Inlägg

Inlägg som napahlm har skrivit i forumet
Av napahlm
Skrivet av BergEr:

Ska definitivt lägga till den här som rehab för min axel. Misstänker dock att min ena armbåge inte kommer kunna hålla kontakten med väggen särskilt länge, den lär ju släppa innan jag har fått händerna över huvudet.
Men vi ger den några gånger.

Skrivet av SwedZi:

Tack för svar,

Det var ett tag sen jag provade Whey så kom på mig själv att klumpigheten beror på skakandet som du säger. Jag har bara blandat med sked vilket förklarar saken.

Nu beställde jag faktiskt denna:
https://www.mmsports.se/Kosttillskott/Veganska-Produkter/Prot...

Får se om den är bättre, har fått bra recensioner i alla fall.

Jag har provat body science ett par gånger men det är det pulver som jag har haft svårast att skaka ut i en shaker. Det blev liksom alltid grynigt och svårdrucket.
Jag kör tyngres protein. Finns bara en smak som är vegansk och jag har inte testat den. Men priset är rimligt. 211kr kilot mot MMSports 298kr.
På tyngre kan du alltid prova lägga till koden V2 (en influencer) i kassan för 15% rabatt, koden gäller lite då och då.

Av napahlm

Golfrunda nu tidigare ikväll. Ingen vind, lagom varmt efter att ha regnat nästan en hel vecka. Inget folk ute på banan. Bara jag.

Av napahlm

Produkt: Gardena Garage för Sileno City / Life / Minimo
Länk: https://www.komplett.se/product/1204569/hem-hushaall/tradgaar...
Kategori: Smarta hem
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=6223999
Pris: 790kr

Har bevakat priset på huset till min robotgräsklippare i snart två år. Första gången jag ser att det gått ned i pris nämnvärt mer än enstaka hundralappar. Från nuvarande lägsta standardpris om 1899kr till 790kr. Det blev köp direkt!
OBS! blir du sugen på att köpa en robot. Se upp med priset på lägsta modellen! Paketet där hus ingår är 4200kr dyrare än att köpa robot och hus separat eftersom dessa bägge är på kampanj just nu.

Av napahlm
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Självklart jag var ironisk. Man måste upp i rejäla disielverk för detta. Som någon tidigare skrev om ups. Däremot disielverk med bilbatteri är inget exotisk.

Jag trodde det var stockholms-logik*. Kunde inte läsa mig till att det var ett ironiskt inlägg. Jag anande det, men som sagt men vet inte idag.

*sluta plåga kossor i lador, det finns kött att köpa i affären!

Av napahlm
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Inget konstigt. Jag själv köpte nyss ett diseldrivet elverk som reservkraft. Startmotorn på denna reservkraft går på 230V och kopplas till väggutaget.

Det här måste vara ett skämt, eller?

Av napahlm

Ska hemestra (som vanligt) så vill ni ha en bild på min torra gräsmatta så visst. Om jag orkar ta en bild dvs.

Av napahlm

Har blivit sugen på att spela igen efter en ganska lång paus. Läste nu att inom två veckor ska det komma en stor patch som ska fixa ekonomin och göra spelet framförallt lite svårare. För pengar har ju aldrig varit ett problem i spelet såhär långt. Efter 10 000 invånare så rullar pengar in i drivor.

Titta på steam-sidan(orkar inte länka då jag sitter på mobilen och skriver) så ser ni vad dom planerar för ändringar. En snabb genomläsning senare så låter det ändå lovande. Så jag väntar två veckor till innan jag ger spelet ett ny chans.

Av napahlm
Skrivet av Porridgeball:

....Folk som sitter och röker i bilen innan besiktningen, det är min arbetsplats och min arbetsmiljö....

Jag hade vägrat besikta den bilen. Eller gett en tvåa och sagt att den är någon konstigt lukt i kupén. Det är nog bäst du lämnar in den på verkstad så dom kan mäta avgasvärden inuti bilen. Glöm inte kvittot på verkstadsbesöket för att bli godkänd på ombesiktningen.

Skrivet av Svensktiger:

Har du ett jobb som har ett visst värde även utanför arbetsplatsen så får man finna sig i att andra vill använda det
Det är ju nånting vi datorintresserade har fått genomlida i alla tider.
Och var glad att du inte jobbar inom sjukvården, finns det en sjuksyster på gatan blir denne snart väckt mitt i natten för att någons unge har lite feber.

Är utbildad finsnickare har dock inte arbetat med det på snart 20 år. Vår lärare i skolan varnade oss för detta. Specifikt sa han att vi inte skulle lockas av att serva våra bilar på fordonsprogrammet som låg intill. Han hade en gång gjort detta och lite senare kom den personen och tyckte att vår lärare kunde göra ett nytt kök till honom. Du vet, tjänster och gentjänster.

