Inlägg

Inlägg som Frek har skrivit i forumet
Av Frek
Skrivet av Qn1f3:

Är inte alla Blizzard-spel Mac-kompatibla? Eller har de ändrat sin approach?

Overwatch är det första Blizzard spel de byggde på sin nya DX11+ motor; Denna har sedan blivit portad till PS4; men av outgrundlig anledning så har den bara blivit portad till PS4 efter detta.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Frek
Citat:

Ursprungligen inskrivet av -Boris-
AMD ledde större delen av 1999 - 2006. Alltså sju år, mot intels nuvarande ledning som varat i 2.5 år. Och då snackar vi, snabbare, svalare, stabiliare och billigare processorer från AMD. Intel hade problem med instabila moderkort och processorer som fick dras in när de pressade sig själva för hårt för att hänga med. Överhettningsproblem och processorer som klockade ner sig för att inte överhettas. Och då hade de ju sämre prestanda redan från början.

Köpte du Intel innan 2006 så är det mycket stor risk att du slängt pengar i sjön genom att betala mer för sämre grejer.

Det var en funktion som var en nödvändighet för att P4 skulle fungera. Den var tvungen att kunna throttla då den alldeles för ofta blev för varm. Dessutom integrerade AMD den funktionen i sina moderkort ungefär samtidigt som Intel. Men AMDs kompatibilitet med socket A gjorde att man ofta körde med sina gamla moderkort väldigt länge.

Dessutom har jag aldrig hört att en processor börjat brinna gör att fläkten stannat, den borde krascha långt innan dess. En annan sak om flänsen trillar av, men då har du slagit sönder grafikkort och moderkort ändå.

Vad jag känner till så var "funktionen" ifråga helt enkelt så att AMD processorerna saknade en intern diod för att hålla koll på temperaturen.

Något som alla nya AMD processorer sedan dess haft.

Av Frek
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
[B]Microsoft har inte för vana att göra energisnål mjukvara. Varför skulle de ens försöka? I synnerhet som denna mjukvara är något för att göra saker på generell hårdvara som passar sig bäst i speciell sådan får man räkna med en ökad effektförbrukning.

Jaså så det är en ren slump att datorer som EEE PC får ut flera timmars längre batteritid när dom kör Windows än Linux?

Citat:

Nej. För det första kom grafikkort med egen GPU långt tidigare än sent 90-tal. För det andra hade var och ett av de program som nyttjade grafik på ett "passivt graffikkort" egen mjukvara för att generera grafiken. För det trejde handla open-GL-biblioteket om något som kan köras på GPU eller CPU utefter behov. Microsofts nya mjukvara är något som snarast kan jämföras med att driva grafiken genom gamla BIOS-interrupter för system som inte arbetade mot grafikkortet direkt. Det kan inte jämföras med Mesa 3D som är en generell plattformsoberoende API för OpenGL.

Som vanligt ligger Microsofts plattform decennier efter alla andra. [/B]

3D Grafikkort har inte funnits så fruktansvärt länge på konsumentsidan, nästan alla ploppade upp i mitten på 90 talet, 3dfx voodoo kort, nvidias SGT-2000, ATIs Rage osv vissa av korten hade inte ens stöd för 2D utan krävde ett 2D kort också (3dfx Voodoo tex)

Lite irrelevant... Men Apple var förövrigt en av dom första att implementera ett universellt API för hårdvaruacceleratorer (RAVE/Quickdraw 3D) som dessutom hade en mjukvarufallback. Alltså fungerar som dagens moderna API:er så som OpenGL och DirectX.

Men du har rätt att Mesa 3D "bara är en" platformsoberoende implementation av OpenGL (inte API- för API:et är just OpenGL)

Av Frek
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mistard
Jag jobbar mycket med pic kretsar och assembly..
Det ni just såg är skapligt svårt att göra

Nu överdriver du väl en aning? Förövrigt så är den här processorn relativtsnabb jämfört med andra mikroprocessorer så jag tycker inte det är så speciellt imponerande, däremot är det "koolt".

