4.6
33 röster
Skapat
2019-11-22
Senast ändrat
2019-11-17
Visningar
20 639

Nytt Retro lan Januari 24-26 2020 tema år 1999 för dom som är intresserade.
https://www.facebook.com/events/297982584421982/
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1569431-nytt-retrolan-...

Hej Sweclockare och nördar där ute!

Inför Braindrain 4 i Januari 2020 så ville jag uppgradera min primära Lan burk.
För den som inte sett hur den startade sitt liv så kan ni kika på det galleriet här.
https://www.sweclockers.com/galleri/14620-amd-duron-voodoo2-t...
Annars är det bara att åka med på en retronörds uppgraderings resa med mycket modds och annat skoj!

Datorn började livet på en 250Kr budget med en Duron 800 och ett TNT2 M64 och lite annat som jag fick och köpte.
Helt okej för ändamålet men man vill ju alltid ha bättre grejor så den har fått uppgraderingar allt eftersom.
För ett tag sedan bytte jag till mig ett nytt grafikkort, visade sig klocka som bara den och det var ju kul om det inte var för att moderkortet samtidigt fick för sig att sluta posta vid reboot och senare vid kallboot när jag var redo att kalla den uppgraderingen färdig.
Moderkortet var reparerat av mig och processorerna jag haft i den har alltid varit överklockade men moderkortet har alltid varit grinigt på att posta efter man ändrat BIOS inställningar för minne eller CPU men den har gått stabilt i ett år men nu vägrar den av någon orsak så efter mycket felsökande bestämde jag mig för att byta till en annat moderkort jag lagat.

Men byta moderkort visade sig dra med sig mycket mycket mer så man kan väl säga att det mer eller mindre blev en helt ny dator i slutändan så låt oss ta en titt på vad jag fick göra för att återuppliva denna maskin!

Så här såg den ut med en Duron 800Mhz CPU och ett TNT2 M64 och ett Voodoo2 12Mb.
När moderkortet slutade samarbeta så hade den kört en Athlon 850@1000Mhz med 232Mhz FSB och ett Matrox G400 16Mb grafikkort bland annat i ett år så ganska rapp maskin.
Men tyvärr vill den inte posta mycket över stock längre oavsett CPU eller Ram jag testade.

Inte världens snyggaste låda men den växer på en som dom säger

Då vet vi hur datorn ungefär ser ut som ska fixas så låt oss nu gå vidare till relevanta komponenter.

Moderkortet är ett ECS K7S6A som jag bytt kondensatorer på och haft liggandes som reserv.
Jag vet inte om det har används tidigare, ägaren sa att datorn aldrig startar och ja minnet satt i på fel håll och hade bränt ena minnesplatsen, gick dock att laga det med så alla platser fungerar nu.

Det är ett relativt tidigt Socket A moderkort med DDR stöd baserat på SiS745 chipset och stödjer officiellt 266Mhz FSB (Front Side Buss) och 333Mhz DDR.
SiS gjorde främst budget chip men vad jag läst och vad jag kan testa så är dom för Socket A helt okej prestanda på.
SiS745 integrerade Sydbryggan i Nordbryggan så ett chip för allt, gjorde moderkorten billiga och attraktiva om man var på en budget.

Det tidigare moderkortet var SiS748 baserat med officiellt stöd för 400Mhz FSB och Minne så på papper klart bättre MEN det stödjer inte upplåsta Athlons så det är väldigt svårt i praktiken att nå en hög FSB på det nyare moderkortet utan att göra större ingrepp på moderkort eller CPU.

Processorerna jag använder har 200Mhz FSB som standard och är låsta så att köra mycket över det är normalt sett inte möjligt.

Det äldre ECS K7S6A är av allt att döma ett moderkort som kom ut före Athlon XP, det står att mitt klarar Athlon XP på det MEN när jag kollade gamla webbsidor och datablad nämndes detta ingenstans så stödet verkar ha tillkommit på senare versioner och med nyare BIOS.

Detta moderkortet precis som det förra kan ändra multipel på upplåsta processorer men då Athlon och Athlon XP använder olika sätt att styra multipeln vid överklockning där AMD valde att förenkla logiken och använda färre pins på Athlon XP för att ställa multipeln på upplåsta processorer.
Därför stödjer många Socket A moderkort som kom efter Athlon XP lanserades inte ändring av multipeln på Athlons och gamla Durons även om man låser upp dessa då det är billigare att inte inkludera stöd för dem.

Då detta moderkortet är före Athlon XP så har det logiken som behövs vilket öppnar upp för att låsa upp processorer och ställa dess multipel till vad man nu önskar, inte alla men dom flesta Socket A processorer kan låsas upp och en del såldes upplåsta med.

Processorn jag valde är en Athlon 850Mhz och den satt i ett år i det andra moderkortet och har körts i ca 1Ghz, 1Ghz enligt bios, 991Mhz enligt Windows.
Då det gamla moderkortet inte stödjer upplåsta processorer av Athlon serien så var det ren FSB överklockning så 116Mhz FSB eller 232Mhz effektiv FSB med 8.5 multipel.
Jag skrev att den har 200Mhz standard FSB men AMD har dubbel pumpad buss likt DDR så 100Mhz blir 200Mhz effektivt.
1Ghz kräver ca 2V och stock är runt 1.75V och det var max vad jag kunde få ut prime95 stabilt.
Jag har testat en 800 och ett par 850Mhz Athlons och 1Ghz verkar max vid 2V om dom ska vara prime95 stabila i 24 timmar.

