En samhällsfara eller en oskyldig syndabock?

Permalänk
Medlem

En samhällsfara eller en oskyldig syndabock?

Med en spade modell större i händerna marcherar du fram med bestämda steg genom en storstadsförort, med ett välplacerat hugg träffar du nacken på en intet ont anande invånare i den lilla staden varpå hans huvud separeras från hans hals, flyger iväg och rullar ner för backen framför honom lämnandes ett långt, mörkrött blodspår efter sig. Det är datorspelsvåld när det är som brutalast, Postal 2. Ett av de mest omtalade, hatade och tveklöst ett av de mest kontroversiella spelen genom tiderna. Spelets föregångare, Postal, bygger delvis på en händelse i USA där en anställd på ett postkontor tog med sig ett gevär till jobbet en morgon och sköt ihjäl sina arbetskamrater, och detta är precis min poäng. Våld i datorspel och filmer bygger på våld i verkligheten, inte tvärt om. Det verkliga våldet är ingenting som har fötts i spelutvecklares och filmskapares hjärnor, det har alltid funnits bland oss människor, men är anklagelserna mot film- och datorspelsvåldet helt taget ur luften eller påverkas man verkligen så pass mycket av det att man kan mörda en annan människa efter att ha bevittnat det?

Det är faktiskt teoretiskt sett möjligt att man inspireras av utförandet av ett sådant dåd i en film eller ett spel, men hur är det egentligen? Går folk ut och mördar människor för att de har sett någon göra det på film eller spelat ut händelsen i en virtuell värld i ett dator- eller tv-spel?
Miljontals människor spelar spel som går ut på att skjuta ihjäl sina motståndare, eller fiender om man så vill, spel som inte har något annat mål än att döda simulerade människor i en simulerad värld. Ännu fler ser filmer där både huvuden, armar och ben sprängs i bitar och skjuts sönder med hjälp av allehanda överdimensionerade gevär. Trots det är det näst intill inga av dessa som får för sig att göra något liknande i verkligheten, många av dem har aldrig ens varit inblandade i något mindre slagsmål. Att säga att det är uteslutande de våldsamma datorspelens fel att händelser av den här karaktären inträffar är enligt mig på gränsen till idioti.
Svaret på frågan är om inte i alla så i de allra flesta fall nej, om det vore så skulle folk mörda varandra till höger och vänster som om det vore någonting normalt.

Debatten om sammanhanget mellan våld och datorspel är stor. Det är något som diskuteras ofta i media och det har blåsts upp till enorma proportioner, men i grunden känns det mest som att man letar efter en syndabock att skylla våldet på. Så har det nog alltid varit, som en jämförelse kan nämnas att på 70-talet ville man gärna skylla det faktum att ungdomar begick självmord på den nya hårdrocksmusiken. Senare blev det filmer och nu på senare tid är det de våldsamma datorspelen som är det stora, och numera också svartmålade fenomenet som får agera syndabock.
Det finns otaliga dokumentärer, artiklar och krönikor i ämnet och mer ofta än inte handlar det om något mord eller någon skottlossning med många dödade eller skadade inblandade där förövaren sägs ha inspirerats av ett datorspel eller en film. I vissa fall stämmer det säkert men frågan är då om det verkligen är spelet eller filmen som är den verkliga boven i dramat. Det säger sig självt att alla dessa människor som spelar våldsamma datorspel inte gör samma sak i verkligheten som i spelet, de vet ju att det är fel. Men kanske är det där problemet ligger, i uppfostringen, alla kanske inte ser det som självklart att sådant är fel. Ingen förälder vill att deras barn ska växa upp och bli psykotiska mördare, till skillnad då från vissa av de få som faktiskt är psykotiska mördare själva. Många barn tittar idag på våldsamma filmer redan i väldigt låg ålder och många barnprogram innehåller våld, en del mer än andra givetvis. Ta Power Rangers eller Turtles som exempel, vilken unge kastar sig inte upp från golvet i reklampausen för att "testa några moves" som de sett i programmet. Det är bevisat att barn lär sig av och härmar saker de ser, det är en del av den naturliga inlärningsprocessen. Med det är det inte sagt att barn blir mördare om de tittar på våldsamma tv-program eller filmer, så är det inte, det finns inte heller några som helst bevis för det. Det enda man säkert kan säga är att folk som redan är benägna att begå ett våldsbrott kan till viss grad bli extra taggade att göra det om de tittar på en film som innehåller mycket våldsamma scener eller spelar ett datorspel av liknande karaktär. Då är det emellertid inte filmen eller spelets fel att personen i fråga är våldsam utan de bakomliggande orsakerna av typen psykiska problem.
En "normal" människa som har haft en "normal" uppväxt skulle förmodligen aldrig få för sig att göra något sådant, de flesta lär sig i tidig ålder att våld är fel och föräldrarna försöker alltid referera till våld som någonting negativt, vilket är helt rätt eftersom det är precis så det är. Som med allt annat finns det givetvis undantag, föräldrar som slår sina barn och föräldrar som inte bryr sig om att tala om för sina barn att det inte är rätt att sticka en kniv i någon till exempel. Om detta är en av orsakerna till att våldsbrott begås vet jag inte, men det låter som en bra mycket rimligare förklaring än att det skulle vara datorspelens fel.