Men det finns C64 demos som är bra mycket mer imponerande (och den datorn har knappt 1 Mhz, men visserligen VIC chippet som hjälper till med ljud och grafiken, men som sagt det är komposit också, det är svårare att jobba mot än VGA)
Men samtidigt har dessa AVR chip en heldel godis som normalt på äldre datorer var separata kretsar- integrerade i samma enhet, det är enchips datorer, alltså dom har minne, processor, uart, usb osv beroende på chip modell redan från start.

Av Frek
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sl2wm-rocks
http://www.fairshopping.se/viewopinion.asp?opinionid=449 htt...
Så, nu har du det.

Dessa kan också vara intressanta att läsa om man nu ska prata kvalité. Säger inte att Dell eller HP osv. har mindre kritik, men man kan då inte heller påstå att det är mer med tanke på volymerna de säljer.

Lite mer om Apple...:
http://www.fairshopping.se/viewopinion.asp?opinionid=1061
http://www.fairshopping.se/viewopinion.asp?opinionid=96
http://www.fairshopping.se/viewopinion.asp?opinionid=61

Jag har aldrig påstått att Apple inte haft felaktiga exemplar, alla företag har en viss felmarginal.
Sedan vet jag inte om dessa två Macintosh relaterade länkar säger något direkt, en av dom är iPod relaterad och det är en av dom bäst säljande mp3 spelarna genom tiderna så jag antar det inte var den du syftade på när du nämde Dell och HP har större volymer.
Sedan om jag inte minns fel så har Apple faktiskt större marknadsandelar än Dell iallafall, HP vet jag inte men som sagt det är irrelevant, jag syftar mest på att enbart för Macen inte är så jättestor i sverige nu mera (var större på 90 talet) så innebär det inte att den är liten på andra marknader.
MacOS X står för lite drygt 9% av marknaden i USA, du kan räkna med att ganska många Macar kör windows på heltid också- alla tycker inte om MacOS X, och jag känner iallafall 2 personer som köpt Mac för designen men inte avsikten att byta till MacOS.

Jag har som sagt inte själv någon dålig erfarenhet av kvalite på Apples datorer trots jag använt deras datorer sedan 1994 och haft ca 10 olika Macar sedan dess.
Däremot så tänker jag aldrig handla på AppleStore igen pga jag vid två tillfällen blivit uppringd av en otrevlig finlandssvensk pga apple svårigheter att dra pengar från mitt konto, vilket tillslut visade sig vara apples fel.
Jag köper enbart apple produkter via andra kedjor nu, Inget större problem för mig det jag förlorar på det är att jag inte kan beställa en mac enligt dom exakta specifikationer jag vill ha- prismässigt är datorerna oftast identiska, ibland billigare på andra ställen.

Av Frek
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Don_Tomaso
Kollade på en godtycklig artikel (om Malaria blev det) och förlorade respekten direkt efter första delmeningen:

Citat:

Malaria is the most important parasitic disease in the world, ...

Är Knol tänkt att vara en faktadatabas eller bara en samling artiklar där experterna helt fritt får blanda in egna värderingar?

Och exakt vad är felaktigt med detta?
Det står att "Malaria är den största parasitsjukdomen i världen"

Eller ville du bara notifiera alla om dina bristande kunskaper i engelska och påvisa att du trodde att "important" alltid betyder "viktig" ?

--

Däremot håller jag med Random-person, länkar till knol är absolut inte praktiska idag.

Av Frek
Citat:

Ursprungligen inskrivet av echo
det är sällan kretskorten dör av ålder och hittils har jag aldrig varigt med om att ett chassi brakat ihop från sin egen tyngd för att det blivigt gammalt

Faktiskt är det ganska vanligt att kretskort dör av sin ålder, kondensatorer har en tendens att torka ut- speciellt lågkvalitets sådana.

