Inlägg

Inlägg som Penguin har skrivit i forumet
Av Penguin

Steamdeck 2, 4200kr

Av Penguin

"Steamdeck 1" eller "Steamdeck 2", 4000kr

Av Penguin
Skrivet av kwame:

Snart är det dags för lönesamtal för min del.

Tog examen förra sommaren så har jobbat aktivt som utvecklare i cirka 9 månader. Tjänar 37 500 i dagsläget. Har blivit varm i kläderna väldigt snabbt, får ofta beröm av både kollegor och chefer. Har nu blivit tilldelad en mer ledande roll där jag blivit lead för en av våra produkter. Vi är dock bara 3 personer just nu varav 2 är konsulter. Jag är inte produktägare, utan sköter kontakt med produktägare och hanterar jira-board, dvs skapar ärenden, estimerar osv, ser till att produkten rör sig enligt plan. Tiden som blir över utvecklar jag. Vet inte hur mycket sånt väger in när det är ett sånt litet team?

Dock kommer vi eventuellt få några stora kunder framöver till just den produkten, och isf kommer vi bli betydligt fler och jag kommer snarare agera lead+produktägare om det blir av. Det hinner dock inte bli bestämt innan lönesamtalet.

Vad är en rimlig löneökning? Har ju fortfarande väldigt lite erfarenhet, så känns fräckt att be om "för mycket". Dock bör de ju se mig som mer än "junior" i och med det ökade ansvaret.

Ta lönesamtalet som det är i din nuvarande roll. Om det blir aktuellt att bli produktägare så ska du be om ett lönesamtal som inte är en del utav revisionen utan som en del av en befordran.

Av Penguin

Hur ser orderbekräftelsen ut?
I mina ordrar, förvisso från 2021 och tidigare, från Proshop står det inget annat än uppskattad leveranstid.

Av Penguin
Skrivet av SwedZi:

Kan någon vänlig matematisk själ hjälpa mig räkna ut min netto lön med min nya askatt, hittar ingenstans på nätet där jag kan räkna på lägre skatt pga jämkning.

Lön 49k
Med i svenska kyrkan
Bosatt Kalmar
Ny skattabell 24 istället för 34.

Tack på förhand.

Skatteverket kalkylator tror jag klarar det. https://app.skatteverket.se/rakna-skatt-client-skut-skatteutr...

Skrivet av maniac:

Blev en lönerevision innan årsskiftet. Upp med 5 400kr, 3 extra semesterdagar men inlöst övertid och restid.

Ny lön: 48 500kr
Arbete: Projektplanering inom elkraftsbranschen
Erfarenhet: 8 år

Hur mycket fick du i löneförhöjning, och hur mycket fick du för inlösen av övertid?
Hos oss är standarddealen för inlöst övertid (ej restid) 10% lönepåslag och 5 semesterdagar.

Av Penguin

Philips X2HR är riktigt luftiga och med bra ljud, brukar ha bra deals på BF historiskt.

Av Penguin
Skrivet av first:

Någon inom embedded som kan svara på om man kan bidra med något utan att kunna matematik över Matte B?
Jag är såpass inställd på att bli något inom det så jag kan verkligen tänka mig att läsa upp matematik men det vore skönt att redan nu veta om det så man kan preppa sig.

Och för att återkomma till den här roadmapen som postades, den är ju guld. Den borde vara sticky i forumet för alla som vill lära sig programmering, det är väl ingen dålig idé? Den har gett mig bra koll på hur jag ligger till. Och jag inser att om jag kommit nästan hälften av den här roadmapen på 6 mån så undrar jag ju hur långt jag kommit om jag får 6 månader till. Nästan hela kanske. Och det hade känts gött!

Så just nu lutar det nog åt att jag vill läsa mer och börja jobba lite vid sidan av i min gamla bransch. Jag får se.

Matte B eller inte så tror jag att du skulle ha stor nytta av att gå en YH eller högskoleingenjörsutbildning om du vill börja jobba med embedded-utveckling.
Vi anställer (nästan) bara folk som har en teknisk högskoleexamen till juniora utvecklarroller hos oss.

Av Penguin
Skrivet av first:

Blev fångad här, vad innebär inbyggda system? Är det system där man förväntar sig liten, om någon alls, interaktion från människa genom gränssnitt? Egentligen bara system för att hålla en maskin igång och tillåta den att utföra det den är byggd för att utföra? Exempelvis en bil eller t. om kylskåp?

