Inlägg

Inlägg som napahlm har skrivit i forumet
Av napahlm

Vill du köpa alla delar på en och samma gång?
Annars har jag ett moderkort (Gigabyte GA-AX370-Gaming K5) och 2x8gb 3600Mhz (G.Skill) minnen som jag tänkt sälja.
Moderkortet stödjer 5800X3D med nyare bios.
Jag har processor till också, men det är bara en 1600x och inte riktigt vad du söker?

Av napahlm
Skrivet av JonasT:

RTX 3090 Ti finns med i indexet. Radeon RX 6950 XT drar jämnt med det i 1440p och halkar efter något vid 4K UHD om du vill ha en ungefärlig referenspunkt.

Jag hade önskat interaktiva diagram. Att man kan bocka i säg fyra grafikkort så att endast dessa siffror presenteras eller iallafall markeras på något sätt. Ibland när man försöker jämföra kort med varandra kan det bli väldigt mycket stirrande upp och ned. Speciellt när man vill jämföra med sitt eget kort med möjliga uppgraderingar.

Edit. Inte bara i indexet, utan även i recensionerna.

Av napahlm
Skrivet av mpat:

En glaskäke är en svag punkt, alltså kortet har inga svaga punkter.

Kortet är nästan precis så snabbt som jag trodde. Det sägs att om AMD kan erbjuda 95% av prestandan till 90% av priset, eller 90% av prestandan till 80% av priset, så är både de och Nvidia nöjda. Nvidia försöker alltid sälja lite dyrare baserat på sin mjukvara - det har de gjort i decennier nu, och för tillfället har de ju ett par riktiga fördelar. Möjligen behöver AMD sänka en aning just för raytracing-prestandan.

Aldrig hört. Nu lärde jag mig något nytt.
Var helt övertygad om att du blivit auto corrected.

Av napahlm
Skrivet av mpat:

Så man slår 7800XT med en sisådär 7-8%, och har inga riktiga glaskäkar. Kortet är inte enormt och energiförbrukningen är rimlig. Riktigt positivt, med andra ord. Nackdelen är som vanligt priset.

4070 vanilla känns ju riktigt meningslöst nu, precis som 7700XT alltid har varit. Skall bli intressant om AMD justerar priserna något.

Glaskäkar?

Jag tycker 4070s var lite för nära 7800xt. Trodde det skulle vara betydligt bättre? Är priset nära det som påstås så är det ju ett tveksamt alternativ till 7800xt. Blir priset högre så är det ingen bra deal alls.
Enda fördelen som jag ser det är att den ser ut att vara tvåslott tjock. Men kommer tillverkarna smälla på 3,5 slott tjocka kylare bara för att slippa utvecklingskostnader för en mindre lösning?

Av napahlm
Skrivet av Snubb1:

Det finns väl en del tomma lokaler i ÖststatsBunkern så behövs nog inget i källaren.
Nu är det länge sedan jag var där men låg inte clas ohlson en våning ner vilket borde räknas som källare.

Du har rätt! Clas Ohlson ligger ju där. Och sen finns det källare under Stadium också.
Så ofta är jag där.

Av napahlm

Jag har i många år drömt (alltså bokstavligen drömt om nätterna) att vi haft en Webhallenbutik i källaren på vår, i övrigt ganska tomma, galleria inne i Kristianstad.
Är det kanske dags för en sanndröm nu?

Edit. Det finns förresten inte en källare i gallerian. Kanske det som i mina drömmar gjort mig så förvånad?

Av napahlm
Skrivet av lindahlj:

Vad menar du med prova? Det är ett proteinpulver. Som alla andra. Smaken är ju individuell.

De flesta proteinpulver löser ju sig bra också nuförtiden, det är ju inte som vid millennieskiftet.

Ville mest höra ifall några andra haft problem med dom? Jag och en kompis köpte på oss när det var kampanj. Men vi klarade inte av att äta det. Smakade och luktade kemisal. Inte ens nära vad det påstods på paketet. En av dom till och med luktade och smakade ammoniak.

Försökte reklamera men eftersom jag öppnat och tagit en skopa så gick ju inte det. Hur skulle jag annars få reda på att det är oätligt. Men nej, inga garantier. Dom skulle ta det vidare uppåt. Men det slutade bara i att dom slutade svara.
Blufföretag.

Så jag har 1 ½ kilo som aldrig kommer gå åt.

Av napahlm

Någon som provat Onetohundred's proteinpulver? Vad tycker ni om det?

Av napahlm
Skrivet av Xyborg:

Jag sitter på samma processor som du och har exakt samma fundering. Vi får se helt enkelt. 🙂

Skrivet av sweisdapro:

Beror helt på ens mål och budget, i 720p enligt techpowerup verkar du få ca 15% lägre FPS i snitt med 5600X än 5800X3D (med 3080)
Givet dessutom att en del av spelen redan i 720p verkar gpu-bound med de starkare CPUerna (CP, Metro, RDR2, SotTR), eller i vissa fall bunden av spelmotorn (se Doom) kommer den upplevda skillnaden i framtiden antagligen bara bli större.
Att du då "Bara" behöver köpa ny CPU (och GPU) för att få denna skillnad (som högst ~50% i BL3) istället för ett helt nytt system är ganska smutt skulle jag säga

Ska inte X3D vara bättre på att mata på GPUn med frames? Det borde ge högre utslag med en äldre GPU? Eller?
I mitt fall har jag en 5700 utan x.

