Hur styra uppkopplade produkter som läggs på separat nätverk?

Permalänk
Medlem

Hur styra uppkopplade produkter som läggs på separat nätverk?

Hej!
Läser av och till rekommendationer, senast från ‘pc för alla’ , om att använda olika nätverk för datorer& mobiler samt uppkopplade produkter i hemmet. Gärna ett gästnätverk med endast internetåtkomst för de smarta prylarna. ( i syfte att skapa en bättre säkerhet kring hemmets NAS och datorer) När jag provade använde jag routerns gästnätverk till ex sonos och chromecast men följden blev att jag då inte kunde styra dem med mobilen som var uppkopplad på det vanliga nätverket.

Finns det någon lösning på detta?

Visa signatur

Climber

Permalänk
Medlem

Min erfarenhet är att detta inte är möjligt på "konsumentroutrar", men det kan finnas undantag. Om någon annan vet, så kommentera gärna. Det som behöver göras i enkla termer är att tillåta trafik från det "säkra" nätet till gästnätet. Och detta alternativ brukar inte finnas med i just konsumentroutrar. Dem brukar bara ha med tillåt/tillåt inte trafik på olika portar mot internet

Några exempel på produkter som skulle kunna göra det är: pFsense, Ubiquiti Edgerouter X, USG m.m. Detta kanske är totalt overkill för vad du vill åstadkomma, men kort sagt - du behöver nog hoppa upp ett steg för att åstadkomma detta.

Visa signatur

Sometimes you can't pay it back, so you just have to pay it forward.

Permalänk
Rekordmedlem

Att använda separata nätverk är nog inget problem men så kallade gästnätverk brukar inte bara vara separata utan isolerade så att det inte ska kunna kommunicera med lanet alls utan bara internet så gästnätverk är fel metod om du inte vill gå via internet tex via tillverkarnas sidor.
Det går att göra 2 vanliga nät men då får du ju också ta hand om säkerheten själv och det är ju för att de flesta inte kan konfigurera rätt man valt att isolera alla klinter separat när de ansluts på ett gästnätverk.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.