Aftonbladet avslöjar: Internet på väg att ta slut

Permalänk
Medlem

En explosion av okunskap ?

Dagens skämt ?

Man kan inte lägga till en siffra till IP adresserna och få fler, men att de är få antal adresser är väl rätt känt sen 15år tillbaka eller ?
("bara 4,3 milj typ")

IPv6 löser det om man inför det.

Sen är det klart att det krävs mer bandbredd på nätet, men den byggs ju ut hela tiden för de pengar som alla betalar till sin ISP, sen att alla ska få 100Mbit egen kapacitet är väl knappast realistiskt heller..

Det kommer inte krascha när som helst, av samma anledning som det funkar nu trotts det otroligt större användande sen 1995.

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk
Medlem

10/10 egentligen lagom...

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X3D | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Corsair Vengeance LPX DDR4 3200MHz 2x16GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Medlem

"håller med dig bogg, den avgiften som deras bandbredd ligger på borde nog kunna gå till att lägga några fler fiber kablar här i världen...", nu är ju inte det hela sanningen. Det är inte så att google/youtube betalar flera miljarder kronor för sin bandbredd som går till någon ISP som sitter o rullar tummarna hela dagarna och handlar lamborghinis.

Nej, marknaden för IP-Transit är nästan lika konkurransutsatt som den för privatmarknaden. Så några megamariginaler att lägga ner en extra atlantkabel bara sådär finns inte. Skenar trafiken iväg kommer kostnaderna öka för samtliga inblandade. De stora vinnarna är hårdvarutillverkarna (Cisco), som med monopolställningar inte lär tumma på sin vinst i första taget

Visa signatur

fd. Teknikchef, Bahnhof

Permalänk
Medlem

Oh ja den artikeln är så sanningsenlig när man på samma sida kan läsa "Carmen Electras formtips: Sex-motionera Män har tackat mig."

Nä sensationsjournalistik som den grå massan som inte är så datorintresserade kanske går på men vi vet väl iaf mer?

Permalänk

ip nummrena håller på o ta slut men det finns ett lätt bot på det som redan är infört man ger bara 2-3 siffror framför det befintliga ip som talar om ifrån vilket land man ärifrån eller stat osv..

fast nyhetstorka så det itne är sant.. bättre o ge alla porrsurfande korreaner och indonesier ett virusprog som hindrar de att bidra med attacker osv :rolleeyes:

atlantkablen behöver inte ändras på den räcker gott och väl bara det att man byter ut sändrrna och mottagarna som kan hamtera mer sändningar och mottagningar per sekund så löser det sig allt.. jag skulle gladeligen har fiber in i huset bara det är 10/10 så

telia bbb o alla andra köper "trafiken" som går genom varandras kablar oftast telia men jag kan säga att sveriges nät räcker till gott och väl för det lilla som används..

om inte jag snurrar nu så hörde jag en siffra att nätet belastat bara till 1/6 del av vad som man kan pumpa ut hehe

bör vara några gigaflops där igenom iaf

Visa signatur

I am Extrazz.

Permalänk
Medlem

ja ab artikeln e väl mest gojja, men helt klart har det nog hänt något med bandbredds ökningen efter senaste sommaren om man gör en helt ovetenskaplig undersökning på netnods statistik sida. Gick ganska brant under hösten.

http://stats.autonomica.se/mrtg/sums_max/All.html

Permalänk
Medlem

IP-nummer är det brist på, så Bahnhof passar på att ge 10st till varje kund...
IPv6 kommer vi inte se på läääääääänge tyvär.

Energiförbrukningen som någon sa, ökar också för varje dag. Kankse för vi måste bygga ut Internet konstant? För att alla måste ha en jätte-burk ståendes igång alltid för att utnyttja sin 100/100 uppkoppling.
Tänk på alla hundratusentals monster-backbones-routers som pumpar dygnet runt med sina fyr-redudanta 2kW nätaggregat.

Google och Youtube borde ha dåligt samvete för att producera X-antal ton koldioxid i sekunden genom sina server-farmar. Precis som alla andra webbhotell och företag med enorma data-center.

Men men, inte mycke att göra åt det mera, vi får ha kul sålänge det varar

Permalänk
Avstängd

internet är miljövänligt, skulle man överföra lika mycket text via tidningar och film över cd skivor med posten skulle ännu mer energi gå åt.

