Inlägg

Inlägg som Felix har skrivit i forumet
Av Felix

Det jag reagerade på i artikeln var:

Citat:

Att det kommer att dyka upp armband med extra batteri är förmodligen ingen vild gissning.

Det verkar ju inte finnas några anslutningar där armbanden fäster i klockan... så är det tänkt att man ska dra fram någon sorts laddare ur armbandet då? Guldklockans armband är ju fästa i öglor, där går det ju garanterat inte att ansluta någon ström.

Hur går tankegången? Eller är det bara vilda spekulationer?

Skrivet av Teddis:

Vad är det för snack om "durr 100k"? Ni orkade väl läsa nyhetsartikeln ang Apple watch tillräckligt långt att ni registrerade att det finns 4000-kronors modeller också?

Det sagt känns det fortfarande som om det var två ytterst tveksamma produkter som lanserades igår. Men så tyckte man även om iPad när den kom, så vi får väl testa lite och se;)

Skickades från m.sweclockers.com

Folk fattar inte att guld kostar över 300 kr per gram, och dessutom är jävligt tungt, man man fylla myntfickan i jeansen med 20k i guldhalsband/-armband utan problem.

Av Felix

Jag har en 6 plus och skulle säga att om det inte är så att du har specifika anledningar till att vilja ha 6 plus, typ längre batteritid, större skärm, optisk bildstabilisering i kameran, så ska du köra på vanliga 6.

Jag är dock väldigt nöjd med min 6 plus och tycker att iphone 6 känns väldigt liten nu när jag vant mig.

Av Felix

Jag har alltid tyckt att aluminium-ramen runt skärmen varit jävligt ful, skönt att de äntligen gått över till svart ram. Men som någon nämnde tidigare, att köra som Dell med knappt någon ram alls är ju det man vill ha om man får välja.

Skrivet av Findecanor:

Jag har hört ryktas om att den här prototypen skulle ha en enda port av USB typ C. En enda port för allt. Du måste alltså välja mellan elförsörjning eller extern skärm eller USB-enhet.
Om du vill koppla ställa den på ett laptop-ställ på skrivbordet och använda extern skärm, mus och tangentbord så måste du använda trådlösa enheter och välja en skärm med trådlös mottagning... och jag känner i alla fall inte till någon sådan som inte är en TV.
Och om du vill använda en extern optisk enhet så borde du köra den via en USB-hubb med egen strömförsörjning för att inte dra för mycket av laptopens batteri.

Jag hoppas verkligen inte att det bara blir en enda typ C port för allt, men det är inte helt orimligt att Apple får för sig att göra något sånt.

Men jag tror inte att man ska behöva välja, det kommer säkert gå att plugga in en USB-förgrenare av något slag som kan förse med både ström, skärm och extern lagring. Men har man sånna krav ska man nog helt klart titta på en annan dator.

Skrivet av jOnÄTÄn:

Vill du kunna använda datorn vettigt får du betala lite mer och få en mb pro. Airen är ju lite av en budgetburk, och när den nya slipper ha kassa skärmar får de ju försämra annat istället.
Har för mig första air hade endast en usb den med.

De första två generationerna MacBook Air var ju dåliga datorer om man ska vara helt ärlig. De överhettades och hade väldigt stora problem. Apple släppte dem två år innan de var en vettig produkt. Den första generationen hade 1 USB, 1 hörlur, 1 Micro-DVI. Så avsevärt fler portar än vad ryktena gör gällande.

Av Felix
Skrivet av cardeci:

Nej, det går inte. Det är bevisat att så inte är fallet, av flera olika anledningar. Kom igen när du läst på lite.

Världens enklaste exempel: Räkna hur många gånger det står "hej " i en fil.

Kom tillbaka när du har ditt perfekt parallella program.

Dunderdåligt exempel!
Dela upp filen i n lika stora bitar, med edge-case-checkar såklart och summera ihop resultatet från de n trådarna när de kört klart.

Av Felix

Att allt inte kan flertrådas stämmer ju helt klart och jag kan nog hålla med om att det råder en allmän övertro på att allt kan delas upp på flera trådar. Vi behöver nya och bättre komprimeringsalgoritmer, nya och bättre dyn. prog. algoritmer och nya smartare och snabbare programmeringsspråk.