Athlon har 256Kb L2 cache medans Duron hade enbart 64Kb cache.
Det motsvarar ungefär 100Mhz sett till prestanda så inte obetydligt i dessa sammanhang.

Ni kan Notera bryggorna runtom benämnda L1 till L7.
Dessa ställer Vcore, Stock Multipler och liknande egenskaper.
Så varje CPU modell har sin egna kombination där en brygga har en kombination av slutna eller öppna bryggor så moderkortet och processorn vet hur systemet ska konfigureras.

L1 bryggan är den som avgör om processorn är upplåst eller ej, med andra ord är den upplåst så är det som en Intel K modell.

Så i teorin om man vet precis vad bryggorna gör kan man skära bryggor som är slutna och sammanfoga öppna bryggor för att konfigurera om processorn efter önskemål.

Detta blir viktigare senare i historien.

Jag skrev i början av galleriet att jag bytte grafikkort och för att få lite mer prestanda.
Jag skaffade ett Matrox G400 för nåt år sedan som ersatte TNT2 M64 kortet i datorn.
Inget av dessa korten var kända som jätte bra när dom var nya, buggiga drivrutiner och usel prestanda men G400 har mer än 2x minnesbandbredden av TNT2 M64 så potential fans.

Matrox G400 kom ut 1999 och sista drivrutinerna för Windows 98 kom väl ut i början på 2002 så ungefär 3 år efter kortet var relevant och på den tiden var det ungefär 2x prestanda ökning per år så en liten tröst med bra drivers 3 år senare för dom som köpte kortet att spela på när det var nytt.
Fördelen vi har med retro är att vi kan använda 2002 års drivrutiner och köra 1999 års spel och ja prestanda vinsten kan vara enorm.

Jag konstaterade att mitt första Matrox G400 klockar rätt bra vilket också gav mycket gratis prestanda.
Kommer med 120Mhz GPU och 160mhz ram på en 128bit buss och innan GeForce 256 DDR kom ut så hade Matrox högst minnesbandbred på marknaden.

Mitt första G400 klockade till runt 195Mhz på minnet stabilt från sina 160Mhz, faktum är att minnet på dom är 166Mhz Samsung så finns garanterat marginaler redan från början.
G400 korten är låsta till 3:4 förhållande mellan GPU och minne och det är alltid minnesbandbredden som håller dom tillbaks och även det som sätter stopp för överklocknigen.

Jag bytte senare till mig ett till G400 som visade sig klocka ännu bättre och utan problem verkar köra 208mhz på minnet hela natten om jag lämmar ett spel på eller ett benchmark.
Det maxade ut på 211Mhz i 3Dmark2000 dock inte stabilt för spelande.

Så kortet på bild är mitt bäst binnade Matrox G400 16Mb.
Det fans ett top kort som heter G400 MAX med 200Mhz minne, tyvärr är dom sällan till salu eller speciellt billiga medans vanliga G400 kostar skit och inget relativt sett.

Jag är vid det här laget övertygad om att G400 är en oslipad diamant från sin era och jag brukar kalla det fattigmannens GeForce 256 SDR.

Kortet har 2st VGA utgångar, alla har inte det men när dom har det är det ett Dual Head kort.
Matrox hade exceptionell bildkvalitet på marknaden och stöd för flera skärmar så det är fullt möjligt för mig att köra en projektor tex på ena utgången vilket jag har, alltid kul att köra lite film på lan i taket

Den ursprungliga burken hade ett Voodoo2 12Mb kort, en ren 3D accelerator så före hela GPU blev en grej med GeForce 256.
Voodoo2 tillverkades av 3Dfx och använde ett eget API kallat Glide.
Det är inte helt olik Vulkan i dag, ett lågnivå API så taxar processorn relativt lite vilket var viktigt för tidiga generationer 3D acceleratorer dock gör dom inte nära lika mycket jobb som en riktig GPGU i dag så dom skalar rätt bra med snabbare processorer.

Många äldre spel fungerar bara med Glide eller så presterar dom bättre i Glide än med nyare kort som mitt G400 därför vill jag ha Voodoo2 kort i datorn med som komplement så får jag både Direct3D, OpenGL och Glide stöd och kan välja det som är snabbast i respektive spel.

Voodoo2 korten ger inte bildkvalitén vi i dag skulle kalla acceptabel men det är lite charmen med dom också så spel ser distinkt annorlunda ut även jämfört med mitt 1 år nyare G400 så i bland önskar man bara att uppleva spelen så som dom en gång faktiskt renderades.

Kortet har inget 2D stöd så ett traditionellt grafikkort krävs för 2D och en VGA kabel med hane till hona används mellan Voodoo2 och primära grafikkortet och kortet har en inbyggd passtrough switch så Voodoo2 kortet avgör om det ska visa bild eller det vanliga grafikkortet som i mitt fall är Matrox G400.

