AMD Duron, Voodoo2, TNT2 M64, Retro Dator

4.5
35 röster
Skapat
2018-08-12
Senast ändrat
2019-10-09
Visningar
8 997

Nytt Retro lan Januari 24-26 2020 tema år 1999 för dom som är intresserade.
https://www.facebook.com/events/297982584421982/
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1569431-nytt-retrolan-...

Jag var på ett retro lan nyligen och där bytte jag till mig ett chassi, en Duron och en Athlon XP processor och ett GeFroce 3 kort och jag fick desutom 2st Socket A moderkort gratis som var trasiga.
Alla kondensatorer var svullna, läckte och var därmed helt slut så jag betvivlar att moderkorten ens kan ge post.

Så båda moderkorten var grisen i säcken, därför jag fick dom.

Jag bestämde mig i alla fall för att beställa kondingar från conrad och under tiden plockade jag ner chassit jag fått, vet ej vad för låda det är men den var grisigt och hade rostat på baksida och undersida så alla knep fick tas till för att få den ren.

Tanken var att om jag kan få till ett fungerade moderkort så kan jag bygga en Retro burk för nästa Braindrain lan som uppfyller alla regler för det lanet.

Så häng med på lite nostalgi Socket A restoration!

Första moderkortet.
Ett ASRock K7S8XE+ med SiS 748 chipset. Klarar 400Mhz FSB och har Sata stöd.

Dom med tränade ögon ser säkert dom trasiga kondingarna.

En bild snet från sidan gör det mer tydligt hur svullna dom medelstora gröna kondensatorerna är, faktum är att alla är svullna, inga undantag.
Dom stora bruna på detta moderkortet är inte svullna men troligen döda ändå.

Här kan man tydligare se att dom svält och den gröna i mitten har läckt dessutom.

Här är andra moderkortet, också ett ASRock nämligen ett K7VT4A+.
Det är snarlikt det andra men är baserat på VIA KT400 chipset och saknar Sata stöd och officiellt stödjer det max 333Mhz buss men det går att välja 400Mhz med.

Jag själv var ett fan av KT266A och KT333A och hade ett Epox 8KHA+ och ett ASUS A7V333 bland annat varav det sista stödde över 2V Vcore och var grymt rent ut sagt.

Tyvärr är ASRock på denna tiden i alla fall väldigt budget orienterat.

Här kan vi också se att dom gröna kondensatorerna är svullna och har läckt.

Här har dessutom en av dom stora elektrolytkondensatorerna till processorn VRM krets läckt katastrofalt, därför jag tror att dom på det andra är lika döda.

Medans jag väntade på kondensatorer från Conrad så började jag ta bort kondensatorerna från moderkorten.

Kondigarna borttagna på andra moderkortet.

Det tog en hel dag att få bort kondensatorerna.

Min 30W lödkolv orkade inte med de stora koppar planen som Socket A kräver då dom drar processorns ström över +5V linan så tex vid 100W behövs minst 20A utan förluster inräknat.
Det hjälper inte heller att lödpunkterna var 1x1mm stora och var genomgående från en sida till den andra med det kraftiga koppar planet så all värmen sögs direkt upp av moderkortet när man försökte göra rent hålen.

Slutade med att jag rände runt i några timmar och först lånade en lödstation på 50W utan mycket bättre framgång så fick tillslut låna en ordentlig på 160W med 80W penna.
Även denna hade det svårt i bland men problemet är mer kontaktyta än effekt i det läget men nu gick dom flesta mycket enklare och med ställbar temperatur så regleras effekten för att hålla temperaturen vilket både skonar moderkort och gör mitt jobb enklare.

Hade man kunnat förvärma moderkortet med varmluftstation så hade det nog underlättat mycket, jag gjorde faktiskt ett socket 1156 samtidigt där några kondingar var avbrutna av tidigare ägare och dessa gick MYCKET enklare, stora hål och inte mycket koppar i moderkortet.