Citat:


"... även denna dator har ett chassi i aluminium- riktigt solid och stabil." mjo, ett stabilt chassi i en high-end bärbar är rätt unikt

Uppenbarligen, Jag hittade inget som inte var plastigt eller kändes billigt på någotsätt. Sony, HP osv satsar tydligen mer på silverfärgad plast än äkta metall- och definitivt mer på 70-11 olika minneskortsläsare man aldrig använder snarare än något vettigt.

Citat:


Din fråga är berättigad och jag skrev mitt inlägg som fakta istället för åsikt, dessvärre har jag inte material nog att backa upp mitt påstående och jag har inte ork att samla in sådan. Däremot så kan väl få blunda för de enorma problem som apple har haft med introduktionen av alla MacBooks som de säljer idag (vet inget om Air dock). Ingen kan väl påstå att dessa introduktioner gav något kvalitativt intryck?
Cinema-displayerna har det till och från varigt mycket problem med också.

I och med mitt svaga försvar så antar jag (och hoppas) att de flesta tar det som min åsikt och får själva reflektera över om de tycker att det stämmer.

Du har självklart rätt till din åsikt, precis som alla andra.
Vad det gäller problem med laptops så är det inget jag känner till, Ja dom har haft problem med sina LCD:er speciellt OLED skärmarna men hittils har jag inte hört apple nekat reperation av ett fabrikationsfel, det är dessutom omöjligt att undvika- speciellt när man som Apple satsat mycket på ny teknik som inte har etablerad och ibland rafinerad produktion

Av Frek
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Trihxeem
Kompabiliteten skulle inte förändras om Apple mot förmodan blev lika stora som M$. Apple skulle fortfarande kontrollera hela kedjan och garantera att det fungerade. M$ försöker göra allt men lyckas med väldigt lite, Apple gör väldigt lite och lyckas med en mycket stor del.

Jag tycker inte att kostnaden är av betydelse då en Mac är värd var enda krona.
Sweclockers är ju per definition en site vars användare inte attraheras av Apples helhetslösningar, de vill mecka själva.

Enda jag har min PC till är visual studio och spel (ja spel är vettigt ).

Grejen är ju att det alltid gått att mecka ganska bra med Mac om man velat.
Jag tror skon klämmer i att det inte finns hundratals "overclocking tutorials" för Macintosh datorer- och efter som dom flesta inte verkar kunna mycket mer än att följa en steg för steg lista så blir uppfattningen snabbt sådan antar jag.

Mac och PC har haft iprincip samma systemuppbyggnad sedan 1996-7 någon gång då Apple lämnade sin egna systembuss (Nubus) och gick över till PCI, efter detta så har dom stora skillnaderna enbart varit...

1. Macintosh hade PowerPC (relaterat till #2)
2. Var big endian (men PCI bussen är little endian per standard)
3. Open Firmware/RTAS istället för BIOS.

Idag är 1 och 2 borta, 3 har blivit EFI istället, vilket går att mecka ganska bra i om man kan programmera lite. (Lika så OpenFirmware var helt underbart- faktiskt bättre än EFI tycker jag, var nästan som C64 tiden man slog på datorn- 2 sekunder senare hade man OF prompten och kunde börja programmera, skillnaden från C64 var att BASIC nu var Forth.)

Och som dig använder jag mest PC:n till samma saker som dig, vilket innebär att jag numera sitter mest vid PC:n

Av Frek
Citat:

Ursprungligen inskrivet av echo
Apple står inte för kvalitet längre...
Idag är det mainstreamprodukter där kvalitet är ett minne blott. Funktionalitet är väl heller inte direkt apples ledord, ersätt det med enkelhet så är vi närmare sanningen.

Design är högst subjektivt, visst satsar apple på design men att apples design skulle vara värd sina pengar kan jag inte påstå (rent generellt). Det som du betalar för är märket, och möjligheten att köra OS X när det kommer till datorer.

Apple satsar mycket på en finpolerad yta (och där räknar jag in gränssnittet) och visst ger det ofta en obefogad känsla av kvalitet.