Kanske hävde ur mig en kavalkad av felaktiga antaganden nu men blev lite upphetsad, haha.

Skrivet av medbor:

Embedded, alltså smarta saker med mikrocontrollers och sånt, där minnesmängden liknar datorer från 70/80-talen och ingen prestanda alls att tala om (och kanske ska köara sig åratal på ett litet knappcellsbatteri)

Där är det väldigt viktigt med prestanda och olika optimeringar så inget äter resurser och energi i onödan

Inbyggda system varierar från, som @medbor är inne på, en liten smart pryl men också datorsystemen som styr nätverk (telekom, internet etc.), bilar, flygplan osv. Väldigt många inbyggda system behöver uppgraderingar och ny funktionalitet kontinuerligt under hårdvarans livlängd, på samma sätt som andra mjukvarusystem.
Att påstå att det inte finns någon prestanda i inbyggda system skulle jag säga är helt felaktigt, men man har däremot en fördefinierad mängd beräkningskraft,minne och andra egenskaper från när systemet designats, och du behöver ta hänsyn till det på ett annat sätt än i en vanlig applikation.

Av Penguin
Skrivet av medbor:

Även om någon implementation kanske är dubbelt så snabb skulle jag oftast välja den som var lättast att förstå i de allra flesta fallen, någon annan kommer behöva öppna den filen om två år och antingen lägga till eller fixa något, då är det inte alls bra när det inte går att förstå enkelt vad som görs

Det går såklart att skriva kod som är båda snabb och går att förstå, men så länge man undviker de dummaste alternativen brukar mycket duga fint.

Dumma saker kan vara att parsea samma data många gånger, skicka allt som strängar som behöver läsas om många gånger, göra loopar i loopar, läsa samma data ur en databas många gånger vid samma anrop, … dessa går dock ofta enkelt att lösa om man tänker på vad man gör

Koden ska främst fungera, vara testad och gå att förstå, prestandan kommer oftast inte ens i tredje hand, och tiden den skrivs på är inte alls kritisk (alltså i måttet av rader/syntax per minut), utan måttet är hur lång tid man löser hela problemet på ett sätt som fungerar ihop med övrig kod utan att ställa till med andra problem och allt är testat och gör rätt

En reflektion från utveckling av inbyggda system (alltså "backend på riktigt" ): Hos oss är prestanda i exekvering väldigt avgörande! Detta gör att det är ännu viktigare att kunna abstrahera koden (och i brist på det kommentera ordentligt) på ett bra sätt, så att kompilatorn kan producera optimal maskinkod. Det gäller också att man har koll på hur kompilatorn hanterar saker i vissa fall.

Resten är dock rakt av applicerbart och bra sammanfattat.

Av Penguin

Du behöver skriva in betyget i betyg-listan när du tagit reda på vilken "grad" betyget ska ha. Du gör det endast om man ska ha "!" i betyg just nu.

Av Penguin
Skrivet av Swedishchef_90:

Jo, men jag har inte hört någon sjuksyster med dem lönerna 70k+.... Efter avgifterna

Jag är elektriker vi debiterar 625:-/h mot min kund och det blir 150k/ månad. Jag fick ut 47~ denna månad. Dock anställd

Jobbar 240 timmar i månaden tycker jag du borde få bättre betalt.

160 timmar a 625kr så blir det 100k/månad.

Av Penguin
Skrivet av SuperNova:

Visst kunde stödet varit bättre utformat men det var ju en kompromiss.
Man har nog försökt att få ner de administrativa kostnaderna så långt det går.

I år avsätter regering 30MSEK för administrativa kostnader för Försäkringskassan kring utbetalningarna.
När elnätsbolagen (vilka styrs av intäktsreglering då de har monopol) hanterade det förra året fick de 0kr extra för att hantera det, och fick inte ta ut kostnaderna av sina kunder heller.

Jag håller med om att formen på stödet lämnar mycket att önska, och jag har i allmänhet svårt för att staten ska hjälpa folk som valt att ta större risker än vad man har råd med. Dock är det väl så att långsiktighet inte ger lika mycket röster som när man ger pengar i handen till folket.

Av Penguin

Jag har en Unifi Security Gateway om det är intreassant.

Av Penguin
Skrivet av kwame:

Okej, och ni har inga som helst krav på att ni ska jobba en viss mängd övertid?

