AMD K6-2+, Voodoo2, Sound Blaster 16

4.4
15 röster
Skapat
2018-11-09
Senast ändrat
2019-10-09
Visningar
6 033

Då var det dags för ett nytt retro bygge.
För dom som inte sett mina tidigare gallerier så pysslar jag med att bygga äldre PC datorer årsmodell 98-2002 ca och sedan tar jag dessa på retro Lan.

Nytt Retro lan Januari 24-26 2020 tema år 1999 för dom som är intresserade.
https://www.facebook.com/events/297982584421982/
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1569431-nytt-retrolan-...

Min första dator var en AT låda med en Intel Pentium 166Mhz CPU, den uppgraderades senare med Voodoo2 kort och mer ram och även större disk.
Senare i sitt liv fick den ett nyare moderkort och en K6-2 450Mhz överclockad till 500Mhz såklart.

Det var med Socket 7 och ett AT system jag kom in på datorer och överclockning och sedan dess har man så klart varit lite sugen på att bygga sig ett nytt socket 7 eller senare Super socket 7 system.

Super socket 7 har rent generellt 100Mhz buss stöd och AGP stöd medans socket 7 oftast bara är 66Mhz, i bland 75 och 83Mhz och saknar AGP.

Jag har samlat lite delar, bland annat hade jag en K6-2 450Mhz, delidad sedan urminnes tider, hade även ett 8Mb Voodoo2 över, ram och disk och lite sånt.

Jag testade 4st moderkort och en hög med processorer åt @Necrodude och modifierade ett moderkort åt honom för att ta en mobile CPU och som tack fick jag behålla valfritt moderkort med valfri CPU plus diverse adaptrar.

Så valde ut ett fungerade moderkort och CPU, utöver det fick jag en CPU kylare och ett antal I/O adaptrar jag saknade.
Utöver det skänkte @Necrodude en gammal AT låda så nu hade jag 90% av alla delar så det började bli lönt att börja på projektet.

Datorn i fråga kommer att användas för DOS och tidigare 9x spel, valet av hårdvara gör den rätt lämplig för just DOS spel och mer om det kommer vi till senare så häng med på lite Retro Super Socket 7 AT byggande!

Detta är AT lådan jag fick av @Necrodude.

Alltid trevligt att få saker men lådan är i desperat behov av renovering.
Galvaniseringen som skyddar plåten från rost har gått så lådan är rostig, ser ut som den blivit tappad då botten är upptryckt och sned, likaså baksidan är krokig.

Baksidan var ett av dom rostigaste ställen, främre hörnet som kan ses på bilden till vänster hade dock värsta rostangreppet.

Man kan se att nederkanten på lådans botten är sned, ganska mycket mer än vad bilden skvallrar om men jag svetsar en del rost på bilar så van att rikta plåt detaljer.
Lite fler områden var krokiga också men allt går att fixa.

Denna lådan har en löstagbar moderkortsplåt, hade en ATX server låda med det en gång.
På så vis kan man montera moderkort och instickskort och sedan bara skjuta in moderkortsplåten i lådan.

Inget vi ser lägre vilket är synd men antar att det inte skulle fungera med många CPU kylare i dag, sedan kostar det så klart extra att implementera.

Fronten har inte gulnat så mycket även om 5.25 luckan har det, men ett par nyanser gulare är fronten än skalet så det ska åtgärdas.

Saknades färg på många ställen på lådan och även rost hade börjat ta sig där.

Lådan var det som tog absolut mest tid att renovera i detta projekt.

Ett knep jag använder för att avlägsna rost är papper dränkt i ättika som jag lägger på området som sak behandlas.

Nu kanske ni undrar varför jag visar en bild på en målad detalj med papper dränkt i ättika.

Alla delar är tvättade med sopa och varmt vatten före rost behandlingen men något jag märkt är att pulverlacken ändrar färg och blir "klarare" efter jag behandlat rostfläckarna så behandlar jag inte hela lådan så blir det ränder där pappret med ättika legat.

Därför behandlar jag rost och lack på samma gång.

Så här ser stommen ut efter att den varit tvättad i såpa och vatten en gång, sedan blivit behandlad med ättika i ca 30 minuter på alla angripna ytor och åter igen tvättad i sopa och vatten.

Det är värt att tänka på att den galvade plåten kan bli rätt flammig av ättikan men personligen tar jag några nyanser av grått än en nyans grått och flera i brunt.

Man kan se missfärgningen rosten i främre högre hörn har lämnat. Men rosten är borta i alla fall.

