Inlägg

Inlägg som napahlm har skrivit i forumet
Av napahlm

Var längesen jag spelade Deus Ex. Det måste ha varit när det kom ut? Så jag har inte riktigt fastnat för spelet.
Men jag gillar iden med att äldre spel får raytracing.

Spel som jag vill se med raytracing. Xcom 2 och SplinterCell! Det senare ska ju få en remake, så den önskan kommer nog uppfyllas?

Av napahlm

Grand opening idag på Araslöv GK idag.
Fantastiskt väder med sol och 10-ish plusgrader. Banan var i väldigt fint skick efter vintern. Greenerna var otroliga 10,5 på stimpen och rullade exemplariskt.
Greenkeepern är nästan förlåten för att vi har fått vänta så här länge på att spela.

Resultatet ska vi inte skriva om. Min styrka vanligtvis med wedgarna omkring green var som bortblåst.

Av napahlm

Kan klippa in en bild?

Av napahlm
Skrivet av hölmiz:

En värmepump kan lättast jämföras mot vad det kostar att använda elpatron då "råvaran"/inkommande energi är el. Hur mycket som en värmepump drar per dygn är ju svårt att säga, det beror ju på hur mycket energi som går åt till att värma upp huset.
Om din elpatron gör av med 100 kwh per dygn så bör det bli ca 25 kwh per dygn med en bra värmepump. Värmepumpars effektivitet anges i cop eller scop (https://www.polarpumpen.se/kunskapsbanken/varmepump-kunskapsb...). Högre är bättre och anger hur mycket värme energi som du får ut per instoppad kwh el. Och en bra värmepump idag ligger nästan alltid över 4 i scop som är det viktigaste mätvärdet. Så den el du använder för uppvärmning bör bli 1/4 av vad den är med elpatron eller mindre. Sedan så förbrukar du ju lite hushållsel också så elförbrukningen kommer inte exakt bli en 1/4 del.

Ingen investering i ditt hus kommer sänka dina driftskostnader så mycket som en bra värmepump, det ökar så klart också värdet på huset. Men inget annat du köper solceller, solpaneler, akumulatortank smartstyrning av termostater kommer sänka din uppvärmningskostnad mer än en bra värmepump.
Efter som du har vattenburen värme i huset skulle jag rekommendera att titta på en luft-vattenvärmepump då de är mer prisvärda än bergvärmepumparna, så vida du inte bor i norra Sverige.

Har en granne som också växlade lite mellan pellets och elpatron och han räknade ut att det enbart lönade sig att använda elpatronen när spotpriset på elen gick under ca 12 öre per kwh. Så med en korrekt inställd pelletsbrännare/panna bör det vara billigare i stort sett jämnt, utom vid vissa väldigt specifika tillfällen om du har spotpris på el.

Sedan om än räkning är "dyr" beror ju på vad man tycker är dyrt, hur långt är ett snöre? Högre elpriser ger högre uppvärmningskostnader oavsett om du har värmepump eller elpatron, men det blir mycket "mindre dyrare" men en bra värmepump än med en elpatron. Det senaste har jag betalat ca 95 öre för elen (utan energiskatt etc). För ett par årsedan var det ca 35 öre. Så även om jag sänkt min förbrukning med ny och bättre värmepump så har uppvärmningskostnaderna ökat.

De som bytt en värmepump som är ca 20 år gammal till en ny har då bytt en vämepump med kanske 3,5 scop till en med ca 4,3 scop. En klar förbättring, men inget revolutionerande. Och samtidigt har elpriserna 3 dubblats...

Du kan ju byta från elpatron/pellets med 1 i scop till en värmepump med 4,3. Det kommer gör STOR skillnad.

Ta in offerter, spara så mycket du kan så att du har en ny värmepump installerad till nästa höst/vinter är mitt heta tips.

Värmepumpen jag fick offert på var en Mitsubishi EHST-20D-YM9D med SCOP-värde om 5. Så min kWh förbrukning delat på fem?