Men det som kanske skulle kunna göra störst skillnad är att kassera de nuvarande instruktionsuppsättningarna och tänka igenom en ny standard. Men det skulle å andra sidan bli helt omöjligt dyrt.

Skrivet av Frisell:

Alltid hetsiga känslor här på SweC. Utan att hata nån tycker jag Herr Torvalds har fel. Just NU må han ha en poäng, men det där kommer vara lika med 640k ram-citatet om några år. Klart det går att utnyttja fler kärnor om programmet är skrivet så...

I hela tråden har folk försökt förklara varför allt inte går att parallellisera.

Skrivet av nackskägg:

Skitsnack!

Kodar man från början med många trådar i åtanke så går det att utnyttja hur många trådar som helst. Problemet uppstår när man försöker skapa nåt som ska funka även med bara en eller två trådar.

Nej. Det går inte att köra allt flertrådat och det är inte enkelt. Sen blir det ingen egentlig skillnad för en processor att köra ett flertrådat program på en kärna jämfört med att köra samma program skrivet för en tråd, läs lite om time-sharing och hur det funkar på en CPU. Finns säkert en wikipedia-artikel.

Matris eller vektormultiplikation är klassikern när det gäller att illustrera vad som kan brytas ner i flera trådar. Naivaste ansatsen är att låta en tråd beräkna ett element i resultatmatrisen. Så multiplicerar vi en n*m-matris med en m*o-matris kan vi då bryta ner problemet i n*o stycken trådar där varje tråd multiplicerar och adderar en rad och en kolumn. Förutsatt n*o-kärnor tar det bara m^2 tid, tiden för att beräkna ett element, istället för n*o*m^2 tid på en tråd.

Någonting som inte går att dela upp i flera trådar är något som kräver mycket synkronisering. Du kan till exempel inte flertråda själva lösandet av en rubikskub, du vill av någon anledning skriva ut hur kuben ser ut efter varje vridning - i det här scenariot har du fått en lösning vridning för vridning. Vid lösning av en rubiks kub vrider du som regel aldrig mer än ett lager samtidigt. För att skriva ut varje utseende måste du ha beräknat varje steg före, det finns inga genvägar. Det finns alltså saker som inte går att dela upp i fler trådar och saker som kan delas upp. Du kan dock förmodligen beräkna den snabbaste lösningen flertrådat.

Det finns däremot andra intressanta lösningar på problemet som dynamisk programmering där man lagrar beräkningar som man kan tänkas behöva igen för att på så vis bara läsa från minne istället för att utföra en tidskrävande beräkning igen. Nackdelen är såklart att det inte är lika minneseffektivt. Men mer minne är enklare att skaffa än algoritmer som kan köras på flera trådar.

Av Felix
Skrivet av jOnÄTÄn:

http://www.bing.com/images/search?q=coaxial&FORM=HDRSC2 är vad han pratar om, Men jag har för mig att comhem erbjuder fiber de med.

Nästan helt hundra på att studentabbonemangen från comhem är koax och inte fiber.

Av Felix
Skrivet av erikpetersen97:

jag har en kod såhär:

public static void main (String [] args) throws IOException { int x = 1; int y =2; } public static int slut(){ HÄR!!!! Vill jag nå variablerna x och y! }

kan jag göra så att x och y blir typ "globala?" så jag kan nå dem i alla methoder utan att skicka så här:

[CODE]

public static void main (String [] args) throws IOException { int x = 1; int y =2; slut(x,y) } public static int slut(int a, int b){ }

Min riktiga kod är att jag måste när jag isåfall anropar en method så ska 4 stycken fält skickas med som heter anv[], los[], money[], bank[] och då behöver jag hela fältet och ej bara t.ex. anv[1], los[1], money[1], bank[1].
jag vill ha så att alla anv[1], anv[2], anv[3], anv[4] ska följa med.

Det låter på koden som att om man skapar en instans av klassen så får man någon sorts bank-databas?
Där användare 3 lagras i anv[3], lösenordet i los[3] osv?