Lackskadorna fixade jag med gammal hederlig Humbrol färg, för dom som byggde modeller som barn så vet ni vad jag menar.
Blandade till en matchande kulör och bättrade till lådan där det fans lackskador.

Fronten fick spendera 4 timmar i solen i en plastlåda med Väteperoxid och varmt vatten.

Detta blev resultatet.

Den blir aldrig som ny men den blev ljusår bättre.

Här är moderkortet som jag fick av @Necrodude.
Det är ett Zida Tomato T530B.
Det betyder i princip att det är baserat på ett SIS chip kallat 530 som har en 100Mhz AGP buss som går till integrerade grafiken i styrkretsen, därav ingen AGP plats.
Moderkortet har stöd för 100Mhz FSB officiellt men SIS chipet var designat för upp till 133Mhz och detta val finns på moderkortet, tyvärr krävs det att interagerade grafiken då stängs av vilket inte går, varken via jumprar eller bios så en liten miss av moderkortstillverkaren.
Utöver det verkar man behöva ha med kontroll över I/O spänningar och annat, finare ASUS med SIS 530 verkar klara 133Mhz buss med lite tur men jag kom aldrig förbi VGA bioset vid post även med ett annat grafikkort och PC133 minne.

Moderkortet saknar dessutom externt cache, i princip alla Socket 7 eller Super socket 7 moderkort har externt L2 cache eller möjlighet att montera ett på minst 256Kbyte, oftast 512Kb, mer påkostade har 1 eller 2Mb L2 cache.

L2 cachet arbetar i samma frekvens som processorns system buss, det ansågs väl senare vara lite av socket 7 systems Akilles häl då tex Pentium 2 hade L2 cache externt fast monterat på Slot 1 kortet processorn kom med och frekvenser där var alltid 1/2 av processorns frekvens.

Men utan ett L2 cache tappar man förmågan att "cacha ram".
Styrkretsen och L2 cachet hjälper processorn att snabbare hitta var i ram data finns.
Tumregeln är 512kb L2 cache för varje 64Mb ram.
Mer kan läsas här för dom som vill veta mer.
http://www.amd-k6.com/cacheable-ram-on-socket-7-platforms/

Så har man mer ram tex 128Mb ram med 512kb L2 cache så kan man tappa 10-30% prestanda från vad jag läst som resultat.

Eftersom detta moderkort saknar externt L2 cache så borde alla vanliga Socket 7 och Super Socket 7 processorer tappa ganska mycket prestandan.

MEN det finns några undantag.

K6-3 var en Super Socket 7 processor med 256Kb eget L2 cache, det externa L2 cachet blev då L3 cache.
Dessutom kunde en K6-3 i teorin adressera 4Gb ram utan negativ prestanda påverkan till skillnad från äldre Socket 7 och Super Socket 7 processorer som fick prestanda problem långt tidigare pga chipset och L2 cache begränsningar.

En av processorerna jag kunde välja var en K6-2+ 500Mhz, detta är en K6-3 men på en mindre tillverknings process och med enbart 128Kb L2 cache men den har samma fördelar, den behöver inget L2 cache på moderkortet och vad jag kan få fram tappar enbart någon procent eller två i prestanda om moderkortets cache saknas eller är avstängt.

Därför föll valet på denna processor.

K6-2+ är dessutom en mobil CPU så med olika program kan man ändra frekvensen, stänga av cache nivåer och detta görs direkt från DOS eller Windows för att ända processorns prestanda så den matchar äldre spel vars hastighet är direkt relativt till processorns prestanda.

I princip bör man kunna göra processorn till en 386 eller 486 om man så önskar rent prestandamässigt med ett program som setmul som jag använder till min Via C3 processor också.

En annan orsak till att jag valde detta moderkortet är att det stöder både AT och ATX nätdel, kontakterna kan ses nedanför minnena.
Detta tillåter mig att köra med ATX nätdelar, man kan använda adaptrar för att konvertera ATX till AT men bättre om man kan slippa det tycker jag.
Chassit kom dessutom redan konverterat för ATX nätdel vad det gällde power knappen så slapp göra det.

Processorn är som sagt en K6-2+ 500Mhz, en mobil CPU på 180nm tillverkningsprocess.
Vanliga K6-2 och K6-3 tillverkades på 250nm och klockade väl bra för en socket 7 CPU men plus modellerna var enklare att klocka upp till samma eller högre frekvenser, speciellt utan att behöva extremt hög Vcore eller deliding, ja vi delidade på den tiden med.