är det någon som borde ha dåligt samvete så är det anställda på aftonbladet som skriver vilken skit som helst för att få folk att klicka på deras banners.

vadå sålänge det varar, det här är ju bara början

Permalänk
Medlem

problemet är inte överbokade operatörsnäst som håller på att få "nätinfarkt" utan piporna där emellan som inte tillåter mer trafik på grund ut av transit avtal osv, där sitter det en flaskhals som måste fixas till sen finns det bandbredd så det räcker och blir över ett bra tag till.

Visa signatur

Chassi: BIGTower. CPU: Intel P4 3.0Ghz @ 3,9Ghz (30% överklock). RAM 1024 MB ddram Kingston (400Mhz). Moderkort: ASUS P4P800-E Deluxe. HDD: Div. hdd:s (3,9TB ATA100-133) Grafik: ATI X850XT. Ljud: SB Live 5.1. Skärm: Samsung SyncMaster 1200NF 22"

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Blubben
Vilka totala tomtar
Internet håller på att ta slut

Operatörerna får betalt för att tillhandahålla bandbredd, de ska betala för eventuella uppgraderingar och det gör dem också så denna artikel är ett ju ett skämt.

Hela Aftonbladet är ett skämt.

Visa signatur

Corsair One i160 - MSI GT76 Titan 17,3" FHD 144Hz - Lenovo Thinkpad X1 Tablet 2nd gen - Apple Macbook pro 15" 2019 with touchbar - Synology DS920+ - Samsung Galaxy S24 Plus 512GB

Permalänk
Medlem

Tog klimathotethybrisen slut för stackars Aftonbladet?

Visa signatur

Stulen slö sked

Permalänk
Medlem

Vad fan, tar ni den skämtartikeln på allvar?

Permalänk
Medlem

Folk tänker verkligen baklänges. Typ: "Om en vara används så betyder det att den håller på att ta slut." Hur kommer man fram till något så idiotiskt? Använder du ett papper lägger du i själva verket en beställning på att plantera ett nytt träd någonstans. Köper du en mp3-spelare bidrar du till att det tillverkas ännu fler mp3-spelare.

Surfar du på internet, så lägger du i själva verket en beställning på ett ännu bättre och snabbare internet.

Tänk er motsatsen för en stund. Vad hade hänt med kapaciten på nätet om alla använt internet likadant idag som man gjorde 1996? Enligt Aftonbladets logik hade alltså internet varit snabbare idag, medan alla med sunt förnuft förstår att internet varit lika slött idag som det var då, i så fall eftersom behovet av en kapacitetsökning inte funnits.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kilroy
Vad fan, tar ni den skämtartikeln på allvar?

nej det va dagens skratt .... man vet ju hur ab o journalister funkar , någon sa att video vågen ökar belasningen på nätet ... journalist modifierar lite och helt plötsligt har vi en kollaps

Permalänk
Medlem

Jag tycker att vi ska lyssna på AB. Allting måste ha en början så vi börjar smått. Vi startar en kampanj för att bojkotta AB.se. När jag startar FF och går direkt till ab.se drar FF ca 67MB minne från min dator p.g.a. all deras SKITreklam. Tänk er hur mycket bandbredd vi kan spara om ab.se läggs ner.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av skruvis
10/10 egentligen lagom...

För tillfället, ja. Men kom ihåg att för 10 år sedan var 56k lagom.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jockeandersson
För tillfället, ja. Men kom ihåg att för 10 år sedan var 56k lagom.

Jag håller iofs med dig i sak men 56k har aldrig varit lagom...

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av doolar
Tog klimathotethybrisen slut för stackars Aftonbladet?

Jo, det har väl inte skett några massmord heller så det var väl toppen att de hade denna hyllvärmaren klar att slänga in.

Snart så börjar ett litet krig eller så är det någon väderflicka som knäpper upp blusen så de får lite vettigt att skriva om igen.

Permalänk
Medlem

Det är lungt imorgon är det väll "lets dance" eller nått så då har dom väll nått vettigt att sätta sina elite reportrar på.

Permalänk
Medlem

Men visst gav den artikeln en stunds förnöjelse eller tidsfördriv
Tråkigare dock när man behandlar allvarliga ämnen på samma sätt.

Visa signatur

flaah!

Permalänk
Medlem

Sitter i lektion, förmodligen ett av de tråkigaste någonsin - fråga inte varför men jag valde datorkunskap (enda kursen jag inte läst).

