffiga molnen, och ersätter alla bostadsbyggnader i alla städer med enskilda snygga, estetiskt designade villor i snygga material!

"Vindkraftverk är fula" får mig att tänka på alla andra saker som är fulare, som vi redan uthärdar för att - de behövs.

Vindkraftverk är något nytt, och det finns alltid en i grunden romantisk längtan tillbaka till "när allting var bra". Men det var inte alltid bra. Föräldrar kan säkert berätta om höga pris-kriser de genomlevt.

Däremot har vi dubbelskatt på el. Att lägga skatt på en skatt är ekonomisk inkompetens, ett fel som alla revisor undviker med fasa för att göra, och rättosäkert för en demokratisk stat. Om en lag tillåter felet, måste lagen bort och en ny lag skapas som förbjuder alla former av dubbelskatt.

Vindkraft bygger på samma princip som väderkvarnar. Man övergav tekniken för att det var drygt att mala när vinden blåste och inte när man ville. Romantiskt längtan? Ja, vi byggde ju ut kärnkraften för att slippa upprepning av oljekrisen. Så det är inget ”romantiskt” att gå tillbaka till statusen innan kärnkraft. Faktum är att jag skiter i vilken teknik som används bara den ger baskraft och stabilt elnät. Det gör inte vindkraften, sen att den dödar våra rovfåglar, sprider mikroplaster, förfular vår skärgård och natur, inte ett dugg romantiskt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pine-orange:

Vad är det som är snedvriden med "100 000-årsgrejen"?

Man får det att låta som att efter 20 000 år eller 100 år för den delen så är det så farligt att man inte kan vara nära det på något sätt utan vi måste ha 100m mellan oss och avfallet. Det räcker dock med en vattenbarriär som inte är överdrivet tjock för att skydda mot det mest radioaktiva. Det mindre radioaktiva bryter inte genom huden efter 30-50 år men dödar dig om du äter det.

100 000 år stämmer då man jämför det med naturligt uran, men innan dess hade du kunnat hantera det med plasthandskar rätt länge utan att behöva vara rädd. Ska se ifall det går och hitta något att läsa.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pine-orange:

Vad är det som är snedvriden med "100 000-årsgrejen"?

Påståendet att kärnavfall är livsfarligt i 100 000 år.

Kärnbränsle består av mer än bara uran. Den värsta strålningen kommer från andra nuklider med betydligt kortare halveringstid och avklingar alltså mycket fortare, redan efter några hundra år är det i stort sett borta och efter ett par tusen år är det inte speciellt farligt (om än inte rekommenderat att lägga på mackan).

100 000 år är den tid det tar för bränslet att bli "ofarligt", dvs i nivå med genomsnittlig bakgrundsstrålning.

Visa signatur

Det finns bara två sorters hårddiskar: de som har gått sönder och de som skall gå sönder.

Permalänk
Datavetare
Skrivet av snajk:

Vilken nedläggning? 1999, 2020 eller någon däremellan? Tittar man på den senaste så är det svårt att dra några långtgående slutsatser för det var bara några månader mellan R1's nedläggning och att gaspriserna började öka. Men 2021 var inte elen dyrare än tidigare år förrän mot slutet av sommaren. Som här i statistiken från vattenfall:
<Uppladdad bildlänk>

Givet trådens titel, det mest signifikanta som hänt innan R1 och R2 lades ned till efter att de lades ned är att prisskillnaden mellan de södra elområdena och de norra elområdena gick från att skilja <20 öre till att ibland skilja sig >50 öre per kWh.

Att det skulle hända verkar ha kommit som en överraskning, men det började gå upp för vissa redan under 2020 mellan att R2 lades ned till dess att även R1 lades ned. Var ju (tekniskt sett helt hopplösa då man planerat inför stoppet i 5 år!) försök från vissa politiska håll att senarelägga stoppet av R1.

Samma Vattenfalldata som du visar ovan, SE4 rött och SE2 (SE1 vore exakt samma) i blått

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Anders9110:

Bättre lagring av energi

Lagring av energi på olika sätt är något som rimligen måste öka en hel del framåt.