Det är inte helt lätt att räkna ut förbrukningen jag haft under åren som gått. Det har ju inte varit någon "normalår" så länge jag har bott själv i huset.
Omräknat till kWh så ger en pall pellets ca 4100 kWh.
2021 köpte jag 3 pall, 2022 5 pall, 2023 3 pall. Vilket ger 12480, 20800, 12480 kWh per respektive år.

Ska man slå ut det på ca 17000 kWh, exkl hushållsel / år? Med en SCOP på 5, blir årsförbrukningen 3400kWh då? Är det så man räknar?
Fast det blir ändå inte rätt? Jag kör pellets endast vintertid. Så förbrukningen ovan sker ju till 90% från oktober till och med mars. Under 2022 värmde jag upp pannan med pellets varje kväll en timme innan jag skulle duscha. Sen stängde jag av den igen när jag duschat klart. Annars har jag förr alltid haft elpatronen igång april-september, men med dåvarande priser gick inte det.

Jag har en Excel framför mig som jag matat in alla historiska siffror och räknat på det.
Synd att man inte kan klistra in tabeller här. Hade varit lättare att se än att jag rabblar alla siffror.

Av napahlm
Skrivet av Otur:

Bara en notering om du inte har tänkt på det.
Om du vill ladda accumulatortanken och sedan vänta med att använda energin så behöver du har lite styrning för det. Antingen manuella shuntventiler eller automatiska.

Vanligtvis så bygger man ju det så att man laddar tanken med pannan och cirkulerar ut värmen till elementen från tanken.

Idag har du, om jag förstått rätt:

Panna -> Element

Det du gissningsvis kommer få är:
Panna -> Acc.tank -> Element

Det du ev. vill ha?:
Panna -> Element <- Acc.tank
----->--------->--------

Kolla/förstå även hur rörmokarna har tänkt när det gäller elpatronen, som är inbyggd i pannan.

Skrivet av danne215:

Nu har jag inte räknat på det.men tror inte fördelen med ackumulator tank och pellets är superstor i förhållande till priset.
Du får längre drifttider och färre körningar under ett dygn men energi åtgången borde inte skilja supermycket men jag kan ha fel.
Med pellets så har du redan ett system som är "automatiskt" och vitsen med ackumulator tank är ju främst att inte behöva elda så ofta.
Så frågan är hur pass mer effektivt är ackumulator tank +panna i jämförelse med enbart panna?
Nu är det ett tag sen jag pillade med pelletspanna då jag flyttat till lägenhet istället men minns våran gamla panna gillade lite högre arbetstemperatur än den som var inställd när vi flyttade in.
Likaså har vilken pellets man kör på stor betydelse för åtgången.

Styrningen är med i offerten. Men det är nog en sån grej som tillkommit en kostnad för? Lite fult kan jag nog tycka om det är så att den inte ingår i tekniktanken. Utan den tekniken, så är det väl bara en tank?
Vitsen är som du säger att jag vill lagra varmvattnet så värmen inte avdunstar i pannrummet när elementen inte går för fullt. När jag först började titta på acktank så hittade jag en på nätet som höll värmen i 12 timmar och hävdade att den minskade pelletsbrännarens uppstart ner till två gånger per dygn jämfört med en gång i timmen (som min gör). Jag frågade säljaren hur många timmar deras tank håller värmen och det var inget han hade i sitt marknadsföringsmaterial. Så han bad en av deras killar räkna ut det. 220 timmar ska deras klara!? Så nästan en hel vecka?
Så nu när vår och sommar kommer så vrider jag normalt ner mina element till noll då solen värmer upp mitt hus då jag har lättbetongfasad. Då kommer varmvattnet endast användas till tappvatten och dusch.
I teorin borde brännaren vara av betydligt mer än att den eldar? Istället för en säck om dagen, kommer jag kanske ner till två säck i veckan?