Dagen efter anlände kondensatorerna från Conrad.
65st, tror det gick åt 56st dock men minst två extra av varje sort och jag byter alla även dom små som är på 16V då dessa enbart ökade kostnaden med typ 5%.
Kostnad per moderkort var 226Kr i kondingar med frakt inräknat.
Kondensatorerna är av fabrikatet Panasonic eller Würth Elektronik och ska vara bra när jag kollat good caps, japanska är omtyckta men dessa ska vara bra europeiska kondensatorer och var enkla att få tag på.

Ett moderkort nästan gjort, 5st Würth Elektronik kondensatorer kvar att göra.
Weller lödsation jag fick låna till höger.

Ett moderkort färdigt för test med nya kondingar.
Athlon XP 2200+ 1,8Ghz 266Mhz FSB monterad, troligen Superlåst då det är en 2003 års modell vecka 48 och AMD låste 99% av alla Athlon XP desktop processorer efter vecka 39 det året tydligen.
Lite synd för innan dess var dom upplåsta, hade varit kul att köra 400Mhz FSB.
Tror min Athlon XP 2400+ var upplåst, köpte den så fort den kom i lager men har tyvärr inte kvar den, såld som så mycket annat när man uppgraderade.

En 256Mb PC2700 DDR sticka monterad, ut i fall att allt brinner så offrar jag inte mitt bästa DDR i alla fall.

K7S8XE+ moderkortet färdigt, saknar bara CMOS chip och ett nytt batteri och sin NB fläns sedan är det redo för test.

Orsaken att NB kylare och CMOS chip och batteri är bortmonterat är flerfaldigt.

CMOS batteriet var dött, sedan vill jag inte ha kylaren i vägen när jag löder och sedan vill jag inte skada CMOS chipet i hanteringen som bland annat innefattar att tvätta moderkortet.

Jag vet att många anser att vatten och elektronik inte går samman.

Men jag har tvättat moderkort från laptops som varit vattenskadade och fått liv i dom igen.
Jag tvättade ett Socket AM2 moderkort för någon månad sedan, fungerar fint och utan problem.

I princip så skurar jag det under kranen i varmt vatten med en diskborste och en tandborste sedan använder jag såpa som rengöringsmedel.

Orsaken att jag tvättar dom är både att dom är sketna från början men allt lödande gör moderkorten kladdiga med fluss medel vilket i sin tur kan leda ström och orsaka instabilitet.

Det bästa vore ju en ultraljudstvätt men jag har inget sådant fint, riktiga firmor som gör reparationer som dessa tvättar kretskort också och torkar dom sedan i en ugn.

Så jag slänger in mina i en varmluftsugn i ca 75-80C i ungefär 5 timmar men först blåser jag av dom med tryckluft så jag får ur allt vattnet ur socklar, under BGA chip och annat, tar en 3-4 minuter sedan åker det in i ugnen.

Jag tar inget ansvar om ni prövar detta och sabbar era grejor!

Första testet med K7S8XE+, och ja det postade på första försöket, inga strul alls lustigt nog!

Första testet med K7VT4A+ moderkortet och även detta postar på första testet så two for two!

Det betyder också att jag tvättat 4st moderkort hittills, ett som vägrade fungera pga att någon spillt på det och det fungerade efteråt, syrran hade den dator i flera år.
Jag tvättade ett AM2 moderkort för nån månad sedan och det har inte kraschat en gång.

Dessutom lever båda dessa, så ja vatten och datorer går i hop, ibland.

Väljer någon att tvätta elektronik efter att ha läst detta så tar jag dock inget ansvar för det, jag själv har valt att ta risken så då får du göra det med.

För projektet valde jag K7S8XE+ moderkortet.
Båda är tekniskt sett för moderna för en Duron och mer avsedd för Athlon XP MEN dom stödjer i princip alla populära processorer från tidiga Duron upp till Athlon XP.

Men båda har Windows 98 druvrutiner och processorn och grafikkorten kommer avgöra prestandan mer än moderkorten.

Socket A kylaren jag hade liggandes var en GlacialTech Igloo 2320 dock saknade den sin original fläkt så fick bli en Spire jag köpt på Kjell till mitt Via C3 projekt men den blev över.