Då är det rimligt att lägga dessa som privata fält för klassen. Såhär ser det ut:

public class TestFest { private int ettHeltal = -1; private String ettOrd = "Hej"; private int[][] enMatris = new int[40][40]; private int[] enArray; private boolean notSeen; public TestFest(int a, boolean b){ enArray = new int[a]; notSeen = b; metod(); enArray[1] = 1337; //TODO } private void metod(){ int b = getEttHeltal(); if (b == ettHeltal) System.out.println("GREAT SUCCESS!!!"); } public int getEttHeltal(){ return ettHeltal; } public void setEttHeltal(int a){ ettHeltal = a; } // ETC ETC }

Dessa fält får du alltså INTE manipulera direkt från någon annan klass. Det anses som dålig sed att ha publika fält generellt sett. Man manipulerar dessa fält med så kallade setters och man kommer åt dem med getters.

Inom klassen kan du däremot använda punktnotation. Tex:

public class TestFest { private int a; public TestFest(int a){ this.a = a; } public static void main(String args[]){ TestFest objekt = new TestFest(42); objekt.a = 4; int b = objekt.a - 4; } }

Av Felix
Skrivet av Maysay:

Hej.

Har precis köpt min första iPhone någonsin och undrar lite saker.
Tidigare använde jag WP8.1 och gilla det skarpt, men nu till en fråga.

Finns det något vis att stänga alla appar utan att använda den fysiska "hem" knappen (dubbel klick).
Det känns som att den kommer gå sönder inom en månad. Är van med att stänga ner allt när man är klar.
Lumia 920 har t.ex inte fysiska knappar (vilket jag gillar).

Är det något annat man borde veta? Kör iOS 8 (iPhone 6).

Det finns typ ingen poäng med att stänga ner alla appar när du använt "klart" dem. Appar har bara mycket begränsade tillgångar till bakgrundsprocesser, det är tillräckligt för att hålla igång ett tidtagarur, men inte tillräckligt för att hålla igång ett spel. Det som händer när du trycker på hemknappen är att appens tillstånd sparas ned för att sedan återupptas när du öppnar applikationen igen. Det kan låta som att det är en mardröm för minnesanvändningen, men det som händer är att de program som användes minst nyligen helt enkelt trycks ur minnet så att applikationen du använder nu får allt det minne den ber om.

I och med iOS 8 så hämtas dessutom data, från Facebook, mail, etc, i större paket istället för mer godtyckligt som tidigare. Det gör att radion inte behöver starta lika många gånger vilket sparar mycket batteri.

Jag räknade nu och hade i runda slängar 85-90 appar som jag kunde nå via dubbelklick av hemknappen. Alla utom de allra första ligger såklart inte i minnet och kan således inte köras eller påverka batteritid eller något sådant.

Men det är klart att du säkert kan få lite bättre batteritid om du jämt stänger ner applikationerna, men jag tycker inte att det är värt besväret över huvud taget.

När det gäller browser så kan jag varmt rekommendera Chrome, framförallt om du använder Chrome på andra enheter. Synkningen av öppna flikar etc fungerar utmärkt. Jag upplever även att den behöver ladda om sidor mer sällan än Safari.

Av Felix
Skrivet av supahh:

Tack för svaret, men det du skrivit är ungefär så långt jag kommit i mina tankar, sen står de still. While kanske ? :/

Du har rätt i att du vill använda en loop.

Men är while bra? Varför och när väljer man att använda while-slingor jämfört med for-slingor?

Av Felix

Du kan ju läsa dokumentationen för den här kodsnutten

splitted = lägenhet.split(',')

Sen kan du ställa dig frågan vad kommatecknet gör. Sen kan du fundera på du ska ge för argument till andra filen.

EDIT:
Läste inte kommentarerna i koden... Du verkar ju förstå vad split gör...
Det du behöver göra är att ändra hur du läser in.

Nu läser du in radvis och splittar.
Det går inte om informationen ligger radvis, men du vet ju hur många rader du ska läsa in per lägenhet eller hur? Vad använder man då?

