Inlägg

Inlägg som Smith har skrivit i forumet
Av Smith
Skrivet av Sienar:

Själv beställde jag från Bestware i Juli. Den ska skickas på måndag vad jag vet så snart finns den här.

Beklagar verkligen att så många inte fått igenom sina HP ordrar. Jag tipsade ju om det erbjudandet. HP har verkligen gjort ett uselt jobb under den här lanseringen.

Grattis till dig! och det var ju ett bra tipps

Med rabatt och från HP:s egna online handel, kändes det ju ganska säkert.
Hade också ett förbokat på Bestware sen 29 juli. Valde efter ett snabbt beslut att avboka och beställa från HP istället.
Ett misslyckat beslut och jag får stå mitt kast. Osäkert när man får ett exemplar nu.

Av Smith
Skrivet av torbjorn_75:

Hur ser då Finlands strategi ut, är den unik på något sätt? De flesta länder har väl ungefär samma strategi, man stänger ner när viruset kommer och öppnar upp när ekonomin kraschar och så rekommenderar de munskydd.

Vad jag förstår sprids viruset inte jämnt som vanlig influensa utan som klusterbomber och drabbar väldigt olika.

Det här gjordes redan i slutet av mars bl.a.:

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/helsingfors-regionen-isole...

Snabb nedstängning/isolering av stora regioner under en kortare period där smitta har upptäckts.

Skrivet av Clint Eastwood:

Du kan inte jämföra BNP/capita mellan Sverige och Finland då Sveriges BNP/capita inte längre fungerar som ekonomisk måttstock för Sveriges ekonomi. Det har att göra med att vår BNP till stora delar ~50% drivs av offentlig omsättning + att en oerhört stor omsättnings- kostnadsdrivare till denna offentliga omsättning inte räknas som capita de första åren i landet. Därav får du en grupp 'konsumenter', läs hävert, på BNP sidan men som inte räknas med som capita på andra sidan av ekvationen. Givetvis är detta en perfekt storm med fantasikostnader för invandringen och då en offentlig omsättning som nästan är 50% av BNP och långa tider i landet utan att räknas till capita. Så länge du fyller på med kostnadsdragare och har en lång väntetid så kommer du hålla denna pyramidbluff levande. Men landet går i backen. Basic matte egentligen men förvånandsvärt få som ens fattar det.. Lösningen är givetvis enkel; räkna istället BNP/nationella omsättningsdrivare men det kommer ni aldrig se för då faller hela korthuset.

Sorry för Off topic.

On topic:
Jag känner inte en enda person som insjuknat så pass allvarligt att de måste läggas in på sjukhus. Däremot några äldre som tuppat av som 'normalt' är en sommar i kombination med influensa och värme.

BNP siffror är från rapporter.
Det du skriver har jag ingen uppfattning om, men du är säkert mer
insatt i ämnet än vad jag är.

Skrivet av xxargs:

Det är jättelätt att vara kaxig när man ännu inte träffats av kulan - Sverige har träffats av kulan - Finland inte, ännu...

om ca 2 år är det dags att göra bokslut vad detta kostat och det kommer vara stor skillnad mellan länder med stora utbrott och länder som ännu inte tagit 'kulan' och man kommer nog till slutsatsen att länder och städer med mycket internationella kontakter är mer drabbade än länderna där detta är på lägre nivå.

Man behöver inte ta kulan om man kan ducka.

Hursomhelst hoppas jag se en positiv trend i den globala bekämpningen av denna farsot -
On-topic.

Av Smith
Av Smith

Kanske ett råd till svenska regeringen(och folkhälsomyndigheten) är att hädanefter hålla koll på vad vårat grannland Finland gör.
Efter vad jag sett så har Finland lyckats mycket bra i sin strategi både vad gäller att bekämpa smittan och att bibehålla landets ekonomi:BNP (för 2:a kvartalet) - 3.2 vs - 8.6(Sverige).

Hatten av för Finland.

