Inlägg

Inlägg som saftochkakor har skrivit i forumet
Av saftochkakor
Citat:

Ursprungligen inskrivet av JohannesKBA
Glöm inte att ofta rengöra fläktarna, det brukar man behöva göra med jämna mellanrum på bärbara. Och ta ut laddkabeln om batteriet är 100%. Ett batteri blir väldigt varmt vid laddning. http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/10086654 är ju en ganska schysst platta om man ska ha datorn i knät men en fläktplatta är väl ändå att rekommendera. Det finns små smidiga som går på USB-ström och det avlastar rejält för den bärbara datorn.

Måste jag öppna datorn för att rengöra fläktarna? Jag har leftat efter öppningarna tidigare när jag läste att man ska vara försiktig med att låta datorn stå på ett mjukt underlag eftersom det kan täcka för dem.

Är det farligt för datorn eller batteriet att fortsätta ladda efter att är fulladdat?

Den där... saken du länkade till var något fruktansvärt ful. Jag hade hoppats på att det skulle finnas något i hemmet man kunde använda.

Av saftochkakor

Alternativ till kylplatta?

Hej.

Vi har en MacBook Pro 13" och den blir obehaligt varm vid längre användning (oavsett om man har den på ett tunt glasbord eller på en bok i knät). Hörnet där uttaget för MagSafe sitter blir så varmt att det till slut nästan gör ont att lägga handen där. Jag vet inte om det här är vanligt, men det skulle ändå kännas tryggare att ha något som är plant och svalt.

Om någon har något tips på vad man kan använda som alternativ om man inte har en kylplatta, så skriv gärna!

Av saftochkakor
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Nattmannen
En bärbar dator är alltid varm, så jag tror din hjärna lurade dig att tro att den var varmare än vanligt när det också luktade bränt.

Ja, det kan mycket väl ha varit så. Läskigt sammanträffande. =/

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Mikael_Berglund
Jag har aldrig hört talas om, och kan inte tänka mig på något sätt det skulle vara skadligt att använda vanliga datorhögtalare (som dessutom har funkat bra innan) med en Mac, så ingenting ska kunna hända om du inte gjort någonting _extremt_ konstigt med dina högtalare.

Okej, jag skyller på dig om det händer något.

Av saftochkakor
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Oliviro
Ser inte problemet, går skiten sönder så kan du skicka tillbaka den på garantin, eller ska du inte använda hörlurar eller högalare någonsin till din dator?

Ja, för det har jag ju verkligen lust med!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Mikael_Berglund
Bashögtalaren innehåller ett nättag (eller så ligger den utanför lådan) denna kan bli riktigt varm och ganska ofta lukta bränd plast första gångerna man sätter på den. Slutar det inte lukta så ska du gå tillbaka med den.

Jag har haft högtalarna i flera månader till min PC. Lukten kan som sagt komma från vad som helst, men du menar alltså att ingenting ska kunna hända om jag kopplar i de här högtalarna i uttaget för hörlurar på en MacBook Pro?

Av saftochkakor
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Nattmannen
har högtalarna egen ström eller drivs de av macbooken?

Om de har egen strömförsörjning så kan förstärkaren lukta bränt den/de första gångerna man har dem igång då vissa rester från produktionen bränns bort.

Högtalarna kopplas med en tjockare sladd till bashögtalaren som i sin tur har en sladd till eluttaget.

Av saftochkakor
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jooelhoglund
hmm... testat kopplat högtalarna igen ?

Nej, jag vågar inte. Vill helst ha ett par övertygande svar om att det inte är farligt först. =/

Av saftochkakor
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Oliviro
AHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH

Klart som fan du kan använda vilka högtalare som helst, förutsatt att du använder 3,5mm jacket.

Edit: Är trött

Tack för att du skrattar åt mig.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av jooelhoglund
Ja det borda väl gå.låter konstigt , testat med andra hörlurar ?

Nej, jag har inga hörlurar. Bara de här högtalarna.

Av saftochkakor

Kan man använda vilka högtalare som helst?

Hej.

Kan man använda vilka högtalare som helst till en MacBook Pro? Vi testade att koppla i ett par högtalare av märket Logitech i uttaget för hörlurar och då fick jag för mig att det luktade bränt och att datorn helst plötsligt blev mycket varmare.

Lukten kan ha kommit från vad som helst, men datorn var varm. Nu hade jag inte hunnit känna på datorn innan jag kopplade i högtalarna så jag vet inte hur varm den var då.

Vad säger ni?

Av saftochkakor
Citat:

Ursprungligen inskrivet av zerorepent
Jag har själv börjat fundera på att köpa en macbook, fast en macbook pro 15" i så fall, jag har en 13" som funkar skitbra och är väldigt nöjd med bortsett från att upplösningen (1280x800) känns alldeles för låg och ja skärmen känns allmänt liten. Känns som man inte har nog med utrymme med visualstudio och webbläsare igång och alla andra program man kör med för den delen. Men har inte bestämt mig än, och funderar på att vänta till snow leopard släppts i så fall.

Nu när trådskaparen verkar ha fått svar på sin fråga så kanske jag kan passa på att låna tråden lite?

Är det någon annan som känner samma sak som zerorepent angående 13-tums skärmarna? Och är det inte så att om man köper en Mac nu så får man Snow Leopard för 99:- när det släpps?

Av saftochkakor
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Cloudburst
exe-filer går inte att köra ALLS under OS X.

