Inlägg

Inlägg som FaniSkogen har skrivit i forumet
Av FaniSkogen

LG 50PN650T eller någon annan? ~5000kr

Hej!

Har nyss varit och inhandlat en Grundig VLE 6239 på elgiganten då de hade ett bra pris på denna. Dock har jag nu läst många missnöjda betyg så skippar att packa upp den och återlämnar imorgon.

Nu undrar jag vad jag ska köpa istället? Verkar som att plasma är vägen att gå?

Kikar på
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=777411

denna ligger ute nu för 4444kr vilket verkar vara ett bra pris? Någon som har erfarenhet av denna TV'n?
Är det någon annan som rekommenderas?

TV'n ska användas till film och TV-tittande. Kommer streama från datorn samt eventuellt spela lite på den.
Pris håller jag mig helst under 5000kr. Blir det mycket bättre kvalité för mer pengar så kan jag gå upp i pris.

Av FaniSkogen
Skrivet av JohanFalk:

Till vilket syfte ska den användas ? Alltid bra att nämna sånt, eftersom om det är till spelande eller bara normalt TV tittande så är det lite skillnad.

Kan dock inte hjälpa dig mycket angående valet mellan dom, ledsen.

Bra tänkt!

Det TV'n kommer användas till är: Titta på TV samt film. Säkerligen en del spel både från datorn och konsol.
Kanske även lite surfande.

Då jag fotograferar så kommer det nog även bli lite bildvisning på den.

Av FaniSkogen

Ny TV, är dessa erbjudande bra?

Hej,

Ska köpa ny TV och idag öppnar Elgiganten här i orten och har lite erbjudanden.

Är någon av dessa något att ha? Samt är priserna bra?

lägger helst inte mer än vad den billigare kostar. Egentligen över min först tänkta budget det också.

Samsung UE46F5305 - 3990kr
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1767248

Philips 50PFL4208T - 5990kr
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1829452

Av FaniSkogen

Om ingen redan tipsat om det så kan jag tipsa om programmet treesize. Ett gratis program där man enkelt kan se vart ens saknade MB/GB/TB har tagit vägen.
Har räddat disken från mången onödigt krafs med hjälp av det

Av FaniSkogen
Skrivet av Hime:

har nyss kollat min processor i cpu-z och den säger att min cpu bara kör 800mhz, vad är problemet med den?
Edit: core speed 800mhz

Det är inget problem. Den gör som den ska. När den inte har något att göra går den ner i strömsparläge.
Prova kika i CPU-Z medan du belastar processorn med något program. Brukar oftast räcka med att öppna windows explorer och dra runt rutan lite på skärmen

Av FaniSkogen
Skrivet av bullen181:

Den körs på 3.4GHz.. Om min relativt nya processor flaskar mitt 7970 så bör din processor verkligen flaska i CrossFire.
Överklocka till minst 4.0GHz så kommer du nog märka en skillnad.
Din processor släpptes 2009. Den börjar bli gammal, det är det jag syftar på.

Inte bör väl den processorn agera flaskhals i det spelet? Eller är jag helt ute och cyklar. Det är väl ändå inte en så dålig processor i dagens mått?

Edit:
http://www.sweclockers.com/recension/17493-intel-core-i7-4960...

Enligt recensionen är x4 980 enbart lite sämre än exempelvis 2600k i Battlefield 3. Så denna bör väl knappast agera flaskhals i detta spel?

Av FaniSkogen
Skrivet av trickysaer:

Öh? Vaddå betala inte i förväg? Säljer man något som framför allt är dyrare så tänker jag inte lägga det på posten och snällt hoppas på att den andre sätter in pengar och gör det i tid. Däremot kan man se till att man har varandras uppgifter så att man kan komma i kontakt med varandra på enkelt sätt.

Som ovan säger, har du ringt honom? Jag hade aldrig gjort en affär med någon utan att ha namn, adress och telefonnummer.

Du har möjligtvis inte uppmärksammat alla de andra metoder som finns?