Visst, det har hänt. Folk har fått för sig att skjuta ihjäl människor, det finns en hel del exempel på det om man ska vara ärlig. Ingen har väl missat de händelser som nästan kan liknas vid massakrer i skolor både i USA och Europa där elever tagit med sig pistoler eller gevär till skolan och skjutit sina klasskamrater och lärare. Det är ofta som datorspel och filmer sägs vara orsaken till deras beteende, deras inspirationskälla. Hade alla de människorna som dog i dessa skottdraman levt idag om våldsamma datorspel och filmer inte fanns? Det är möjligt, men vad är det som säger att ingen annan hade råkat ut för gärningsmännens aggressioner på något annat sätt istället? Våld kommer inte från datorspelens värld, det kommer från våran egen värld och är en del av samhället, det har alltid funnits här. Många vill att våldsamma datorspel ska förbjudas på grund av sådana här händelser, men varför? De blundar för allt annat än det faktum att gärningsmän i vissa fall av våldsbrott har spelat våldsamma datorspel.

Politikerna kallar det för en samhällsfara, fansen kallar det för spelkultur. Det har blivit bannlyst i flera länder och nu försöker även svenska politiker och organisationer stoppa det. Postal 2 är förmodligen det mest politiskt inkorrekta datorspelen genom tiderna och om jag ska vara ärlig så tror jag att det är där problemet ligger egentligen, att allting ska vara så politiskt korrekt hela tiden. Varför måste våldsamma spel, av alla dess slag, och alla de hundratusentals fredliga spelare som spelar dem ta skit för att en del individer begår brott? Varför skyller man inte trafikolyckor och det faktum att en del bilförare är vårdslösa i trafiken på alla de olika racingsimulatorerna som finns? Det om något låter ju som en rimlig koppling, att folk som gillar att spela racingspel skulle bli mer aggresiva i trafiken. Varför bedrivs inte denna häxjakt mot nyhetssändningar och dokumentärer om krig och liknande som faktiskt innehåller autentiskt våld och riktiga människors blod? Är det för att det är så politiskt inkorrekt att skjuta någon, att det stör folk så mycket att samhället är så smutsigt och fullt av våld som man känner detta behov av att hitta något att skylla på? Spelscenen är en kultur och som en del av den tycker jag, och många med mig, att det känns fel att bli nerdragen i skiten och utpekad som en potentiell mördare för att jag spelar våldsamma datorspel och ser på våldsamma filmer. Varför inte förinta källan till problemen istället, om våldsamma spel och filmer har någonting att göra med våld i verkligheten över huvud taget så är det blott som en utlösare för någons aggresiva beteende, det är orsaken till det beteendet som måste bekämpas.

Visa signatur

Detta är första varningen va, jag ämnar brisera ur denna japanska kampställning och fullständigt förinta dig om inte du försvinner härifrån.