Voodoo2 korten kommer med 8Mb eller 12Mb minne, finns även arekadkort som har 10Mb minne sedan i teorin klarar korten 24Mb minne men inget sådant har byggts för konsumenter.

Jag har dom senaste 2 åren sammalt på mig några fungerande och några döda Voodoo2 kort och har återupplivat 2st för eget bruk och ett par åt mina kompisar så jag fick ihop 2st matchande Voodoo2 8Mb kort.
Skillnaden mellan 8Mb och 12Mb är att man har 4Mb textur minne på 8Mb versionen och 8Mb Texture minne på 12Mb versionen och alla kort har 4Mb frame buffert.
Från mitt testande av spel jag kör är det bara Quake 3 som kan nyttja 12Mb eller mer minne men Quake 3 spelades sällan för att beundra texturer så bara vrida ner dom så blir prestandan den samma.

Så 2st kort kan köras i SLI, inte nvidia SLI för SLI var nåt 3Dfx uppfann och det stog för Scan Line Interleav och Nvidia köpte senare upp 3Dfx och tog namnet för sina egna produkter.
I princip ritar korten varannan linje på skärmen precis så som CRT monitorer ritar upp bilden så varje kort har halva bilden i sin frame buffert som är 4Mb var så man kan köra dubbla upplösningen med två kort.
Texture minnet precis som med traditionell SLI förblir den samma alltså 4Mb eller 8Mb.

Så jag valde 2st 8mb kort i SLI över 1st 12Mb kort då det är snabbare och fungerar lika bra i det mesta, enbart Quake 3 som kan erbjuda mer ögongodis med 12Mb korten.

Varje kort har 2st TMU'er, Textur Mapping Units, dom två chipen lägst ut, och dessa går i 90Mhz.
Moderna grafikkort har 256 eller fler sådan integrerat i GPU'n klockade till 1-2Ghz i dag så lite har ju hänt sedan 1998 som dessa korten är ifrån.

Med 2st kort får man stöd för 4st TMU'er, 8Mb frame buffert för 1024x768 upplösning istället för 800x600 sedan får man stöd för 120hz i 800x600 och ner istället för 85hz vilket är trevligt om man har en lyxigare CRT skärm.

Ett Voodoo 2 kort har 3st 64bit bussar, varje av dom 3 chipen har sin egna buss med 100Mhz EDO ram, 3Dfx ansåg det viktigt att alla chip kunde arbeta fullt ut med alla funktioner påslagna medans många konkurrerande kort fick man ofta välja mellan olika funktioner om det nu var texture kvalité, AA eller annat.

Moderkortet saknar inbyggt nätverkskort, tyvärr vanligt på budget moderkort även i början på 2000 talet.

Jag valde ett ADMtek AN983B.
Dessa köpte jag för 30Kr/st på ebay och det jag gillar med dom är att dom påverkar prestandan lite till inget jämfört med både Realtek och 3Com som verkar mycket mer CPU tunga så för maximal FPS vill jag ha komponenter som inte är parasiter på min CPU.

Så ett underskattat men bra nätverkskort om ni frågar mig, men bra jag får bra priser då om igen vill ha dom haha.

För att underlätta valet av disk så kör jag vidare på mitt Sil3114 sata 1.5Gbit kort.
Fungera ypperligt i Windows 98 och DOS och dom flesta moderkort kan boota av dom och drivrutiner finns.

SATA diskar är enklare och billigare att få tag på än gamla IDE PATA diskar som börjar bli allt svårare att hitta friska exemplar av sedan är prestandan mycket bättre med.

Moderkortet har inbyggt ljudkort men det visade sig att ena kanalen knappt var hörbar så fick bli ett SoundBlaster Live 5.1! som ersättning.

Det har inbyggd hårdvaru mixing, så kortet mixar olika ljudkällor och skickar ut det till högtalarna.
Dom flesta andra ljudkort inklusive alla moderna i dag använde mjukvarumixing, drivrutiner, OS och CPU får helt enkelt ta alla ljud och mixa dom till en Voice som ljudkortet sedan kan processa och skicka ut.

EMU10K som ljudkortet är baserat på stödjer 1024 voices, mitt ASUS Xonar D1 som jag hade i min i7 920 maskin och nyligen pensionerade i sommars stödjer 128st i Software alltså processorn får göra jobbet så vissa saker har inte direkt gått framåt.

Jag är igen expert på det men en utvecklare sa till mig en gång att dom inte gillar Hardware Mixing, var tydligen svårare att utveckla mot sedan dödade väl Microsoft av det helt med Windows Vista tror jag på Windows sidan.

Men oavsett under gamla Windows och i Linux kan man nyttja dessa kort än i dag som det var tänkt.

Har faktiskt sett sådana kort med PCI-E brygga så man kan ha dom i moderna system men som sagt ganska mycket nogo för modern Windows, Linux bör fungera fint tror jag än och kan nyttja hårdvaran fullt ut och kortet presenterar sig under Linux som 1024st enheter i princip så SMT på ett ljudkort?

Då majoriteten av komponent till datorn är introducerade så tänkte ja vi börjar kika på lite modifikationer och annat jag tänkte göra.