Av napahlm
Skrivet av sebbeharry:

Tack för tips! Ska kolla in båda!

Jag kör också Strengthlog. Utan den hade jag aldrig kommit ihåg vad jag hade vikterna på sist. Också bra när man som mig ibland byter ut övningar och sen växlar tillbaka till dom igen. Då är det rätt bra att ha ett riktmärke för var man ska börja viktmässigt. Ifall jag körde 60 kilo på en övning för ett halvår sen är det rimligt att börja på 50 och arbeta upp styrkan igen.

Av napahlm
Skrivet av Oneone:

Har en Sony HT-A9000 med den stora subben, riktigt bra det är nice med 120Hz också för PS5an.

Köpte A5000 för halva priset på Black Friday senast. Och fick tag i lilla subben på outlet hos Elgiganten för 1990.
Subben var det inte tänkt att jag skulle köpa, men för det priset kände jag mig tvungen att slå till. Ångrar det inte för det är riktigt bra tryck i den.
Nu försöker jag hitta bakhögtalarna också för ett bättre pris. Hade lite förhoppning att dom skulle reas nu när ny generation limpor kom. Men så lär det inte bli om dom nu ska samexistera.

Av napahlm

Åskan tog min robotgräsklippare för två år sen. För kanske sex-sju år sen tog åskan mitt nätaggregat som i sin tur tog grafikkort och moderkort med sig. Bägge tillfällena har betalt ut på försäkringen.

Så nej. Jag drar inte ut sladdarna längre. Det skulle möjligtvis vara ifall åskan är precis ovanför med blixt och dunder samma sekund så att rutorna på huset vibrerar långt efter. Det har hänt några gånger. Då är man inte tuff. Annars älskar jag åskan.

Av napahlm

Ägaren till hunden ska väl köpa nya till dig! Folk som inte har pli på sina hundar borde det vara skottpengar på.

Av napahlm
Skrivet av Kablash:

CPUn blir snabbare med röd färg.

Först lite off topic. Som gammal bowlare så fick jag till mig att röda klot faktiskt svänger mer än andra färger. Det var något med kombinationen av pigmentet och plasterna som klotet består av, att ytan blev trögare och fick bättre grepp om banorna.
Detta var 20 år sen, det har säkert utvecklats så mycket på materialfronten att det inte längre är sant.

On topic. Det hade varit lite roligare om färgen faktiskt hade spelat roll. Lite som bromsbeläggen Gren Stuff, Yellow stuff med mera. Varje färg har en mer specifikt syfte och användningsområde.
Ska du överklocka? Ja då måste du ha den röda. Blått till server och gult till kontorsdatorer och så vidare.

Av napahlm
Skrivet av Json_81:

Amorteringsgrundande värdet styr bara hur mycket du behöver amortera. Du/banken kan värdera om huset varenda dag för att öka löneutrymme om ni vill.

Hur kan det bli för dyrt att utöka till 85% om du överväger blancolån? Det är ju ännu dyrare. Du har ett litet lån, låg belåningsgrad, vill låna till värdehöjande åtgärd. Det låter väldigt märkligt att banken skulle säga nej pga de anledningarna du skriver. Som sagt, kolla med fler banker.

Ja, det går alldeles utmärkt att ha hus själv, jag bodde själv med barn varannan vecka i många år i mitt innan jag träffade min sambo.

Fast låneutrymmet styrs helt av det värdet. Det kvittar ifall huset skulle vara värt 3 miljoner på marknaden. Jag får bara låna upp teoretiskt till max 85% av amorteringsgrundande värdet.

Jo, jag tycker också det är hål i huvudet. Men så sa banken. Dom rekommenderade deras klimatlån (eller vad dom kallade det) där man fick "bättre ränta" än ett vanligt blancolån. 5.99% ränta, avbetalat på 10 år. Skulle kosta mig 3600 i månaden har jag för mig. Så inget jag kommer gå på.
Men att låna på huset, med dubbel amortering, skulle kostat ca 1600kr mer i månaden ovanpå befintliga lån. Det hade jag klarat. Lätt. I och med besparingen på uppvärmningen.
Detta var ju handläggarna i telefonväxeln. Inte min bankkvinna. Jag får gå genom henne och se ifall hon kan se det på ett annat sätt.

Jag har dock fått städa lite bland mina krediter nu efter jag fick avslag. Har sagt upp tre. Sånt som har legat kvar sen man för något år sen köpt en grej på en räntefri avbetalning.
Och där kvittar det att man skött sina betalningar hundra procent. Banken räknar nästan med att man använder sin fulla kredit varje månad.
Kvar har jag mitt tankkort och ett kort för absolut akuta saker. Senast användt till veterinärräkningar.