Skrivet av hölmiz:

Du skriver att du inte har råd att byta ut din pelletspanna.
Men sedan har du fått en offert på en luftvattenvärmepump, vilket antagligen är den vettigaste lösningen för dig. Ta in några till offerter på luftvattenvärmepumpar från andra installatörer. De kostar ju då ca 130000 kr, men sedan har du en uppvärmningskostnad som är 1/4 eller mindre än med elpatron.

Att installera en ackumulatortank kommer inte spara dig i närheten lika mycket, samma gäller solfångare, solceller och smarta termostater.
Vet inte var du bor men luftvattenvärmepumpen svaghet är när du högt elpris och svinkallt ute, som om du vill skulle du kunna spara din pelletspanna och använda vi de tillfällena.

Om det är någon som har en värmepump, vad drar den i kWh per dygn?
Jag har som sagt en kompis som satte in en ny värmepump i år. Men han har fortfarande dyra elräkningar? Det låter inte på honom som att det är någon större skillnad mot den 15-20 år gamla värmepumpen han bytte ut? Fast att den skulle vara flera klasser effektivare?
Så som jag räknat lite löst så ser en värmepump ut att drar med sig högre driftkostnader mot vad jag har nu?

Har råd och har råd.
Meningen vad ju att acktanken skulle köpas för mina fonder, men det var ju när jag fortfarande hade bilden av att den kostade 30-50 tkr.
Nu när det visar sig röra sig om 120+ tkr så kan jag inte casha den kostnaden. Och att låna pengar på banken är såklart möjligt. Men inte säkert att jag får. Köpte ut mitt ex när huspriserna var som högst och med allt som hänt så nu när marknaden ha svängt så har jag i princip bara 300 tkr i skillnad på vad mitt hus är värt och vad jag har i lån. Dvs inte mycket utrymme att låna upp till en ny panna (oavsett typ). Möjligtvis att banken kan räkna om värdet med investeringen på plats.
Men då är det smartaste valet solpaneler då dom ökar husvärdet mest av alla just nu tillgängliga värmekällor?

Av napahlm
Skrivet av danne215:

Skulle inte tror att vinsten med just ackumulator tank är särskilt stor om du inte främst värmer upp den med el.
Är pelletspanna riktigt injusterad? Jag hade nog börjat och kollat över så den innan jag kollade på ackumulator tank

Det är ju elen jag vill komma ifrån. Den är för dyr. Att elda med elpatronen kostar 60-80kwh per dag.
Tanken med acktanken är ju att den ska hålla värmen längre och inte behöver köra lika ofta med pellets eller elpatron.
Problemet är att det finns ingen häromkring som riktigt är villig att ställa in pannan. Har en brännare av märket Torsbyugnen och den säljs inte häromkring.
Tydligen var min panna ett italienskt fabrikat. Firman som var här hade aldrig sett en sådan innan.
Så det är lite special special.

Skrivet av thom.g:

Min kollega gick från vedpanna -> pelletsinsats -> riva skiten -> fjärrvärme.

Han höll på o experimenterade som du men kom inte på något bättre. Har inte hört att han klagade sen han skaffade fjärrvärmen... Kanske inte är ett alternativ för dig men finns det möjlighet så sparar det mycket huvudvärk. Inte mycket som kan rasa på en fjärrvärmeanläggning när den väl är inne, så sen är det mest problemfritt.

EDIT: Såg att du hade offert på luft/vatten-värmepump.

Det låter som ett bra förslag för dig jmf mot att bara få en tank för ett dyrare pris.

Fjärrvärme hade varit drömmen. Men jag bor nog för långt ut för att kommunen ska dra fjärrvärme ut hit? Det är nästan en mil genom åkrar för att komma hit.

Av napahlm
Skrivet av jocke92:

Låter dyrt att de ska ha två gubbar där i över tre dagar. Om ditt jobb är att se till att det är fri väg in.

Om de är oroliga att det ska kärva rent fysiskt att få in grejorna, skriv en liten klausul. Så behöver de inte ta i så de kräks i säkerhetsmarginal.

