AMD Athlon 20th Anniversary edition

4.1
18 röster
Skapat
2019-01-01
Senast ändrat
2019-10-09
Visningar
6 590

Nytt Retro lan Januari 24-26 2020 tema år 1999 för dom som är intresserade.
https://www.facebook.com/events/297982584421982/
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1569431-nytt-retrolan-...

År 2001 byggde jag min första nya dator från grunden, det var en Athlon Thunderbird 1.4Ghz, GeForce 3 och 768Mb DDR.
Innan detta hade jag uppgraderat min dator från Pentium 166Mhz till K6-2 500@570Mhz så den AT burken hade värkligen hängt med ett tag.

AMD släppte Athlon processorerna den 23 Juni 1999 så i år fyller Athlon 20 år och det tänkte vi bakom Braindrain Retro Lanet fira med ett lite modernare retro bygge.
Kolla gärna in Necrodudes galleri med en klassiskt Athlon Slot A CPU också som startade det hela så får ni den fulla upplevelsen

Jag som många uppgraderade ofta på den tiden då utvecklingen gick fort och hade inte min Athlon så länge men när man tittar tillbaks så var Athlon något väldigt stort för både AMD och oss konsumenter då det var en CPU mer än kapabel att matcha och även utprestera intels bästa modeller och gjorde AMD till en värdig konkurrent till intel.

Athlon och dess lillebror Duron var dessutom aggressivt prissatta så man kunde ofta få prestanda i nivå med högt klockade Pentium 4 processorer för en bråkdel av priset eller mycket prestanda för lite pengar om man var på en budget.
Så för mig och mina kompisar så var en Athlon eller Duron något man kunde ha råd med och dessutom få top prestanda.

Jag har länge velat ha ett fungerade Athlon Thunderbird 1Ghz+ system igen då det värkligen var nåt speciellt att kunna äga något som både var bland det bästa men ändå något man kunde ha råd med även som en sommarjobbare som jag år 2000.

Jag själv kommer ta med en PC med en Athlon Thunderbird 850Mhz CPU, aka "Lilla Åskfågeln" på nästa Braindrain lan som går av stapeln den 18 januari i Halmstad och är ni intresserade så kom dit med eran retro dator eller hyr en på plats av @necrodude

Min drömlåda för det här bygget var en Chieftec Dragon Midi men jag har aldrig ägt en, hade den lite nyare Matrix modellen i slutet på 2003.

Sökte efter en men hittade aldrig en komplett, idealiskt hade jag velat ha en blå, med eller utan fönster.

På black friday letade jag efter lite deals för jag hade bland annat hittat andra delar på ebay jag behövde så lådan saknades och jag gjorde som jag brukar, kikade lite på moderna lådor.

Problemet med dom är just att dom är moderna och har fel stuk och kanske saknar eller har saker man inte vill ha.

Men jag trillade över "Fractal Design Focus G Petrol Blue" hos en ÅF för ett bra pris och den kom i metallic blått som är min favoritfärg och den var fyrkantig som en låda ska vara.
Jag gillar stilrena lådor så det var ju godkänt, fronten var svart så enkelt att hitta enheter som passar där både gammalt och nytt.

Fönster är jag inte helt såld på men då jag har datorerna på retro lan så tänkte jag, varför inte bygga en låda med LED's? Retar ju alltid någon

På den tiden skar jag ofta ut sidan och satte fönster, köpte leds och monterade, målade lådan i valfri färg.
Gjorde ett antal moddade lådor åt mig och polarna i början på millennieskiftet.

Så efter lite efterforskning bestämde jag mig för att denna lådan om än "modern" ändå borde passa bygget, en snygg låda och det blir lite revers sleeper över hela bygget.

Moderkortet blev ett ASRock K7VT4A+ baserat på VIA KT400 chipet som jag renoverat.
Det betyder stöd för 333Mhz FSB och stöd för 400Mhz DDR med max en modul annars 333Mhz med två.
Själv har jag haft många Via chip och aldrig haft problem relaterat till styrkretsarna så VIA chip ser jag som ett plus.

