Inlägg

Inlägg som Penguin har skrivit i forumet
Av Penguin
Skrivet av Creeper:

Planen för tillfället är följande: https://imgur.com/RxRLl5W (där jag redan har GPU, CPU, RAM och M.2)
Men satte bara ihop det där igår kväll när jag hade tråkigt, mycket delar från min nuvarande dator och saker som CPU kylning kan bytas till luft om jag bestämmer mig för att det är bättre, i så fall kanske en Alpenfohn Black Ridge Low Profile CPU Cooler med nån schysst fläkt. Kanske glider ifrån ursprungliga frågan nu men kom ju in en hel del kunnigt folk så dumt att inte passa på att fråga om ni ändå är här.

Jag skulle köra på luftkylning helt klart. Mindre pill och du slipper ha vätska med dig. Kan vara skönt att få en lite lättare väska också.
Om chassit du länkade oavan är lite vekt kan du kolla på att stärka upp det med några stag eller liknande från närmsta bygghandel.

Kan vara bra att stötta GPUn med något så att det inte kan flexa så mycket i den sida som inte sitter i IO-slotsen.

Kolla in både Ghost S1 och NcaseM1 som chassialternativ, båda två borde kunna svälja ditt 2080.

Testa också med något tillgängligt (typ en gammal kartong) att du faktiskt får ner chassit du kör på i väskan du har. En låda på 40x30x20cm är inte alltid skitsmidigt att få ner i en vanlig väska. Ska du ha med tangentbord och sådant också blir det än mindre plats.

Med det sagt, bygg! Det går skitbra att flyga med dator. Min har varit med i tre världsdelar redan.

Av Penguin

Kika på https://store.nfc-systems.com/products/skyreach_4_mini. Finns ett på marknaden här på Swec.

Jag har ett galleri på mitt bygge med.

Av Penguin

Jag har flygit flera gånger med mitt S4M i kabinväskan utan problem, dock ingen vattenkylning. Tänk på att ha ett stabilt (men väldigt litet) chassi då kabinväskor ibland måste checkas vid gate eller flyttas lite oförsiktigt av någon annan passagerare för att ge plats åt sig egen väska.

Av Penguin

Jag har stämt träff med en lokalbo ikväll. Skulle det falla igenom där så går jag efter tidsstämpel på PM.

Av Penguin

Arctis Pro Wireless

Mycket bra skick. Använda under några månader innan jag återgick till öppna lurar. Låda och orginaltillbehör medföljer.

Finns i Linköping, kan skickas mot förskottsbetalning.
Betalning via Swish.

Läs hela annonsen här

Av Penguin
Av Penguin
Skrivet av lennart_zipf:

Någon här som har erfarenhet av att ha förhandlat bort övertid? Kommentarer till den dealen?

Jag har löst in övertiden (på mitt intiativ) mot 10% lön och 1 veckas extra semester (motsv. 4h övertid/vecka ungefär). Ingen egentlig skillnad för mig arbetstidsmässigt, ibland är det mycket, ibland är det lite. Oavsett inlöst eller inte är det viktigt att hålla lite koll på hur mycket man jobbar, man kan nämligen kompensera med ledighet trots förtroendetid.

Dold fördel är att man kan spara fler semesterdagar.
Värt att räkna med är också pensionseffekten (och ränteavdrag etc.) som kan komma med högre lön (företroendetid eller genom att ta ut övertid som pengar istället för ledighet).

Av Penguin
Skrivet av tankjunior:

Kanske inte är helt insatt, men vilka mer än Ericsson är det som tänkas vilja ha en del av kakan? (Nu när huawei verkar vara ute ur leken)

Skrivet av kinkyboo:
Skrivet av Jonas79:

Nokia har nätverksutrustning sedan vet jag ingen på rak hand

Cisco och Juniper har också leverat corenät till operatörer. Flera nätverks(infratruktur)bolag erbjuder lösningar för corenät men inte accessnät (RAN). Ericsson, Nokia och Huawei erbjuder helhetslösningar med både core och RAN.

Av Penguin

Gällande dator så går det bra att köra USB micarna med vilken dator som helst, eller med en iPad om man gillar Garageband (android plattor funkar nog bra med, men jag har personligen ingen koll).

Av Penguin

Hej,

Jag tycker det är klokt att börja med en enklare lösning som är plug-and-play, i stil med Q2U (https://www.maxgaming.se/sv/mikrofoner/q2u-mikrofon). Visar det sig att intresset håller i sig och hon "växer ur" USB-interfacet så kan man bygga på med ett XLR interface likt det som länkades ovan.

Ta en titt på Podcastage recension av Q2U och andra USB-micar.

