Grafikkortet "finns" inte i datorn

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

Grafikkortet "finns" inte i datorn

Skriver åt en vän som nyligen byggt i hop sin dator.
Allt sitter som det ska etc men grafikkortet syns inte, i enhetshanteraren står det att den använder något annat (vet inte om det är cpu lr moderkort)
Skärmen är inkopplad till grafikkortet och skärmen funkar...

Han har provat att installera drivrutiner från nvidia men får felmeddelande att kortet inte känns igen

MK MSI Z68A-GD65 (G3) Socket 1155, Z68, ATX B3
CPU Core i5 2500K
GK PCIe GB GF GTX 580 1536MB
windows 7 home 64-bit

Så vad ska man göra, snabb hjälp uppskattas!

Chassi: Silverstone FT02 Moderkort: MSI X79A-GD65 8D CPU: i7-3930K CPU kylare: Corsair Hydro H80 RAM: Corsair Vengeance 4x4GB GPU: Gigabyte G1 GTX 980 SSD: ADATA Premier Pro SP900 256GB HDD: WD Green 3TB PSU: Corsair AX 1200W 80+ Gold

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gävle
Registrerad
Nov 2002

Har han inaktiverat det inbyggda grafikkortet?

Kan vara de som spökar i så fall, slå av det via bios.

Core i5-6600K, 2x8GB Vengeance LPX 2666MHz, Z170 Pro gaming, MSI 760GTX

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
göteborg
Registrerad
Jul 2011

Är det prioriterat i bios?

☺☻☺☻☺☻

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011
Skrivet av Tim_Beluga:

Har han inaktiverat det inbyggda grafikkortet?

Inte helt hundra, men tror inte det, hur gör man det?

Skrivet av Legitjunkie:

Är det prioriterat i bios?

Vet ej

Chassi: Silverstone FT02 Moderkort: MSI X79A-GD65 8D CPU: i7-3930K CPU kylare: Corsair Hydro H80 RAM: Corsair Vengeance 4x4GB GPU: Gigabyte G1 GTX 980 SSD: ADATA Premier Pro SP900 256GB HDD: WD Green 3TB PSU: Corsair AX 1200W 80+ Gold

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
göteborg
Registrerad
Jul 2011

Är express porten på/avslagen? Det kan vara nåt sånt simpelt
Hursomhelst, ni borde klicka in er i Bios och se till så att allt ligger rätt till.

☺☻☺☻☺☻

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Gävle
Registrerad
Nov 2002

I bios under onboard devices tror jag det ligger.

Core i5-6600K, 2x8GB Vengeance LPX 2666MHz, Z170 Pro gaming, MSI 760GTX

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011
Skrivet av Legitjunkie:

Är express porten på/avslagen? Det kan vara nåt sånt simpelt

Men då borde väl kortet inte funka överhuvudtaget? Skärmen är inkopplad till grafik kortet och ger bild

Chassi: Silverstone FT02 Moderkort: MSI X79A-GD65 8D CPU: i7-3930K CPU kylare: Corsair Hydro H80 RAM: Corsair Vengeance 4x4GB GPU: Gigabyte G1 GTX 980 SSD: ADATA Premier Pro SP900 256GB HDD: WD Green 3TB PSU: Corsair AX 1200W 80+ Gold

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2009
Skrivet av Tunnland:

Men då borde väl kortet inte funka överhuvudtaget? Skärmen är inkopplad till grafik kortet och ger bild

Installera drivrutinerna från nVidias hemsida.

Delid 3770k@5.9GHz, Mpower, 32GB Corsair Dominator@2600MHz/CL10
XFire 390x@1335/1750, Carbide 540 AIR
E34 S36B38Turbo 897WHP

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Jul 2007
Skrivet av Tunnland:

Men då borde väl kortet inte funka överhuvudtaget? Skärmen är inkopplad till grafik kortet och ger bild

Har ni anslutit de extra strömkablarna?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011
Skrivet av Demonoidz:

Installera drivrutinerna från nVidias hemsida.

Som jag skrev i första posten. När han försöker göra det står det att det inte finns någon sån hårdvara som motsvarar drivrutinerna
Edit: ursäkta va inte så tydlig i första posten, har provat från nvidias sida

Skrivet av b4l74z4r:

Har ni anslutit de extra strömkablarna?

