Fråga ang. Samsung SSD Hårddisk

Permalänk
Hedersmedlem

Fråga ang. Samsung SSD Hårddisk

Jag tänkte göra datorn så tyst som möjligt och kom in banan att köpa en SSD hårddisk, men dom är ganska dyra/gb och jag är lite osäker på hur det är med prestandan.

Jag hittade en 4gb Samsung disk som inte va så farlig i pris:

https://www.datorbutiken.com/home/Default.aspx?Product=SAMSSD...

men jag undrade lite hur det är med prestanda på dom där diskarna, är dom långsammare/snabbare? har idag vanliga IDE och SATA diskar (kan knappast säga att jag känner så stor skillnad mellan dom för det första) Använder datorn till surf, filmkollande, chatt...gamla vanliga.

Sitter i Ubuntu och lösningen jag tänkte mig isf var att köpa den där ssd disken och ha i datorn med operativsystemet och dom allra viktigaste programmen på och köpa nätverkshdds som man gömmer undan i källaren eller garderoben är man ändå inte lider av ljudnivån och använder som lagringsdiskar.

Men hur är det med SSD diskar? är väldigt grön på området så jag skulle vara glad om någon kunde förklara det för mig. nackdelar/fördelar? livstid? annat att tänka på?

Permalänk
Medlem

http://www.dvnation.com/nand-flash-ssd.html

läs mer ovan

Ha dock i bakhuvudet att denna sida är pro-SSD.

Permalänk

SSD är både snabbare och långsammare än vanliga hårddiskar. De har kort söktid (0.1ms vs 10-12ms) men låg burst rate (40mb/s vs 40-140mb/s). Söktiden anger hur lång tid det tar att hitta en fil; Burst rate anger hur snabbt den kan skyffla data när den väl hittat filen, ssd har en konstant burst rate (är lika snabb oavsett var på den fysiska disken den läser/skriver), hårddiskar har olika hastigheter beroende på _var_ ngnstans på hårddisken den läser/skriver. Om man ser till siffrorna så är SSD klart snabbare på små filer, men hårddiskar är snabbare på stora filer.

Sedan är frågan hur detta visar sig i normalt datoranvändande, och det blir ännu svårare, eftersom man kan använda den till så mycket olika saker. Vad gäller surf och chatt är jag tveksam om det kommer ge ngn märkbar skillnad, då flaskhalsen inte är hårddisken, utan nätverket. Eventuellt skulle cashad information visas något snabbare eftersom det går snabbare att läsa in html och bilder (oftast små filer) men jag tror tiden som går åt för att läsa in filerna är försumbar jämfört med tiden det tar att rendera sidan.

Om man verkligen vill satsa på SSD och vara säker på att datorn går snabbare kan man köra 2 stycken SSD-diskar i RAID 0. Då får man kort söktid OCH hög burst rate. Dock ställer det större krav på raid-chippet, inte alla orkar skyffla data så fort.

Livstiden ska enligt Samsung inte längre vara något problem, de diskar som säljs idag har en funktion som ser till så att du inte skriver till samma ställe på disken mer än xxxx antal gånger, sk wear levelling, mer information...

http://en.wikipedia.org/wiki/Wear_levelling

Permalänk
Medlem

I och med att du kör linux så kan du dessutom konfigurera datorn så att det inte sker fler skrivningar än vad som absolut krävs.

Visa signatur

Jag tänkte skriva något klyftigt här