Minnet blev en sticka GEIL DDR PC3200 512Mb då jag hade flera liggandes , lite snabbt för en Duron men antigen man lyckas låsa upp processorn via L1 bryggan eller skaffar en upplåst typ Athlon Thunderbird 1.2Ghz så kan det komma till nytta.

Det var poppis att köra Asynkront minne och FSB typ 266Mhz FSB och 400Mhz ram men allt mitt testande tyder på att synkront minne och fsb är snabbast så med en Duron blir det effektivt PC1600 alltså 200Mhz som gäller.

Till en dator behöver man ju ett grafikkort, jag skulle kunna ta GeForce 3 TI200 kortet som verkar fungera men fläkten på det var dålig och kortet är lite väl nytt och mer lämpligt för en Athlon eller Athlon XP.

Till en Duron så är nog ett GeForce 2 MX bättre val dock satsar jag på år 1999 prestanda och då är det Max GeForce 256 som gäller.
Har haft ett men tyvärr slängt, kan ha gått sönder mins inte.

Men jag fick ett TNT2 M64 av en på sweclockers för ett tag sedan.
Tyvärr är detta den långsammast versionen av TNT2, det har 64bit minnes buss därav namnet och vanliga TNT2, TNT2 PRO/Ultra har 128bit buss och är mycket snabbare.

Men dator i fråga ska vara lite budget inriktad, tidigt 1999-2000 och TNT2 M64 växte på träd på den tiden så varför inte, man kan alltid uppgradera senare om man hittar en vassare modell.

Av samma person som donerade TNT2 M64 kortet fick jag ett Voodoo 2 12Mb.
Faktum är att detta kortet ofta är snabbare i äldre spel, i vissa nyare spel vinner ett TNT2 M64 så som Unreal Torunament.

Två Voodoo 2 kort i SLI dock hade slagit TNT2 kortet kanske hårt och säkert kunnat konkurrera med ett TNT2 Ultra.

K7S8XE+ moderkortet hade Sata stöd men sata kontrollerns bios hade ett så kallat raid bios så man kunde tex inte välja en specifik enhet ansluten till portarna eller boota från en optisk sata enhet.

Så jag valde att stänga av den inbyggda sata kontrollern efter misslyckade boot försök och istället plocka fram ett av mina 4 ports SATA 1.5Gbit SIL3114 kort från Sunix och flasha det med ett Windows 9x kompatibelt bios nämligen b5.0.44 vilket dom kallar för ett IDE bios och borde klara i alla fall 500Gb diskar.
För nya bios så verkar Windows 9x drivrutinerna inte acceptera kortet längre, men vem behöver 2Tb diskar i Windows 98 SE?

Jag har använt SIL3114 i datorer både i windows och Linux sedan tidigt 2000 tal.
Mycket flexibla kort med bios som fungerar i DOS, Windows, Linux, upp till 2Tb stöd, riad.
I princip kan man få det att fungera nästan över allt.

Jag har använt dessa tidigare tex i en Pentium 3 maskin men där såg datorn kortet som ett SCSI kort vilket gjorde att jag fick fixa en dos scsi drivrutin som jag tog från en diskett med Adaptec SCSI drivisar för dos vilket dock hade en 2Gb begränsning på adressering av partitioner.

Tack och lov såg K7S8XE+ moderkortet SIL3114 kortet som just en IDE kontroller och lät mig välja varje ansluten enhet individuellt, precis som om det varit moderkortets egna IDE kontroller så inga extra dos drivrutiner behövdes för att kunna installera Windows 98 då moderkortet redde ut allt så tyckte DOS att det var vilken IDE kontroller som helst, SATA eller PATA kvittar alltså.

Jag kan även boota vissa saker av optiska enheten tex Linux vilket hjälper med partitionering, formatering, flytta saker till och från systemet via USB eller nätverk innan Windows 98 är på plats tex.

Perfekt om skiten kraschar på ett lan tex så kan man använda sina räddnings skivor.