Kul iaf, fick mig lite skratt! Var någon som nämnde att Google betalar för bandbredden, ja, men det är kanske 10% av intäkterna och trafiken de har till sina siter är sjukt mycket mer så ja, att investera lite för framtiden skulle inte skada. Med tanke på att grundarna till Google bara får $1 i lön om året(?) kan man väl räkna ut vad de fick/får för andelen av aktier de har i Google(sålda väl?).

PS. Har ni glömt porrsurfarna? De är väl en stor andel ^^

Visa signatur

"Signatur raderad. Åsikter om mig skall tas via albert@sweclockers.com eller pm /GAPa"
[u]Vote GAPa for president![/u]

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av skruvis
Ta betalt av spammarna istället för att belasta oss användare mer.. "bulkavgift" är bra.. ta betalt av dom som tillhandahåller lagringssajterna som youtube.. google etc. iställety för att suga ut oss användare... men häng spammarna framförallt stäm dom på trafikavgifterna stenhårt.. men det är förmodligen lättar att ta betalt av den grå massan istället, eller hur?

Haha, dom får ju betala massor i bandbredd. Du kanske trodde det var gratis för dom?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av toxi
ja ab artikeln e väl mest gojja, men helt klart har det nog hänt något med bandbredds ökningen efter senaste sommaren om man gör en helt ovetenskaplig undersökning på netnods statistik sida. Gick ganska brant under hösten.

http://stats.autonomica.se/mrtg/sums_max/All.html

Det intressanta är hur lilleputtlandet Sverige kan ha så mycket trafik som går via netnod om man jämför med europas stora IX:ar. Med nuvarande takt så lär väl netnod vara en av dom största IX:arna inom 2år eller något.

Visa signatur

"Alla barn hade stabila datorer förutom Lidia för hon hade chipset från nvidia"

Permalänk
Medlem

Precis som med energianvändningen tycker jag att vi ska bygga ut så vi får större kapacitet istället för att hålla på med begränsningar.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Rillo
Haha, dom får ju betala massor i bandbredd. Du kanske trodde det var gratis för dom?

Till vem? Till alla ISP´s som dom belastar linorna för eller till dom stackars användarna som betalar/MB?

Dom betalar för lite helt enkelt.. Idags läget är det mer eller mindre gratis för dom annars hade dom inte hållt på att spamma.. Du kanske trodde att spammarna spammar idéellt?

Citat:

The free ride. E-mail spam is unique in that the receiver pays so much more for it than the sender does. For example, AOL has said that they were receiving 1.8 million spams from Cyber Promotions per day until they got a court injunction to stop it. Assuming that it takes the typical AOL user only 10 seconds to identify and discard a message, that's still 5,000 hours per day of connect time per day spent discarding their spam, just on AOL. By contrast, the spammer probably has a T1 line that costs him about $100/day. No other kind of advertising costs the advertiser so little, and the recipient so much. The closest analogy I can think of would be auto-dialing junk phone calls to cellular users (in the US, cell phone users pay to receive as well as originate calls); you can imagine how favorably that might be received.

http://spam.abuse.net/overview/spambad.shtml

Visa signatur

XFX Radeon RX 7700 XT Speedster QICK 319 Black Edition | AMD Ryzen R7 5700X3D | Noctua NH-D15 | Asus TUF Gaming B550-Plus | Corsair Vengeance LPX DDR4 3200MHz 2x16GB | Samsung 990 Pro 1TB | Corsair HX1000i | Fractal Design Define S | LG 27GL83A | Corsair K95 Platinum | Corsair Sabre RGB PRO Wireless | Corsair Void Elite Wireless

Permalänk
Medlem

http://stats.autonomica.se/mrtg/sums_max/All.html

Den grafen som toxi postade är ändå jävligt tydlig...
På ett år har trafiken ökat med 200%, från att året tidigare ökat med 50%...

Permalänk
Medlem

aah, se på vetenskaps magasinet angående internets uppkomst i sverige,det e skojs

Permalänk

Kan någon förklara varför in och uttrafiken är identisk?

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av x1zt
Det intressanta är hur lilleputtlandet Sverige kan ha så mycket trafik som går via netnod om man jämför med europas stora IX:ar. Med nuvarande takt så lär väl netnod vara en av dom största IX:arna inom 2år eller något.

Vilka är Europas 'stora' IX:ar ?

Och kan man få tag i grafer därifrån?

Visa signatur

» Well, tough titties...

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ben_Dover
Vilka är Europas 'stora' IX:ar ?

Och kan man få tag i grafer därifrån?

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Internet_Exchange_Points...