Jag nämnde att L bryggorna på en Socket A processor avgör vad man kan göra och hur den presenterar sig för moderkortet.

Då moderkortet är gammalt nog att stödja upplåsta Athlons och Durons men dessa kommer låsta från denna eran så därför är första moddet att råda bot på det.

L1 bryggan är det som avgör om den är upplåst för multipel överklockning precis som en modern intel K märkt CPU.

En populär metod var att ta en blyerts penna och rita 4 linjer mellan guldpunkterna på L1 bryggan för att sluta bryggan.
Problemet är att blyerts inte stannar kvar i all evighet och ofta blir kontakten dålig och modifikationen slutar att fungera och processorn blir låst igen.

En annan metod som var populär som jag använde på den tiden var ledande silver färg.
Man fick maskera och måla samman bryggan, men även detta med tiden visade sig opålitligt.

Jag har sett ett par personer på nätet löda bryggorna genom åren så gjorde lite forskning på detta.

För att löda mot guld behövdes SMD fluss och någon form av lödtenn med en mindre mängd silver i.
Jag fick tag i detta och kan intyga att ten med silver i ihop med SMD fluss är som magneter på stål, fastnar hur enkelt som helst.
Det kan ju tilläggas att dessa bryggor bara är några mm i bred totalt sett så det krävs förstoringsglass på ett minimum för att kunna visuellt se om resultatet blir bra.
Processorn mäter 50x50mm så ni kan nog ungefär räkna ut hur små dessa bryggor är.

Så med lite övning så lödde jag min första av 2st Athlon 850Mhz L1 bryggor och det visade sig fungera direkt och har hittills varit 100% pålitligt och jag kan inte se varför lödningarna ska degradera inom min livstid.

L7 bryggan avgör processorns stock Vcore.
Denna processorn kommer med 1.75V stock och L7 bryggan består av 5st bryggor varav mittersta inte är ansluten vid 1.75V.
Är alla 5 anslutna så ger det 1.85V vilket är max Vcore AMD tänkte sig att deras processorer skulle stödja.
Så jag lödde denna med vilket tvingar moderkortet att köra 1.85V för det vet inget bättre, för moderkortet så är det vad processorn var gjord för.
Många av mina moderkort har en relativ Vcore offset över stock så kan man höja stock med 0.1V så kan man höja Vocren totalt sett med 0.1V mer än vad som annars hade gått i BIOS.

Med alla komponenter monterade var det dags att installera och testa hur allt fungerar.

Då jag fick använda både diskret ljudkort och nätverkskort så tog alla PCI platser slut och ja fick inte in min fläkt på G400 kortet så fick göra en 120mm fläkt hållare som kylare G400 kortet och Voodoo2 korten som alla hade blivit för varma annars med överklockning.

Jag låste ju upp processorn, så jag kan multipel överklocka.
Men egentligen vill jag FSB överklocka men för att göra det måste jag ändå låsa upp multipeln annars kan jag inte sänka den för att få ut det max frekvens ur bussen.

När jag testade Athlons så noterade jag att dom trots en 200Mhz FSB och med DDR minne skalar bättre i prestanda med högre buss än högre frekvens på kärnan, i alla fall med mitt Matrox G400 kort.

Detta var sant redan med förra moderkortet där jag körde 232Mhz FSB med en 850Mhz Athlon och jag testade båden en 800Mhz och en 850Mhz Athlon och FSB gav mer prestanda, intern klockfrekvens mer eller mindre inget.
Men då processorn var låst och nätt och jämt gick att få stabil i 991Mhz vid 2V så kunde jag inte pressa bussen mer.

Nu med det äldre moderkortet och med en upplåst CPU kunde jag nå 294Mhz FSB både Memtest86+ stabilt med 2 rundor och prime95 i 24 timmar.
Jag testade 300Mhz FSB men det var aldrig stabilt utan gav minnesfel.
Processorn kör multipel 6.5x 147Mhz (294Mhz effektivt som DDR) så 956mhz enligt bios med 1.85V.

Jag körde 3Dmark2000 med mitt bästa binnade G400 i 210Mhz på minnet och fick ca 3606 poäng.
Låg runt 3450 poäng med 232Mhz FSB och 1Ghz på processorn på det nyare SIS748 moderkortet så det var långsammare även om processorn gick ca 40-50mhz snabbare men bussen ca 62Mhz långsammare.

Minnena är DDR PC3200 400Mhz och körs 1:1 med systembussen då synkroniserat i 9 av 10 fall är snabbast på system av denna eran, inte olikt Fclock på AMD Ryzen 3000 serien.

Jag valde 147Mhz FSB i bios så det ger 294Mhz effektivt, windows rapporterar 293.3Mhz, original är 200Mhz.

Man kan jämföra det med Pentium 3 som officiellt stöder max 133Mhz FSB så mer än 2x bandbredden i teorin.

När jag var nöjd satte jag på sidan på datorn, och spelade lite, den kraschade och kraschade.
Förstod inte varför, den hade ju klarat alla stabilitetstester och ventilationen för ett system av den eran är mer än god nog.