Så med färre krediter, högre lön om en månad och ytterligare en sänkning av Riksbanken i juni så ser kalkylerna väldigt annorlunda ut. Då kanske det går?
Annars har jag möjligheten att sälja fonderna. Och det lutar just nu mycket åt det.

Av napahlm
Skrivet av OSkar000:

Ja, det är väldigt fördelaktigt. Har man bra betalningsdiciplin är det en billig buffert. Vi har fått samma erbjudande på två håll nu.

Läs mer här:
https://www.thermia.se/varmepump-kunskap/spara-pengar-med-var...

Såg att man "i vissa fall" kan få 36 månaders avbetalning också. 100K delat på trettiosex blir 2800 i månaden. Så ungefär besparingen jag räknar med att göra. Plus att jag får behålla ⅔ av mina fonder för mer ränta på ränta.

Har iallafall lagt en offertförfrågan hos Thermia.

Är det fel på mig ifall jag inte är så sugen på deras utedelar som är absolut fula som stryk? Man blir ju deprimerad så torra och tråkiga dom är?
Dom hade en väldigt snygg modell. Men det är säkert helt andra priser på den?

Vi får se vad dom säger. Bra garantier verkar dom ha, så det är ett plus.

Skrivet av Json_81:

Prata med fler banker, det amorteringsgrundande värdet ska inte påverka på det sättet.
85% av 1,6 är dessutom 1,36 så även med det resonemanget ryms ju 150k lätt.

Eller så är din inkomst alldeles för låg.

Hur menar du nu? Det amorteringsgrundande värdet är lag. Det går inte komma runt det?
Visst kan jag teoretiskt sett låna upp till 85% av värdet. Men det är inte intressant. Och det blir svårt ekonomiskt.
Jag har pratat med två banker utöver min egen. Ingen kan ge mig lånet jag behöver enligt deras kalkyler.
Men räntan har jag fått ner 0.5% och nu sänks den ytterligare 0,25% nästa vecka. Bara det är 750-ish mindre i ränta per månad.

Ja, min lön är inte den bästa. Och 2024 års lön har inte kommit ännu. Vad den blir vet vi inte ännu.
Det är inte lätt att hålla ett hus helt själv men det funkar.

Av napahlm
Skrivet av cheben:

Förstår inte riktigt första delen av första stycket.

Men ang sparkonton. Det beror på bank och skall stå i villkoren när du öppnar sparkontot. Jag använder mig nu av SBABs fasträntekonton för mina "skall använda snart men inte idag" pengar. 4.25% för 3 och 6 månaders bindning var det för 1-2 månader sen. Räntan betalas ut när bindningstiden löpt ut, så skall du använda pengarna om strax över ett halvår är det ett schysst alternativ för parkering tills dess. Har man ett SBAB konto tar det 5 min att skapa fasträntekontot. De är till och med snälla nog att skriva exakt hur mycket som kommer betalas ut den dagen. Att skapa ett "vanligt" konto tar väll typ 10 minuter det med tror jag.

Du kan säkert hitta en jämförelsesite för att se om det är en bra deal (akta dig bara för konton UTAN insättningsgaranti. De finns, eller fanns i alla fall för en 8 år sedan!).

Jag snurrade till det i formuleringen. Menade om det gick att skjuta på skatten? Ifall det är något man väljer vid utbetalningen av pengarna?

Med dagens besked från Riksbanken sjunker även sparräntorna såg jag en nyhet om. Jag har iallafall mailat min bank-kvinna så ser vi vad som sägs. Lär ju inte få något svar denna vecka med tanke på helger och så.

Av napahlm
Skrivet av Kalium:

Jag skulle ha köpt en luft/luft värmepump nu och försöka köra den så hårt som går och bara använda pellets som stöd. Sedan när nu kan ändra amorteringsgrundande värdet och kan låna upp mer på huset så gör du det och investerar i luft/vatten värmepump.

Jag har fjärrvärme men installerade en LLVP i december. Har halverat fjärrvärmeförbrukningen och ändå haft varmare inne än förut med bara fjärrvärme.

Vad drar en luft/luft om sommaren om man använder den som AC? För det ändamålet hade jag kunnat tänka mig en sån.
Finns dom så det går att prisstyra också?

Det är skicket på min pelletspannan som stressar mig lite i det här beslutet. Den är från 2000, renoverad 2010, så den lever på övertid. Den är rostig på baksidan och läcker aningen någonstans ifrån.
Det är bara nyligen som jag insett hur gammal den är... år tvåtusen, det är ju inte så länge sen...

Skrivet av Cerb:

Då får jag lov att rätta dig, din primära uppvärmningskälla måste bestå av direktverkande el alt. gas.
Stödvärmning med kamin i lägre omfattning är ok, men inte mer än så.

Har man värmepump, pelletspanna, vedpanna, olja etc. kommer du få avslag till 100%.