Edit. Ändå ett bra test som hade gjort.

9% mer prestanda i 1440p
33w högre förbrukning i spel och 42w i stresstest. Kan ju värt att ha i åtanke iom att man har ett mini itx-bygge och värme kan vara en faktor.

Av napahlm
Skrivet av BergEr:

Färsk filé kostar ofta kring dubbelt så mycket som bra fryst, finns inte en chans att du sparar pengar genom att köpa färskt.

Va? Så är det inte här. Det brukar skilja 30kr kilot mellan fryst och färsk. Då tar jag alltid färsk.
Enstaka gånger tar jag frysta alternativet ifall den färska är slut eller om den inte är på extrapris.

Av napahlm
Skrivet av rwkk:

har övergett spelet redan typ lanseringsveckan, förutom att testa nya patch (vilka inte hjälp någonting märkbart). Är fortfarande skitspel som måste fixas i 2 år för att bli spelbart. Först måste de fixa editorn och sina asset packs/dlc för att det ens ska bli något nytt och bättre

Jag märkte inte på någon optimering, isf är det ju bara det på grafiksidan, att de fixade cimsen. Det kringgick jag genom låga inställningar, var inget stort problem.

Finns ju ett par mods nu, men inte ens nära tillräckligt för att fixa allt fel och det som saknas

Spelet är ju långt ifrån att fungera perfekt. Annat vore ju fel att säga. Men underhållningsvärdet är ändå stort. Har än så länge bara 100 timmar.
Vissa saker verkar fortfarande inte fungera. Som frakt och handel utanför kartan. Man får ju sin cash och tåg/båtar kör tilll och från, men godset rör sig ingenstans. Jag förstår inte hur man endast fraktar 60t gods genom järnväg som har hur bra förbindelser som helst, samma gäller båt och fraktflyg. Det behöver dom titta på igen.

Trafiken har jag ändå lyckats ganska väl med i senaste staden. De gånger det blir köer är när en olycka sker eller när en bil eller spårvagn buggar ur och bara står still. Ofta får man byta vägtyp för att trafiken ska börja röra på sig igen. Men att bilarna inte kan köra ut i nästa fil och köra om den som står dumt till? Det fattar jag inte. Hur länge hade du själv stått i en kö och bara väntat? Ganska fort hade man kört om och hytt med näven.
Detsamma gäller utryckningsfordon som bara står snällt i kön. Där borde andra bilar vika åt sidan så dom kommer fram, eller att polis och ambulans tar en lite kreativare väg?

Av napahlm
Skrivet av tankjunior:

Fortfarande så är det proteinpulver som är det billigaste. Kostar ca 10 kr per dl skopa om du beställer billigaste whey80.

Billigast kött kommer från kyckling. Frysta sorter med ben i ger mest protein per krona där

Tänk på att på en fryst kycklingfile försvinner nästan 30% mer av vikten vid tillagning. Det blir billigare med färsk kycklingfile i längden.
Mitt tips annars är att titta efter vegetariska köttalternativen. Dom reas oftare ut nuförtiden.

Av napahlm

Hur går det för er nu?
Jag har startat ytterligare en ny stad. Man lär sig lite nytt efterhand som man spelar och sen vill man börja om på nytt med dessa insikter. Nu leker jag mer med broar, tunnlar mot att innan mestadels byggt på plan mark. Har till och med börjat landscaping från att alltid har "byggt med terrängen".

Har även ökat inställningar i grafiken. Känns som att dom optimerade en del till.

Av napahlm
Skrivet av backlulund:

Eller gå runt tvn och se från andra hållet, då måste man ju kunna se vem "skytten" är i alla kriminalfilmer redan från början?

Precis! En mille för en sån TV låter mer och mer rimligt. Tycker vi kommit på massor med bra anledningar att köpa den.

Av napahlm

Kan man se TVn från baksidan? Ifall det hade gått att spegelvända bilden kunde man haft TVn mitt i ett rum, till exempel mellan köket och soffgruppen i ett vardagsrum med öppen planlösning. Beroende på vilken sida av skärmen man befinner sig så visas bilden rätt.

Kan också vara något för sportintresserade män 60+ som varit gifta med sin fru i 40 år. Nu kan han sitta mitt emot sin fru och samtala (nicka, umma) samtidigt som han tittar på kommande OS. Trevligt ändå.

Av napahlm

Har läst igenom hela nyheten och tråden och först på allra sista inläggen fattade jag att det var Ryzen 5***X3D och inte 7***X3D...
Trodde minsann inte att det skulle komma mer till AM4. Men trevligt ändå för alla som vill uppgradera.
Själv har jag inget emot att spara 800kr. Men är det lönt att uppgradera ifrån 5600x? Jag får två kärnor till och mer cache.
Får kolla koll efter tester helt enkelt.

