FAQ: Olika typer av licenser för Windows

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen
Skrivet av GoldVillage:

FÅR INTE ha haft eller KAN INTE ha haft? Sysslar microsoft med hårdvaruregistrering? dvs dom loggar moderkort och hårddiskars serienummer mot en installation och spar i ett register, för du kan ju inte veta vilket OS som tidigare varit installerat på tex burken du nyss köpt begagnad, så om aktiveringstjänsten säjer ifrån innebär det att tjänsten sett att tex just det moderkortet redan figurerat i en installation.

Det är så de vet om licensen är aktiverad redan..
Att de3 har nån form av register.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av tcntad:

Det är så de vet om licensen är aktiverad redan..
Att de3 har nån form av register.

Men det va ju inte det ja undra, utan om aktiveringstjänsten ser att man haft en viss hårdvarukonfiguration till ett tidigare OS, för dom nummer man får uppge är ju kombinationskoder som motsvarar en viss hårdvara, och vissa av dessa kombinationer kommer dyka upp igen om man använder samma moderkort och hårddisk, och då kommer aktiveringstjänsten säja ifrån om man försöker regga windows OEM eftersom det synns att man haft windows installerat tidigare, eller så tror tjänsten att man installerar det på en TILL dator.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Dags att uppdatera den här gamla tråden!
Jag har gått på den väl dolda minan att "Retail" för Windows 10 (och Windows 8?) också är låsta till moderkortet! (Undantag görs om man byter ett trasigt moderkort mot ett motsvarande som fungerar.)
Inte heller får man överlåta licensen på någon annan om/när man säljer moderkortet.

Detta varnades det inte för när jag uppgraderade min Windows 7-licens till Windows 10, så nu när jag bytt moderkort går det inte att aktivera Windows.

Windows 10 låses till moderkortet med lite data som lagras tillsammans med UEFI. Dessutom vill MS att man knyter licensen till ett MS-konto "för att underlätta återställning" (något jag nu faktiskt ångrar att jag inte gjort).
De data som lagras med UEFI verkar raderas när man uppdaterar UEFI, och om man gör det i samband med att Windows (med den "gamla" licensen) ska installeras på nytt i en "ren" systemdisk blir det problem med aktiveringen, vilket drabbade mig!