Personligen finner jag SATA diskar märkbart snabbare än PATA i windows 98 och oavsett vad folk säger så fugnerar SATA överlag rätt bra i Windows 98.

Jag kör både SIL3114 och VIA SATA i Windows 98 SE med bra prestanda.
Presterar mer som 10K SCSI.

För ljudet blir det ett Soundblaster Live! 5.1 model SB0060.
Vet inte var jag fått det i från men tänkte att det kunde göra nytta i denna dator.

Processorn för bygget blir som sagt en Duron 800Mhz med spitfire kärnan på ca 35W.
128Kb L1 cache och 64Kb L2 cache och en 200Mhz FSB.

Chassit vet jag inte fabrikat på men troligen en noname låda använd av en datorbutik då det satt loggor på datorn och på undersidan var specifikationerna som skvallrade om ett tidigare Pentium 4 system på 2Ghz med TNT2 M64 vill jag minnas .

Oavsett chassit plockades ner, skurades rent och rost avlägsnades med ättika sedan monterades en nätdel från en skrotar HP burk som huserat en Core i3 på socket 1156 som någon klippt kablarna på en gång.

Lödde ihop kablarna och nätdelen är konverterad från ATX 2.0 standard till 1.3 standard med modifierade eller bytta kontakter.
Orsaken att jag valde nätdelen är delvis för jag fick tag i ett skrotat system så den var gratis men sedan har den 25A på +5V linan vilket ger max 125W vilket är vad processorn tar strömmen ifrån.

En Athlon 1.4Ghz drar stock 72W och runt 100W överklockad plus förluster så 25-30A på +5V är önskvärt.
Det gick att få 30A på en 300W nätdel för 15-18 år sedan men i dag får man titta på 7-800W för att få så mycket på +5V linan vilket är problematiskt.

Så att konvertera denna nätdelen var gratis plus att dess billiga utseende passar temat bra och den fungerar fint, inget fel på den.

När jag testade TNT2 M64 kortet så gick det lite ljummet, inte farligt det drar inte mycket och har en fläns.
Men kortet är rätt slött och då minnesbandbredden är stora flaskhalsen så tjänar man en del på att clocka upp detta.
Men vitt jag vet så är det samma chip i grunden på alla TNT2 korten och TNT2 M64 är rätt nerklockat så jag beslöt mig för att slänga på en lågvarvig 40mm ADDA fläkt.

Vill helst inte byta ut flänsen utan vill behålla originaliteten och kunna ta bort fläkten om jag önskar.

Kortet går i 125Mhz på GPU och 150mhz på minnet original.

Tester jag läste så kan GPU:n i alla fall göra 150Mhz men efter det krävs aktiv kylning.

Ny kabel lödd på fläkten så jag kan ansluta den till moderkortet och fläkten monterad med två rostfria M3 skruv.

Enkelt är snyggt tycker jag.

Nästa grej att fixa var en I/O sköld.
Man kan väl inte begära att dessa ska följa med 15 år gamla moderkort men vem som nu tömde chassit på Pentium 4 systemet lämnade sin kvar så det gav mig en ide.

Jag skär ut innehållet i den och gör sedan en egen och limmar dit med epoxy.

Så till höger är ramen som blev kvar av den som kom med lådan, lägst till vänster är den som satt i ramen och i mitten är min mall och nya I/O sköld.

I/O skölden limmad och sedan monterad, likaså moderkortet monterat i lådan.

Det tog nog en 5 timmar att göra den, bland annat passade den inte vid första försöket sedan visade sig det där 5 minuters Loctigth Epoxy limmet för metall inte hålla speciellt bra.....

Oavsett filade till och limmade om så gick det bra på andra försöket att montera I/O sköld och moderkort.

Systemet färdigmonterat i lådan.
Med så här gamla datorer spelar ofta ordningen på PCI korten stor roll.

Tex hade jag först SIL3114 kortet lägst ner där Soundblaster Live! 5.1 sitter nu men hade man igen PS/2 mus inkopplad så fastnade den i booten före windows skulle starta.