Tyvärr finns fundamentala (naturlagar, inte "vanliga lagar" som ibland verkar vara till för att brytas...) problem med all form av
el -> "något annat" -> el.

Det ser ju hoppfullt ut när man kikar på termodynamikens första huvudsats, energi kan inte förstöras eller nyskapas. Problemet är termodynamikens andra huvudsats, världsentropin strävar mot ett maximum.

Förenklat medför det att all form av energislagkonvertering har i praktiken effektivitet på <100 %, konvertering från elkraft till kemisk energi / någon form av mekanisk energi och tillbaka kommer ha signifikanta förluster.

Så lagring kommer rimligen bara vara vettigt för att hantera korta toppar/dalar, tar man det som en större del av systemet driver det kraftigt upp kravet på kapacitet då varje använd kWh i praktiken medför att man kanske måste producera 2-3 kWh. Idag är förlusterna i själva kraftnätet på relativt låga nivåer, endast ~3 % av inmatad elkraft försvinner idag i (stamnät/accessnät)förluster.

Skrivet av filbunke:

För vindkraft gäller att det kanske inte blåser någon dag eller dagar. Går ett vindkraftverk sönder så påverkar det inte totalen särskilt mycket, medan det lagas så producerar alla andra vindkraftverk.

Ett kärnkraftverk som behöver lagas kommer att påverka totalen mycket och länge, inte bara några dagar.

Vi har väl runt 13 000 MW vindkraft idag (var runt 12 000 MW i början av året och det förväntades starta ca 2 000 MW under året). Skillnaden mellan dagar dessa levererar riktigt bra och dagar de levererar uselt är >10 000 MW.

Hur är det inte problem om det är ett problem att 1 000 till 1 500 MW kärnkraft faller bort?

* Ett verkligt problem när kärnkraften faller bort är att det då också faller bort en massiv mängd frekvensstabilisering. Kärnkraften den har högsta stabiliseringsfaktorn av alla våra kraftslag räknat per producerad effekt (~3,5 gånger högre än vattenkraft), vindkraften har noll eller väldigt liten (beror på designen) frekvensstabliserande effekt (solkraft tillför noll till frekvens stabilisering).

Just den delen är kanske det enda av just den här diskussionen som är relevant för denna tråd, för effekten mot elkund är att vind/sol har klart större kostnader utöver produktionskostnaden då de ger väsentligt högre kostnader i andra delar av systemet jämfört med vattenkraft, kärnkraft, olja, gas och kol.

Det visades bra i den rent lysande videon (och tyvärr också rätt nedslående, den visar åter att göra saker i stor skala har alltid en rad, ofta negativa, oväntade effekter...) ovan.

Trots väldigt låga produktionskostnader har t.ex. Kalifornien och Tyskland (även innan "Putin-priser") sett kraftigt stigande elpriser mot kund som resultat av omställning mot stor andel förnybart. Det p.g.a. kraftigt ökande "övriga systemkostnader".

Grafer för elprisökningar Kalifornien och Tyskland, det här är under en period där inflationen var nära 0 %
Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem

Ett möjligt sätt att lagra el från vindkraft hade ju kunnat vara att konstruera artificiella dammar i norra Sverige. Dessa skulle kunna fyllas på med vatten genom att el som produceras i söder överförs norrut och driver pumparna. Dock hade det krävt att vi ökade överföringskapaciteten mellan södra Sverige och Norrland.

I södra Sverige är landskapet för "platt" för att vi ska kunna lagra energi på detta vis. Batterier än ännu inte möjligt då det saknas råvaror och kapacitet nog. Enligt Jan Blomgren så hade alla batterier som produceras i världen under ett år endast kunna lagra två dygn av landets förbrukning (i genomsnitt). Vi kommer givetvis aldrig kunna lägga vantarna på alla världens batterier, men det visar på att teknologin inte är där än.

På kort sikt så hade ett kol eller oljekraftverk kunna byggas på 1-2 år och vara i drift direkt. Det hade kunnat fungera som en tillfällig avlastning och därefter som en resurs att nyttja i nödfall.