Av Felix
Skrivet av Flexbert:

Jag har en gammal 2009 mac mini som htpc. På den har jag installerat airserver 15$ så att jag kan köra airplay för musik. Video vet i tusan det skulle nog bli dålig kvalitet eller väldigt mycket lagg. Apple TVn är ju låst till airplay / netflix. Jag hade valt mini alla dagar i veckan. Blir nog att köpa en ny mac mini när lönen kommer.

Fast om jag köper en Mini så kommer jag såklart att spela upp direkt från hårddisken eller streama från nasen. Då kommer jag ju inte gå omvägen via laptopen.

Och en Mini är ju helt klart det säkrare valet bild- och ljudkvalitetsmässigt, men den kostar ju ungefär fyra gånger så mycket/4500 kr mer...

Av Felix

Airplay mirroring med Apple TV vs Mac mini (bild- o ljudkvalitet)

Jag går i köptankar om antingen en Mac Mini eller en Apple TV för att kunna spela upp de filmer jag har på min nas bland annat. Nasen kör en AFP-share för att jag ska kunna säkerhetskopiera med TimeMachine till det är i princip dessa två alternativ jag har om jag har förstått det hela rätt. För jag har ingen lust att springa med en USB-sticka från min laptop till en HTPC för att se på film.

En Apple TV ~ 1000 kr inkl. HDMI-kabel.
Mac Mini ~ 5400 kr efter 8GB ram och studentrabatt

Problemet är att jag inte lyckas hitta någon info om hur bild och kvaliteten blir med Airplay mirroring till en TV via en Apple TV. Jag har inte lyckats hitta någon bra info på hur hårt strömmen är komprimerad, om den verkligen är 1080p osv och inte heller något om hur ljudet är. Jag kommer förmodligen att dra en ethernet-kabel oavsett om jag köper en Apple TV eller en Mini och har en ASUS RT-AC68 så mitt hemnätverk ska ju inte ha några som helst problem att skicka något högupplöst via Airplay...

Så min fråga är helt enkelt om någon har en Apple TV och använder den för att skärmdela och spela upp film och serier via tex VLC. Hur tycker du att det funkar?

I övrigt så har ju Apple TVn fördelen att Netflix-appen är riktigt bra medan en Mac Mini ju faktiskt är en riktig dator och rimligen kommer erbjuda bättre bildkvalitet. Sen så är ju en Mac Mini något overkill som HTPC kanske... Jag behöver lite hjälpsam input med andra ord!

Av Felix
Skrivet av poppeskoglund:

Jag tog bort det just innan, det ska stå (tal+1)*2-6/2 men det verkar ju vara fel....

Tänk på prioriteringsreglerna.
Hur parsas din input?
Exakt vad är det du vill halvera?
Vad är det du egentligen halverar där?

Av Felix

Ang huruvida workstation-kort kan spela så finns det läsning här: http://www.tomshardware.com/reviews/workstation-graphics-card...
Artikeln är visserligen från mars 2013, men å andra sidan verkar GPUn i datorn vara rätt gammal så det kanske inte gör så mycket? Kan vara så att artikeln är för ny... Du kan ju försöka hitta den tyska artikeln som testade 18 workstation-kort och se om ditt kort finns med där, eller i alla fall om motsvarande arkitektur finns representerad.

Av Felix
Skrivet av Nelo_81:

Är också väldigt intresserad av LG 55EA970. Men eftersom jag spelar mycket också blir man ju lite orolig när man läser om responstiden på just den modellen. Men sedan så undrar jag ju hur illa 50ms kan vara egentligen? Skulle man äns märka av det?

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av Hzup:

Tanken var lite 'SteamBox/HTPC' när SteamOS kommer på riktigt. Vilket skulle betyda att det tog över den stationäras roll i spelandet... Lite surt att det är så mycket input lagg på (denna) OLED.

Jag har en 55" Panasonic VT60 och den har runt knappt 50ms om man sätter på game-mode om jag har förstått det hela rätt. Jag tycker att det känns precis lite såsigt vid vanligt surfande, det var horribelt i typ Cinema eller liknande, det gick knappt att använda. Å andra sidan tillkommer det lite input lag för att jag använder Apples bluetooth pekplatta när jag sitter i soffan med datorn inkopplad.