Testade att klocka ner grafikkortet, igen skillnad, klockade ner processorn via multipeln igen skillnad.
Testade tillslut memtest86+ med sidan på, 5-15 minuter in så var det rött över hela skärmen med minnesfel.
Tog av sidan och gjorde om det, 2 rundor utan problem så fullt repeterbart problem så uppenbart temperaturrelaterat på något vis.

Började montera temperatursensorer i systemet och det visade sig att temperaturen runt Nordbryggan steg med 7C när sidan varpå och den sköter minnet och processorn blåser sin varmluft rakt över den så det måste vara problemet.

Nordbryggan vara bara ljummen med sidan på men av allt att döma var den extremt temperaturkänslig vid 294Mhz FSB då den officiellt bra klarar 266Mhz och det vad jag sett körde folk sällan mer än 280Mhz FSB på dessa moderkort från gammal forum poster jag hittade.

Så något måste göras helt enkelt, man måste ju kunna ha sidan på liksom.

För att lösa problemet fick en beställning göras.

Det mest uppenbara var en bättre fläns till Nordbryggan och en fläkt för att aktivt kyla den.
Det i sig hjälper inte om luften är varm som ska stå för kylningen men det är ett steg mot en helhetslösning.

Samtidigt beställde jag delar för att utföra ett Voltmodd till moderkortet, mest för att se om jag kan nå 1Ghz igen.

Det förra moderkortet var kapabelt av 2V ur lådan detta enbart 1.85V max så några 991Mhz som jag körde innan går inte, dessutom måste jag upp i hela 1026Mhz då 147Mhz (294 effektiv frekvens) med en multipel på 147x7 blir ca 1026Mhz, i alla fall vad det postar med, steget under är 147x6.5 vilket är det jag körde på bilden innan vilket gav 956Mhz.

Jag beställde en 100x15x15 mm fläns för VRM också, ni ser igen fläns av den storleken va? Fick en på 159x100x15 hahaha.
Vart lite fail men bra att ha till nåt antar jag.

Voltmoddet kallade på en 17Kohm resistor som sak lödas på chipet som mäter Vcoren och justerar den, genom att läcka lite tjuvstörm får chipet en lägre spänning och övervoltar därmed processorn i tron att processorn får för lite Vcore annars.

17Kohm skulle ta mig från 1.85V till 2V.

Problemet med sådan här modds är att när du gjort dom så har du +0.15V i detta fallet oavsett, visst man kan justera lite i bios relativt men det är ändå rätt inflexibelt.

Andra alternativ är en vridpot, eller bättre en trimpotentiometer men sätter man bara det i serie så kan man i teorin sätta resistansen till noll och i teorin få oändlig Vcore, inte bra oavsett.

Så min lösning jag alltid använder är en Resistor med fast värde, valde en 18Kohm då det var närmast 17 sedan valde jag en trimpotentiometer med 25Kohm som har 25 varv från 0-25Kohm.

Detta ger mig en minimum Vcore på +0.05V och en max Vcore på +0.15V.

Orsaken jag valde +0.15V är att processorn redan går i 1.85V sedan har dessa moderkort OVP (Over Voltage Protection) Vid 2V så dom startar inte över 2V ungefär så mer verkade meningslöst, varför skruva in sig i ett hörn där datorn inte postar liksom.

Sedan valde jag även att sätta en jumper i serie med dessa så voltmoddet kan stängas av om det ej behövs utan att någonsin löda igen.

Jag lödde dessutom på några honor som gör att jag kan använda en header på moderkortet att smidigt montera modulen och då interna ljudkortet var halvdött ändå och råkar ha en front panels header jämte spännings regulatorn så var det ju perfekt.

Voltmodds modulen installerad på moderkortet och uppkopplad mot chipet som styr processorns Vcore.

Simpelt och effektivt.

Gamla kylflänsen till nordbryggan var tejpad dit och inga hål för montering av fläns fans.
Jag personligen hatar att limma dit flänsar för man kan inte ångra det men tejp är också skit.

Det finns ledande lim men epoxi, även om termiskt variant av epoxi fins så är epoxi rent generellt skit för att leda värme.
Men då chipet är ingjuten i en epoxi/glass kapsel så är det i detta fallet lite skit det samma så vanligt hederligt epoxi fick duga.

Fläkten är en 40mm Sunon på 7000rpm, den kostade 48Kr på rea så därför, motstånd kostade 80 öre för att sänka varvtalet och jag lödde in det hela på ena FAN headern på moderkortet.

Vet inte varvtalet på den nu men säker 5000rpm, låter men igen kommer höra den på lanet med 40+ personer och andra datorer så spelar mindre roll, prestanda är det vi vill ha här!

Jag kunde nöjt mig med 143Mhz FSB eller då 286Mhz effektiv men nej jag ska ha 294Mhz!
Detta är nu jakten på maximal prestanda med en 850Mhz CPU då det är vad reglerna kallar för till vårt Braindrain 4 Lan och är det mer FSB som ska ta mig segrande till maximal FPS så blir det att leva med fläktljud!

Jag sa ju det att NB kylningen bara var en del av min lösning.
Jag kunde säkert bara vänt CPU fläkten om och dragit luften genom flänsen och kommit runt problemet, olika rör för att dra in och ut luft utan att blanda dom hade säkert fungerat med.