Min chef vill att jag ska räkna på den förväntade mängden övertid jag är beredd att göra och så kan jag få ett visst påslag för det. Men då antyder han att jag faktiskt ska nå upp i den mängden timmar också.

Jag vill inte ha ett krav på att jag måste jobba en mängd övertid "bara för att" jag har fått ett litet påslag. Jag vill göra övertid när vi har en viss deadline att nå och jag behöver göra några extra timmar för att vi ska nå dit. Samtidigt vill jag inte ha som nu - jag får ingen som helst kompensation.

Tycker personligen att 10% utan krav låter rimligt. Då är i alla fall sannolikheten mindre att jag förlorar på det i de långa loppet - även om man säkerligen vissa år kommer upp i närheten eller en liten bit över 10%. Men med 0% och 5 dagar så kommer jag definitivt förlora på det majoriteten av alla år.

Inget formellt krav på viss mängd, nej. Jag jobbar på ett produktbolag med strategifrågor så det är inget tidrapporterande mot projekt eller specifika kunder.

Jag skulle vilja lyfta ett varningens finger för att lösa in övertiden om du inte planerar dina uppgifter själv. Vad är poängen med förtroende tid om du ändå ska kollas på timmar du jobbat? Skriv isf övertid när du gör övertid (och se till att få betalt för den). Hos oss när man löser in övertiden sker det genom ett tilläggsavtal med ömsesidigt uppsägningstid om 3 måndader så att man kan ångra sig, kan vara en bra sak att ha med sig.

Av Penguin
Skrivet av kwame:

Nu har jag kollat vidare på det hela - jag hade fel i mitt förra uttalande. Jag får varken betalt eller flex för övertid.
Så det är helt gratis. Allt jag får är min veckas extra semester. Vad är rimligt att kräva i extra ersättning egentligen? Skall ta upp detta med min chef. Har gjort cirka 40 timmar övertid just nu på 4 månader och känner att det börjar bli väldigt ovärdigt.

Hos oss är det 10% lönepåslag och 5 dagar semester vid inlöst övertid och byte till förtroendetid.

Av Penguin
Skrivet av Mortal1ty:

Samma här, men spårar med parcelsapp som säger:

"Estimated date of arrival at the post office
03 Nov 2022 - 07 Nov 2022, 21 - 25 days remaining
The forecast is not 100% certain, and is based on 49 packages delivered in the last 60 days"

Så det verkar bara vara att vänta.

Nu blev min order avbruten från Fruugos håll.

Av Penguin
Skrivet av Mortal1ty:

Miyoo mini V2/3(?) lite oklart vilken, men oavsett en trevlig liten handhållen linuxbaserad spelemulator. ~700kr inkl frakt är billigare än att själv importera den från Kina, speciellt då scalpingen pågår för fullt på dessa, finns på ebay mfl. för >1000kr.

Jag beställde en med Klarnas köpskydd iallafall, vi får se vad som trillar in.

https://www.fruugo.se/white-grey-miyoo-mini-handheld-game-con...

Review här:
https://www.youtube.com/watch?v=lLiT21Ddnuk

Jag gjorde likadant men enligt tracking numret har enbart "Shipment information received" hänt. Hur går det med frakten med din?

Av Penguin
Skrivet av ChristerZ:

Den borde nog vara ganska identisk i prestanda som min gamla G9a när man använder den med en mac. Hur upplever du texten jämfört med den inbyggda skärmen?

Jag tycker inte det är någon skillnad. Jag kör dock BetterDisplay (https://github.com/waydabber/BetterDisplay) så jag har alltid HiDPI upplösningar så att texten renderas lika på alla skärmar jag kopplar in.

Av Penguin

Jag kör en https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingskarm/gamingskarm-32... över USB-C till min M1 Air utan problem. Skitsmidigt med inbyggd KVM dessutom.

Av Penguin
Skrivet av Ostkant:

Att det då så att säga bara skulle bli x extra timmar, som inte skiljer sig genom att vara dyrare från övriga 40?

Vi har också flatrate som norm. Är det perioder med extremt mycket övertid har det hänt att konsultbolag velat förhandla om avtalet, men då är det för att de själva har en modell med fast lön (oavsett debitering) med övertidsersättning vilket gör att de går kraftigt back på att leverera övertidstimmar.