Så har jag också förstått det när jag skummade igenom det bidraget innan. Tror inte det är lönt att försöka något.

Av napahlm
Skrivet av Extol:

Hej

Håller på att studera SMO (brandman). Känner att jag har koll på styrke träningen men funderar lite på det här med konditions träning. Hur ofta, intensivt och länge bör man köra för att förbättra konditionen på ett bra sätt? Är hyfsat nybörjare med den delen så skulle verkligen uppskatta tipps

Nu lägger jag ca30-60min blandad intensivitet varannan dag, men har möjlighet om det är bra/bättre att köra 1-2 timmar konditon varje dag

Mvh

Min PT studerar till brandman och hon kör några jävulska cirkelpass. Tänk dig alla dom jobbigaste cardio-maskinerna som rodd, stav-maskinen och hand-cykeln med fläkt (jag har ju ingen aning om vad dessa heter, men ni fattar?) och pulshöjande övningarna, typ burpees och medicinboll. Dessa kör hon 6-7 övningar runt runt utan mycket mer vila än tre fyra andetag mellan varje station. Hennes mål, har jag för mig, är att ligga konstant över 160 i puls. Detta gör hon i 30 minuter ibland mer.

Av napahlm
Skrivet av cheben:

... Du borde för övrigt kunna sälja nu och betala skatten i april nästa år (och kom för allt i värden ihåg att du behöver ha pengarna då!)

Man kan lägga upp det så? Så vet jag med säkerhet att de sparade pengarna täcker kostnaden. Så det inte hamnar i gränslandet för fakturan, för man vet ju att det med största sannolikhet tillkommer ett par tusen på något man inte tänkt på.
Jag får ju nästan ett helt år på mig att spara ihop till restskatten. Dels kvittas en del av resten med min vanliga återbäring och sen har man ytterligare ett par månader på sig innan restskatten ska betalas? Det är i augusti man betalar väl? Det var många år sen jag fick restskatt.

Hur fungerar bankernas 4% sparränta-konton? Betalas räntan ut på årsbasis eller månadsvis? Ifall jag säljer av allt nu, lägger allt på ett sådant konto, hinner det bli någon intjänad ränta på pengarna om dom ligger där två tre månader?
Tänker att där finns en garanterad vinst på pengarna, men noll risk att dom backar?

Av napahlm
Skrivet av Snekutaren:

Låter som att du behöver ett nytt värmesystem mer än ett fiktivt värde som kan gå upp i rök när som helst i en flyktig värld.

Så frågan är, sälja av fonderna nu och hålla på pengarna tills fakturan ska betalas? Eller vänta med försäljningen tills jag har beställt och fått ett installatonsdatum, i hopp om att pengarna ökar lite till? Får ju i och för sig bara betala mer i vinstskatt då?

Skrivet av Owlbeast:

Jag tror dina föräldrar skulle bli stolta över att du använder pengarna till detta ändamål. Det går alltid att spara ihop sen igen. Hur många tar inte dom här pengarna och lägger på en sportig bil som blir tråkig efter ett år och faller ihop, eller spenderar allt på en "finna-sig-själv"-resa där man lägger hela beloppet på att få supa skallen av sig, knulla runt och slåss? Nej för tusan, vuxenpoäng till dig!

Tack. Det var snällt sagt. Och du har säkert rätt.

Skrivet av zOlid:

Återigen rätta mig om jag har fel.
Men jag har förstått det som att det räcker med att du har stöd uppvärmning eller det som "backup" med elelement för att få bidraget.
Men jag kan ha fel!
Det är absolut värt att kolla, och borde vara en relativt enkel fråga för dom som håller på med det.
Om du tar in offerter, så borde dom veta hur det ligger till iaf.

Det är ju en kombinera pellets och vedpanna, men elpatron. Tror det blir svårt att hävda att jag har pellets som stöd? Går dom tillbaka och tittar på min el-förbruking senaste åren lär dom inte tro mig då jag hade 2030 kWh i elförbrukning 2022. Då var det 100% pellets som gällde.
Ett mer normalt år ligger jag kring 5-6000kwh.

Skrivet av Aka_The_Barf:

Ja räntor är väldigt bortkastat, speciellt när man kan få pengarna på annat håll. Räntan du skulle betalat kan du istället spara och säkert lite mer därtill.
Man rör inte spar pengar förens man behöver dom, det är precis det här en så kallad buffert är till för. Oförutsedda utgifter/stora utgifter.

Räntan är inte så stor skillnad på mot vad jag betalar nu, egentligen. Det stora blir ju att amortering dubbleras. Bara den summan är det många som inte klarar av att spara varje månad.

Jag har ca 8 veckor med pellets kvar. Hade varit trevligt att inte behöva köpa en till att släpa in utan gå över till luft/vatten ganska snart. Hänger ju på leveranstider, när man väl kommit så långt.