Blocketpaketet, internetgiro osv. Ni skriver ett "kontrakt", säljaren betalar in pengar på ett konto som fryses. Säljaren skickar iväg paketet. köparen mottager paketet och godkänner. När godkännandet inkommit får säljaren sina pengar.

Av FaniSkogen

Nu måste jag ha ett till tangentbord då det ickemekaniska på nya jobbet inte känns så trevligt efter att ha skämt bort sig själv med ett bort med bruna brytare ett längre tag.

Såg denna tråden och är sugen på att beställa ett med bruna brytare (vilket är det enda jag testat och trivs med) och mörkgrå tangenter.

Det står mellan det eller ett Filco Ninja. Är Ducky-bordet med dye subs ett mycket säkrare val vad gäller tangentbeständighet samt kvalité?

Av FaniSkogen

Gå helt sonika in i butiken med tangentbordet och visa hur felet uppstår är nog det enklaste.

Finns ju kanske inte så många sätt att göra det på?

Av FaniSkogen
Skrivet av mrqaffe:

Vilken laddare som är bäst störningsmässigt vet jag inte men blir det problem så skilj systemen åt galvaniskt så borde det funka men fundera på hemmadelar...
Hur baslådan funkar inne märker du men det är ganska vanligt att man stämmer av den lite resonant för att få mera ljudtryck på bekostnad av djupbasen som oftast inte är så nödvändig i en bil men det får man räkna eller mäta på för att veta och ev stämma om lådan eller göra en ny om man vill ha det optimalt om det är en baspuckel på "billådan" och att bygga toppar av frontarna borde inte vara nått problem det är ju bara att se dem som vilka element som helst och bygga en låda, utan att veta parametrarna så kanske det funkar med en sluten låda mellan 5-10 liter om man tänkt bygga nått specifik för att köras med basmodul.

Okej! Jag får ta och prova helt enkelt. Ska försöka se om jag kan ta reda på värdena för 6,5"-högtalarna. Men de är ju designade för att sitta "open-air" så det bör väl inte vara så noga kanske. Men helt klart bör det väl bli bättre med lådor till dem?

Skrivet av Lifooz:

Det är inte watten som i detta läge spelar själva rollen, utan istället dina Ampere.
Ett vägguttag har max 16 ampere, medans bilbatterier kan ha upp till 170 ampere, och lastbilsbatterier flera hundra.
Detta är sinnes-sjuka saker, som kräver kardemumma och kanel för att fungera.
Varför tror du att kablarna från bilbatteriet till ditt slutsteg, är så tjocka om det hade räckt med vanlig elkabel?

Skrivet av Lifooz:

Fixa dig en sådan laddare.
Jag har en egen (10A) verisionen och den är verkligen klockren.

Jag förstår och ser problemet. Det jag tänker mig är ju just att batterierna borde vara till hjälp? Om slutsteget ibland korta stunder vill ha väldigt mycket ström, så borde ju de laddade batterierna vara perfekt till detta? Sekunden senare drar de lite mindre och kan då laddas. Eller tänker jag fel?
Att kablaget är så tjockt beror väl också mycket på att spänningen är så låg i kablarna och att man därmed får ett stort motstånd och förlust för strömmen?

Tack, jag ska nog köpa en sådan hur som då det alltid kan vara bra med en bra laddare.

Skrivet av MammaMumin:

FaniSkogen skrev: "Jag har i.o.f någon förstärkare/mixer nere i förrådet. ".

Vad är det för prylar? Kan hända att du klarar dig med det. Det behövs nödvändigtvis inte monsterförstärkare för att få till en riktigt duglig bas.

Skrivet av MammaMumin:

Jo visst, vill man verkligen utnyttja elementets kapacitet så krävs det ett riktigt potent slutsteg men om ts (kanske) har tex ett hyggligt pa-steg skräpandes i förrådet så...

Det är tydligen en "phonic powerpod 615" jag har där nere:
http://www.zzounds.com/item--PHOPPOD615

Skrivet av oyegie:

Detta elementet ska drivas har jag för mig,
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=310315
Så det lär nog behövas lite kräm i förstärkaren.

Det stämmer att det är den basen. Sen kommer jag inte att använda dess fulla kraft då jag bor i lägenhet. Men lite får det ju gärna brumma.