Men även jag som inte är så känslig, har ju en "halvlångsam" Dell U2711 och den upplever inte jag som långsam annat än att jag kanske kan ana det när jag spelar typ CS:GO. I långsammare FPS som Battlefield eller Bioshock har jag inte märkt något alls, för att inte tala om hur lite jag märker av det i typ SimCity eller Assassins Creed.

Så min personliga tröskel för input lag verkar ligga någonstans runt 25 ms för snabba FPS-spel.
Tyvärr har jag bara spelat Nintendo 64-spel som Ocarina of Time, Majoras Mask, Goldeneye, Mario Kart och Supermario så jag kan inte uttala mig hur det är att faktiskt spela på en VT60. Men alla de spelen har funkat hur bra som helst. Och jag är rätt övertygad om att RPG, racing och sport-spel kommer funka bra på den när (om) en modern konsoll införskaffas.

Av Felix
Skrivet av Hzup:

Förra gången jag var där fick jag ett väldigt oprofessionellt bemötande där. Detta var dock flera år sedan. Har det blivit bättre asså?

Lite synd att LG 55EA970 har så lång respons tid (~50ms) emedan Sony 55w955b har 7ms. Trodde responstiden skulle vara bättre på OLED. Går det ens att spela på en OLED sub 50000kr?

Det beror ju på vad du spelar såklart.

Personligen tycker jag att konsoll-spel funkar okej även på långsamma TV-apparater... Att koppla in datorn och använda tangentbord och mus skulle jag däremot få spader på. Sen beror det ju även på vad man spelar. FSP-spel gör sig ju verkligen inte på skärmar med högt input-lag, däremot tycker jag att rpg och tredjepersons-spel samt racingspel fungerar okej.

Av Felix

Det skulle ju vara mer intressant om det Netflix kallar HD faktiskt var 1080p och inte något annat... Sen så är det ju dessutom komprimerat bortom all rim och reson. En 1080p-stream i hög bitrate skulle jag hellre se än kraftigt komprimerad 4K som det lär bli nu...

Av Felix

Problemet med Microsofts handstilsigenkänning är ju att den funkar väldigt dåligt för nästan alla... Men de kanske äntligen orkat lösa det?

I övrigt känns det som ett värdelöst input-sätt eftersom fingrar är trubbiga och oprecisa när det kommer till att skriva.... Men man ska ju inte säga nej innan man fått pröva!

Av Felix
Skrivet av Cenorida:

Okay, Tack för hjälpen. Vi trodde att Minin vad dyrare än IMacen men så var det alltså inte. Vill bara nämna ett exempel på en överdriven annons: http://www.blocket.se/alvsborg/Mac_Performa_54200737.htm?ca=1...

Grejen med iMacen är att den har en väldigt fin skärm och det är det som drar upp priset.

Tyvärr är annonsen borttagen, men jag vet vad du snackar om. Jag har letat en begagnad relativt ny Mac Mini i ett halvår men även de billigaste kostar 1000 kr mer än vad de borde.

Av Felix

Mac Minin bör ni kunna få 2500 kr för. Det är ju lite överpris egentligen, men begagnat-marknaden för Apple-prylar har ju hutlösa priser. 2500 är ändå relativt okej. Personligen skulle jag nog inte betala mer än 2000 kr, men jag skulle å andra sidan också kräva hel ethernet-port och lite mer beräkningskraft för att använda den som HTPC. Det är någon på blocket som säljer samma modell på blocket med 240 GB SSD för 3000 kr. Visserligen med trasig CD-läsare, men ändå.

Någon säljer en motsvarande iMac för 4000 kr, en annan lite klenare går för 3000 kr och en lite mer kraftfull för 3500 kr prissänkt från 4500 kr. Jag skulle nog sätta 3000 kr på den och se om den blir såld, kanske 3500 kr och räkna med att någon prutar bort 500 kr.

Då får du ändå ihop 5000 kr utan att det blir ett överdrivet överpris som man behöver skämmas för. Tricket för att få skiten såld är att lägga sig en bit under det alla andra säljer sin skit för och inte svara på oseriösa jävlar.

Jag skulle säga:
Mini: 2000-2500 kr.
iMac: 3000 kr.