Jag fick moderkortet av @Necrodude för ett tag sedan.
Det var skrot och alla kondensatorer var döda så jag bytte ut dom på detta och ett annat moderkort.
Vill ni läsa mer om det så kan ni kolla mitt tidigare galleri här där jag lagar bland annat detta moderkortet.

Jag har monterat bultar genom moderkortet runt sockeln.
Senare Socket A moderkort hade dessa hål då vissa stora luftkylare vägde för mycket för traditionell montering så AMD introducerade dessa hål som ett alternativ vilket också underlättade montering av vattenblock.

Planen var att montera en lite biffigare kylare och nyttja dessa hål så försvinner risken att man knäcker plastfästena på sockeln.

Processorn köpte jag på ebay för ett tag sedan och har blivit liggandes sedan dess.
Det är en 1.2Ghz Athlon Thunderbird med 266Mhz bus men utöver det fans igen bild eller information om processorn men den var billig så värt risken tänkte jag.

Den har en maximal strömförbrukning på 65.7W, 1.4Ghz modellen som jag hade 2001 låg på 72W.

På denna tiden var steppings allt när det gällde överklockning och steppingen jag fick var en AXIA och var det nåt man ville ha på en 1-1.2Ghz Athlon så var det en AXIA steppad sådan för dom var kända för att klocka bra.

Min var även upplåst vilket var rätt vanligt på dom sista högt klockade Athlon processorerna på 1.2 till 1.4Ghz.
Man ser om L1 bryggan är hel eller laserskuren, är den hel kan multipeln ändras av moderkortet om moderkortet har stöd för det.

Tyvärr är mitt moderkort för nytt då Athlon och Athlon XP inte är pin kompatibla vad det gäller ändring av multipel.
Enkelt uttryckt använder Athlon och Duron 8 pins i socklen medans Athlon XP använder 5 pins då AMD förenklade implementationen med Athlon XP.

Thunderbird är namnet på andra generationens Athlon arkitektur och det som var nytt med Thunderbird var integrerat L2 cache på 256Kb som också gick i processorns frekvens.
Vill ni läsa och se bilder på första generationens Athlon känd som K7 och dess plattform så kolla in @necrodudes galleri, Athlon Slot A Retro Bygge.

Både AMD och intel hade fram till dess kört externt L2 cache ofta i 33-50% av processorns frekvens och ofta 512Kb sådant, men trots större mängd så innebär lägre frekvens och det fysiska avståndet lägre bandbred och högre latens vilket inte är bra för prestandan.
Integrerat L2 cache var inget nytt men på en högpresterande x86 CPU så var det den senaste trenden och blev nu standard snarare än undantaget.

Trots en mindre mängd L2 cache än föregående modeller så körde Thunderbird exclusive cache medans ursprungliga Athlon körde inclusive vilket betyder att en kopia av L1 lagrades i L2 men med Thunderbird kärnan var det inte fallet längre utan L2 fungerar mer som ett utökat långsammare L1 cache så mängden användbart cache förblir den samma.

Något alla Athlon's hade var en dubbel pumpad bus precis som DDR minne.
Denna kallades för EV6 bussen och är döpt efter en processorn, nämligen DEC Alpha EV6.
Det är en 64bit RISC processor som återfanns i Workstations, Servrar och Superdatorer.

Själv har jag en EV56 baserad maskin så den har tyvärr inte samma buss men min EV56 500Mhz CPU med sina 4 pipelines och i teorin 4 instruktioner per klockcykel matchade en Athlon 1Ghz eller Pentium 3 1Ghz i Super Pi så en mycket flyttalsstark CPU.