Men nej efter flera veckor av funderande så bestämde jag mig för vattenkylning.

En AIO var ett alternativ, ca 600Kr då med egentillverkad adapter, men jag hade ett Maze 2 block, för dom som inte vet så var det ett vattenblock för just Socket A och dessa processorer och jag hade mitt till en Atholn XP 1800+ 1,53Ghz.

Har som tur sparat mitt Maze 2 block, hade även Black Ice Prime radiator och en Eheim pump kvar men radiatorn var kass från början, för restriktivt redan när den var ny så hatade den, pumpen var på 230V så kommer med sina egna elektriska problem.

Jag valde att helt enkelt att köpa en ny 12V pump och en 120mm radiator, ca 400Kr/st på rea, inget lyxigt men duger mer än väl till ändamålet.
Lite anslutningar och lite svart slang, blir ingen RGB eller självlysande loop inte, destillerat vatten och en ljustät loop för minimal risk för alger

Radiatorn är en 120mm som jag skrev och är 60mm tjock så ger bra flöde igenom den.
Den har 5st anslutningar, valde den just för den har en avluftning på toppen så jag kan tekniskt sett fylla den den vägen och avlufta den den vägen.

Jag körde klassiska T-korset för i tiden så stora reservoarer är inte min grej, mer vätska, mer vikt och mer kostnad.

I princip vill jag bygga en AIO som är Custom på samma gång.

Pumpen är en billig 12V modell, Säkert skräp, låter en del men igen kommer höra den på lanet och detta är igen daily driver så den kommer knappast dö av användning, snarare av ren och skär ålder.

Nog ändå bättre pump än det jag hade i min första vattenkylda dator vilket var en pump för husvagnar för typ 100Kr

Blocket är ett Maze 2 som alltid varit i min ägo.

Polerade upp det och klarlackade det så det inte ska oxidera, har hållit sig bra hittills.
Behöll original anslutningarna då jag vill behålla retro stuket så mycket som möjligt.

Blocken har i stort sett en spiral inuti sig, dock inga runda kurvor utan mer 45 graders vinklar

Så ganska osofistikerat block med dagens mått mätt men det kostade ca 599Kr nytt en gång i tiden, var inte billigt på den tiden heller.

Jag fick även tag i en ny nätdel.

Det blev en FSP300-60PN (PF).
Av allt att döma är det New Old Stock så oanvänd.
Orsaken att jag köpte en gammal modell är att processorer från den eran får strömmen från +5V linan i 95% av fallen, finns undantag men mina moderkort är inte ett av dessa.

Moderna nätaggregat ger oftast inte mer än 20A ofta mindre i dag på +5V linan sedan kan dom i vissa fall inte ge mer än runt 100-140W ut heller totalt på +5V och +3.3V och dom lider ofta av mer Vdrop än gamla agg.

Bästa nya jag hittat hittills som inte är på 1000W eller mer och kostar över 750Kr ligger på runt 140W kombinerat ut men kostade då 200Kr mer än detta gjorde från utlandet med frakt inkluderat så blev även billigare.

Denna 300W nätdel klarar 30A på +V5 linan och 28A på +3.3V linan och håller spänningarna bra.
Kombinerat är 200W för dessa, kan jämföras med min 350W FSP som är av nyare ATX standard och 80+ bronze, den ger 105W totalt ut på dessa.
Verkningsgrad och ljudnivå är inte prioritet när valet av nätdel görs för gamla datorer.

Det är inte lika problematiskt med en Pentium III för dom drar 20-25W original vida ca 800Mhz, men en Athlon som denna drar 43W original, med 2V och OC runt 70-80W så då går moderna nätdelar på knä då dom ofta inte klarar av en tung +5V belastning med lite till ingen +12V belastning.

Nätdelar är tyvärr nåt som inte varar för evigt så kan man få tag i en Ny av gammal standard så är det guld värt, det är lätt att döda sina grejor med en dålig nätdel, man kan ha sönder sitt moderkort med nya kondensatorer bara för nätdelen har så mycket rippel, inte ens dom bästa nya kondensatorer överlever det även om dom är kalla.

Så varför bemöda sig med att byta kondensatorer på moderkortet bara för att köra med en 20 år gammal nätdel, vist min vara max 10 år som satt i innan men den fungerar bra som labb nätdel nu.

Denna nya är mycket mer lämpad för överklockning och är fräsch så slipper man förhoppningsvis smälla nätdelen på lanet.

Grafikkortet av allt att döma tar strömmen direkt från 3.3V linan så i mina tester påverkar nätdelens kvalité och likaså moderkortet hur hög minnena klockar på mina G400 kort så bra nätdel är viktigt.

Vi jagar ju maximum FPS här!

Jag köpte lite DDR minne från en på Sweclockers marknad och ett grafikkort att labba med.
Kan säga att det var mer i påsen än jag köpt.
Tydligen tyckte han jag behövde resten också hehe.
Man får tacka för bra affär som dom säger!