Skrivet av mrqaffe:

Watt är en enhet som är lika stor oavsett var den mäts, det finns däremot olika sätt att mäta, tex hur lång tid man mäter under, mäter man länge så blir saker varma och då kanske man inte kan kyla bra nog så då kan det bli så att man har många watt under en kort tid men måste minska effekten om det ska fungera under lågt tid utan att överhetta.

Många förstärkartillverkare mäter under en mycket kort tid för att få ett högre värde eftersom det säljer, en del mäter även bara en kanal i taget medans andra mäter alla kanaler samtidigt och det brukar påverka resultatet kraftigt och "pro-tillverkare" kan mäta under lång tid för att det tex ska motsvara att man kör förstärkaren på en konsert och då kanske belastar den många timmar vid full last. men en watt är fortfarande lika stor det är bara metoden/tiden man mäter under som skiljer.
Man kan klocka sin dator med kvävekylning och "mäta" under en kort tid, men det är ju få som bygger en kvävekyld server som ska gå under lång tid och det är ju lite "samma sak" helt olika tidsramar som det ska fungera under och "prestandan" kan då skilja rejält.

Väggutag är normalt säkrade med 10A och kan då ge 10x230=2300W kontinuerlig effekt, man kan överlasta dem lite under en kort tid men börjar man överlasta dem över minuten så bör säkringen gå.

Man kan säga att man kan växla ström mot spänning för att uppnå samma effekt och därför är det gigantiska strömmar i bilstereos jämfört med hemmstereo, det skiljer helt enkelt oerhört i spänning mellan aplikationerna, Ohms lag gäller
http://24volt.eu/gif/ohmslag.gif

Bilbatterier har mycket lågt inre motstånd och kan alltså avge väldiga stömmar under korta tider, det är inte otroligt att man kan ta ut 1000A från ett frächt batteri och det kan ju vara bra när man ska driva bilens startmotor under 5 sekunder, men tänk på att man behöver 19 ggr lägre ström vid 230V än 12V för att uppnå samma effekt enligt Ohms lag.

Jo, jag kan lite av grunderna i detta, men jag tycker ändå att det är svårt att greppa det hela.
Men i grund och botten menas det att det inte med samma belastning tas ut mer effekt eller energi ur ett uttag än i en bil under samma tid?

Jag talade med en person på biltema idag ang. deras laddare.
Han påstod att det är dumt att ha laddaren inkopplad på batteriet samtidigt som man lade en belastning på dessa. Är det farligt att göra på det viset? Förutsatt att jag har en sådan "smart laddare" då.
Vad är det som kan ske om jag laddar samtidigt som jag lägger belastning på batterierna?

Av FaniSkogen
Skrivet av DasBoot_swe:

Sälj bilslutstegen och köp nya som är gjorda för hifibruk. Då slipper du en massa krångel och det funkar out of the box.

Är det vanliga bilbatterier så bildas det knallgaser när de laddas. Något som jag inte hade velat ha i mitt vardagsrum. Vet att det finns slutna batterier, men är osäker på om de genererar mindre knallgaser.

Tanken är att allt ska säljas och inget nytt ska köpas. Inget kommer köpas in förutom en laddare som jag ändå kan ha användning för.

Det är AGM-batterier. Alltså ska de inte läcka ut någon gas vad jag förstår då de är helt slutna.

Skrivet av lorgix:

Värst vad folk är negativa. Det här är väl ändå bara tänk som ett experiment?

Ja, det är enbart tänkt som ett experiment. Och som jag tänker det så bör det väl fungera. Så svårt ska det väl inte vara att ge batterierna bra med ström inne i huset. Tycker ju att det bör vara bättre förutsättningar här än i en bil.
Går det så tycker då i vart fall inte jag att det är så bökigt att ha två batterier och en laddare inkopplade istället för bara en sladd. Finns plats här där det inte syns.

Det enda jag vill försäkra mig om är att det fungerar med någon av de laddare jag tänkt ut, samt att jag inte vill riskera att skada något i kringutrustningen så som dator, skärm osv.