Jag vet att det skiljer sig lite på export segmenten mellan våra länder men ändå...??

Av Smith

Eldorado (SR)

Dryga 4 år sedan han gick bort, Kjell Alinge, RIP.
Brukade lyssna på "Eldorado" där han var programledare.
Han kunde uttrycka sig och förmedla tankar på ett speciellt sätt.

Går det att lyssna på detta program någonstans? öppet arkiv?

Av Smith
Skrivet av Knugen1234:

Vilket av de nyare headseten skulle ni rekomendera för simulatorspel där upplösningen är extra viktig? Jag har en CV1 idag och funderar på att byta upp mig

Här tror jag HP Reverb ligger bra till, om ditt pupillavstånd(ipd) är inom gränsvärdet.

Det väntas också en uppföljare till denna i höst(G2).

Nackdelen är väl att det krävs ett vasst grafikkort för att orka med i den upplösningen.

Av Smith
Av Smith
Skrivet av anon300311:

När du har möjlighet kanske du kan lyssna lite och se vad du tycker att ljudnivån är när det är idle / endast i Windows?

Enligt: https://www.guru3d.com/articles-pages/palit-geforce-rtx-2070-...
så snurrar fläktarna hela tiden men är ändå knappt hörbart i idle.

Av Smith
Skrivet av deltascu:

Ok, lite långt inlägg, men jag kände att det behövdes skrivas..:

Nej, det är verkligen mycket dåligt. Men, jag tycker det är värt att försöka förstå varför det är så och motstå frestelsen att dra förhastade slutsatser.

Att jämföra smittspridningen mellan länder är naturligt eftersom länder ofta representerar någorlunda homogena områden, där gränserna dessutom i stor utsträckning stängts till andra länder. Men i fallet covid-19 är det väldigt tydligt att smittan inte är homogent utbredd i ett land – tvärtom skiljer det sig extremt mycket från område till område. I Italien har 15 gånger fler dött per kapita i Lombardy i norr, än i huvudstaden Rom. I USA är dödstalet per kapita 12 gånger högre i New York än i Kalifornien. Och i Sverige är det 6 gånger fler döda per kapita i Stockholm än i Skåne.

Varför blev Lombardy hårdare drabbat än Rom? Sämre sjukvård, mildare restriktioner? Nej, tvärtom. Lombardy är den rikaste regionen i Italien med den bästa sjukvården som rankar sig bättre än den svenska. Karantän infördes redan 22 februari för zoner i Lombardy, med dryga straff (böter till fängelse) för överträdelser. Skolor stängdes. Först tre veckor senare sattes hela landet, inkusive Rom, i karantän.

Danska Själland ligger på andra sidan sundet från region Skåne, med mycket arbetspendling mellan regionerna. Själland har förhållit sig till de något strängare danska restriktionerna, medan Skåne förhållit sig till de mer liberala svenska rekommendationerna. Ändå har det dött 8 gånger fler per kapita i Själland.

Slutsatser man kan dra av exemplen ovan:

  • Covid-19 sprider sig heterogent i kluster. Har man väl fått samhällsspridning är det mycket svårt att hålla tillbaka den.

  • Hur väl utfallet blir (hur lite smittspridning, antal döda) är mer komplicerat än vilka åtgärder som tillämpats i området.