Vet ej. Men hur kan det påverka om kortet "syns" lr inte? Det har ju ström och är på

Chassi: Silverstone FT02 Moderkort: MSI X79A-GD65 8D CPU: i7-3930K CPU kylare: Corsair Hydro H80 RAM: Corsair Vengeance 4x4GB GPU: Gigabyte G1 GTX 980 SSD: ADATA Premier Pro SP900 256GB HDD: WD Green 3TB PSU: Corsair AX 1200W 80+ Gold

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skelleffteå
Registrerad
Jul 2010

kollat om rätt drivrutiner då ? finns ju olika drivare till 64 vs 32bit os.. men då ja kopplat in ett kort så innan man installerar drivrutinerna så brukar det bli bild och funka som "standard vga" typ.. men gör som dom sagt att kolla om det är avaktiverat i bios., brukar finnas onboard devices både ljud och bild skall finnas om det finns inbyggt på moderkortet.. men nu såg ja att det var en i5 25ook den har inbyggt grafik i processorn oxå men då ni kopplat till grafikkortet så bode det ej vara aktiverat.. det är i processorinställningarna det heter nåt med virtu skall vara på off

Asus Z170gaming - i7 6700K @ 4.5Ghz + Allt vattenkylt..- 980 ti 6gb strix - EVGA G2 750W - Vengance LPX 2*8gb DDR4 @ 3000MHZ - 120HZ - Massa ssd:s osv

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011
Skrivet av brajonk:

kollat om rätt drivrutiner då ? finns ju olika drivare till 64 vs 32bit os.. men då ja kopplat in ett kort så innan man installerar drivrutinerna så brukar det bli bild och funka som "standard vga" typ.. men gör som dom sagt att kolla om det är avaktiverat i bios., brukar finnas onboard devices både ljud och bild skall finnas om det finns inbyggt på moderkortet.. men nu såg ja att det var en i5 25ook den har inbyggt grafik i processorn oxå men då ni kopplat till grafikkortet så bode det ej vara aktiverat.. det är i processorinställningarna det heter nåt med virtu skall vara på off

Som sagt går inte att installera drivrutiner.
Ska be han kolla det

Chassi: Silverstone FT02 Moderkort: MSI X79A-GD65 8D CPU: i7-3930K CPU kylare: Corsair Hydro H80 RAM: Corsair Vengeance 4x4GB GPU: Gigabyte G1 GTX 980 SSD: ADATA Premier Pro SP900 256GB HDD: WD Green 3TB PSU: Corsair AX 1200W 80+ Gold

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Landskrona
Registrerad
Apr 2011

kollat om det är itryckt ordentligt? pci-e ström sladdarna? kolla i bios så att graphics står på pci och inte processor.

Jag hålls inte ansvarig för alla råd jag ger!
Citera för snabba svar
Skol/bärbar: lenovo Ideapad u550 stationära: i5 3570k / Asus p8z77-i Deluxe / Asus Gtx680 DCII / Corsair Ax 750w / Ocz Petrol 256GB / Corsair Vengeance 16GB

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

Ok pratat med honom och ser inget "onboard devices" dock finns det "integrated" och virtu är disabled.
Finns alternativ Initiate graphics adapter, med alternativen: peg och ied?

Chassi: Silverstone FT02 Moderkort: MSI X79A-GD65 8D CPU: i7-3930K CPU kylare: Corsair Hydro H80 RAM: Corsair Vengeance 4x4GB GPU: Gigabyte G1 GTX 980 SSD: ADATA Premier Pro SP900 256GB HDD: WD Green 3TB PSU: Corsair AX 1200W 80+ Gold

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Strängnäs
Registrerad
Aug 2011

Säkra på att ni laddar ner 64 bit från Nvidia och inte 32? Har själv gjort den tabben efter formatering och i samma veva undrat varför datorn inte hittar grafikkortet och drivrutinerna inte går att installera.

Fractal Design Define R4 | Intel Core i5-3570K 3.4GHz | Gigabyte Z77X-UD3H | Corsair 8GB DDR3 1600MHz | Gigabyte GeForce GTX 780 OC | be quiet! PURE POWER CM BQT L8-CM-630W | Samsung Syncmaster 23" 2333SW | Dell UltraSharp U2412M | Razer BlackWidow Chroma | Razer Deathadder

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

Ska dubbelkolla

Chassi: Silverstone FT02 Moderkort: MSI X79A-GD65 8D CPU: i7-3930K CPU kylare: Corsair Hydro H80 RAM: Corsair Vengeance 4x4GB GPU: Gigabyte G1 GTX 980 SSD: ADATA Premier Pro SP900 256GB HDD: WD Green 3TB PSU: Corsair AX 1200W 80+ Gold

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2011
Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

Nej får meddelandet: "Denna grafikdrivruting kan inte hitta kompatibel grafikmaskinvara"... några andra ideer?