Hade samma problem på min Pentium 3 maskin med SIL3114 och det berodde på att det kortet i en specifik PCI plats alltid snodde IRQ 12 om PS/2 musen inte var inkopplad.
Sedan varför det orsakar en hängning vet jag inte men uppenbarligen inte bra om kontrollerkortet tar IRQ 12 i alla fall.

PS/2 musen tar annars IRQ 12 som standard på alla system och såg BIOS en MUS så fick SIL3114 kortet en annan IRQ och systemet bootar utan problem.

Har man alltid en PS/2 mus inkopplad så är det ju inget problem men ofta i början kör jag bara tangentbord och använder DOS eller Linux och bootar då inte datorn så är det lite problematiskt men det löste ju sig snabbt då jag sett problemet innan och bara flyttade på SIlL114 kortet tills det var nöjt.

Gött om plats i lådan i alla fall.

Satte i en 160Gb Seagate disk, SATA så klart och tycker nu den ser tunn ut så beror det på att det är en modell med enbart en platta.
Passar utmärkt till detta projekt.

Flatkablen är till diskettstationen.

Baksidan, inget man tittar på ofta men känns bra att veta att det inte finns ett stort gapande hål runt moderkortet, såg förkastligt ut innan jag fick gjort en egen I/O sköld och lite av grejen med retro är att antigen fixar man det som saknas eller så bygger man det.

Hade det varit min filserver byggd av primärburkens gamla delar så hade jag inte brytt mig men som sagt lite av poängen här är ju att försöka återställa maskinen till ett skick som var representativt när den var ny.

Lådan har panel i plast så gulnat lite lätt med åren men blev ändå rätt bra efter en rejäl rengöring.
Verkligen en budget låda men ändå har den mer metall i stommen än dagens budget lådor.

Bytte till mig en floppy också på lanet då chassit saknade en 3.5" panel för ena hålet, även den har gulnat lite, får väl kolla på detta med retro brighting en gång kanske.

Processorn överklockades via bussen till 900Mhz enligt bioset med 112x8 så det ger effektivt 224Mhz FSB då den är dubbel pumpad precis som DDR och minnet bör därmed gå i 224Mhz effektivt också.
Bussen är av EV6 modell på Socket A och leasades av AMD från Digital som användes på deras Alpha EV6 processorer.
Själv har jag en EV56 alltså föregångaren och Alpha är inte x86 utan ett eget ISA.

Fick upp den till 973Mhz som mest men var ostabil, delvis är problemet att båda moderkorten enbart har en inställning som enbart kan övervolta processorn med 5% varken mer eller mindre.
Man kan övervolta processorn genom att modifiera processorn tex men har bara en Duron så igen lust med det.

Sedan får man passa sig för öka PCI buss frekvens osv då processorn inte var stabil i 950-960Mhz vilket verkade kicka in en PCi/FSB devider så PCI bussen då går tillbaks inom spec därför valde jag att inte testa tex 933mhz för det hade gett väldigt hög PCI buss frekvens och riskerat att PCI kort flippat ut istället.

Så jag valde 112x8 då detta ger en PCI buss på 37mhz istället för standard 33Mhz och dom flesta PCI kort och grejor på moderkortet borde klara runt 37.5Mhz för det mesta.
Voodoo 2 kortet är kapabelt av 66Mhz enligt specs så det har inga problem med ökad PCI buss men annat kan ha det, även AGP bussen går upp.

Man kan låsa upp L1 brygga på processorn för att ändra multipeln istället med en blyertspenna eller ledande färg men jag testade flera gånger men moderkortet vägrade boota om jag ställde jumprarna på annat än 8x så antigen misslyckades L1 upplåsningen eller så gör inte moderkortet vad jag förväntar mig.

Moderkortet tillåter inte än att ändra multipel i bios utan får göras med jumprar på moderkortet, överklockning rent allmänt sög på dessa moderkort så får nog testa det igen när jag har en upplåst CPU som jag värkligen kan testa vad moderkorten kan och inte kan göra.
Men vad jag läst var dessa moderkort budget och kostade nog runt 700-750Kr vilket var billigt på sin tid.