Av Penguin
Skrivet av xervz:

Jag har ju egentligen inget bruttolöneavdrag för bilen, i avtalet står det min lön + rätt till tjänstebil.
Jag skulle tro att man skulle kunna förhandla sig till att man får en liten summa extra på lönen om man avstår bilen, men tror inte det blir riktigt 4000kr då bilen används rätt mycket i tjänst. Kör ca 2000mil/år i tjänst (inte nu dock). Blir ju en kostnad för hyrbil också om man skulle behöva det vid tjänsteresa.

Det du tänker på är förmånsbeskattningen, och precis som du säger är det inget man kommer undan

Har du en tjänstebil eller en förmånsbil? Det låter väldigt mycket som att du har en tjänstebil nämligen och då är det en annan sak.

Av Penguin
Skrivet av xervz:

En del företag låter anställda ta ut en förmånsbil mot bruttolöneavdrag som motsvarar kostnaden för att leasa bilen för att det ska bli kostnadsneutralt för företaget. Eftersom att företaget för lov att dra av vissa kostnader så är bruttolöneavdraget, netto, inte lika stort som kostnaden för att äga bilen privat.

T.ex. på mitt företag, om det inte ingår i lönen, får man ta ut förmånsbil mot ett bruttolöneavdrag på 4000kr.
Vid 30% skatt innebär detta en nettokostnad för den anställde på ca 70% * 4000kr + 30% * förmånsvärdet.
Min bil (Volvo XC60) har ett förmånsvärde på 4500kr vilket med bruttolöneavdrag innebär en nettokostnad på ca 4150kr.
Mig veterligen vet jag inget sätt att äga en ny XC60 för under 4150kr. Eftersom att företaget står för service, försäkring, värdeminskning, vinterdäck och eventuella reparationer så är det väldigt förmånligt trots att man tar det som ett bruttolöneavdrag
Att privatleasa min bil börjar på 5500kr i månaden och då tillkommer försäkring och vinterdäck samtidigt som att man är begränsad till 1500mil om året.

Hur funkar det vid uppsägning med bilen i ditt avtal? Och kan du tacka nej till bilen och då istället för 4kkr på lönen? I din kalkyl borde du även kika på pensionsbortfallet man får p.g.a. ett bruttolöneavdrag.

När jag räknade på att privatleasa (en V60) eller ta den via jobbet kom jag fram till att privatleasingen var mer förmånligt p.g.a. pensionseffekterna. Har man tiotaggarlösning, eller betalar värnskatt är det lite annorlunda. Det är också bra att tänka på att du inte äger bilen, men väl hyr den.

Av Penguin
Skrivet av walkir:

Lite OT, men alla dessa länkningar och "optimeringar" skrämmer mig.

"More money for Google, less money for the actual content creator."

Har liknande utmaning med Facebook, som spårar allt som sker via Messenger, Instagram etc. Alla länkar jag får till mig via deras tjänster skickar mig först till Facebook för att sedan dirigeras vidare.

Jag försöker slå mig fri från Googles och Facebooks herravälde genom att exempelvis använda DuckDuckGo. Men då DuckDuckGo inte ger önskade resultat vid sökningar på svenska, så faller jag tillbaka till Google och fortsätter min onda cirkel (och föder Google med mer och mer data).

Ganska skrämmande utveckling att se att exempelvis många svenska myndigheter har Google och Bing som förvalda sökmotorer. Gissar på att övriga företag har en liknande situation. "More data, more power" ...

Många är rädda för Huawei som spionerar på företag, men samtidigt så låter vi Google, Facebook, Microsoft och Apple kartlägga våra liv utan minsta eftertanke.

Det finns tillägg i stil med ClearURLs som rensar bort mycket av URL trackingen som läggs dit.

Av Penguin

Vi har inte märkt någon skillnad mellan gamla LCD TVn och vår C9 55''. Mörkläggningsgardinen vi satte upp gjorde en enorm skillnad dock

Av Penguin
Skrivet av Avot:

Så jag kan hävda att jag vill ha ett 2080ti/3080 eller vadå eftersom det har liknande videominne? 2070 super är ju mer liknande ett 1080ti i prestanda men jag tappar ju 3GB videominne också gick det på ett några tusen mindre än mitt 1080ti som gick nytt på 9200kr. Behöver ju rätt så mycket videominne då jag spelar i 4k plus att jag renderar lite också.

Skrivet av giplet:

Du kan hävda att du köpte 1080Ti för att det hade mycket grafikminne och att du har behov av det, ja. Då är det något som måste beaktas. Men som sagt, du riskerar ju samtidigt att måla in dig i ett hörn.

Som @giplet påpekar är det funktionen som ersätts av garantin och inte en produkt med samma pris. Men passa dig för hörnet.

Av Penguin

Jag kör min primära dator i ett S4 Mini, vilket är 5L på pricken. Går in i en TV bänk om man så vill. Inte helt öppet men stora ventilationshål längs sidorna. Inte haft mer damm i det här jämfört med ett gammalt Define R3.