Chassi: Silverstone FT02 Moderkort: MSI X79A-GD65 8D CPU: i7-3930K CPU kylare: Corsair Hydro H80 RAM: Corsair Vengeance 4x4GB GPU: Gigabyte G1 GTX 980 SSD: ADATA Premier Pro SP900 256GB HDD: WD Green 3TB PSU: Corsair AX 1200W 80+ Gold

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
United Kingdom
Registrerad
Aug 2009
Skrivet av Tunnland:

Ok pratat med honom och ser inget "onboard devices" dock finns det "integrated" och virtu är disabled.
Finns alternativ Initiate graphics adapter, med alternativen: peg och ied?

Ska nog stå på peg, tror ied är internal nånting, dvs inbyggt grafik.

Fractal Sesign R5 | i5 2550K @3.5GHz CM Hyper 612 | ASUS H61 M-F | Crucial 8Gb 1333MHz | MSI R9 390 Gaming | Aerocool Integrator 600W | Dell Ultrasharp U2212HM | ASUS MG278Q | Mionix NAOS 8200 | Filco Majestouch 2 Ninja MX Brown | Edifier C2 2.1 | Steelseries 5Hv2

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

Den stod på peg från början. Förstår verkligen inte vrf den inte syns eller används

Chassi: Silverstone FT02 Moderkort: MSI X79A-GD65 8D CPU: i7-3930K CPU kylare: Corsair Hydro H80 RAM: Corsair Vengeance 4x4GB GPU: Gigabyte G1 GTX 980 SSD: ADATA Premier Pro SP900 256GB HDD: WD Green 3TB PSU: Corsair AX 1200W 80+ Gold

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalix
Registrerad
Jan 2010

Är den stoppad i rätt PCI-E slot?

- Testa då annars att reseta/cleara bioset.

- Ta ut kortet efter att ha clearat bioset och stoppa in den igen.

- Innan han ska försöka att installera ny drivrutin, ladda ner "Driversweeper" först och se ifall det finns redan drivrutiner installerade.
Om det finns, rensa dom och pröva att installera nya igen.

(win 7 kan installera auto gällande sådant, vilket man ej ska låta).

ASUS Rampage IV Extreme | Core i7 3930K @ 4.6GHz | Corsair Vengeance LP 48 GB @ 1600MHz | MSI Geforce GTX 1080 OC +150/400 | Corsair AX 1200W | Custom vattenkylning (EK, Phobya) 240 Rad + 120 Rad (CPU) | ASUS Essence STX II Ljudkort | Sennheiser HD598 | Corsair Force GT 120GB SSD (OS) | Samsung 850 Pro 256GB SSD |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011
Skrivet av X2Power:

Är den stoppad i rätt PCI-E slot?

- Testa då annars att reseta/cleara bioset.

- Ta ut kortet efter att ha clearat bioset och stoppa in den igen.

- Innan han ska försöka att installera ny drivrutin, ladda ner "Driversweeper" först och se ifall det finns redan drivrutiner installerade.
Om det finns, rensa dom och pröva att installera nya igen.

(win 7 kan installera auto gällande sådant, vilket man ej ska låta).

Rätt PCI-E slot? Vilken som borde väl funka?
Kortet körs och har ström, drivrutiner går ej att installera då det inte "finns" någon hårdvara att installera den på som felmeddelandet säger...
I bios kan man välja vart den ska boota ifrån ska man då välja PCI? (står nu på cd läsaren)(börjar bli sent, so if i dont make any sense u know why)

Chassi: Silverstone FT02 Moderkort: MSI X79A-GD65 8D CPU: i7-3930K CPU kylare: Corsair Hydro H80 RAM: Corsair Vengeance 4x4GB GPU: Gigabyte G1 GTX 980 SSD: ADATA Premier Pro SP900 256GB HDD: WD Green 3TB PSU: Corsair AX 1200W 80+ Gold

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Strängnäs
Registrerad
Aug 2011

Jag tycker i alla fall att det låter som fel drivrutiner. Har din polare bra koll på datorer allmänt? Så han inte väljer fel Windows, fel kort, fel version osv. Lätt hänt. För problemet du nämner med "Denna grafikdrivruting kan inte hitta kompatibel grafikmaskinvara" låter som att det är fel drivrutiner.

Fractal Design Define R4 | Intel Core i5-3570K 3.4GHz | Gigabyte Z77X-UD3H | Corsair 8GB DDR3 1600MHz | Gigabyte GeForce GTX 780 OC | be quiet! PURE POWER CM BQT L8-CM-630W | Samsung Syncmaster 23" 2333SW | Dell UltraSharp U2412M | Razer BlackWidow Chroma | Razer Deathadder

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011
Skrivet av Mathemoto:

Jag tycker i alla fall att det låter som fel drivrutiner. Har din polare bra koll på datorer allmänt? Så han inte väljer fel Windows, fel kort, fel version osv. Lätt hänt. För problemet du nämner med "Denna grafikdrivruting kan inte hitta kompatibel grafikmaskinvara" låter som att det är fel drivrutiner.