Och hur tanken kan bli dubbelt så dyr? Antingen jobbar de inte med just den produkten så ofta eller gissade de bara. För det är inte bara så att de glömt sitt påslag.

Det ska ju vara specat vad den stora produkten har för modellbeteckning. Sedan borde man ju skriva om man byter andra saker runtomkring. Om man väljer att återvända något. Garantier. Kanske kort hur man tänkt gå tillväga. Tar det tre dagar att byta hela pannan är ni ju utan vatten och värme under tiden? Ett pannbyte brukar gå över dagen som jag förstått det.

Vad tar dessa killar i timmen? 1000kr i timmen? En kompis som nyss bytt till värmepump hade två killar i två dagar. Det är ju 30 timmar.

Det är specat så att det står tekniktank (ackumulatortanken), pumpar, shuntpaket, elpatron 9kw, shuntstyrning, rörmaterial och elarbeten. Men inga priser.
Elpatron har jag. Pump har jag. Så det hade dom kunnat dra väck eller flytta över ifall det inte krävs just för den tanken?

Den här tekniktanken tillverkar dom själva. Och ska vara marknadsledande. Plus att deras shuntstyrning skulle vara något alldeles extra som sparade mig stort i driftkostnader. Jada jada.

Skrivet av [SmR]BMF:

Hola!

Kanske så att sotaren spjällade upp om det finns ett spjäll i pannan? Gör han jämt hos mig för att det ska bli mindre sot, sen spjällar jag ner för att sänka hastigheten på brandröken på väg ut ur pannan och på så vis ta tillvara på så mycket värme det går Precis som du tycker jag att det går mer pellets när sotaren varit på besök.

Hade en skitbra sotare för tre fyra år sen som kunde pellets och var snäll och hjälpte mig ställa in pannan med turbolatorerna och diverse annat. Jag har dåligt drag ibland och får elda i skorstenen. Men det finns inget spjäll någonstans utanför pannan. 🤔
Tycker att det har lugnat sig lite med förbrukningen nu.

I år vet jag inte vilken sotare det var (pappa fick ta emot), men året innan hade jag en ung kille som bröt av skruven till att stänga rensluckan på röret mellan panna och skorstenen. En natt blev det övertryck i pannan så den sköt av den luckan och dumpade alla rök i källaren och in i tvättstugan intill. All tvätt jag hade där blev förstörd. Allt stank brand trots flertalet tvättar. Blev att slänga alltihop. Gymkläder, arbetskläder, golfbag. Räknade värdet till 8000kr.

Av napahlm
Skrivet av timpO:

Nu har det gått några månader in på året. Hur har det gått för alla er som är både tekniknördar och lyfter skrot? Håller träningen och eventuella års-mål i sig eller sviktar det?

.....

Har även börjat gått ner på lite underskott igen utmaning om att ta bort lite fettprocent inför resa i maj. Går upp och ner i hur dryga passen på gymmet är då man lätt känner sig svag innan man ens kommit dit.. Men satte mitt nya PB i mark på underskott ändå roligt nog!

Jag har mixat och blandat lite ifrån mitt nuvarande pass och tagit in övningar från mina tidigare pass. Kör mycket baksida lår och känner mig riktigt genomkörd efter ett pass. Kör ben måndagar och fredagar, behöver alltså inte slåss om maskinerna med någon annan.
Ikväll blir det långa marklyft, benpress, ryggresning med fokus på rumpa och baksidan lår samt stående vadpress och lite mage.
Beroende på hur jag känner mig så avslutar jag med en kvart cykel eller trappmaskinen om jag verkligen vill plågas.

Den förste april hade jag tänkt ta hjälp av en lic. kostrådgivare. Tre månader med coaching, uppföljning, appar, skräddarsydd kost med mera. Täcks av friskvårdsbidraget.
Behöver lite hjälp med disciplinen och motivationen till kosten. Den har jag tappat helt och det har blivit massor (och då menar jag massor) med godis sen julen.

Av napahlm
Skrivet av Rouge of Darkness:

Farsan har solvattenvärmare inte elproduktion.