Av FaniSkogen
Skrivet av mrqaffe:

Jag tror det största potentiella problemet med att köra via laddare och batterier är risken för störningar i ljudet om man ansluter en ljudkälla som har en annan jordpotential, det kan man använda en transformator/di box för att lösa, det här händer inte när man spelar i bil med laddare eftersom hela systemet där har en gemensam jordreferens, det behöver inte bli problem hemma heller men det kan bli så man bör ha det i bakhuvet.

Sedan så är det problemet med hur man dimensionerar laddaren, den måste klara av medeldefekten hos systemet, även om steget kan dra flera kilowatt max så är det knappast den medeleffekt man spelar med i hemmet ens om man spelar starkt, batterierna jämnar ut effekten och det kan kanske mer realistiskt handla om 30A i medelström om man spelar rejält starkt, och man spelar inte starkt dygnet runt med ett sånt här system så batterierna hinner ladda upp sig när man inte spelar, det viktiga är att ha en relativt kraftig laddare som har en bra regulator så den på ett bra sätt kan hantera den konstiga lasten som blir när man spelar och laddar samtidigt, jag tror att en kondensator vid slutsteget kan minska påkänningarna på laddaren genom att hålla borta pulsationer i spännigen som kanske kan påverka laddaren.

Högtalarna kan man räkna på, det går säkert att göra ett anständigt hemmasystem av det, frontarna/topparna är det nog inget speciellt konstigt med alls när det gäller egenskaper, bilbasar brukar däremot vara gjorda så de fungerar i små lådor och inte gå så djupt i frekvens som ett normalt element i samma storlek gör, de brukar också ha rätt låg verkningsgrad och vara lågimpediva och tåla mycket effekt för att kompensera den dåliga verkningsgraden.
Troligen kan man bygga en större basreflexlåda än i bilen som passar bättre hemma eller så en sluten låda och göra en Linkwitz Transformering på det systemet om man har mycket effekt att slösa, det finns stöd för LT i Minidsp http://www.minidsp.com/applications/advanced-tools/linkwitz-t...
Men det går att lösa på andra sätt också, det viktigaste är ju att man räknar på högtalarna och kollar vad de klarar av i en riktigt gjord låda.

Jag har lite svårt att förstå oviljana att skaffa hemmaförstärkare, det är en sak man sedan tar med sig när man bygger upp ett hemmasystem och kostnaden lär inte bli särskilt mycket högre än att lösa en strömförsörjning och det finns mängder att köpa beg också.

Börja med att ta reda på T/S parametrarna och börja räkna.

Tack för ett riktigt bra svar!

Frågan är om jag får problemet med jordpunkten då jag inte ens har jordade uttag här i rummet där datorn sitter? Eller kanske snarare är så att jag inte får mer problem än jag redan har i.o.m avsaknaden av jordade uttag?

De laddare jag kikat på är dessa:
http://biltema.se/sv/Bil---MC/El/Batteriverktyg-och-tillbehor...

Den med 20A:
http://biltema.se/sv/Bil---MC/El/Batteriverktyg-och-tillbehor...

Bör inte dessa fungera bra? Någon vidare megavolym blir det inte då jag har problem med min hörsel.

I nuläget sitter basen i en portad låda på 130(har jag för mig) liter. Detta är vad tillverkaren rekommenderar så den ska väl fungera hoppas jag.

6.5"kiten får jag nog dock som du säger räkna lite på. Tackar så mycket för tipset på programmet!

Det enda jag egentligen saknar i nuläget är en laddare. Batterier har jag två stycken på 100Ah styck. Kablage i bra kvalité har jag kvar och lådan till baselementet står också här färdigbyggt.
Det enda som jag behöver är en laddare och en låda för 6.5"-systemen.

Du verkar också ha bra koll på detta, tror du att det här kan komma att låta bra? Eller är det väldigt anpassat för ett väldigt litet utrymme som en bilkupé och fungerar inte i stora rum?

Av FaniSkogen
Skrivet av Commander:

slutsteget har en säkring på 300A så det är något i den riktningen du behöver för att driva det. Kan bli svårt som många andra har sagt...

