4.2
14 röster
Skapat
2020-01-04
Senast ändrat
2020-01-04
Visningar
2 483

Äntligen dags för en ny dator då den gamla sjunger på sista versen. Går från ett stort full tower chassi och vill nu köra ett ITX chassi till min main burk. Efter lite velande mellan att köra ett "stort" och tyst ITX bygge eller ett riktigt litet ITX bygge så faller det på det senare och ett Ghost verkar vara det trevligaste alternativet för en liten ITX dator.

Grunden blir ett Ghost S1 Limestone. Denna ska husera en AMD R7 3700X på ett Asus ROG STRIX B450-I Gaming parat med 32GB Corsair 3200MHz LPX minne. En Samsung 970 EVO Plus 1TB M2 SSD blir datorns enda disk och det hela drivs av ett Corsiar SF600 600W 80+ Platinum PSU.

Jag gillar att försöka optimera mina byggen vilket även blir målet för detta bygget.

Först ut är det enklaste alternativet, Alpenföhn Black Ridge. Ingen modifikation krävs för att montera denna. Dock är monteringen usel och den kräver att utomordentliga backplaten för AM4 socketen tas bort. Orginalfläkten från Alpenföhn är utbytt mot en Noctua NF-A12x15. Jag testade även med att byta ut den mot en NF-A12x25 men då är det omöjligt att sätta på chassisidan.

Utöver Black Ridge så är det Noctua L12S som är den största luftkylaren som kan klämmas in i ett Ghost. Klämmas i detta fall betyder att böja till kylaren något för att få ner den från dess ursprungliga 70mm höjd till 66mm, vilket är max som går in ett Ghost. Fick sätta fläkten lite snett för att fästet slog i kylflänsen på minnet annars.

Metall mot metall, optimal passform.

Nu till den stora utmaningen, L12S med en NF-A12x25. Kraftig modifikation är nödvändig. Det har gjorts innan, även här på forumet. Men det har alltid gjorts genom att även ta loss heat spreaders på RAM vilket jag vill undvika, mest för att ha kvar garantin på dem.

Det är inte ofta man använder kantfräs för att bygga en dator.

Fläktramen bortfräst så långt jag vågar utan risk att fräsen når fläktbladen.

Wifi-modulen fick också tas bort, eftersom den var högre än de närliggande portarna och kylflänsarna. Lyckligtvis så var det endast två skruvar som behövde tas bort och sen satt den i en M2 slot. Med denna borttagen så kunde även CMOS batteriet få en ny plats.

Like a glove!

Det blev även några tag med fräsen på sidan av fläkten som ligger mot kylarens heat pipes. Fläkten kan därefter placeras mer centrerat under kylaren och mängden luft genom kylflänsarna maximeras.

I och med att fläkten nu är tjockare samt att kylaren är lite lägre än orginal så gör det att monteringsskruvarna för kylaren slår i fläkten. Min lösning på detta var att köpa ett av Noctuas AM4 monteringskit och ett par extra muttrar. Dessa monterades sedan på helt fel sätt för att skapa en låg fästanordning som inte heller slår i några kringliggande komponenter.

Monteringen av kylaren är inte möjlig att göra med vanliga skruvmejslar men med ett specialverktyg (som jag inte vet varifrån jag fått) så gick det att montera kylaren. Denna montering har inget sätt att ange om kylaren har skruvats åt tillräckligt hårt eller inte men jag har monterat ett antal kylare i mina dagar så förhoppningsvis så sitter den lagom hårt.

Färdigmonterat!

Testerna jag har kört är samma Blender test som används i redaktionens testsvit för processorer, BMW car demo. Testet ger full belastning på processorn utan att vara ett rent syntetiskt test.

I mina tester presterar Black Ridge och L12S likvärdigt med en NF-A12x15. Med båda kylarna maxar min 3700X ut på 90°C. Med NF-A12x25 på L12S så går processorn upp i 88°C, alltså endast en förbättring med två grader. Inte riktigt den förbättring jag hoppats på, mycket jobb för ett par ynka grader. Men jag kanske får vara nöjd med den förbättringen i ett så pass svårkylt chassi.

Sista utmaningen i detta bygget är valet av grafikkort. Inte heller här vill jag ta den enkla vägen. Vilket är det största grafikkortet som går in i ett Ghost? Efter att ha finkammat marknaden på grafikkort så landade det till slut ett Zotac RTX 2080 Super AMP på mitt närmsta postkontor. Dimensionerna på detta kort är 298mm x 133mm x 42mm och max som går in i ett Ghost enligt specifikationerna är 305mm x 140mm x 45mm. Några ynka millimetrar till godo i varje riktning, det måste ju räcka?

För den som någon gång byggt i detta chassi så ringer det nog ganska stora varningsklockor, var ska strömkablarna ta vägen?

Kortet gick in i chassit i alla fall...

Som tur var så klämtade även mina varningsklockor innan beställningen av grafikkortet så en lösning på kabelproblemet var även det på väg på posten. Lite kontakter samt ett antal egendesignade mönsterkort trillade till slut ner i brevlådan.

Efter en svängom med lödstationen så var det monterat och klart.

Direkt in i chassit med min lilla skapelse! Kan det bli bättre?

Förutom strömkabeln till nätagget så ser det riktigt städat ut på denna sida nu.

Ett par distanser i gummi fick åka på för att undvika kortslutning mot chassits lock.

Färdig! Toppen buktar upp lite, både de isolerande gummibitarna och PCI Express riser kablen går emot lite. Får lösa det med lite våld nästa gång jag öppnar chassit.

Kvar för mig nu är att fixa alla inställningar, så som fläktkurvor för att få detta lilla spöke att gå så tyst som möjligt vid normal användning.

Allt som allt så tycker jag att Loque Ghost S1 är ett extremt trevligt chassi och jag kan nu kalla mig stolt spök-ägare.