Zimaboard, alternativ till Raspberry Pi?

Permalänk
Medlem

Zimaboard, alternativ till Raspberry Pi?

Jag kände för att vara lite motvalls och köpte mig en Zimaboard istället för en Raspberry Pi. Svårt inspirerad av sk tech- "influencers" på youtube som i vanlig ordning fått gratisexemplar för att inspirera såna som mig med för mycket pengar liggandes

En vad jag förstår relativt nytt alternativ till Raspberry Pi. Finns i tre olika varianter. Jag köpte snikvarianten på 2Gb RAM och tvåkärnig processor. Tänkt att mest ha för Pi-hole och Home Assistant som jag idag har på min gamla dator som drar mycket ström.
Zimaboard drar 2,8 Watt per timma jämfört med +60 på min gamla dator (enligt appen till Gosund smarta elkontakter) Den behöver ingen extra fläkt utan klarar sig med de flänsar som finns i den "case" som kortet är installerad i. Håller sig kring 30 grader konstant.

Den kom relativt snabbt från Kina, 10 dagar, och alla förbannade tullar och skatter ingick i priset, och kostade mig totalt 1118kr.

Zimaboarden jag köpte har 2Gb RAM, 16Gb hårddisk på kortet, 2st gigabit-nätverksuttag, två SATA 6Gb-uttag och två USB, men det följer bara med en kabel med data och strömförsörjning för inkoppling av en SATA-disk.
Sen har den även ett PCI Express 2.0 x4-kontakt. 1st mini-displayport 1,2@60Hz. De några hundralappar dyrare varianterna har 4Gb RAM och 32Gb hårddisk respektive 8Gb RAM. Det går som sagt att utöka med SSD-diskar genom SATA-kontakterna. Dock vet jag inte hur man strömförsörjer en eventuell andra SSD i den andra SATA-porten.

Den är färdiginstallerad med "CasaOs" med Ubuntu i botten så man behövde inte installera och konfigurera någonting, allt gick igång så fort man gett den el.
Den arbetar med Docker, men det är väldigt enkelt installerat med ett klick i deras programbibliotek för en annan som inte förstår mycket av Docker annars. Programbiblioteket är begränsat, men saker som Plex, Jellyfish, bitwarden self hosting, Home assistant, qbittorren, Nginx bland annat t.ex. men det går att installera de docker man vill genom "custom" som är en grafisk sida där man fyller i de nödvändiga kommandona och parametrarna som man annars gör i terminalen.

Den har av någon anledning inte någon av och på-knapp utan sätter igång direkt efter man stoppat i el-sladden som följer med. Man loggar in med casaos som användarnamn och samma som lösenord. Man kan ändra lösenordet, men bara för web-gränssnittet, inte själva det underliggande ubuntu, vilket är lite märkligt. Har inte kommit på än hur man ändrar det, men det går säkert på något sätt.

Det första jag installerade var Pi-hole och klicket på den i programbiblioteket skötte allting. Sen var det bara att logga in. Fick installera, dvs. kopiera ett kommando från nätet unbound via SSH för att få rekursiv DNS-resolver.

Det som skiljer från de flesta andra enkorts-datorer är väl PCI-porten som man kan koppla in en massa tillbehör som de även säljer, men prismässigt ligger deras större variant med 8Gb RAM på den nivå den senaste Raspberry säljer för idag. Jag köpte den billigaste varianten för att jag (inbillar mig idag iaf) att jag bara behöver den för Pi-hole och Home assistant.

I det stora hela är jag nöjd än så länge då den gör vad jag köpte den för med mycket mindre elförbrukning än den relativt sett kraftiga gamla datorn jag haft hittills.

Men jag kommer nog att köpa en Raspberry Pi också - när priserna på den har gått till en mer normal nivå vill säga. Har försökt några gånger på Tradera, men märker att en senaste Raspberry är mycket eftertraktad i dagens läge.

Visa signatur

Gigabyte UD AX,
Intel i7 13700KF, Arctic Freezer III 280mm. Corsair Dominator Platinum 32GB,
XTX Radeon RX 7800 XT Speedster MERC 319 Black,
Samsung Odyssey G7 Neo "32
Phanteks XT Pro Ultra chassi. Garuda Linux/Windows 11.

Permalänk
Medlem

Eftersom det inte finns någon av/på-knapp på Zimaboard så drog jag ut strömsladden för att starta om den. Efter det så slutade Pi-hole dockern att fungera. Blockade ingenting och den loggade inte några "queries" som kunde tala om pi-hole "levde" öht.
Gjorde ominstallation av den, men det hjälpte inte.
Gjorde en fabriksåterställning enligt instruktionerna som sa att jag skulle ladda ner zimaboard-iso. Men tog fel storlek (har ju bara 16GB hårddisk på min variant) så den var för stor. Tröttnade och installerade proxmox istället på inkopplade 120GB SATA-enheten. Inga problem. Casaos kan man ju installera i en VM i proxmox ändåså (har det i min förra setup).

Visa signatur

Gigabyte UD AX,
Intel i7 13700KF, Arctic Freezer III 280mm. Corsair Dominator Platinum 32GB,
XTX Radeon RX 7800 XT Speedster MERC 319 Black,
Samsung Odyssey G7 Neo "32
Phanteks XT Pro Ultra chassi. Garuda Linux/Windows 11.