Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop
Permalänk

Random Access Misunderstanding

Tja internet,
Har hamnat i Ram-fällan, som så många andra;) Är osäker på om jag klantat mig med inköp av fel ram, eller hur jag ska tänka och räkna för att få mitt datorbygge att fungera.

Till problemet. Lyckas inte få mina 128Gb ram att fungera alls. Datorn bootar inte upp om jag stoppar i 8, 6 eller 4 stickor. Får ingen signal till bildskärm och kommer inte in i bios. Moderkortet stannar i sin self-test med felkod 94 - test NVRam. Samtidigt som en vit lampa tänds på Mobo som ska indikera problem med VGA(?). Verkar helt random, och asus är väldigt sparsamma med info om hur man kör troubleshooting med dessa q-koder. Har scannat nätet. Min slutledning pekar istället på problem med Ram-minnena eller konfigurationen av dessa.

Sätter jag istället in 2 stickor ram, bootar datorn upp som den ska och systemet mår fint (Fler stickor än så, och jag är tillbaka på q-kod 94).

Har även testat olika stickor på olika ställen, och det verkar som om alla ramstickor fysiskt fungerar.
Har också flashat bios till senaste "stabila" versionen (1601).

Varför. Är det minnena som är inkompatibla på något sätt? Eller är det frekvensen eller latency på minnen som ska ställas om och trimmas med processorn? Har testat 3000Mhz och 2666Mhz i bios, bara för att, men med samma resultat. Känner att jag har väldigt dålig koll.

Någon som vet i vilken ända man ska börja rota, går mig lite över huvudet.

Datorspecs: Ryzen Threadripper 2920X, Asus Rog Zenith Extreme, Corsair Vengeance LPX 128GB 3000Mhz(CMK128GX4M8B3000C16), M.2 Samsung 970 Evo, Corsair AX1600W, Fractal Design Celsius S36, Geforce GTX Titan (Ska byggas ut till 2x MSI Gf RTX 2080 ti Sea Hawk X så fort de finns att tillgå)