Fan vad stor säkring det måste vara... jag som sitter på 60A med min Torque T3

300A är förhoppningsvis och där i närheten är nog förhoppningsvis inget jag behöver för att driva slutsteget. Vid 300A har ju något gått snett och allt ska avbrytas

Men ja, den är rätt stor.

Av FaniSkogen
Skrivet av oyegie:

Ska du ha ett slutsteg för hemmabruk som ger ett par tusen watt så får du räkna med att det kostar en del sen ger ditt steg 2500w i 2ohm men så låg last kör man inte i hemmamiljö.

Skickades från m.sweclockers.com

Jo kan tänka mig det!

Nej just det, de förstärkare man har till hemmabruk brukar väl snarare köras i 8 eller 16Ohm?

Jag har i.o.f någon förstärkare/mixer nere i förrådet. Vette tusan om den lämpas sig till detta dock. Användes för att driva ett par PA-lådor för sång förut.

Lådorna slängdes men förstärkaren har jag kvar.

Av FaniSkogen
Skrivet av oyegie:

Man har inte 12v i väggen och mina prylar kräver 220v i vägguttaget, ett bilsteg behöver ju bilbatteri alt omvandlare för att fungera vilket är opraktiskt i längden.

Skickades från m.sweclockers.com

Det har vi sannerligen inte och det har vi aldrig påstått.
Många av dina prylar kräver annat än 220V men de har en transformator för 220V.

Så sant. Frågan är bara också vad jag skulle behöva köpa för att komma upp i samma effekt som är anpassat för hemmamiljö? Som sagt, att köpa en förstärkare för hemmabruk är inte med på kartan nu tyvärr även om det hade varit praktiskt.

Så frågan är bara om det går att göra som jag tänkt, och om det är säkert för mig, mina djur och min utrustning.

Skrivet av Commander:

Kunde inte hitta det i tråden. Men vad är det för slutsteg?

Det är ett Kicker ZX2500.1

Samt eventuellt ett Kicker ZX850.2 för 2 par 6.5" högtalare. Något overkill, men det är vad jag har kvar. Och bättre med för mycket än för lite effekt

Av FaniSkogen
Skrivet av oyegie:

Man använder inte 12volts pryttlar i hemmet då vi inte har den spänningen, vill du bara testa så ok men ska du ha det som permament anläggning under en lång tid så skaffa andra grejer så slipper du böka med batteri osv.

Skickades från m.sweclockers.com

Vi använder väl ändå ganska många prylar i vårt hem som inte går på 230V? Visst, de har transformatorer som omvandlar spänningen. Dessa är ju i ett smidigt format med en stickpropp i ändan som går till våra 230V-uttag.

Ett batteri och en batteriladdare är klart mer omständigt, men detta bör ju bli samma sak i slutändan? För det finns väl inga risker för min övriga utrustning som kommer vara sammankopplad med detta, exempelvis min dator?
Men lite bökigt blir det ju helt klart som du säger.

Det är enbart ett test än så länge.

Saken är den att jag egentligen inte har några planer på att skaffa en större ljudanläggning än jag har. Men när sakerna ändå bara står så tänkte jag göra prova detta.
Det alternativ som annars finns är ju att köpa en förstärkare som går på 230V. Men det alternativet finns inte just nu då jag antar att det kostar en ganska stor summa pengar om jag ska ha ett med liknande effekt som de slutsteg jag nu har.

Skrivet av KeVVa:

För sakens skull, kan du inte koppla en multimeter eller amperemeter mellan batteriet och slutsteget och prov spela den i ett par minuter. Försök att notera strömmen lite då och då. Och kanske kolla högsta värdet också.

Skulle vara intressant att se - Jag har svårt att se att det skulla dra 208 ampere. Förmodar att det sitter kondensatorer som tar dessa peakar!

Det kan jag göra. Tänker då har en multimeter inkopplad för att kontrollera så att spänningen inte sjunker för mycket. Och nog ska den väl ha möjlighet att mäta strömförbrukningen också tror jag.