Av napahlm
Skrivet av Jeddan:

Allt som har med röststyrning att göra, använder folk faktiskt det?

När man ibland i trafiken vill använda röstsökning för att hitta en vägbeskrivning i google maps.
Gärds Köpinge skola gav följande träff...

Av napahlm
Skrivet av izzie:

Mina mål:

- 200 kg mark (170kg atm)
- Halvmaraton under 2:00
- 5 pullups obrutna

Skrivet av timpO:

Hur många reps siktar du på? Och kör du med bälte och remmar?
Min kollega har satt mål för mig för året på mellan 200-220 med. Första får bli 180. Rätt tungt med varje extra kg i de regionerna.. stången vill gärna helst vara fast på marken

När ni pratar 200 kg i mark, är det ett helt set (10-12 reps) ni kör då? Kör ni klassik mark eller nån av varianterna, sumo med mera?
Jag har största respekt för övningen i och med min ryggproblematik så jag är kvar på 1.3-4 gånger kroppsvikten sen länge. Håller mig där på ett 4 set á 12 reps. Jag känner att jag kan lyfta mer, men jag vill inte utmana ödet.
Sen det här med bälte, är det så bra egentligen?

Av napahlm
Skrivet av pinkified:

För att jag vill (bli starkare och få större muskler) och för att jag måste. Är numera närmare 70 än 0, även om det är marginellt, och känner att kroppen behöver vara i bättre form rent generellt. Tränat till och från sedan 2012 men det var först förra året jag blev seriös med det.

Fyra pass i veckan; Legs, Push, Pull och ett helkroppspass på fredagen för att runda av. Schemat jag följer nu är från Jeff Nippard och innehåller tre faser, volym+styrka, styrka och volym. Varje övning har två alternativ om jag vill variera eller vill prova någonting annat så för din del är det lugnt att ersätta vissa övningar med andra som tränar samma muskelgrupper. Kan vara bra ibland så inte kroppen vänjer sig och blir bekväm.

Angående kost har jag bara ett mål, äta mellan 1,6g - 2,2g protein per kilo kroppsvikt. Resten tar jag i framtiden om jag orkar det eller känner jag att behöver. Det är träligt nog att ta sig till gymmet emellanåt så känner inte för att sätta några begränsningar när det kommer till vad jag äter.

Det som fick saker att falla på plats för mig var just träningsschemat. Skriver ner övningarna och vilken vikt jag kör så kan jag enkelt kolla tillbaka och se om jag fastnat och behöver köra tyngre.

Får se hur allt utvecklar sig framöver men 2024 ska jag fortsätta med det jag gör idag.

Jag kan rekommendera appen "StrengthLogg". Där har du allt du behöver. Relativt lätt att bygga egna pass (vilket jag gjort med PT'n) eller så kör man några av dom som finns i deras katalog. Alla övningarna har en beskrivning och de flesta har en liten video som visar hur man gör. Man kan betala för appen och låsa upp andra pass också.
Men du får koll på din träning och kan se historik. Jag tror även att den är lite smart och höjer dina vikter åt dig?
Säg att du har en övning du byggt där du kör tre set 15x15kg men så får du feeling kör 20-22 repetitioner, nästa gång du startar passet kan den ha ökat dig till 17,5kg.

Känner inte till Jeff Nippard. Men så följer jag egentligen inte några medier med träning och eller hälsa. Det skulle vara Miranda Cohen och Joey Swoll.

Jag är också noga med proteinet, men inte lika noga med resten av kosten numera. Vi hade inga förbud i kosten. Jag hade inte ens några fasta måltider jag var tvungen att äta. Har vänner som anlitat PT som gett dom ris och kokt kycklingfile att äta i tre veckor. Jag har ändå ätit bröd, ost, smör, skinka, såser, potatis, pasta och mycket av sånt som man ska låta bli enligt ovan nämnda PT.

Av napahlm
Skrivet av Clasito:

Istället för att lägga pengar på en PT för att få bra övningar till fettförbränning (finns ingen maskin på gymmet som löser det) så be om att få ett kostschema som faktiskt gör någon nytta för viktminskning. Därtill är det bara att börja med mer cardio, framförallt promenader då det är låg belastning vilket gör att du kan fortsätta fokusera på din styrketräning också.

Skulle även tillägga att jag inte är säker på att det blir mer träning med min PT. PT'n utbildar sig till brandman och har haft fullt upp och tar inte an nya klienter. Och i ärlighetens namn så har hon knappt tid med oss hon redan har. I alla fall så kände jag av det sist vi gjorde något ihop.
Att anlita en ny PT har jag funderat på. Men tror ni inte det är lite samma? Alla är stöpta i samma generella form? Det är ju personkemin som är viktig och det tyckte jag vi hade. Men som sagt synd att man känner att hon inte har tiden längre.