Skulle jag bygga ett vardagsrumsbygge idag så skulle jag ta ett Ghost. Det är stilrent och litet nog utan större kompromisser.

Av Penguin
Skrivet av Dakkie:

Jag skulle inte tro att det är omöjligt, men VÄLDIGT ovanligt. Det är en speciell kompetens man drar på sig här som man helt enkelt inte har oavsett var man kommer ifrån (om att yrke som akademiker med allt som tillhör det då menar jag), även om du i så fall har en annan sorts expertis med dig som är lockande för en professor. Med det sagt så tror jag att man kan inte förhandla till sig 40k t.ex., med all säkerhet så är det doktorandstegen som gäller och inget annat. Om inte du gör det för den lönen så finns det massor andra som gör det för den lönen.

Efter googlat så ser jag att liu har ingångslön för doktorander 26350 - 31700, där jag skulle tro att 26 350 gäller för den stora majoriteten och andra siffror gäller för sådana med annan kompetens som kommer. KTH 30 000, Chalmers 30 700, Lund 29 200, Luleå 30 300, Blekinge tekniska högskola 26 300.

De kursare till mig som tog en doktarandtjänst på LiU (Instutionen för Reglerteknik, ISY) hade mer eller mindre samma ingångslön som oss som gick till industrin i stan, ~32k. Andra instutioner på LiU har dock sämre löneläge än ISY. Löneutvecklingen verkar dock klart mer utstakad för de jämfört med oss som härjar runt på företagen.

Av Penguin
Skrivet av Awakeruad:

Ser att jag fått en räcka svar av folk som tvivlar på att jag som statlig forskare & projektledare inom ett naturvetenskapligt fält tjänar 34500.

Medianlönen för statligt anställda forskare på nivå 4 (näst högsta nivån) inom naturvetenskapliga fält är 37700, så jag ligger under medianen, och det beror på att för att byta arbetsplats måste folk i mitt fält söka sig utomlands eller sluta forska. Vi är en välkänd institution, men det finns helt enkelt inga andra i Sverige som gör vad vi gör.

Beskrivningen för nivå 4 forskare är:
Medverkar i avancerad forsknings-, utvecklings- och undersökningsverksamhet, t.ex. tillämpar, värderar och jämför vedertagna metoder och deras resultat. - Planerar och kontrollerar prover eller forskningsresultat. Väljer självständigt analysmetod och utrustning. - Gör komplicerade diagnostiska undersökningar. - Utvecklar analysmetoder och -instrument. - Författar/medverkar i författandet av vetenskapliga publikationer. - Medverkar i grund- och/eller forskarutbildning. - Följer forskningsutvecklingen, tolkar och värderar forskningsresultat. - Leder projekt/innehar projektansvar. BESTA-kod: 1442.

(Det som skiljer mot Nivå 5 är att jag har statsanslag, och därför inte behöver söka forskningsmedel)

Statliga forskare vid universitet och inom medicin tjänar mycket bättre pga att där finns det större möjligheter att höja sin lön genom att byta arbetsplats.

Intressant inlägg. Hur är (median-)lönen vid de olika stegen? Vad krävs för att komma upp till Nivå 5?

Av Penguin
Skrivet av milhousehouten:

Jag har googlat 1h utan framgång, jag kanske söker på fel ord?
Jag söker en USB hubb för att koppla till en Windows-padda och på så sätt kunna ansluta flera enheter till paddan, t ex tangentbord, DAC etc.
Jag vet att det finns USB hubbar som kan mata de externa enheterna, t ex hårdiskar eller annat som kräver extra ström, men finns det hubbar som även matar värden, dvs paddan med ström? Det finns bara en USB port på paddan vilket gör att jag måste välja mellan att ladda enheten eller koppla in externa enheter på den.

Har paddan USB-C? I så fall kika på https://www.inet.se/kategori/506/dockningsstationer efter "stationer" med USB-C PD, då kommer man kunna ladda plattan (och således driva alla grejer) och driva saker parallellt.

Av Penguin
Skrivet av SupakmeGusta:

Kan det vara Sveriges ingenjörer? Hörde att en på jobbet hade fått sin nya lön. Just pga SI hade ett längre avtal som inte hann löpa ut.till skillnad från exempelvis unionen och vision.
Är främst intressed ifall de lyckas få till retroaktiv lön. Har ju gått några månader sedan april nu. Som jag förstått så är det de bråket handlar om.

Sveriges Ingenjörer (tillsammans med de flesta andra) förlängde ju avtalen i våras pga corona. Som någon nämnde tidigare så pågår förhandlingar nu, men det är inget i avtalen som förhindrar att man har lönerevision ändå vilket kan har varit det som hänt en på ditt jobb. Man kan också justera lön om någon ligger väldigt fel eller har fått ett erbjudande från X som man vill matcha för att behålla den.