Jag körde i alla fall 11h prime95, kör alltid 24h på min primärdator men då detta är en Retro dator så bryr jag mig inte så mycket och 900Mhz ska inte vara ett problem med enbart 5% extra Vcore.

Duron med spitfire kärnan tillverkades i en annan fabrik än Athlon och använder Aluminium i processen medans Athlons använde koppar som tillät högre frekvenser.
Så Duron 800 är inte känd för att vara en bra överklockare, i princip en 600 hade nog klockat lika bra och om inte annat kunnat köras i högre buss utan att låsas upp.

Hade jag lyckats låsa upp processorn vilket jag gjort tidigare med Athlon XP och en gång i tiden så kunde jag kört högre buss tex 266Mhz för mer minnesbandbredd och sänkt multipeln för att bibehålla processorns frekvens på ca 800Mhz.

Får bli ett framtida projekt att lösa silverfärg eller en Upplåst Athlon 1.2Ghz.

Processorn rapporteras gå i 53C men värt att notera är att Socket A processorer har igen temperaturgivare utan det sitter en diod i sockeln under processorn och mäter varmluften på baksidan av processorn.

Folk litade lite väl mycket på dessa förr i tiden, men faktum är att moderkortet i princip gissar baserat på en formel hur varm kärna är baserat på hur varm luften som är bakom processorn är.
Så totalt opålitligt, man kan ha bra temperaturer och en överhettad CPU, det har jag sett.

Ja då var det dags för lite Benchmarks.

3Dmark2000.

Jag lyckades skrämma upp TNT2 M64 kortet från 125Mhz GPU och 150Mhz minne till 173Mhz GPU och 173Mhz minne.

Allt över detta resulterade i artefakter eller hängningar.

GPU'n ger inte så mycket att klocka över 150Mhz pga den smala 64bit minnes bussen men då den klockade bra och nu hade kylning och det gav några poäng extra och just minne och GPU klockade i princip samma på Mhz:en så tycker jag dom kan köras synkroniserat.

Jag ställde in mipmaping kvalitén på lägsta I Nvidias kontrollpanel maximal prestanda för slutgiltiga rundan och fick 2707 poäng i 1024x768 med 16bit färger med processorn i 900Mhz.

Utan OC på processor eller GPU eller tweakat grafikinställningarna i Nvidias kontrollpanel låg jag på 2138 poäng så en fin ökning.

Jag bestämde mig för att 167Mhz GPU och 167Mhz Minne borde vara stabilt att köra spel i och än så länga inga problem.

Men trots överklockning av TNT2 M64 kortet så är Voodoo 2 kortet snabbare i Quake 2 tex med runt 5%.
I Unreal så ger dom samma genomsnitts FPS men som sagt TNT2 kortet är då överklockat.

I Unreal Torunament så såg jag en ökning på runt 50-60% med TNT2 kortet överklockat jämfört med Voodoo 2 om jag inte missminner mig, oavset så verkar Voodoo 2 kortet regera i äldre spel och TNT2 M64 kortet har i vissa nyare spel ett övertag speciellt med överklockning som mer eller mindre är ett måste för att få vettig FPS.

Även om TNT2 M64 är ett budget kort så var det ett roligt kort att överklocka då det fans en del extra att plocka ur det.

Men 2st Voodoo 2 i SLI hade spöat TNT2 M64 kortet rätt hårt.

Ett test i 800x600, alla grafikkort klarar inte 1024x768 tex ett ensamt Voodoo 2 kort så enda sättet att jämföra dom.

Avslutar med en skärmdump av skrivbordet.

Specifikationerna för systemet blev följande.

CPU: Duron 800Mhz.
Moderkort: ASRock K7S8XE+
Ram: GIEL P3200 512Mb DDR
Grafikkort: TNT2 M64 32Mb
Grafik acceleratorer: Creative Labs 3D Blaster Voodoo2 12Mb
Ljudkort: Creative Sound Blaster Live! 5.1
Kontrollerkort: Sunix SIL3114 4-port SATA 1,5Gbit
HDD: 160Gb 7200rpm SATA 3.5"