Jag monterade en ny Fractal 50mm fläkt på CPU kylaren sedan testade jag olika stickor PC133 och PC100 i moderkortet och fan tillslut 2st 128Mb plus en 64Mb PC100 som alla passerade Memtest86+ ihop så totalt 320Mb ram.
Med DOS har man bara nytta av 64Mb, så mest för Windows 98 SE som jag vill ha mer ram, sedan är det trevligt att kunna boota modernt Linux och då krävs ofta 256Mb ram för en del distar.

Som jag nämnde har moderkortet inbyggd SIS grafik, det använder 2-8Mb ram så satte det till 8Mb.
Inte speciellt snabbt och drivrutinerna fungerar bara med medföljande DirectX 7, uppdaterar man DirectX över det så slutar dom fungera med acceleration.

Speciellt snabb ens i 2D läge är inte IGP'n MEN en orsak att jag valde moderkort är att den integrerade grafiken ska vara riktigt snabb i DOS.

Många dos spel körde ju 320x240 men med VESA 2.0 stöd och spel som stödjer detta, tex Duke Nukem 3D så kan jag köra 800x600 med flyt.
Jag har snabbare system som inte har VESA 2.0 stöd som inte klarar detta.

Jag funderade på att skaffa ett bättre PCI kort, typ GeForce 2 MX eller nåt men PCI bussen verkar mycket slö på SiS 530 chipset både vad jag läst och från mina egna tester, även minnesbandbredden är mer som PC66 med PC100 vilket tydligen är typiskt SiS 530 beteende.

Moderkortet ända sedan jag fick det luktade rätt fränt och bränt men det fungerade, eller ja allt förutom USB fungerade.

Hade 5V ut enligt multimetern, bootade linux och anslöt ett tillbehör men linux klagade på att enheten inte kunde initieras.

Multimetern visade 1.4V när jag hade ett USB minne eller tangentbord anslutet.

Efter lite letande hittade jag en 0ohm resistor som såg lite bränd ut som ni kan se på bilden.
Resistorn visade sig vara hel men det var 1200 ohm mellan resistor och pad på kretskortet så lite fluss, rengöring och nytt lödtenn så fick jag kontinuitet.

Nu fungerade USB portarna och gav 5V även under last.

Monterat moderkortet och anslutit PS2 adapter för Mus och två Seriella adaptrar för COM1 och COM2 portar.
Även Skrivarporten eller parallellporten som den också kallas är ansluten och likaså en USB adapter.
Även VGA adapter är monterad för den inbyggda grafiken.
Fick alla adaptrar förutom USB adapter av @Necrodude.

I dag är det så enkelt med all sådan I/O direkt på moderkortet, värsta man behöver göra i dag är att montera en I/O sköld, på AT tiden fick man montera allt förutom kontakten för tangentbordet.

Det var rätt vanligt att när man öppnade en AT låda så vällde det ut flatkablar överallt, så rätt nöjd med kabeldragningen hittills.

Ett 3Dfx Voodoo2 8Mb kort för 3D acceleration.

Jag valde det för jag råkar ha ett liggandes sedan fungerar det i DOS med.

Det finns DOS spel som bara kan använda 3Dfx kort i DOS även om vissa av dom har en Windows klient.

Tex GTA har stöd för 3Dfx kort med enbart i DOS versionen av spelet och när jag försökte köra DOS versionen med 3Dfx stöd under Windows 98 så kraschade spelet allt som oftast men i DOS var det inga problem.

Tomb Raider fungerar även det med 3Dfx kort.

Så ja ett perfekt kort för att få både 3D stöd i Windows 9x och i DOS och som sagt PCI bussen på moderkortet är rätt långsam så även Voodoo2 kortet kan inte fullt sträcka på sig men nära nog så tyckte inte något snabbare var värt att investera i.

Ett Sound Blaster 16 ISA PnP ljudkort.
Detta kortet är en av två överlevande komponenter från min första AT dator från 1996 så 22 år har kortet varit med mig.

Har inte haft möjlighet att testa om kortet fungerar sedan millennieskiftet men något jag ville göra om jag byggde en ny Socket 7 maskin var att använda mitt gamla ljudkort igen.

Modellen är CT2890 vilket är en "jumperlös" "Plug and Play" model som använder ISA bussen.
Det verkar ha varit klassat som en budgetmodell som nyttjar Vibra16S chipset från Creative men dom kommer med en OPL3 krets från Yamaha vilket ofta är eftertraktat då detta används för att spela upp musik i gamla DOS spel som Doom och Duke Nukem 3D och folk vill ofta ha det rätta ljudet.
Vad jag läst så hade vissa mer påkostade Sound Blasters sämre kloner av Yamahas OPL3 chip så budget, premium, förvirrande minst sagt.