Nope han (jag) har koll på vad han har, och har länkat rätt drivrutin etc

Chassi: Silverstone FT02 Moderkort: MSI X79A-GD65 8D CPU: i7-3930K CPU kylare: Corsair Hydro H80 RAM: Corsair Vengeance 4x4GB GPU: Gigabyte G1 GTX 980 SSD: ADATA Premier Pro SP900 256GB HDD: WD Green 3TB PSU: Corsair AX 1200W 80+ Gold

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

Så ja det verkar vara CPU grafikkortet som används inte moderkortets. Virtu är avstängt i BIOS. Men är det då bara att avinstallera Intel(R) HD Graphics Family från enhetshateraren och så börjar den använda gtc 580 ist?

Chassi: Silverstone FT02 Moderkort: MSI X79A-GD65 8D CPU: i7-3930K CPU kylare: Corsair Hydro H80 RAM: Corsair Vengeance 4x4GB GPU: Gigabyte G1 GTX 980 SSD: ADATA Premier Pro SP900 256GB HDD: WD Green 3TB PSU: Corsair AX 1200W 80+ Gold

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2008

skicka mig din gtx 580 och så skickar jag dig min hd5850 så kan vi se om det funkar

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Karlskrona
Registrerad
Aug 2010

Alltså, avaktivera intel hd kortet i bios. När du startar om ska det externa kortet hittas.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011
Skrivet av LS_07:

skicka mig din gtx 580 och så skickar jag dig min hd5850 så kan vi se om det funkar

Grym idé!

Skrivet av Batwoman:

Alltså, avaktivera intel hd kortet i bios. När du startar om ska det externa kortet hittas.

Ja det e det som e grejen, kollar man under integrated graphic blabla så står virtu på "disabled". Vart i BIOS hittar man processorn, vad kan den ligga under?

Chassi: Silverstone FT02 Moderkort: MSI X79A-GD65 8D CPU: i7-3930K CPU kylare: Corsair Hydro H80 RAM: Corsair Vengeance 4x4GB GPU: Gigabyte G1 GTX 980 SSD: ADATA Premier Pro SP900 256GB HDD: WD Green 3TB PSU: Corsair AX 1200W 80+ Gold

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Kalix
Registrerad
Jan 2010
Skrivet av Tunnland:

Rätt PCI-E slot? Vilken som borde väl funka?
Kortet körs och har ström, drivrutiner går ej att installera då det inte "finns" någon hårdvara att installera den på som felmeddelandet säger...
I bios kan man välja vart den ska boota ifrån ska man då välja PCI? (står nu på cd läsaren)(börjar bli sent, so if i dont make any sense u know why)

Nej det funkar inte att ha kortet i andra PCI-E sloten. Eller, det fungerar men man får en del problem plus så kommer kortet att köras i ett slöare läge.

Hursomhelst testa då att avinstallera Intel HD graphics, om det går att göra det.

Sen också nånstans i bioset så borde din kompis kunna "disabla" Intel intergrated graphics. I vanliga fall skall den inte köras på prollens inbyggda grafikkrets.

ASUS Rampage IV Extreme | Core i7 3930K @ 4.6GHz | Corsair Vengeance LP 48 GB @ 1600MHz | MSI Geforce GTX 1080 OC +150/400 | Corsair AX 1200W | Custom vattenkylning (EK, Phobya) 240 Rad + 120 Rad (CPU) | ASUS Essence STX II Ljudkort | Sennheiser HD598 | Corsair Force GT 120GB SSD (OS) | Samsung 850 Pro 256GB SSD |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011
Skrivet av X2Power:

Nej det funkar inte att ha kortet i andra PCI-E sloten. Eller, det fungerar men man får en del problem plus så kommer kortet att köras i ett slöare läge.

Hursomhelst testa då att avinstallera Intel HD graphics, om det går att göra det.

Sen också nånstans i bioset så borde din kompis kunna "disabla" Intel intergrated graphics. I vanliga fall skall den inte köras på prollens inbyggda grafikkrets.

Ok ska be han testa att byta plats på den. Vilken ska den sitta i? PCI-E2 eller PCI-E5
Hittar inget i BIOS som är knytet till processorns grafikkort:(

Chassi: Silverstone FT02 Moderkort: MSI X79A-GD65 8D CPU: i7-3930K CPU kylare: Corsair Hydro H80 RAM: Corsair Vengeance 4x4GB GPU: Gigabyte G1 GTX 980 SSD: ADATA Premier Pro SP900 256GB HDD: WD Green 3TB PSU: Corsair AX 1200W 80+ Gold