Jag tycker att det nu är tydligt vad som hänt i Sverige. I februari gjordes 1 miljon flygresor mellan Sverige och andra länder. Fokus för covid-19 låg då på Kina, Italien, och Iran. Samtidigt var det mitt under influensasäsongen, med hundratusentals som uppvisade influensa-liknande symptom oskiljbara från corona-symptom. FHM fokuserade på smittspårning av alla som både visade influensasymptom och hade varit i ett då känt riskområde – detta för att det inte fanns resurser för att testa alla som hade symptom. Nästan ingen som kom från något annat än ett riskområde kunde ju vara smittad av covid-19. Trodde man. Det har nu visat sig från analys av arvsmassa från virus hämtade i Sverige att det virus som bäst spred sig förmodligen kom in från annat håll än de kända riskområdena. Det bidrog till att viruset kunde sprida sig ostört under radarn över lång tid innan man upptäckte det. Varför Stockholm mer än andra platser? Förmodligen flera orsaker: bland annar sker fler resor från storstadsregionen och Stockholm hade sportlovsvecka 9 precis innan smittspridningen var känd men förmodligen försiggick som bäst. De som hade sportlov v8 (som i Danmark, Norge, och Finland och andra delar av Sverige) utsattes inte för lika mycket smitta, och för de med lov v10 så var resor till riskområden i stor utsträckning redan uteslutna.

Liknande sak hände förmodligen i Lombardy och New York – man hade vitt utbredd spridning innan viruset upptäcktes. Och då var det i viss mån försent.

Så vad begick FHM för misstag, hur kunde man undvikit denna samhällsspridning? Utifrån den kunskap de hade då, gjorde de inget misstag. Men med efterklokhetens glasögon är det klart att man borde avslutat smittspårningen betydligt tidigare och fokuserat testresurserna på sjukvårdspersonal och äldreboenden – där hade man kunnat rädda många liv. Man kunde gett rekommendationerna om handhygien, social distansering, hemarbete och förbud mot folksamlingar ännu tidigare (melodifestivalen!). Accelererat utvecklingen av testkapacitet.

Det finns andra problem i Sverige som bidragit till dödligheten. Avsaknaden av beredskapslager. Den prisoptimerade äldrevården med stor personalomsättning och låg utbldning med dåliga lönevillkor. Det är något politiker under många år ska lastas för, både regionalt och nationellt.

FHM har fokuserat på de åtgärder som de tror har störst effekt till minst samhällskostnad. Strategin har i stort sett fungerat. Det huvudsakliga målet att undvika att antalet IVA-behövande patienter överstiger antalet IVA-platser har lyckats. Målet att skydda äldreboendena misslyckades däremot, med ett stort antal döda som följd. Tyvärr är detta inte ett unikt svenskt problem. Överallt där man haft större samhällsspridning har också äldreboenden drabbats, med fatala följder. Dett gäller även områden där strikta nedstängningsåtgärder vidtagits, som i Norditalien, Storbritannien och New York. Så striktare nedstängningsåtgärder hade nog inte hjälpt äldreboendena särskilt mycket – däremot bättre rutiner och hygienåtgärder, utrustning och utbildning av personal. Något som alltid borde finnas och något som är väldigt svårt att åtgärda mitt under en pandemi.

Kanske. Men det är helt riktigt att framtiden är en mycket viktig aspekt ur folkhälsosynpunkt. Just nu är vi av naturliga skäl väldigt fokuserade på att bekämpa pandemin, men det finns en morgondag också, något FHM hela tiden tagit hänsyn till i sitt handlande. Man måste hela tiden väga positiva mot negativa konsekvenser när man inför åtgärder. Hur påverkar arbetslöshet folkhälsan? Vad händer när familjer trycks ihop utan andrum? Hur reagerar barn om den fasta tillvaron med skola och kompisar rycks undan? Våld och hot i nära relationer? Depressioner? 31 000 dör varje år av hjärt- och kjärlsjukdomar i Sverige. Hur stor blir den långsiktiga ökningen till följd av sänkt motion? Vilka åtgärder kan fungera på sikt, om pandemin visar sig bli långvarig?