Men visst kan man dra ner elkostnaden för att köra elpatronen så är det också en väg att gå.

Fick faktiskt lära mig skillnaden på solfångare (solvärme) och solpanel (elproduktion), hade inte hört om solfångare innan. Att den faktiskt värmer upp vattnet åt dig. Det ska vara många gånger effektivare än att använda solpaneler för att driva någon annan form av uppvärmning som går på el. Framförallt så drar det noll kWh vilket också betyder noll kr i skatt varje år.
Historiskt sett så är det ju den fakturan som är dyr varje månad. Jag betalar 83 öre per kWh nu i skatt och avgifter.

Skrivet av mrqaffe:

Det framgår inte nån stans om du är medveten om att du kan göra skatteavdrag för installation av solceller och/eller ROT avdrag för värmesystemet, om priserna du angett är utan avdrag så blir det i praktiken billigare än de summor du skrev.

Jo det är jag medveten om. Det dras 30 på arbetskostnaden. Men det fortfarande 30k i arbete på ackumulatortanken.
Jag fick även en offert på en luft/vatten värmepump för ungefär samma pengar. Men på den hade dom uttryckt sig annorlunda att där "ingår arbetskostnaden om 45990kr" i fetstilt. Fick mig att tro att dom hade någon kampanj med gratis installation. Men så var inte fallet. Jag skulle betala dom lika väl som arbetskostnaden på de andra offerterna.

Stör mig lite på att offerterna inte är specificerade mer än arbetkostnad och resten? Vill (behöver) jag ha allt som står i specen?
Offerterna jag fick:

Ackumulatortank
121 810kr efter ROT

Ny pelletspanna
149 193kr efter ROT

Luft/vatten
136 498kr efter ROT

Av napahlm
Skrivet av Rouge of Darkness:

Farsan har solvärme på taket och tror han gav typ 110000 för hela kittet med tank vaccumrör arbetet å shit.
Så ja det var dyrt för bara tanken.

Visserligen la vi av takpannorna där de skulle monteras själva för att dra ner kostnaden på arbetet lite men bra blev det iaf å majoriteten av året är värmekostnaderna bara elen för cirkulationspumpen till solpanelen. Och på vintern hjälper de iaf till lite om man skottar av snön från dem om än inte lika effektivt som på sommaren.

Men visst det är 15 år sen eller nått så troligen dyrare idag men hittills så har de inte kostat en spänn i underhåll efter installationen.

Det låter verkligen som ett av dom bästa alternativen för mig. Vi har aldrig snö här nere. Max tre veckor om året utslaget på senaste 10 åren. Då menar jag snö som ligger. Den mesta av snön som kommer har regnat eller smält bort innan dagens slut i 80% av fallen.

Vad dom sa vid besöket att ifall jag skulle ha solfångare så borde jag klara mig på tre paneler á 20 000 kr ca. Plus en del extra säkert?
Jag har iallafall bett om en offert komplett med solfångare. Så får vi se vad den slutar på. Detta är ju bara en firma än så länge. Jag får ju såklart ta flera offerter. Sen kan man försöka sig på att pruta.

Skulle det springa iväg alldeles i kostnad. Så ser vanliga solceller ut som ett bra alternativ. Bara komplettera med switchen ovan som man sen i så fall styr till att värma vattnet med elpatron när det inte produceras tillräckligt med el.

Av napahlm

Hade firman ute. Jo visst är det möjligt att få in en ackumulatortank. Det ska inte vara några större bekymmer. Jag behöver dock montera bort två dörrkarmar för att dom skulle kunna få in tanken hela vägen till pannrummet.

Under hela tiden som jag pratat med firman på telefon, personligen och vid hembesöket så har dom sagt 45-50 000kr för tanken. "Ja den är lite dyrare än andra, men så är det också marknadens bästa och förberedd för solfångare eller annan modern uppvärmning".

Så 45-50 tkr plus arbete?