Permalänk

Funderat på att skicka in den till nån tidning ? MVG ! Mycket bra skrivet !

håller med oxå

Visa signatur

hollywoodstar

Permalänk
Medlem

Jasså, du postade den iallafall

Visa signatur

11600K@5.1 GHz + 32GB Corsair Vengeance RGB PRO 3200@3400 MHz + MSI RTX 2080 Super Gaming X Trio +
WDC Blue SN550 1TB + Black OEM SN730 500GB + Kingston A1000 480GB + A2000 500GB + NV2 1TB + 2TB R10 + RGB most of THE THINGS! + Corsair 4000D Airflow + 2*ZyXEL NSA326 2*3TB @ R1 + Netgear RN2100 4*3TB @ R10 + RN204 4*4TB @ R5 + Synology DS216j 2*4TB @ SHR R1 + DS418 4*8TB @ SHR R6
| tmp: R5 3600@4.2 GHz + 32GB 2666@3066MHz + 2070 8GB + 1 TB NV2 & 512GB SN730

Permalänk
Medlem

Så sant.

Permalänk
Medlem

Spel som Postal 2 är ren skit.

Borde inte få representera spelvärlden.

Visa signatur

Alla skolämnen förvandlas förr eller senare till i stort sett bara matematiska formler.
www.leone.tk

Permalänk
Medlem

Visst, Postal 2 är enligt mig ett skitspel men nog får du ett MVG för den här

Permalänk
Medlem

Jag har bara tagit just Postal 2 som exempel för att jag anser det vara det spel som är mest omtalat just nu och har varit det under en längre tid, samtidigt som jag tycker att det är det mest extrema exemplet på våld i datorspel. Även om det inte har lika väl tilltagna effekter som exempelvis Soldier Of Fortune 2 så är det ändå råare på något sätt iom att det är civila människor man dödar och på ruskigt brutala sätt, det har iof en gnutta humor också, gillar det spelet

Visa signatur

Detta är första varningen va, jag ämnar brisera ur denna japanska kampställning och fullständigt förinta dig om inte du försvinner härifrån.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Loaded
Jag har bara tagit just Postal 2 som exempel för att jag anser det vara det spel som är mest omtalat just nu och har varit det under en längre tid, samtidigt som jag tycker att det är det mest extrema exemplet på våld i datorspel. Även om det inte har lika väl tilltagna effekter som exempelvis Soldier Of Fortune 2 så är det ändå råare på något sätt iom att det är civila människor man dödar och på ruskigt brutala sätt, det har iof en gnutta humor också, gillar det spelet

Det är ju det som är grejen, de flesta som tillhör den äldre generationen förstår inte humorn i spel som Postal.

Permalänk
Hedersmedlem

*Flyttad*

Visa signatur

Numera nöjd med en Chromebook.

Permalänk

Klart att spelen är skyldiga till en hel del, kidsen på colombine (?) tränade ju skytte på doom. Och är det ett spel där man kän lära sig sikta så är det doom!
Jag skulle nog hellre vilja skylla på folks uppväxt, det är ju trotts allt föräldrarna och omgivningen som gör en till den personen man är som vuxen. Visserligen så kan man födas lite ding men det är en annan sak. Men sen så tror jag att det mest är dom religiösa som står för majoriteten av det här skitsnacket. Det är ju religion (imo) som står för majoriteten av hemska saker genom tiderna. Det har tagit med sig en hel helvetes massa dåliga saker men vad för bra saker har religion gjort egentligen?
Men men nu börjar det bli lite ot så jag sluter väl här.

Permalänk
Medlem

Jag tror inte alls att spelen påverkar ett "normalt barn" som vet vad rätt och fel är. Jag kan hugga av hur många huvuden som hellst i Postal 2, jag kommer ändå inte gå ut på stan med pappas hagelbössa och skjuta ner någon. Det är något fel i huvudet på den som gör en sån gärning.

Permalänk

efter chocken av detta monster inlägg (måste vara ett av de störsa eller?) kan jag konstatera tt jag tyckte om det finnt skrivet, bra avrundat i slutet.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Bra skrivet!

Visa signatur

Error 412: Precondition Failed - You need to use a real browser in order to view this signature!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av JimBow
Jag tror inte alls att spelen påverkar ett "normalt barn" som vet vad rätt och fel är. Jag kan hugga av hur många huvuden som hellst i Postal 2, jag kommer ändå inte gå ut på stan med pappas hagelbössa och skjuta ner någon. Det är något fel i huvudet på den som gör en sån gärning.

Att veta vad som rätt eller fel är omöjligt för människan, iallafall till graden då endast rätt kan existera.

Tycker det finns mycket viktigare frågor än detta. Men väl skrivet!