Det är svåra frågor, men något de 500 anställda på FHM sysselsätter sig med också till vardags, när det inte är pandemi. Döden är skrämmande, och det är naturligt att vi ryggar tillbaka vid tanken. Ändå så vet vi att vi alla kommer dö någon gång, frågan är när. Att värdera liv är svårt och något de flesta instinktivt drar sig för. Alla liv är lika värda, brukar det ju heta. De som sysslar med liv och död vet att det inte riktigt är så enkelt. Om man drar det till sin spets är det också något de flesta motvilligt inser: i valet mellan en frisk 25-åring och en multisjuk 105-åring ser man lätt det rationella i att rädda 25-åringen. Generellt sätt är det värre om ungdomar än gamlingar dör. Ekonomer har kommit på att man kan ta hänsyn till detta genom att istället för att räkna på antal döda räknar på levnadsårsförluster. En 25-åring förväntas t.ex leva 57 år till, medan en 85-åring kan räkna med i medeltal ytterligare 6 år. Enligt detta sätt att räkna är det alltså nästan 10 gånger värre om en 25-åring dör än om en 85-åring dör.

Med tanke på att median-åldern på avlidna med covid-19 är 85 år, betyder det att det nästan inte finns någon överdödlighet pga covid-19? Kanske de flesta dör av andra orsaker och bara råkar ha covid-19? Nej. Normalt dör nästan 300 personer per dygn i Sverige, av skilda orsaker. Från RNA-tester vet vi att högst någon procent är smittade samtidigt i Sverige. Om testet är känsligt för viruset under 5,5 dygn och man som covid-19-död räknar alla som varit smittade den senaste månaden innan de dog, så kan man förvänta sig att ungefär 5% av de som dör har covid-19 oavsett om det är dödsorsaken. Det betyder att vi kan förvänta oss 15 döda per dygn med covid-19, även om ingen skulle dött av covid-19. Eftersom dödstalen med covid-19 är betydligt högre än så, just nu runt 40 per dygn, är det tydligt att fler dör av covid-19 än bara med covid-19.

Så svaret är nej på frågan om inte de flesta som dör i covid-19 skulle dött snart i alla fall. De skulle förmodligen levt några år till, i snitt. Mer precist hur länge får vi veta när överdödligheten under de kommande åren sammanställts.

Det ligger säkert mycket i det du skriver, ingen tvekan.

ca. 17 miljoner invånare om man slår ihop Danmark, Finland, Norge och Island med alltså ~1170 avlidna i covid19. Länder med ganska lika förutsättningar med Sverige.

- obefintligt beredskapslager
- brister/indragningar inom äldrevården
(där faller väl lite upp till varje kommun i landet hur bra det fungerat?)
- olyckliga omständigheter - många resande/sportlov som för över smitta tillbaka
- redan belastad sjukvård

Sverige har ibland det högsta skattetrycket i världen, man kan undra vart pengarna tar vägen?
+4800 döda, Jag vill inte tro att så många avlidna är ok i statistiken som finns registrerad hos FHM.

~ 1000 äldre beräknas ha avlidit ensam utan nära anhörig vid sin sida. Människor som slitit och bidragit till välfärden i landet.
Kom ihåg alla anhöriga till de avlidna som också drabbas.
Kanske bara en enkel sak som krav på munskydd för arbetare inom äldrevården har gjort skillnad?

I slutändan behöver ju ingen ställas till svars för det slutgiltiga dödstalet.

Jag upplever att status för landet i världen har blivit naggat i kanten lite.

Av Smith

Ungefär 1170 st. avlidna om man slår ihop alla övriga nordiska länder. Sverige är uppe i drygt 4800. Mer än 4 gånger fler döda. Det ser inte bra ut för Sverige, milt sagt.
Framtiden får utvisa, men jag tror jag vill ställa mig frågande till landets strategi för att bekämpa pandemin.
Har man gjort som Finland eller övriga nordiska länder har det nog sett annorlunda ut.

Av Smith
Skrivet av Patan77:

Jag filmade lite igår hur det ser ut i Stockholm inne i stan ifall om nån är intresserad.
https://www.youtube.com/watch?v=47Kq3PDLShk

Svensk prydlig naivitet(vadå? det här drabbar ändå inte mig)

eller "rätt" uppfattning vad gäller smittorisk?

Jag tror på det första alternativet.

Av Smith

Man kan spekulera,
men personligen tror jag smittan kommit in via personal som inte känt sig "särskilt" sjuka.

