LCD förändras både med ljuskällan samt materialförändring i själva panelen. Detta sker gradvis från första timmen av användning. För "vita" LED:s som är blå lysdiod med gult fosfor mattas den gula fosforn med tiden så att ljusstyrka minskar och färgomfånget krymper eftersom rött och grönt filtreras fram från den gula fosforn som nu är mattare. Generellt är en LCD-skärm mycket blåare och mätbart ljussvagare efter ett par tusen timmars användning.
Finns för lite information och för få år av användning med modernare tekniker som QLED om hur de också ändras. Men de lär inte vara immuna i alla fall.
Vid ett par tillfällen har jag lyckats följa upp med skärmar som jag en gång mätt och några år senare kalibrerat på nytt. Och då är det tydligt att för att nå målen måste öka styrkan på belysning och balansera mot mindre blått där det syns att färgomfånget tappat räckvidd mot grönt och rött.
På det kommer andra typer av materialförändringar i panelen. En LCD är i stort sett olika lager av plastfilm (TFT-delen, polariseringsfilter, light guide etc.) som sitter ihop på något sätt. Tunn plast är sällan det mest hållbart materialet och i en skärm utsätts dessutom plasten för värme och starkt ljus under hela sin användning.
Har ingen statistik (det är ju extremt krävande att få till) men några förändringar som är vanliga efter några års användning:
• Retention som endast dyker upp i delar av panelen, till exempel att man får retention väldigt snabbt, men endast i exempelvis högra kanten av bilden. En del åldrade LCD:er har faktiskt extrema problem med retention, även jämfört med CRT och plasma.
• Uppstår fläckar som ser ut ungefär som fuktfläckar. Aldrig fått förklaring från någon kunnig men nördgissar att det är materialförändringar i något plastskick eller att limningen släpper så att filtren inte längre ligger tätt.
• Uppstår sprickor i något filmskikt som kan se ut som repor i bilden
På det kommer mer mekaniska/elektriska fel som ligger i LCD-teknikens natur.
• Lysdioder dör vilket leder till att panelen blir mörkare i segment, fläckvis eller kolumner, beroende på konstruktionen
• Individuella lysdioder som förändras i ljusstyrka eller färg vilket leder till fläckvis olika färg och ljus.
Mycket hänger på den enskilda produktens konstruktion. Vi har ju David the Dooms välkända Philiips-TV där varje lysdiod har sin egen cirkelformad lightguide som hänger framför dioden. Efter några år släpper de en och en från sitt fäste, trillar ned till botten av panelen och det blir cirkelformade fläckar över ytan.
<Uppladdad bildlänk>
Rtings inbränningstest av 2017-OLED visar för övrigt på 10 500 timmar utan att färgomfång eller ljusstyrka försämrats. En detalj som nästan alltid missas.