Alpha processorer sprang ofta cirklar runt Intels x86 processorer i både IPC, flyttalsprestanda och klockfrekvens och det fans flera OS för Alpha så som Unix, Linux men även Windows NT för Alpha, Windows 2000 Beta 2 var sista vill jag minnas från Microsoft.

När DEC såldes till Compaq 1998 så la dom ner utvecklingen av nya Alpha processorer så majoriteten av ingenjörerna bakom Alpha processorerna värvades av AMD sedan licensierades EV6 bussen som i teorin erbjöd dubbla bandbredden vid samma frekvens som en traditionell buss (GTL+) och ett år senare släpptes Athlon.
Athlon har sina rötter från Alpha teamet från DEC och K6 teamet från NexGen som nu arbetade för AMD och låg bakom K7 som blev första generationens Athlon processorn där Thunderbird är andra generationen.

Grafikkortet jag hade i min ursprungliga Athlon 1.4Ghz maskin var ett GeForce 3.

Jag kom över ett GeForce 3 ti200 för ett tag sedan men det hade en gul PCB och kylare så jag nallade mitt blåa ASUS V9950 kort från min Pentium III 1.4Ghz maskin som saknar fönster och gav den GeForce 3 kortet istället.

ASUS V9950 är ett GeForce FX 5900 Ultra med blå referens PCB och en Custom kylare från ASUS och jag tycker nog det passar bättre i en låda där folk kan se det.
I alla fall jag tycker det är mycket roligare att se kortet nu än att bara veta att det finns där nånstans i lådan.

I praktiken skiljer prestandan inte så mycket mellan GeForce 3 och FX 5900 Ultra med min processor då det krävs en Athlon XP på 2.2Ghz eller Pentium 4 3Ghz för att nyttja ett FX5900 Ultra fult ut.

Kortet har ett TDP på 59W så ganska spartanskt med dagens mått men på den tiden var det en rätt hög förbrukning.

Grafikkortet har en backplate som är guldpläterad så en trevlig bonus.

Kan tilläggas att jag renoverade fläktarna för ett år sedan med nya keramiska kullager.
Plockade upp dom på en RC butik.
Gamla fläktar kan man ofta byta lager på utan större problem.

Köpte hem ett Sil3114 sata kort.
Har flera men dom har gul PCB med.
Ja brukar flasha dom med ett lite äldre IDE bios som fungerar bra med äldre moderkort och operativsystem.

Tyvärr hade tillverkaren av detta kort valt en intel EEPROM som inte fans med bland chip som stöds av flash programmet så kan inte programmera om kortet och byta ut raid bioset.

RAID bioset i sig kan man boota enskilda diskar ifrån men jag har problem när man har både diskar och optiska enheter inkopplade samtidigt så hänger sig datorn vid post, någon inkompatibilitet mellan SIL3114 bioset och moderkortets bios.
Detta sker inte på mina andra kort där jag flashat in det äldre IDE bioset.

Sedan var en sata port sönder med men någon hade typ doppat halva kortet i fluss och lödningarna var inte direkt top kvalitet så fick tvätta rent kortet.

Men jag behöver max 2 av 4 portar och det går att lösa IDE eller då PATA optiska enheter så viktigast är att man kan boota en SATA disk ifrån den då jag varken har gamla IDE diskar eller har lust att köpa sådana och det råder igen brist på billiga sata diskar eller SSD enheter.

Ljudkortet blev ett Sound Blaster Audigy 2.
Detta var det andra jag beställde för det första kom aldrig fram.

Tänkte det kunde vara kul med lite EAX stöd för hårdvaruaccelererad ljud effekter sedan hade jag ett Sound Blaster Live 5.1 i min Athlon 1.4Ghz maskin men i grunden är dom alla baserade på EMU10K chipet.
Skiljer lite i antal ljudkanaler, frekvens och sådant.

Man får dessutom FireWire stöd, dock har jag inte lägre några fungerande externa diskar med sådan anslutning.