Besöksförbud av anhörig har väl varit gällande, eller har jag fel?

Av Smith

Om man tittar på smittan på äldreboende.

Varför har man inte testat all personal som arbetar här för eventuell positiv cov-19 resultat,
INNAN de fortsatt kan arbeta med gamlingarna?
- Samt obligatoriskt munskydd för alla som jobbar inom äldrevården?

(Ja, nu är det försent antagligen att tänka på det)

Av Smith

Goda nyheter.
Håller på att köra igenom "Lost Alpha".
En modifiering till originalet där mycket av "slopade" idéer är återinsatt. Du kan t.ex. köra fordon(bil).
Rekommenderas för alla fans i väntan på 2:an.
https://lost-alpha.fandom.com/wiki/S.T.A.L.K.E.R.:_Lost_Alpha
https://www.fz.se/nyhet/275371-god-fortsattning-fran-stalker-...

Av Smith
Skrivet av Chrisism8:

Det finns ju olika sätt att se detta på.

1. Om du inte behöver kortet nu, så kommer du gissningsvis inte köpa ett kort innan nästa generations kort kommer hinna ut. Förra generationen så fick man inte mer prestanda/kr för att man fick ray tracing. Nu när AMD är med i spelet igen så kommer Nvidia inte kunna göra något liknande så det låter rimligt att du kommer få 20-25% mer prestanda/kr i nästa generation. Det kommer ju motverka 20-25% prishöjning om du är rädd för det.

2. Alternativkostnad. Vad är kostnaden på att binda upp dessa pengar i hårdvara som du inte behöver, särskilt i oroliga tider. Finns det något annat du kan lägga de pengarna på istället? Jag antar att eftersom du gjorde den här tråden så är du inte gjord av pengar, i så fall finns det alltid en alternativkostnad =).

Lycka till!

Bra summerat.
Det finns annat pengar kan gå till, också min tanke.
.

Av Smith
Skrivet av Sando:

Det har verkligen varit absurda tider nu, men det kan ju inte bara vara jag som inte är förvånad över en korrigering om man ser på börskurvorna:

https://i.ibb.co/cgk98tN/Screenshot-20200317-002427-01.jpg

Nordea känns som ett bra alternativ just nu. Aktien har droppat rätt duktigt, och det är dividend på gång...

Jag var också inne på korrigering/utplaning i börskurvan men inte så här häftigt p.g.a virus.

Av Smith

Utgå från att det minsta tecken man känner på förkylning är Corona smitta. Således: Man stannar hemma/sjukskriver sig/jobbar hemifrån om man inte känner sig bra.
Håll era äldre och kära på avstånd om ni känner er krasslig. Be också dom äldre att nyttja e-handel/leverans till dörren på livsmedel så dom slipper gå till matmarknaden.
Sjukvårdspersonal:
använder munskydd och vet hur man undviker smitta.
Tvätta händerna ofta(tvål och varmt vatten) särskilt före matlagning eller om det måste vidröras öga(skräp) eller ansikte/näsa.

Bara mina några cent.

Av Smith

Skickade tillbaka kortet*.
Tack för alla inlägg.
kanske vi får se en liten höjning av priserna tillfälligt innan de nya modellerna kommer in på marknaden.

*Och så pajar ordinarie graffet imorrn.
men det var då f..n!

Av Smith
Skrivet av mwi:

Vad tror ni kommer återhämta sig snabbast när det väl vänder uppåt igen?
Någon speciell bransch, guld, bitcoins?

Funderar på om jag ska byta mina globala indexfonder mot nåt annat som kanske kommer gå bättre

Förvånas att guldet också dragits med i fallet. Är det inte det som investeras i vid oroliga tider?
Kanske det som återhämtar sig först.

Edit:
Jösses! botten ur på New York marknaden!

Av Smith

90 dagar är väl tilltaget, ingen tvekan. I mitt fall så gäller obruten förpackning.