Tror heller inte att den drar sådana mängder. Jag kommer som sagt heller inte att dra på för fullt här utan mest bara få lite extra effekt vid filmtittande och musiklyssning

Av FaniSkogen
Skrivet av deranger:

Orkade inte skumma igenom alla dina svar, men det är inget problem att köra med bilbatteri samt en bra laddare konding är att föredra så finns effekten när du behöver lite extra.

Många som kastar ur sig massa snack i början på tråden, har ni aldrig varit på billjud utställningar eller på bil mässa, är ju inte så att alla står med motorn igång och gasar för att spela en stund, man kopplar på ordenkliga laddare och håller koll på volten i batterierna.

Lycka till.

/mvh
Phille

Jag har också känslan av att det finns några gissningar i tråden. Men själv är jag ju inte heller säker, då hade jag inte frågat. Men om ni som påstått att det inte skulle vara en bra idé, är helt säkra på er sak. Så skriv detta gärna igen. Gärna med en liten förklaring till varför också om ni orkar.
Men jag undanbeder vänligen men bestämt alla som helst gissningar.

Av FaniSkogen
Skrivet av biorrith:

Med ett 2500W slutsteg kommer du höra skillnad med en konding. Även om du har två batterier så kan dem inte peaka den stora mängden ström som stegen behöver vid tex. dunkande. Med en konding jämnar du ut pulsarna så att säga och det sliter mindre på batteri och generator.

Kompisen hade ett 1000w slutsteg och dubbla batterier. Med en en 2 farad kondensator blev det märkbart bättre tryck i basen!

Okej, jag får kolla upp detta. Det kan ju också vara mycket skillnad på batteri och batteri. Ett vanligt batteri ligger väl runt 50-60 Ah. Trojanbatterierna är vad jag förstår gjorda för att kunna ge ut mycket ström under korta stunder och har nästan dubbelt så mycket lagrad ström som vanliga batterier.

Men kan mycket väl vara så att en kondensator ger jämnare flöde av ström.

Det jag skrev är vad jag läst på forum samt hört av den jag köpte utrustningen av. En ganska känd person inom billjud i Sverige. Men sedan så finns det nog inte heller något rätt och fel här utan det beror nog väldigt mycket på situation till situation.

Sedan så ska jag också säga att jag nog inte kommer kräma på fullt med basen. Dels för att det inte kommer låta bra bredvid mina datorhögtalare och dels för att vi har grannar
Dock börjar jag nästan fundera på att skippa logitech helt och även montera in gamla framsystemet i någon låda här. 4 st Kicker RS 6.5" drivna av ett två kanaligt kicker-steg på 800Wrms. Det borde kunna hänga på ganska bra.

Av FaniSkogen
Skrivet av foppson:

Jag skulle ha gjort såhär:
Skaffa ett gult eller blått optimabatteri, skaffa en ctek MXTS 70 så kan du spela någon halvtimme innan strömmen är slut, på mera normala nivåer klarar nog laddaren det utan att batteriet belastas. Dyrt kanske men du får en kompetent laddare och ett bra batteri efteråt

Det jag har i nuläget är två stycken Trojan AGM 100AH. Dessa bör väl duga och vara i klass med Optima? Förmodligen kommer det spelas på mer normala nivåer. Tror inte mitt logitechsystem hänger med på några högre volymer. Funderar på att skaffa ett bättre 2.0-system istället.

Skrivet av foppson:

En del billiga (t ex ctek zafir) laddare växlar inte från underhåll tillbaka till normalladdning när man börjar belasta batteriet. Alla silverfärgade ctek tror jag gör det, och garanterat MXTS 70. Den har vi på jobbet, en riktig pjäs, kostar en hel del...

Jag förstår, bra information! MXTS 70 var alldeles för dyr. Men ska kika på Ctek! Även närmare på den från Biltema.

Är det viktigt att ha en laddare som slår över till underhållsladdning?

EDIT:
Efter lite efterforskning och efter att ha talat med biltemas support bör denna laddare fungera bra:
http://biltema.se/sv/Bil---MC/El/Batteriverktyg-och-tillbehor...
antingen den med 10 eller 20A.
Vad tror ni om det?
Batterierna är på 100Ah var och står just nu ganska rejält urladdade. Men i.o.m att de är AGM-batterier så ska det vad jag förstår ändå förhoppningsvis gå att skrämma igång dem.