Jag vet inte vad du baserar på att apple inte står för kvalite"längre", jag har haft ca 10 Macar sedan 1994, jag har haft ca 4 PC:s samtidigt.
Jag tycker apples kvalite har gått upp med åren, highend macarna idag är mycket robusta- under åren har flesta haft ett väldigt högprecisions metallskal i aluminium/titan/lättmetall, den dator jag kände mig mest besviken med rent kvalitetsmässigt var PowerMac G4 som jag köpte samma dag den släpptes 1999, den var riktigt plastig- men iövrigt så har den gått som en klocka trots den stått på 24/7/365 under ca 5 år (idag går den några timmar i veckan som surfdator hos en annan person).

PowerMac G5 inköpt sammadag den släpptes 2003, gått som en klocka, väldigt högkvalite på hela maskinen- rejält chassi i aluminium av högkvalite- gått iprincip 24/7/365 tills maj i år alltså ca 4 år. (idag går även den några timmar i veckan som surfdator- utlånad, men fortfarande i min ägo)

Det senaste jag köpte var en Macbook Pro 15" den har inte gått speciellt mycket iofs, jag använder den 1-2 timmar om dagen, Har inte varit i närheten av en bärbar av samma byggkvalite tidigare, kom inte säg att en 10k laptop från HP har bättre kvalite för det har den inte- även denna dator har ett chassi i aluminium- riktigt solid och stabil.

Så jag tycker inte Apples kvalite försämrats överhuvudtaget.

Vad det gäller budget sidan (LÄS apples "lågpris"datorer) så har kvaliten alltid varit sämre, idag är den ändå ganska bra jämfört med performa serien dom hade på 90 talet som var riktigt dålig.

Däremot håller jag med om att design är väldigt subjektiv, Jag tyckte personligen inte varken PowerMac G4:an eller G5:an var speciellt snygga, och definitivt inte i-serien någon variant isynnerhet inte första imacen, eller lamp imacen.
Den senaste (som sett ut så sedan iMac G5) ser Okej ut, men mer än så tycker jag inte.
Däremot tycker jag Macbook Pro (som även hade samma design när den var Powerbook G4) är riktigt snygg.

Du får gärna motivera vad som inte är kvalite på Apples produkter.

Av Frek
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Oesman
Något är fel om man kallar datorer för under 20000kr budget, möjligtvis att man är rik/bortskämd och saknar förståelse för människor med lägre inkomst. Jag hjälpte just en vän att bygga ihop en riktigt grym PC med Vista Ultimate 64 för strax under 11000 kr, billigare än den kassaste iMacen. Jag vill inte köpa en dator för mer än en hel månadslön bara för att man ens ska få möjligheten att byta delar i den, jag tycker modifiering ska vara en självklarhet oavsett prisklass. Sen även om Mac bygger på Free BSD så är moddingkulturen mycket liten jämfört med den för framförallt XP, till och med Vista börjar få en massa nya sätt du kan leka med det på.

MacOS X bygger inte på FreeBSD. Det bygger på NeXTStep- vilket i sin tur bygger på BSD 4.4 lite.
Däremot så är BSD delen i kärnan baserad på FreeBSD kärnan, men det är också allt- verktyg ("userland") är en blandning av netbsd, freebsd och openbsd.

Det slår dig heller inte att man betalar för designen på Apples datorer också, ja dom kan verka dyrare- men jag antar det paket du byggdeihop så fick du en OLED skärm, ett minimalistiskt chassi, en smidig dator som du kopplar ihop på 30 sekunder?

Ser man enbart till prestanda per krona, ja då är apple snordyra. Ser du till kvalite, design och funktionalitet är dom lätt värda sitt pris.

---

Edit: Förlåt Open Step ska det så inte NeXT Step.
Och ja Mach är inte BSD relaterad överhuvudtaget (OS X är ingen ren Mach kärna dock, det är en hybrid BSD/Mach kärna som heter xnu (som står för xnu is not unix- intressant nog är MacOS X Leopard Unix certificerat))

Av Frek

Jag vet inte vad vissa av er dillar om, Exakt vad kan man inte göra med en Mac som man kan göra med en "Windows PC" ?