Utöver det så är mitt kort fullutrustat med förstärkare, ja använder man ett par moderna headset även på 15% ljudnivå så skiter man på sig rent ut sagt.
Dom jag hittat till salu på ebay är inte fullutrustade likt mitt så antar jag hade lite tur där en gång i tiden.

Så för att vara budget så är jag rätt nöjd då mitt kort har både Yamaha OPL3 chip och är fullutröstat i övrigt.

Ett ganska ointressant RTL8139B 100Mbit nätverkskort.
Faktum är att jag hade ett fint 3Com kort som är CPU avlastande och allt MEN jag gick från typ 59fps i Quake 2 till 47, mins inte exakt men prestandapåverkan var hög.
Det verkade ockupera PCI bussen för mycket så jag kunde inte mata Voodoo 2 kortet snabbt nog.

Jag vet att PCI bussen är slö så testade lite olika nätverkskort och detta kostade mig ungefär 2 fps istället i Quake 2 och nätverk vill jag ha.
Fruktansvärt opraktiskt annars tycker jag.

Tror faktiskt detta kan ha suttit i min Pentium 166Mhz som senare fick en K6-2 450Mhz, jag köpte ett 100Mbit kort till den en gång i tiden och en korsad kabel för att köra mot nyare Pentium 3 maskinen och butiken satte "warrenty" stickers som såg ut som prislapparna på allt dom sålde även OVANPÅ min K6-2 IHS istället för kylpasta! Yepp idioter.

Så kan vara en bit från min första dator med.
18 år gammal smuts på det med haha.

Alla 3 instickskort monterade.

Har testat en hög med kort, även SATA kort men detta moderkortet är extremt petigt både vad för kort man stoppar i men också var man stoppar dom och med vilka andra kort.

Tog några dagar med testande i labb bänken för att vara säker på att saker skulle fungera.

Det kom en leverans från Conrad och Ebay.
Hittade en FSP 360W PS2 nätdel på Conrad, den skulle vara utan PCI-E och 8 pins kontakt, stämde dock inte även om FSP sida själva sa så.
I övrigt stämde specsen på agget.

Det kom även en DVD och en Floppy station från ebay.
Kunde köpt en CD läsare MEN dom kostade lika mycket och det är rätt nice att ha stöd för DVD skivor med.

Det blev som sagt en FSP PS2 nätdel.
105W max på +5V och 3.3V linan.
Datorn drar ungefär 78W från väggen så det ska räcka, 80+ Bronze med men om inte annat så ser den inte flashig ut som moderna nätdelar så passar eran mycket bättre.

Tyvärr coil whine den märkbart, dock har jag noterat att nätdelar som annars inte lider av det ofta visar sådana symptom under tyngre +5V och +3.3V belastning med lite +12V belastning.
Andra nätdelar jag testat coil whinar bara i gamla bukar som använder +5V linan men inte i moderna som använder +12V linan.

Sånt man får leva med helt enkelt.

Jag köpte hem lite nya Floppy och IDE kablar.

Det stog på ebay annonsen att IDE kabeln var RÖD, bilden visade en rundad röd kabel, typ falu rödfärg och igen transparens heller.

Den jag fick ska vara UV röd står det på påsen, mer UV rosa tycker jag...

Oavsett nya kablar för jag är tröt på mina gamla som vittrat sönder och trillar i bitar och rundade är både snyggare och enklare att hantera dock mer känsliga så man får aldrig dra ut dom genom att dra i kabeln utan man måste dra pappersfliken.

Tyvärr hade jag fler hål i fronten än jag hade 5.25 paneler och den som satt där var väldigt gulnad.

Fick tag i två HDD coolers på ebay och även några 5.25 paneler via swecs marknad.

Sitter 2st 40x20mm fläktar i dessa så rätt nice, dock inte tysta men igen brydde sig om ljudnivån på den tiden!

Jag hade en i min AT dator från 1996, några dagar efter jag köpte dessa så la dom ut just den modellen för försäljning, lite typiskt men man kan inte få allt.

En gammal Maxtor DiamondMax 9 Plus på 120Gb med IDE anslutning.
Ända IDE disken jag hittade, räddad från polarens gamla Opteron 165 system.
Tänkte kört SIL3114 sata kort och SATA disk men moderkortet vägrar boota ordentligt då så gick inte.
Bäst den håller länge nu hehe.

HDD, DVD, Floppy och tillhörande kablar monterade.