Mitt sätt att finansiera detta var tänkt att sälja av fonder som hade gett mig ca 40tkr. Så visst ligger jag lite under, men tänkte att det ska gå att lösa.
Fick offerten.
Visst att arbete kostar. Men 42 000kr i arbetskostnader!? Plus att när man räknat bort arbetskostnaden från offerten så kostar ackumulatortanken 91 000kr!?
133tkr totalt sett. Ganska långt ifrån de där 45-50 vi hela tiden har pratat om.

För dom pengarna får jag en komplett solcellsanläggning monterad och klar som dessutom hade varit överdimensionerade för mitt behov och jag hade kunnat sälja 2/3 av det jag producerat.

Vi får tänka ett varv till på det här...

Av napahlm

Produkt: Sony Xperia 1V 256GB
Länk: https://www.cyberphoto.se/mobiltelefoni/mobiltelefoner/sony-x...
Kategori: Mobiltelefon
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=10537795
Pris: 9990 kr

Produkt: Sony Xperia 5V 128GB
Länk: https://www.cyberphoto.se/mobiltelefoni/mobiltelefoner/sony/s...
Kategori: Mobiltelefon
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=11933013
Pris: 8290 kr

Kampanjer på Sonys modeller 1 och 5.
Netonnet, Elgiganten, Inet och webhallen har alla samma priser. Men jag länkar till cyberphoto då dom just nu har helt räntefria avbetalningar via klarna (på hela deras sortiment). Summan delat på 6 eller 12 månader, inga andra avgifter.
Ska du teckna nytt mobilabonnemang? Kolla på webhallen som ger ytterligare 2500kr i rabatt (gäller alla mobiler, inte bara Sony) ifall du tecknar ett nytt Tele2 Obegränsad-abonnemang. MTK för Xperia 1 V blir 18504kr över 24 månader.

Av napahlm

R5 1600x plus en oanvänd original kylare till en 5600x.
-400kr.

Av napahlm
Skrivet av jocke92:

Den du länkar är z-wave så då behöver du en sådan hubb/sticka. Minns inte om du sagt att du hade det. Men annars ska den nog fungera att ställa på schema mot spotpriset.

Det kan också gå att manipulera någon givare på pannan för att styra.

Jo då, jag har en Tellstick som är Z-wave kompatibel. Men tanken är att jag någon gång ska investera i en Homey Pro.
Nästa vecka får jag hembesök av en lokal firma för att kolla av utrymme för en ackumulatortank om det ens är möjligt så som jag tänker?
När jag förklarade mina tankar och mina teorier på hur jag vill att det ska fungera så ska det nog inte vara omöjligt.

Av napahlm
Skrivet av Rouge of Darkness:

Många peletsbrännare har ingångar för externa sensorer och styrning under skalet via skruvplintar innuti den.

Så kolla din service manual den kanske är mer välutrustad än du tror.

Jag ska kolla. Har ju haft skalet av vid ett par tillfällen när jag fått byta vissa delar. Har dock inte tänkt på ifall det funnits mer än vad som funnits så att säga.
Ska även kolla den extra kontrollpanelen jag har liggandes. Köpte en hel uppsättning brännare, skruv och kontrollpanel för 1500kr för ett par år sen.

Av napahlm
Skrivet av jocke92:

Du kan ju få in tado i home Assistant. Och dels baserat på de tempvärden som de ger och om su vill sätta extra rumsgivare. Så kan du nog få ihop det. Du får även in spotpriset via tibber-integrationen, eller så finns en nordpool-integration via hacs.

Hur styr du om pannan ska gå på el respektive pellets? Är det ett vred? Och hur tänker du styra det?

Ursäkta, inte sett att det kommit svar i tråden. Trodde den dog ut.