Av FaniSkogen
Skrivet av oyegie:

Skaffa pryttlar som är gjorda för hemmets vägguttag,billjud skall hålla sig i bilen för de är gjorda för det.

Tanken är nog tyvärr inte att jag kommer ha kvar dessa saker ett längre tag. Nöjer mig egentligen med det ljudsystem jag har idag. Men när sakerna bara står här så tänkte jag att det vore kul att prova.

Enda skillnaden är väl egentligen strömförsörjningen? Det är den och hur jag ska koppla det till mina nuvarande högtalare. Är RCA-ingångar på slutsteget.

Skrivet av Lifooz:

Måste hålla med Oygie, på denna punkt.
Det jag kan tänka mig krävs, för att du skall få ett fungerande system är.
En elmotor på 230v, som driver en bilgenerator.
Som i sin tur, ger el till ett bilbatteri
som ger el, till ditt slutsteg.
Motor och generator låter en del, så det blir bara ett helvete från början till slut.
Lösningen är att du går in på t.ex Thomann eller Billebro, och köper ett PA-slutsteg som kan driva din bas.

EDIT: En laddare skulle förvisso fungera men den skall du INTE ha ansluten samtidigt som slutsteg och bas.
Den ska med andra ord ladda nattetid.

Varför skulle jag ha en elmotor på 230V som ger ut 12V istället för en laddare som ger ut 12V? Jag har dålig koll och det var därför jag frågade och uppskattar ditt svar väldigt mycket! Dock får du gärna förklara lite mer varför det skulle vara bättre.

PA-slutsteg kommer jag inte köpa då jag inte planerar på att använda detta någon längre tid innan jag säljer det.

Varför kan jag inte ladda konstant när anläggningen är igång och drar ström? Det är väl den vanliga lösningen på ex. bilevenemang där bilarna är avstängda när de spelar?

Skrivet av Litenskit:

Rekommenderas ej, då ett vanligt uttag i hemmet är gjord för en belastning på MAX 2400W. Men finns säkert någon konverter, googla "240VAC to 12VDC"

Låter jättekonstigt att ett vanligt vägguttag skulle klara av mindre än ett bilbatteri och en bilgenerator? Är verkligen de Watt som effekten i slutsteget anger samma Watt som vägguttaget är specifierat med?

Skrivet av Segas:

Jag skulle sälja den och köpa en riktigt bas för det bruk du är ute efter.

Att experimentera med strömmen så här känns onekligen olustigt.

Skickades från m.sweclockers.com

Just baselementet är det väl ingen egentlig skillnad på mot ett som är tänkt för hemmabruk om vi ser till strömförsörjningen. Båda kan väl drivas av både bilslutsteg och hemmaslutsteg. Problemet här är slutsteget.

Skrivet av HvDumle:

Jag vet inte vad folket ovanför har emot saken i sig som en kul grej, det enda jag vill skjuta in med är att övervaka spänningen NOGA till ett bilslutsteg för sjunker spänningen för mycket så eldar du upp komponenterna i det, egen erfarenhet när jag stod parkerad en längre stund med stereon igång. Och ska du använda ett bilbatteri så tänk på vätgasen som bildas.

Använd hellre en vanlig hemmaförstärkare till baslådan.

Jag uppskattar dock att folk varnar för just strömdelen, då det ju är just den som är lite knepig. Men nog tycker jag det borde gå på något sätt. Optimala förhållanden tycker jag borde vara enklare att ordna i en bostad med ett stabilt vägguttag än i en bil med en svajande effekt från en generator.
Har förslutna gelbatterier som vad jag förstår inte ska ge någon knallgas vid laddning. Kommer ha multimeter kopplat till polerna på slutsteget.

Tyvärr har jag ingen hemmaförstärkare :/

Skrivet av KeVVa:

Jag har bilstereo och bilslutsteg som driver mina högtalare + sub. Fungerar suveränt!