Visst iMac osv är stängda, det är budget datorer som mer eller mindre är stationära laptoppar.
Men apples highend datorer har man alltid kunnat modifiera, MacPro, Power Macintosh G3,G4,G5, 9600, 9500, 8600, 8500 osv

MacOS X är minst om inte mer konfigurerbart än vad Windows är. Du har dessutom öppen källkod till halva systemet så du kan ändra det på en betydligt mer grundläggande nivå än vad du kan med Windows.

Av Frek
Citat:

Ursprungligen inskrivet av peterhjalmarsson

Att de valt x86 (P4) som instruktionsuppsättning är mycket konstigt, ja. Hur de skall kunna tävla mot Cell etc. verkar ju väldigt svårt. Men de har ju om inte annat den bästa tillverkningstekniken på sin sida - det har ju hjälpt dem förr.

Att den saknar out-of-order är ju som du säger ingen jättenackdel för en grafikprocessor. Och grafikrendering är väl så superparallellt så att en stor pipeline skulle ta för lång tid att fylla ändå, så det lär vi inte heller se. Kompilatoroptimering anyone?

Cell är ingen konkurrent till Larrabee, Cell är tyvärr väldigt begränsad och kan enbart nå top hastighet i speciella instruktionsmönster; den har precis som larrabee heller ingen out-of-order execution- hastigheten sjunker dessutom markant när man jobbar med dubbelprecision, Den nya generation av Cell har visserligen löst detta. Cell fungerar acceptabelt med raytracing rent prestandamässigt, men man har ett annat problem med Cell- det är latency vilket gör att det nästan är odugligt att rendera något på cell i realtid och som kräver full repons (däremot som offline renderings acceleration är den perfekt), men det jag syftar på är i spelsammanhang.

Du har också rätt att out-of-order är ett mindre problem i grafiksammanhang, Men larrabee är ju avsett att hantera mer än just rendering, även om det är dess huvuduppgift.

Out-of-order optimering i kompilator har vi ju redan sett hur effektivt eller snarare hur ineffektivt det är på tex Cell (playstation 3)
Manuell scheduling fungerar, men kräver mycket jobb och man låser sig vid fixerade funktioner, det är svårt att få bra dynamisktflöde på en sådan processor.

Men som sagt den som lever får se, Jag är iallafall övertygad om att raytracing aldrig ersätter rasterization villket min OP handlade om

Trevlig helg.

Av Frek
Citat:

Ursprungligen inskrivet av peterhjalmarsson
Den här gången var jag lite mindre lat och googlade innan jag frågade. Vad jag tänkte på var "raytrace:ade" Q3 och Q4, men nu lärde jag mig att de inte alls körde på Larrabee. Även på Larrabee säkert är lämpat för den typen av beräkningar.

Jag lärde mig också att det var så mycket "fusk" i de använda algoritmerna i Q3 och Q4 demona att kvaliteten kan ifrågasättas.

Och till slut lärde jag mig att Larrabee och liknande system kan vara vettiga till blandsystem där effekter raytrace:as ovanpå ett mer traditionellt grafiksystem.

---
Hmm, nu tror jag ännu mer att Larrabee är Intels bud till MS och Sony till nästa generations konsol...

Jag läste förresten för några månader sedan om en svensk vars doktorsavhandling (eller var det examensarbete?) handlade om massivt parallella CPU-kärnor, och som plockats upp av Intel för ett framtida system. Nån som vet om detta kan vara Larrabee?

Larrabee är vad jag vet ingen ny "uppfinning" från intels sida, iden är ganska gammal (dom har dessutom gjort ett liknande grafikchip innan)- att göra ett grafikkort som kan programmeras för att utföra vilken uppgift som nu behövs. Pararellism är heller inget nytt i sammanhanget, redan dagens grafikkort har allt mellan 128-512 paralllela processorer, värt att notera är att dagensgrafikkort har högre beräkningskapacitet än utannonserade Larrabee.