Och någon som kan sin sak kan inte använda en liknande metod för OS X? Jag vill fortfarande veta om man kan stänga av USB-portarna.

Är man paranoid så är man. =/

Av saftochkakor
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Cj
Saken är ju den att även om du skulle få ett virus så måste du själv exekvera filen... Så med lite självdiciplin och koll så slipper du huvudvärken med att aktivera och avaktivera dina usb-portar.

Jag blev kall i hela kroppen när jag läste det här.

Av saftochkakor
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Bjarte
Du har ingen förälder som kan ta avbetalningen då?

Om du är ny som student skulle inte jag rekommendera att ta något på avbetalning, för det är inte för alla som studielånet räcker till som det är. Och att då betala på en dator och inte ha pengar så det räcker kan vara surt. Att betala kontant är inte så dumt...

Det skulle kunna vara en lösning. Att jag inte tänkte på det. =/

Men tror du att en MacBook Pro är framtidssäker för ett par år? Jag menar, om jag skulle köpa en på avbetalning så är det 24 eller 36 månader som gäller, men skulle det kännas surt att fortfarande behöva betala av den om ett år?

Av saftochkakor

Stänga av USB-portar på en MacBook?

Hej.

Jag undrar om man kan stänga av USB-portarna på en MacBook för att undvika att illasinnade vänner eller andra ska kunna infektera datorn med en USB-sticka.

Tack på förhand.

Av saftochkakor

Tack igen för alla svar.

Finns det något sätt att köpa en Mac på avbetalning utan att ha varit anställd i minst 6 månader eller studerande? Jag ska ju börja studera och det är därför jag vill ha datorn, men att först börja på en ny skola för att sedan börja krångla med ett köp skulle jag helst vilja slippa.

Jag tänkte att man skulle kunna lägga några tusen i handpenning eller något...

Någon som vet?

Av saftochkakor
Citat:

Ursprungligen inskrivet av fYNN
det är en macbook alu, inte macbook pro som den nyligen blev döpt till istället.

Men MacBook Pro är fortfarande att föredra istället för både MacBook och MacBook Alu?

Av saftochkakor

Tack ska ni ha för alla svar. Ni skulle alltså råda mig till att köpa en MacBook Pro istället?

Jag blev förvirrad när jag klickade på den länk som mrc postade. Den verkar se ut som en MacBook Pro, men är det verkligen en sådan? Hos apple skriver man att de kostar från 12 495 kronor.

Någon som skulle kunna förklara det för mig?

Av saftochkakor

Jag lägger till en fråga;

  • Får man ont i ögonen av att stirra på den lilla skärmen eller vänjer man sig efter ett tag? (13,3-tum)

Av saftochkakor
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Bjarte
Det kan kanske vara värt att lägga på det lilla upp till den enklaste MacBook Pro. De är lite stabilare.

Vad exakt menar du? =/

Av saftochkakor

MacBook - Några frågor.

Hej.

Jag har planer på att köpa en MacBook, men innan jag pungar ut med 10 495 kronor (hujeda mig) som de faktiskt kostar, så har jag en del frågetecken att reda ut.

Först och främst vill jag påpeka att den bärbara datorn jag är ute efter (oavsett om det nu blir en Mac eller en PC när vi är klara i denna tråd) kommer enbart att användas för att hålla kontakten med bekanta, surfa, underlätta studier och för att redigera bilder och filmer.

Vad jag vill ha svar på är följande (utgå att jag redan har läst på apple.com/se/, men att jag frågar ändå);

  • Varför köper många(?) en MacBook och inte en annan valfri dator som har lika kraftfull prestanda, men som kostar mycket mindre? (Förutom att de är så satans snygga)

  • Finns det några nackdelar jag bör känna till? (Batterier som ofta krånglar, problem med krasher etc)

  • Jag gillar verkligen utseendet på den vita MacBooken, men tjänar jag på att lägga till några tusen extra för att ha råd med en MacBook Pro? Vad är de stora skillnaderna? (Kom ihåg vad jag skrev att datorn kommer att användas till)

  • Om du har en MacBook och gillar den; Övertala mig att köpa en.

  • Om du inte har en MacBook och inte gillar dem; Övertala mig att inte köpa en.

Och så har vi kommit till Apple Financial Services. Jag har inte hunnit ringa(vågar inte) och höra efter vad de har att erbjuda, men om någon här har köpt en MacBook på avbetalning så berätta gärna lite hur det går till och vad för månadskostnad du lyckats komma överens om.

Tack på förhand.

Av saftochkakor
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Morgan
Windows XP

1. Klicka på Start - Program - Tillbehör - Utforskaren.
2. Högerklicka på Den Här Datorn och klicka på egenskaper.
3. Under fliken som heter Systemåterställning ska ni kryssa i rutan som heter "Inaktivera Systemåterställning" eller "Inaktivera Systemåterställning för alla enheter".
4. Klicka på Verkställ.
5. Nu ska ni få ett meddelande som bekräftar att ni ska stänga av System Återställning och att alla återställningspunkter raderas, klicka Ja.
6. Klicka Ok.

För att starta Systemåterställning tar ni er till steg 3 i guiden ovan och ser till att rutan som heter "Inaktivera Systemåterställning" inte är förbockad. Sen bekräftar ni meddelandet som kommer upp.

Tack, men det där visste jag redan.

Och det var inte riktigt det jag frågade efter.