Har ett nätagg 300w till min Bilstereo och ett annat nätagg på 650w till mitt slutsteg. Dessa är gamla tjuvkopplade PC nätagg.
Finns på dx.com nätagg som ger 230vAC->12vDC som kanske är effektivare då du slipper 5v linan också!

edit:
typ: http://dx.com/p/12v-15a-iron-case-power-supply-silver-ac-110-...

Verkar intressant! Dock känns det nästan än mer experimentelt än ett par batterier och laddare. Och frågan är om det kommer ha tillräckligt med kräm för att driva systemet?

Skrivet av mrqaffe:

Byt till ett hemmaslutsteg, det blir troligen billigare än att ordna en strömförsörjning som ska klara över 2000w
Elementent kan man kanske använda på ett vettigt sätt om man gör en bra låda till det, så det är väl bara att börja räkna på det och se om det går att få till det för hemmabruk, blir det bra så kör på det och blir det obra så sälj allt till nån som kan köra prylarna i en bil.

Sakerna ska säljas, men innan dess är jag sugen på att prova här hemma. Det jag inte riktigt förstår är hur en bilgenerator skulle kunna ge mindre effekt än ett vägguttag? Är det verkligen 2500W som vägguttaget skall ge ut? Det är inte något som görs i slutsteget så att det kan ge ut mer Watt än de Watt som kommer in?
Elementet bör väl fungera bra här hemma tycker jag? Men som du säger kan min låda vara icke optimal för detta mycket större rum än den lilla kupén i bilen. Det återstår att se.

Skrivet av biorrith:

Ska du bara testa så behöver du ju bara koppla ström från ett bilbatteri. Du behöver givetvis en kondingockså men det har du nog redan.
Ljudet tar du genom en 3.5mm > RCA kontakt, vanligt Lågnivå inget konstigt.

Att man behöver kondning är ju lite av en myt vad jag förstått. Det behöver du endast om du har för små batterier och dålig strömförsörjning.
Jag har två stycken batterier på 100Ah styck.

Skrivet av DasBoot_swe:

Han har ett slutsteg på 2500w vilket är ca 208a @ 12v dc.
Ditt 650w agg ger maximalt 54a @ 12v dc om den nu har en gemensam 12v lina för hela agget.

Dvs om ts ska koppla in det till ett nätagg gjort för en dator så bordd den ge i alla fall 2000w ca 167a @ 12v dc. Detta på enbart en 12v lina. Gör man inte rätt så riskerar man inte bara att bränna nätdelen utan även slutsteget också.

Glöm inte bort kabelarean på så här höga effekter. De brinner lätt av och kan orsaka en brand. Vilket man helst bill undvika innomhus.

Jag tror också att det kan vara svårt att få tag på ett nätaggregat som klarar av effekten.
Dock tror jag nog att det är väldigt sällan som slutsteget faktiskt drar över 2000W i mer än några sekunder? Och troligtvis kommer jag inte ens att använda hela effekten när jag lyssnar här hemma. Vi bor i lägenhet med en granne.

Kabelarean jag kommer använda ligger på 50mm2. Silverbeklädd kopparkabel som kostade sin lilla slant.

Skrivet av mrqaffe:

Det är väl egentligen ganska lätt att anta att det är glädjesiffror på effekten eller så är det en för stark säkring i verkligheten.
(Såvida inte slutsteget alstrar energi på nått sätt, vilket inte är troligt)

Jo, så kan det nog vara.
Detta slutsteg är dock uppmätt till 2600 Wrms. Avsäkrat med 300A-säkring.

Detta blev ett långt inlägg! Tack för alla svar!
Jag tänker som sagt bilbatterier och laddare. Några har ju föreslagit detta och några har avrått från detta. Ni får båda jättegärna utveckla varför och varför inte detta skulle fungera. Kanske är det vissa laddare som fungerar bättre än andra?
Finns ju exempelvis smarta laddare med underhållsladdning osv. Är det en sådan jag bör ha tro? Ex: http://biltema.se/sv/Bil---MC/El/Batteriverktyg-och-tillbehor...