Det jag var ute efter var ram minnena med dom orangea flänsarna på till höger, tänkte det matchar mitt Maze 2 block och mitt moderkort bättre.
Det är 2st Twinmos Twister PC3200 256Mb på 400Mhz.

Dom är lite overkill för ändamålet, moderkortet stödjer officiellt 333Mhz RAM men jag vet av erfarenhet och även från tester jag redan gjort att köra FSB:RAM i 1:1 är snabbast då båda bussarna går i samma frekvens och är synkroniserade vilket minimerar latensen då data inte behöver buffras av nordbryggan i samma grad.

Det är i grunden samma fenomen vi ser på Ryzen 3000 där den är snabbast med Fclock och Minnet i samma frekvens med ett 1:1 förhållande.

Fördelen är att i 333Mhz eller lägre stödjer dessa väldigt låga timings istället vilket är bra för prestandan såklart.

Loopen fylld och monterad.

Fick såga upp 80mm hålet i lådan för att få dit 120mm radiatorn och en fläkt men kan leva med det.

Matrox G400 kortet sitter överst, under det sitter nätverkskortet sedan båda Voodoo2 korten med sin SLI kabel (modifierade floppy kabel).

Under det sitter ljudkortet och sedan sata koret.

Sidofläkten monteras med 3st tumskruv, fans redan hål i lådan så gjorde en enkel adapter i lite bilplåt.

Nästan en ny dator.
Chassit, CPU, sata kort, ljudkort, floppy är väl ungefär det som behölls från originalet.

Fläkten på radiatorn är någon 2600rpm jag troligen tagit ur en död nätdel. Går på ca 1800-1900rpm med ett motstånd annars blir jag hörselskadad

Men kyler gör det!

Loopen är inte många grader över rumstemperatur efter timmar av stresstestande och moderkortet hålls svalt nu som resultat.
Satte i hop det i somras men nu vintertid är Maze 2 blocket iskallt

Det tar sig, bootar Windows 98 SE och har riggat upp min 19" 120hz Trinitron skärm

Sån bildkvalitet med trinitron rör

Jag fick önskemål om att filma i systemet så här är en video för dom som inte nöjer sig med bilder!

Sidan på, inga problem med memtest86+ eller prime95.

Klarar 2 rundor memtest86+ med 294Mhz fsb och 294Mhz minne och 24h prime95 är inget problem heller i 6.5x147 (294Mhz fsb) i 956Mhz (enligt bios).

Testade 150Mhz FSB eller då 300Mhz effektiv FSB men det gick inte, däremot kunde jag sänka timingsen för minnet nu vilket inte gick innan på luftkylning även med sidan av så fick lite fler poäng i 3Dmark2000.
Tror mitt rekord var 3620 eller 3630 då.

Testade 1026Mhz med 7x147 med 2.03V, det högst moderkortet bootar med innan OVP kickar in men tyvärr fallerar prime95 efter 1-2 timmar men det är stabilt nog att bencha på men jag tolererar inte instabilitet, ska Lana, inte meka och starta om datorn hela tiden.
Ger ca 30 poäng till i 3Dmark2000 så inte värt det och jag uppskattar att 2.1V behövs minimum för 1026Mhz medans 956Mhz går runt på 1.85V.

Alternativet är ju 7x143Mhz det get 1Ghz och skulle gå runt på 2.03V MEN det är garanterat inte snabbare, har redan testat detta med luft.
Så varför slita på processorn i onödan bara för att jaga frekvens på processorn när jag vet att mata processorn med data är viktigare plus att jag kunde kört detta på luft och varit nöjd.

Man kan komma runt 2V OVP gränsen om man skruvar upp Vcoren efter post och så länge datorn är på inklusive reboots fungerar det men kallstart över 2.03V så kickar OVP in.

Möjligt jag kan få tag i en bättre Athlon 850Mhz men igen av mina exemplar gör 1026Mhz med 2V stabilt.

Athlons under 1Ghz är tillverkade på 180nm Aluminum Interconnect medans 1Ghz+ är tillverkade på 180nm Copper Interconnect vilket klockar mycket bättre så 1Ghz utan extrema medel är typ gränsen, varje 10Mhz över 1Ghz är exponentiellt svårare.

Men detta system är redan snabbare än det var med gamla moderkortet i 1Ghz på luft och att köra 1Ghz är ju mer en "fix iden" då prestandan inte skalar med frekvensökningen.

Matrox G400 kortet tillåter en att ställa frekvens på skärmen en Hz i taget för varje upplösning och färgdjup.

Här kan ni se att skärmen är kapabel av 120Hz.
Har inte testat att överklocka skärmen då jag inte vill skada den, bra och billiga Trinitron skärmar växer inte på träd lägre.

Skärmen är en Fujitsu 19T2, säkert inte bäst men bra nog, fick den så mer än nöjd.

Jag har fått önskemål om mer bilder från spelen jag kör på den så ja nu blir det spel bilder.
Och för dom som läst rubriken så vet nu ju vad målet är med burken, nämligen 120fps!
Nu är det inte lätt att nå men det är nära nog i mycket dessutom med 800x600 high i det mesta vilket för den tiden får anses vara hög kvalité.