Permalänk
Medlem

j*vligt bra skrivet! helt klart en MVG-story

Visa signatur

:: Intel Core i5-3750K @ 3.86GHz :: 16GB Vengeance 1600MHz :: XFX Radeon HD6950 2GB :: 1x 120GB SSD [WIN 7] :: 1x 1TB [SPEL / PROGRAM / FILM] :: 1x 500GB [INSTALLERADE SPEL] ::

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Myklos
Det är ju det som är grejen, de flesta som tillhör den äldre generationen förstår inte humorn i spel som Postal.

Vi i den "äldre" generationen förstår nog mer än vad du inser, eller tror du att man blir dum efter att ha passerat en viss ålder?

Visa signatur

http://wurmonline.com - Live your life like you want it.

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Robfox
Vi i den "äldre" generationen förstår nog mer än vad du inser, eller tror du att man blir dum efter att ha passerat en viss ålder?

Det är väl ändå relativt (skämt)...

Vad många yngre inte ser i äldre människor är att de har en j*vla massa mer info i sina skallar än vad de yngre har, det är ju helt naturligt. Skulle ju vara bättre för alla om mer "äldre" människor började spela datorspel och så vidare... Jag tror inte att åldern spelar nån större betydelse, fattar ni vad jag menar?

Visa signatur

Registrerad: 2002-11-26
Http://www.norrlandsguld.nu - Om du vill vara dig själv för en stund
Uppför man sig som en idiot så är risken stor att man är en...

Permalänk
Medlem

Att bli inspirerad av ett dator spel eller film blir vi alla någon gång i livet,det ligger i vår natur att ha någon eller något att "se upp" till,men sen är det den där spärren att INTE göra som dom gör i en film eller ett spel.
Människor med dåligt psyke eller dålig självkännedom har nog lättare att inte kunna skilja på fiktion och verklighet.
Detta gäller också yngre människor som inte har moral uppfattning eller som kan skilja på rätt och fel.
Ta bara en 10-åring... ingen moral och ingen direkt uppfattning av vad som är rätt och vad som är fel,och han ser upp till människor i sin miljö.. idol dyrkan och inspiration från andra kommer i den åldern.

När man blir äldre så lär man sig att skilja på rätt och fel,får en uppfattning om vad som är verklighet och fiktion och lär sej om moral... så vidare man inte har ett dåligt psyke och dålig självkännedom.
Dom flesta av oss här skulle inte ta ett maskingevär eller ett samuraj svärd och börja döda människor hej vilt,men vi har sett det i filmer och vi har spelat det i spel,dom flesta av er här har flinat när ni äntligen fick skära halsen av den där skurken,eller när ni plockade en snubbe från 1 km med erat prickskytte gevär i battlefield/Farcry etc.

Sånt tycker vi är koolt... i spelens och filmernas värld.

men vad vet jag.... hade lite tid över för ett inlägg..nu ska jag gå å skjuta någon.. i raven shield.

Permalänk
Medlem

Fantastiskt bra skrivet!
Hoppas alla läser detta. Tycker förresten att Postal 2 är ett mycket underhållande spel.
Vilken idiot som helst fattar väl att man inte ska ta ett spel som Postal på allvar...

Visa signatur
Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Myklos

Det är ju det som är grejen, de flesta som tillhör den äldre generationen förstår inte humorn i spel som Postal.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Robfox

Vi i den "äldre" generationen förstår nog mer än vad du inser, eller tror du att man blir dum efter att ha passerat en viss ålder?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Nozzie

Det är väl ändå relativt (skämt)...

Vad många yngre inte ser i äldre människor är att de har en j*vla massa mer info i sina skallar än vad de yngre har, det är ju helt naturligt. Skulle ju vara bättre för alla om mer "äldre" människor började spela datorspel och så vidare... Jag tror inte att åldern spelar nån större betydelse, fattar ni vad jag menar?

Jag håller med Myklos på denna punkten. Bara för att äldre människor kan ha mer kunskaper om livet osv ( ) så innebär det inte att det dom säger och tycker är rätt. Som Myklos sa så är det ofta så att dom inte förstår humorn eller nöjet med spelen idag. Därför tycker dom att spelen är usla och borde bannas totalt. Men vilken av dagens tonåring diggar folkdans/klassisk musik, promenera i parker, gå på museum, plocka blommor, etc? Det är sådant som gamlingar gillar men som vi yngre inte fattar nöjet i. Varesig det handlar om att plantera en blomma eller att slå skallen av någon i en virtuel värld så är uppfattningarna av detta väldigt individuella och beror helt på personen i sig. Då folk lättare tar saker som detta på allvar när det kommer från en vuxen person så är det väldigt orättvis.