Hurvida en svensks doktorsavhandling är involverad i Larrabbe vet jag inte, Jag tror inte det. Är nog mer troligt det rör sig om Intels framtida processorchip, det ryktas om allt mellan 32 och 80 kärnor per chip.

Men för att återvända till Larrabee, det intressanta är väl exakt vad Intel tro sig få ut av Larrabee, dom satsar stenhårt på att det ska vara en bra rasterizer men publikt så handlar det nästan enbart om raytracing.
"Normala grafikkort" går mer och mer mot flexibel programmering också, vad har då Larrabee att vinna? Jag vet inte den enda fördel jag kan se är att gränssnittet är bekant- det är x86 baserat, samtidigt kan jag inte alls förstå varför dom väljer att göra ett grafikkort som är x86 baserat- instruktionssettet är helt föråldrat, det är begränsat, pentium4 var dessutom känd att ha enorma pipelines för att kunna hålla hastigheten uppe, Larrabee ska dessutom sakna out-of-order execution (vilket iofs inte är ovanligt när det gäller grafikprocessorer) men Intel flaggar ju med att det är ett grafikkort som ska kunna utföra andra uppgifter. Men nåja jag tror inte det kommer bli någon hit innan dom börjar leverera dom på moderkortet som standard.

Företag som Nvidia och ATI/AMD har många års erfarenhet av grafikacceleration, ingen av dom satsar nämnvärt på raytracing (dom är medvetna om problematiken med just animering och raytracing).
Hybridtekniker däremot har och användsredan i flera år, blandannat för ljussättning.

Av Frek
Citat:

Ursprungligen inskrivet av peterhjalmarsson
Nyfiken fråga: vad är då Larrabee-demona?

Vilka Larrabee demos? Eller menar du det Intel säger om Larrabee? Vad jag vet ska inte Larrabee och har inte blivit demostrerat innan Siggraph 2008 vilket äger rum i augusti.

Av Frek
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Basti
Det är klart raytracing kan vara en ersättare. Däremot krävs ordentlig processorkraft för att göra det riktigt utan att fuska. Även om det inom dom närmsta åren inte kommer gå på var mans dator finns det inte som säger att det inte är standard inom 10 år.

Jo jag säger det, och tro mig jag har rätt

Processorkraften är inte det enda problemet, och jag berörde det inte ens utan skrev endast om att det inte var lämpligt i aktiva scener där objekt flyttas runt (så som spel), varför?

Processorkrafts problemet är ganska uppenbart, för att köra raytracing med "moderna" upplösningar i realtid måste alltså miljontals strålar (rays) simuleras per sekund, det kommer inte ske dom närmsta åren- faktiskt inte inom överskådlig framtid, samtidigt höjs hela tiden upplösningsstandarden så även om datorerna kommer ifatt dagens ideal så kommer dom ligga efter framtidens.
Det var därför jag inte nämde detta iallafall- det är uppenbart.

Det jag däremot nämde var den data mängd som måste byggas om för varje förändring i scenen, du har heller inte möjlighet att använda optimeringstekniker som dagens rasterisation tekniker använder- alltså normal maps osv, om du skulle göra det så är det inte raytracing det är tal om längre utan en hybrid teknik- det används redan, och kommer naturligtvis fortsätta utvecklas men det är rasterisation i botten.

Ingen av dom stora grafikkortstillverkarna satsar på raytracing överhuvudtaget (även om CUDA tex kommer möjliggöra vissa former av realtime raytracing, men som sagt återigen inte tal om någon ersättare)

Av Frek

Tyvärr är raytracing inget alternativ till polygon/mesh rendering, det fungerar helt enkelt inte bra i spelmiljö framförallt inte i spel där objektordningen förändras aktivt.

Förespråkare för raytracing väljer gärna att undvika prata om detta, det är tyvärr den största svagheten med raytracing.