Mvh

Visa signatur

Asus ROG Strix B650E-F - AMD Ryzen 7 7800X3D - 32GB DDR5 - Galax RTX 4090 Hall Of Fame OC Lab - Corsair MP700 - WD Black SN850 - WD Black SN850X - Samsung QVO 870 - WD Black HDD - Noctua NH-U12A Chromax - Fractal Design Define 7 - Seasonic Prime Ultra Gold 1000W - Alienware AW3423DWF QD-OLED

Permalänk
Medlem
Skrivet av JoOngle:

Jag ringde runt nån dagar sen, och tyvärr så var dom utsålda
Nu går priset upp 3x och de får inte in pellets för nästa vecka (sluten av veckan) och då kan de även inte lova nåt, jag måste kolla från dag till dag.

Börjar bli lite skrämmande detta - har aldrig upplevd nåt sån tidigare, brukar får pellets levererat till dörren varje år - i 12 år nu.

Vad kostar pellets i Sverige per 500kg eller 1000kg?
List priset i Finland verkar vara runt 140€/500kg inkl moms

Visa signatur

Hårdvaru och mjukvaru intresserad

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wyver:

Vad kostar pellets i Sverige per 500kg eller 1000kg?
List priset i Finland verkar vara runt 140€/500kg inkl moms

Just nu runt 4250 kr/832 kg. Jag köpte i juli för 3200 kr/pall och då var det ransonering samt bara till befintliga kunder. Jag fick köpa 4 pallar.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Just nu runt 4250 kr/832 kg. Jag köpte i juli för 3200 kr/pall och då var det ransonering samt bara till befintliga kunder. Jag fick köpa 4 pallar.

I runda slängar dubbelt dyrare än i Finland? Vad har det kostat tidigare?

Med det priset så är någon intresserad av ett bil och släp med ”made in Finland” träpellets? 😅

Visa signatur

Hårdvaru och mjukvaru intresserad

Permalänk
Medlem
Skrivet av slipbit:

Och här är del anledningen , den fantasktiska vindkraften i Tyskland levererade lite och ingenting förra månaden , 8.5% i snitt på land och 17.6% till havs , så dom dammsög marknaden på el , det är det här som är verkligheten att det kommer perioder där det blåser väldigt lite , jaja vi har inte stängt av nåt , än , men till vilket pris ?

Visa signatur

Lian Li PC-V2120B | ASUS X79-Deluxe | Intel 4930K + EK 360 | Corsair 4x8GB 1866MHz VENGEANCE LP | EVGA Geforce GTX 1080 Ti FTW3 SLI | Corsair AX1200i | Intel 530 240GB + Samsung 860 EVO 1TB + några TB blandad mekanik | Dell U2711 | Synology DS 411j

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wyver:

I runda slängar dubbelt dyrare än i Finland? Vad har det kostat tidigare?

Med det priset så är någon intresserad av ett bil och släp med ”made in Finland” träpellets? 😅

När jag installerade min pelletspanna 2014 kostade en pall runt 1600 kr. Förra året var det uppe på 2400. Så det har spårat gode mycket. Tydligen köper tyskarna upp rätt mycket då gaspannorna åker ut och pelletspannor installeras. Mitt värmepris beaktat verkningsgrad är runt 82 öre/kWh

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

När jag installerade min pelletspanna 2014 kostade en pall runt 1600 kr. Förra året var det uppe på 2400. Så det har spårat gode mycket. Tydligen köper tyskarna upp rätt mycket då gaspannorna åker ut och pelletspannor installeras. Mitt värmepris beaktat verkningsgrad är runt 82 öre/kWh

Ojdå. Här har priset varit ca 100€/500kg i påsar, före det började skena iväg nu i sommar

När du säger pall. Hur är pellets förpackade på pallen?
Är det en massa säckar på 15-16kg på en pall?
Då förstår jag pris skillnaden.

Visa signatur

Hårdvaru och mjukvaru intresserad

Permalänk
Hedersmedlem

*Tråd rensad, semester beviljad*

Tagit bort div. provocerande och otrevliga inlägg, ni får höja nivån så att vi slipper hänglås. Observera att vi inte tillåter länkar till propagerande YT-kanaler o.l (spelar ingen roll vilket parti/agenda man vill framhäva).

Visa signatur

Danskjävel så krattar som en skrivare...