Ett problem med gamla socket A byggen är att processorn drar strömmen från +5V linan medans moderna datorer från Pentium 4 och framåt drar strömmen från +12V linan.
Detta gör att man behöver 2.4x mer ström på +5V linan för att få fram samma effekt till processorn jämfört med om den använt +12V linan.

Moderna nätdelar har +5V linor så klart men dom är allt för klena sedan är moderna nätdelar byggda för +12V belastning i åtanke så även mild last på +5V linan men lite last på +12V linan kan orsaka problem som varm nätdel, coil whine och spänningar som är för låga.

Det är också orsaken varför många bygger retro datorer på Pentium III.

Min Pentium III 1.4Ghz drar 32W medans en Athlon 1.4Ghz drar 72W och båda är rätt jämbördiga kan jag säga i ren prestanda så det är mycket enklare att dra runt ett Pentium 3 system på en modern nätdel än ett socket A system med en snabbare Athlon.

För labbtestande hade jag tex en Corsair AX750, det fungerar men det är igen gratis nätdel för retro bruk.

Så jag köpte mig en begagnad Chieftec ATX-1136H nätdel.
Den är på 360W och ska klara 35A på +5V linan.
Men lika viktigt är den kombinerade lasten på +5V och +3.3V som måste vara hög nog och på denna är det 230W vilket är en del mer än dom flesta moderna nätdelar.
Med lite överklockning kan en Athlon eller Athlon XP dra upp mot 100W i 1.5-1.7Ghz så ja då krävs det kraft i +5V linan.

När man köpte Chieftecs lådor fick man oftast med en av deras 360W nätdelar och dessa drog runt även dom snabbaste Athlons så därför föll valet på denna nätdel.

Nätdelen är förvånansvärt sval och tyst faktiskt även under hård belastning.

Här kan man se specifikationerna för dom olika linorna, lite skillnad mot moderna nätdelar i balanseringen.

Jag behövde ju lite diverse grejor för att få ett komplett bygge.

Jag hade en svart diskettstation redan sedan fick jag tag i en svart 5.25" till 3.5" adapter.

Köpte även en SATA DVD brännare men som jag skrev pga fel bios på Sil3114 kortet kunde den inte användas så bytte ut den mot en gammal NEC IDE baserad DVD brännare istället.

Sedan köpte jag någon billig ljus slinga med blåa leds.
RGB vill jag inte ha för LED eller lysrör var periodiskt korrekt.

Sedan gjorde jag mig en I/O sköld till moderkortet då denna saknades och jag tror det blev snyggare ändå för jag kunde passa på att göra den matt svart.
Matchar lådan och temat bättre.

Sist men inte minst köpte jag en blå LED fläkt som utblås bak i lådan, kan inte vara utan utblås baktill ju för det känns ju så fel

Jag slaktade en gammal HP burk för ett tag sedan och sparade CPU kylaren som vara någon special variant.

Jag köpte faktiskt hem en stock AMD CPU kylare MEN då processorerna går varmt och jag vill överklocka så tänkte jag att jag vill ha något biffigare.
Jag kunde vattenkylt den då jag har ett vattenblock för socket A men underhållet blir inte roligt.

Och få tag på en massiv Swiftech eller Alpha kylare för bulthålen var inte helt lätt heller så då tänkte då verkade det enklaste att modifiera en existerande kylare istället så den passar socket A.

Så jag tillverkade två adaptrar för Socket A till kylaren, dom kan ses på kylare och dom gamla som satt på ligger vid sidan om.

Fördelen med denna kylaren är att den är kompakt nog att passa på moderkortet, ca 60mm hög och bred så kan montera en 60mm fläkt på den sedan har den kopparbas och två heatpipes så den bör prestera som en topkylare från eran med en 80mm fläkt istället.

Monterat CPU kylare och 2st 512Mb PC3200 GEIL för totalt 1Gb ram.