Rätt nöjd med kabeldragningen, dom flesta AT burkar hade varken PS2 adapter eller USB adaptrar installerade.
Jag fick köpa till det och montera själv i min AT burk från 1996 också.

Datorn ovanifrån, disk monterad med sin HDD cooler, nätdelen går bara att montera med fläkten uppåt men med tanke på hur icke existerande ventilationen på lådan är och det faktum att nätdelar hade en fläkt som utblås baktill på den tiden så tänkte dom ju inte direkt på bästa luftflödet så som vi gör i dag.

HDD cooler hjälper ju till lite med luftinsläpp med vilket är gött.

Här kan man se alla anslutningar.

5 pin DIN AT tangentbordskontakt längst upp till vänster.
Har en adapter till PS2 för den.

Dom två översta blåa är Seriella portar och den svarta under är parallellporten

I översta PCI platsen har vi PS2 adapter för musen.
Fick ändra pinouten på kontakten till moderkortet för moderkort och adaptrar på den tiden följde gärna inte alltid standarder så sådant måste kollas både 2 och 3 gånger så att saker inte brinner upp.

Under det har vi två USB portar som dom flesta bör känna igen.

Under det har vi 15 pin VGA anslutning för inbyggda grafikkortet.

Under det har vi Voodoo2 kortet, detta kräver en VGA kabel med hane och hona som koppas från vanliga grafikkortet till Voodoo2 kortet, därför en VGA in och en VGA ut.

När Voodoo2 kortet används så skickar det ut sin egna signal annars släpper det igenom signalen från det andra grafikkortet.

Under voodoo2 kortet så har vi ju RJ45 nätverksporten, under det har vi ljudkortet med sin Game port till vänster som även kan användas för midi instrument på en del ljudkort.
Sedan har vi 4st 3.5mm jack för ljud in och ut.

Då var bygget färdigt.

Tog som sagt 2 dagar att göra i ordning lådan, sedan var det moderkortet som tog sin tid att fixa och testa.
Fixa 5.25 paneler och tillbehör i beigt var tydligen inte helt lätt lägre heller.

Jaga delar som saknades tog allt flera veckor, många beställningar på ebay.

Lacken blev klart mycket bättre än vad den var från början, fronten blev klart bättre efter en ordentligt rengöring och lite retro bright.

HDD coolern är ju lite väl vit kanske, men den var ju "new in box" så annars blev det väl rätt bra.

Fick en knappnål av @necrodude med en K6-2 logga på.
Så monterad den på fronten.

Nu känns datorn ganska komplett och fungerande.

Då fler benchmarks efterfrågades så körde jag lite 3Dmark.

1910 i 3Dmark99 MAX.

1071 poäng i 3Dmark2000, fick stänga av3Dnow! optimeringen i 3Dmark annars hänger det sig i ett av testerna, tog ett tag att klura ut därför var det aldrig med från början.

Bättre resultat än vad jag trodde även om man med en snabb CPU kan få mer.

Litet benchmarking av processorn.

Så klart man måste överklocka den, detta är ju sweclockers trots allt!
600Mhz gör K6-2+ och K6-3+ rätt lätt då dom bygger på 180nm processen likt intels Pentium3 coppermine men sedan börjar arkitekturens korta pipelinen bli ett problem, lyckats posta den i 666Mhz några gånger in i bios men kräver att processorn håller rumstemperatur eller lägre och väldigt hög Vcore, ställde moderkortet i fönstret nu på vintern när jag testade hehe.

2V standard Vcore men kör 2.2V nu.
Med setmul bör jag kunna köra 200-600Mhz utan att behöva boota om, skulle kunna göra en bat fil för eventuella dos spel som kräver en långsammare CPU så att processorn ställer om sig före spelet startar om man så önskar.

Finns en del senare Dos spel som är rätt krävande och då är dessa processorer att rekommendera eller tom tidiga Socket A processorer typ Duron 600Mhz, blir att testa mer dos spel, har en lista att gå igenom.

Mina favoriter är dock Worms och Transport Tycoon Deluxe och båda fungerar fint.

Vad det gäller Windows spel så fick jag med lite optimering av Quake 2 configen och med 3Dnow! patchen från AMD plus minigl drivern version 1.47 så blev det 72fps i Quake 2 i 640x480 i demo1.dm2 vilket är i linjen med vad ett Voodoo2 bör göra med denna CPU'n.
Quake 3 med demot four fick jag en 44fps i 640x480 med egenkompilerade version av Quake 3 och en optimerade config fil, CPU tungt spel så rätt OK.

Jag jag antar att det var allt för denna gånger Sweclockare!