En liten video snutt där jag benchar, kör ett time demo så spelet går lite fortare än normalt.
Tyvärr har jag igen VGA capture enhet som ni säkert luskat ut så kvalitén är väl sådär och inga 120fps heller

Nästan 118fps i snitt i Unreal Tournament eller UT99 som det ofta kallas.
Med 120hz på skärmen kan man tillgodogöra sig flytet och det låga inputlagget CRT erbjuder!

Jag satt ihop ett time demo för UT99 så vi kan mäta prestandan mellan burkar rättvist och bad mina kompisar testa det så vi kunde jämföra GeForce 256 SDR som anses vara det snabbaste grafikkortet för konsumenter år 1999 mot min setup.

Vi körde UT99 800x600 med allt på high och färger satta till 16 bitar alltså 65536 färger.
Fri överklockning på processor och grafikkort.
En av dom hade tid och testa och jag vet från hans testande att han har 4000 eller mer i 3Dmark2000 medans jag ligger på 3600.

Han kör följande.
Pentium III 733@825Mhz med 150Mhz FSB, 768Mb PC133, GeForce 256 32Mb SGR i 199Mhz och GPU i 120Mhz.

Resultat i FPS.
Min 50, Max 101, Avg 74

Mitt system.
Athlon 850@953 med 294Mhz FSB, 512Mb PC3200, Matrox G400 16Mb SGR i 208Mhz och GPU i 156Mhz.

Resultat i FPS.
Min 60.92, Max 151,96, Avg 109.53

Quake 3 så klart, 144fps där, ligger sällan under 100fps och toppar över 200fps i 800x600 på medel till hög bildkvalité.

Lite Quake 2, igen FPS mätare där men det flyter på fint, kör med Voodoo2 SLI i 120hz 800x600.

Blir en del eftersläpningar när man fotar skärmen, har igen VGA capture device så blir lite dåliga bilder men man kan konstatera att den pumpar ut bilder mycket snabbare än min kamera kan ta ett kort.

Dessutom kan man se bieffekten av SLI alltså Scan Line Interleav, varannan linje är förskjuten, blir gärna så med Voodoo2 i SLI och hög FPS men det är en del av charmen!

Introt till Unreal, kom ut 1998 så året före Unreal Tournament och är generellt sett mer krävande och flyter bäst på mina Voodoo2 i SLI än ett max överklockat G400.

Det spelet kan köras i co-op precis som Quake 2 med dedikerade servers.

Spelet börjar med att man kraschar på en planet i ett rymdskepp som man spenderar första banan med att ta sig ur.
Ja knappt så man kan tro det är ett rymdskepp med så få polygoner

VORTEX RIKERS NC114-85EKLS heter skeppet och transporterade fångar.

Helt OK FPS, strax under 100fps men som sagt rätt tungt.
Tippar på all AI ihop med stora banor och mindre optimering än Unreal Torunamnet ledde till detta.

Jag diggar färgerna och miljöerna i Unreal, så snyggt, speciellt på en CRT!

HDR remaster någon?

Serious Sam the First Encounter.
Kom ut 2001 så lite väl nytt för datorn MEN det verkar älska min FSB överklockning för det har då aldrig rullat så bra på min Athlon 850 förut!

Är egentligen ett spel som kräver ett GeForce 256 med hårdvarubaserad T&L, Transformation And Lighting.
Inga kort före det stödjer detta, så min CPU får göra det i mjukvara då G400 kortet saknar T&L.
T&L slog igenom på bred front med GeForce 2 MX som hade snarlik prestanda som ett GeForce 256 med för en bråkdel av priset runt 2000.
Jag hade ett GeForce 256 DDR som kom ut 2000 en gång i tiden, tyvärr finns det som mycket annat inte mer annars hade det varit kul att bencha.

Men fullt spelbart på denna datorn om än vissa FPS dippar i 30-40 snåret i bland annars upp runt 100fps max.

En video på ett av dom inbyggda demosen i Serious Sam, som sagt filmat av skärmen tyvärr men allt jag har råd med.
FPS mätare i vitt lägst upp på höger sida.

Så där är min 120Hz Retro Gamer setup era millennieskifte redo för LAN 24-26 januari 2020!

Specifikationerna blev följande.

Moderkort: ECS K7S6A med nya kondensatorer och voltmod.
Processor: Athlon 850@956Mhz med FSB 200@294Mhz och Vcore på 1.85V med L7 modd.
Minne: 2x 256Mb Twinmos Twister PC3200 nerklockade till 294Mhz.
Grafikkort: Matrox G400 Dual Head 16Mb överklockat från 120/160 Mhz till 156/208 Mhz på GPU och Minne.
3D acceleratorer: 2st Voodoo2 8Mb i SLI.
Ljudkort: SoundBlaster Live 5.1!
Kontrollerkort: SIL3114 4 ports SATA 1.5Gbits.
Nätverkskort: ADMtek AN983B.
Disk: 160Gb 7200rpm Sata.
Nätdel: FSP300-60PN (PF).

Är ni intresserade av att komma på lanet så gå in på eventsidan
https://www.facebook.com/events/297982584421982/
lånedatorer finns med för dom som inte har en egen.

Jag personligen kan knappt bärga mig!