CPU fläkten blev en 60mm Fractal på 2500rpm som nätt och jämt fick plats.
Hade varit coolt med push och pull men då får man ta bort ett ram minne för en fläkt till alternativt använda två 20mm tjocka fläktar.

Men i praktiken räcker en mer än väl.

Provmontera dom viktigaste komponenterna i lådan för att se hur det ser ut då fönstret visar hela insidan.

Nätdelen är ju periodiskt korrekt men matchar ju inte resten av systemet rent estetiskt och då den kommer att synas så var min första tanke att måla denna.
Men går den sönder eller jag vill byta mellan denna och en annan dator så blir det ju snart osmidigt.

Så något får göras åt detta tänkte jag.

Så lösningen blev en täckplåt för nätdelen.
Passade på att göra den när jag svetsade rost på en bil.
Bockade till två bitar plåt som jag svetsade samma och sedan spacklade och slipade till sedan la jag på grundfärg, svart färg och sist matt klarlack.

Fördelen med en täckplåt är ju att denna bara sätts över nätdelen och skruvas fast med nätdelen.
Vill jag byta nätdel så är det inte mycket svårare än normal och jag gjorde den lite längre så man kan gömma kablar i den också.

En provmontering till, fick ta ur HDD buren för att få i nätdel och täckplåten men den sitter bara med några skruv så var ju inte hela världen.

Tycker det blev rätt bra för två timmars jobb och 49kr i grundfärg jag saknade

Då var det dags att värkligen börja koppla upp allt.

Som jag nämnde ville inte en Sata disk och en Sata optisk enhet fungera samtidigt med moderkortet och sil3114 kortet med raid bioset så satte i en gammal IDE baserad DVD brännare som fungerade.
Fördelen med sata förutom överflöd av billiga reservdelar är ju mycket mindre och enklare kablar.
Men med detta moderna chassi så råkade mina IDE kontakter hamna precis jäms med ett hål så jag kunde snyggt dra ut IDE kabeln på baksidan så i slutändan ser man inte mycket av den.

Disken blev en Hitachi 7200rpm 16Mb cache på 500Gb.

För floppykabeln blev det en blå rundad kabel.
Floppykontakten sitter jäms med PCI platsen där ljudkortet sitter så man ser inte mycket mer än den blåa kabeln som kommer ut under ljudkortet så det dolde den rätt bra.

Man skulle ju kunna sleeva molex kabeln till grafikkortet och likaså för diskettstation och optiska enheten och faktum är att ATX kabeln är sleevad original på nätdelen men då jag helst vill hålla saker och ting original och mer tidstypiskt så känns det fel att sleeva nätdelen för det var inget jag gjorde eller nåt som var vanligt bortom ATX kabeln i sig.

Jag drog även den blåa LED slingan runtom så jag får lite belysning i datorn.
Kan tilläggas att front fläktarna har LED's med, vita sådana.

Tycker nog I/O skölden matchar lådan och temat rätt bra.

Tycker diskettstation gjorde sig rätt bra i denna moderna lådan, smälter in rätt fint.
Fick även en hög med stickers av @necrodude så monterade en AMD logga i fronten lägst ner, perfekt!

Sidan monterad med glaset.
Bäst att nämna för glaset är så stort att man kan missa det

Tur jag gjorde en täckplåt till nätdelen, känns som det var dom bäst spenderade 2 timmarna och 49Kr på detta bygga.

Har också tagit bort alla klisterlappar från alla instickskort för att snygga till det hela lite, finns ju igen direkt garanti kvar...

It's alive!

Så ser den ut när det är tänt i rummet med LED belysningen på.

Jag måste säga att lådan var jag rickigt nöjd med, troligtvis en av dom bättre budget lådor jag byggt i på senare år.
Det ända problem jag ser är att hålla plastfönstret repfritt, funderar på om man kan skära till en härdad skiva glas som passar, får bli ett framtida modd tror jag.
Annars passade allt och inget kändes vekt med tanke på att plåten trots allt är tunn som dom flesta prispressade lådor.
Man fick med varken mer eller mindre än det man behöver, färgen är gudomligt snygg så lådan får tummen upp helt klart!