Enligt mig så uppmanar knappast spel personer att gå ut på stan och skada folk, däremot så kan det ge mentalt sjuka personer råa ideer om vad dom kan hitta på för "bus". Men då är ju dessa personer störda från början (Antadligen pga dålig uppväxt) och varesig dom hade spelat något våldsamt spel eller ej så hade dom endå gått ut och skjtit folk. Då är det päronens fel (eller diverse andra individers med dåligt inflyt), inte spelens.
Själv har jag inga som helst problem med att lira spel som Postal 2. Jag tycker det är riktigt kul med den svarta humor det innehåller, och jag vet att det är många här som håller med mig. Jag tycker defenitivt att spel som detta ska få fortsätta att släppas sålänge dom inte går över en viss gräns.

Visa signatur

Intel i7 6700k @4.7Ghz | Be Quet! Dark Rock Pro 3 | Asus Z170 ROG Hero VIII | 32GB DDR4 Corsair Vengeance 3000Mhz | Asus 1080Ti Strix OC | Samsung 950 Pro M.2 250GB, Samsung EVO 850 120GB, Samsung EVO 840 250GB, & Seagate 7200rpm 4TB | Corsair HX 1050W | Fractal Design S | Asus Xonar U7 | Sennheiser PC360 | TrackIR 5 + ProClip | Eizo 27" EV2736W | HTC Vive | Windows 10 Pro

Permalänk
Medlem

Sammanfattat kan ju säga:

"-Av alla i hela världen som spelar datorspel, är det nog procentuellt väldigt få som har begått ett våldsbrott mot annan person."

"-Av alla i hela världen som begått ett våldsbrott mot annan person, är det nog procentuellt väldigt få som spelat datorspel."

Permalänk
Medlem

Bra artikel!!!
Tror att föreldrarna inte ska låta de aldra yngsta spela våldspel för de är så realistiska att de kan tolka de fel. De är så lättpåvärkade i ung ålder att de apar lite efter. Sen när de har mognat lite och börjar förstå olika saker kan man låta de spela mer våldsamma spel.
Tror sen inte att man blir en mördare bara för att man spelar våldsamma spel, men för de som är lite "sjuka" kan de slå slint och de börjar mörda.

Jag själv spelar inte krigspel, för att jag tycker helt enkelt inte om dem. Men andra våldsamma spel spelar jag nog.

Permalänk
Medlem

Det har redan nämnts lite ovan, men jag tror att det är så att man inte blir sjuk i huvudet av våldsspel/filmer, men det ger en många idéer om vad man skulle kunna göra. Är man sjuk och fantasilös är spel som Postal 2 utmärkta för som inspirationskälla. Hur man än vänder och vrider på det kommer det alltid att finnas sjuka och avvikande människor där ute, och man kan inte anpassa samhället efter dem. I så fall skulle man lika väl kunna förbjuda spadar och köksknivar eftersom de kan användas som mordvapen. Sen kan jag tillägga att det är bra med åldersgräns på våld eftersom man som ung (<10-12 år kanske?) kanske inte har en fullt utvecklad verklighetsuppfattning och kanske inte förstår vad det innebär när nån dör. Jag minns själv när jag var liten (8-9 år kanske) och jag och min kompis hade kollat på American Ninja-filmerna.. vi tyckte det var asballt och började slåss på låtsas.. men inte fan dödade vi varandra med mammas köksknivar i tro om att de var ninjasvärd.

Permalänk
Medlem

Tilläger som det flesta att det intressant och bra skrivet!
Största problemet är friheten framför en dator/konsol, att yngre personer spelar värre spel och ser värre filmer och då blir "roten" i dem förvrängd.
Annars kan jag inte annat än hålla med i detta mastodontinlägg som var underbart att läsa.
Tack.

Permalänk
Medlem

Det presenterades en undersökning för inte alls länge sedan som visade att barn kan helt och hållet skilja på verklighet och spel. Verklighet och TV hade de svårare att skilja på.

Mycket bra skrivet!