Pelletspannan är rätt dum. Det är on eller off på den via brännarens centralpanel. Två knappar, en till att nollställa larm/felkoder och en till att cirkulera mellan 0 och 7 i effektläge. Så där tror jag inte det går att göra så mycket.
Vill jag ställa om till el så får jag springa ner i källaren och slå om ett vred, och nolla pelletsen. Och vise versa på andra hållet.
Just nu har jag det som rutin att jag har mina arbetskläder i tvättstugan och hämtar nytt där varje morgon. Då stänger jag av pelletspannan/elpatronen helt ifall yttertemperaturen är tillräcklig.
Nu med höjningarna på abonnemangsavgift, överföringsavgifter och elskatt vid årsskiftet så har jag räknat ut att mitt plus-minus-noll är 52 öre på spotpriset. Det är först när priset ligger under 52 öre kWh som jag börjar spara på att köra elpatron.

Tibbers webshop säljer dom en sån här
switch på 40 ampere som jag i teorin skulle kunna använda till att starta och stänga elpatronen i alla fall. Möjligtvis lägga en rutin att den ska gå igång vid vissa tider och vid vissa spotprisintervaller?

https://tibber-resources.imgix.net/store/se/uploads/2019/04/Aeot...

Jag har kontaktat en lokal firma om offert för en akumulatortank, så får dom komma ut och titta om det ens får plats med sån i källaren. Så får vi nog börja i den änden.

Av napahlm
Skrivet av jockos:

Det är för att du inte är en Äkta Nörd™

Tar det som en förolämpning.

Två skärmar fattar jag inte. Man kan ju inte spela på två skärmar samtidigt, då måste man ha tre ifall man vill åt någon form av surround.
Eller du sitter och följer en graf över bitcoin på andra skärmen?

Jag har förstått att vissa av er här sitter med youtube/twitch/discord/reddit eller vad annat på er sekundära skärm. Men Jag nördar ner mig i mitt spel så pass att allt annat vid sidan av är ointressant. Jag har inte ens mobilen i närheten om jag spelar. Det är min stund att koppla av.

Av napahlm
Skrivet av jockos:

Jag tänker vara gatekeeper i den här frågan, har man färre än två skärmar är man ingen riktig nörd.

Tyvärr, era motargument spelar ingen roll i den här frågan, det bara är så.

Jo! Om den är böjd!
Skämt åsido. Jag har bara en 32" med en svag krökning, knappt man tänker på det.
Sen ser inte nyttan med två skärmar hemma. På jobbet däremot har jag två 27-tummar eftersom jag behöver sprida ut skärmytan.

Det är faktiskt bara nått år sen som jag fick tjata mig till att jag behövde två skärmar i mitt arbete. Chefen var extremt motvillig. Alltid när det gäller tekniska tillbehör och hjälpmedel (ny mobil, mousetrapper, skärmfot/armar mm) så misstror han oss att vi typ använder det för egen privat vinning.
Gubben har ju ännu inte listat ut hur mushjulet fungerar utan när han ska scrolla i dokument han visar oss, så ska han ner i hörnet och klick... klick... klick... klicka på den ytte pytte lille pilen längs ned till höger.
Man har genomlidit många mindre hjärnblödningar genom åren faktiskt. Men än finns det hopp, han har inte lärt sig mushjulet ännu, jag såg faktiskt honom försöka scrolla med två fingrar på datorns styrplatta. Det kändes som att jag bevittnade uppfinnandet av hjulet.

Av napahlm
Skrivet av r80x:

DUNGEON KEEPER 2!! Fan sån nostalgi, spelade det spelet till fingrarna blödde!

Det är ett spel som hade mått så sjukt bra av en proper remake!

Skrivet av xpanterx:

Minns när man spöade de där impsen med handen lite för hårt i dungeon keeper haha, good times...

Dungeon Keeper-fan här också. Om ni inte testat, så War for the Overworld är en spirituell uppföljare i samma tappning. Det är ändå relativt nytt och bra spel.

Av napahlm

Jag har följande.
Ryzen 5 1600x i box (utan kylare)
Kylare till 5600x oanvänd.
2*4gb 2133mhz Corsair minnen. Lite osäker funktion, tror att ena stickan har gett upp. Kan i princip följa med ifall du vill köpa något av det andra?