Men nu är det släckt

Som sagt sitter två vita LED fläktar i fronten original i lådan sedan satte jag en blå Corsair fläkt där bak som var på rea.

Det är ju inte som modern RGB men inte tanken heller, blir perfekt belysning på ett retro lan, mysig stämning blir det

Jag hittade lite bilder på Athlon processorer och använde en av dom som bakgrund.

Kör lite 3Dmark 2000.

För dom som undrar är bildskärmen en Hercules ProphetView 920 Pro på 17" och 20ms och upp till 85Hz uppdaterings frekvens.
Det var en Gamer skärm som kom ut någon gång 2003 så den passar sen Pentium4 och Athlon XP utan att skämmas.

Jag hade CRT skärmar samtidigt, Samsung 959NF men dessa är sedan länge borta men denna LCD skärm är betydligt äldre än man kan tro.

9710 poäng i 3Dmark2000.

Testade lite spel i upplösningen 1024x768.
Quake 3 ger va 150 fps på max inställningar i timedemo four.
Quake 2 ligger väl runt 330 fps i base1.dm2
Return To Castle Wolfenstine spelade jag lite på första banan men man ligger nästan hela tiden låst på 90fps om man inte lyfter FPS spärren så ja det flyter.

Unreal torunament flyter på fint med, testat lite FarCry men det är en ganska sen titel för processorn men det fungerar även om det är lite ryckigt periodvis när det smäller mycket runtomkring en.
Morrowind fungera med men man får begränsad renderings avståndet en del om man vill hålla sig över 30 fps minimum, tyvärr är detta normalt för det spelet.

Processorn är överklockad från 1.2 till 1.4Ghz genom att höja bussen från 133Mhz till 156Mhz så det ger en effektiv bus frekvens om 312Mhz och minnena körs också i 312Mhz då ett 1:1 förhållande ger bäst prestanda men även stabilitet.
Processorn är även övervoltad med ca 10% så den drar uppskattningsvis 93W under max belastning.
Hela systemet drar ungefär 217W ur väggen när jag mätte.

Just nu kör datorn Windows 2000 SP4 men det har inte varit helt strulfritt.
Den senaste drivrutinen till ljudkortet orsakade alltid korrupta register när datorn stängs av så en nedgradering av den löste det problemet men ett tag senare så blev profilen för ett konto korrupt också.
Vad jag läst mig till kan det bero på att min hårddisk är så snabb att diskens cache inte hinner skrivas till plattorna innan datorn stängs av och ja den stängs av på några sekunder.
Så kan bli en uppgradering till Windows XP alternativt byta till en långsammare disk eller både och.

Men i övrigt passerar den memtest86+, prime95 i 10 timmar, spel och benchmarks fungerar alltid.
Kanske blir Windows XP om det visar sig samarbeta bättre med hårdvaran för tanken var att kunna ha den som både speldator för lite nyare spel runt millennieskiftet men även ha den som spelserver därav valet av NT baserat OS.

Om inte annat är det enkelt att byta disk i datorn då det inte krävs några skruvar så funderar på att göra en disk med Windows XP separat från Windows 2000.

Specifikation på systemet är för tillfället följande.

OS: Windows 2000 Professional SP4
CPU: AMD Athlon Thunderbird 1.2@1.4Ghz
GPU: Nvidia GeForce FX 5900 Ultra 256Mb
MB: ASrock K7VT4A+ med KT400 chipset
RAM: 2x GEIL 512Mb PC3200 DDR
PSU: Chieftec ATX-1136H 360W
Ljudkort: Sound Blaster Audigy 2
SATA kort: Sil3114
HDD: 500Gb Hitachi 16Mb cache 7200rpm
Chassi: Fractal Design Focus G Petrol Blue