Inlägg

Inlägg som X-on har skrivit i forumet
Av X-on

@mpat: jag monterade ändå om kylaren och la på ny kylpasta. Tror rummet plus flödet i burken är för dåligt. Värmen är jämn över de olika 8 core, så tror jag hittat mitt problem.

Av X-on

@DavidtheDoom: Okej, missat detta helt. Då beror värmen helt enkelt på att 1. kylaren är för dålig 2. ditsatt fel eller 3. för varmt i burken generellt?

Av X-on

i7-9700k på 4.50-4.90ghz utan att ha klockat (bas 3.60) why?!

Hej!

Köpte ny dator för några veckor sedan. Jag har mest hållit mig till wow classic nu senast. Men körde nya COD och märkte att CPU:n gick upp till 90-99grader.

Efter lite eftersökningar så märkte jag att cpu:n på något sätt har klockat sig själv. Den ligger runt 4.40-4.50 när bashastigheten är 3.60. Jag har planer i framtiden på att klocka men då jag inte köpt en kylare för det ändamålet så är det något som ska ske i framtiden. Hur kommer det sig att jag får denna hastighet och värme utan att egentligen varit inne i bios alls och pillat.

Läste att i gigabytes modekort finns något som heter enhanced multi core performance denna har jag nu stängt av. Men min hastighet sjunker ändå inte. (Ska sägas att jag inte vet om detta är anledningen till att cpun blir så varm men är ett första steg iaf).

Är det någon av er som kan förklara varför det går i sådan hastighet när bashastigheten är 3.60? Och om det inte är det som gör värmen, vid spel av cod kan den ligga på 4.90ghz, vad är det då som gör värmen? Jag har satt 2 fläktar fram som blåser in luft och processor fläkten samt bakre fläkten blåser ut, samt att jag har en liten 90mm fläkt i top som även den blåser ut.

Dessa delar har jag:

https://komponentkoll.se/bild/oLPvQ.png

Av X-on
Skrivet av Daemon:

1000 :- är ett riktigt, riktigt, snällt pris, absolut inte högt.

Oj, så pass? Va skulle du säga för pris?

Skickades från m.sweclockers.com

Av X-on

Värdering av dator

Tja!

Funderar att sälja av min dator till en polare, gammal grej så vill inte ta ett överpris (snarare under). Men tänker mig 1000kr men är detta för mycket för det jag har att sälja?

CPU Intel core i5-4690K 3.5ghz
GPU: NVIDIA GeForce GTX 760
PSU Corsair TX 750W
Modekort: ASUS Z97-P
RAM: Crucial Ballistix Sport DDR3 1600MHz 2x8GB
RAM Crucial Ballistix Sport DDR3 1600MHz 2x4GB
Chassi: Ett hightower, med två 120mm fläktar och en 90mm
Hårddisk: Är tanken att han får köpa själv då jag tänkt sätta in de i min nya burk.

Killen spelar knappt men vill vid eventuella tillfällen kunna köra lite Totalwar rom 2 och Heros 5. Dvs inga större krav på grafik osv. Vet att detta spelar mindre roll i en värdering men så att ingen diskussion kommer om detta.

Av X-on

En fråga, funderar på om man ska köra på 2070 VENTUS eller ett 5700 XT? Och när jag tänker efter, räcker watten på nätagget eller borde jag lägga pengarna på ett med lite högre watt för att de ska orka driva allt?

Av X-on
Skrivet av Jygge:

Svårt att svara den kan hålla men all elektronik åldras.
Jag skulle sparat gamla agget som reserv agg för att testa äldre datorer moderkort mm
Släng in ett nytt agg i bygget

Skrivet av kronvall:

När jag köpte mitt senaste agg så fick jag 10 års garanti på det så det borde gå fint om det inte är ett råttbo av dammtussar i det. Men med det sagt så är just nätagg en komponent jag nog skulle bytt när det kommer upp i den åldern även om det rullar fint.

Anledningen? Tja elektronik blir gammalt och förr eller senare ger det sig, då tycker jag personligen att 1/12 av priset för att slippa ofoget när det väl ger sig är värt det.

Grymt tack då vet jag! Ja det är inte mycket pengar för ett nytt, men många bäckar små! Men som ni säger är ju inte värt om skiten väl dör och då tar med sig andra komponenter ner i fallet...

Av X-on

Är det här nätagget något och spara?

Hej!

Är inne och ska bygga ihop en ny dator och min fråga är om jag inte kan behålla det nätagg jag har sen tidigare trots att det har några år på nacken. Agget är från 2008 men funkar fortfarande fint i den datorn jag har nu och har suttit i ett tidigare bygge (som gjordes 2008).
¨
Nätagget säljs inte längre men jag hittar det fortfarande på komplet så tänkte jag hör mer någon av er som är mycket kunnigare än mig på detta. När jag la upp om mitt bygge så fick jag ett konstaterande att ett 10 år gammalt nätagg inte kommer vara säkert, men när jag frågade personen svarade hen inte mer, så tänker att jag sträcker ut en hand här istället.

Nätagget är en Corsair TX 750W PSU
https://www.komplett.se/product/623449

Datorn jag funderar på att köpa är:

https://komponentkoll.se/bild/UCzXL.png

Av X-on
Skrivet av Ricerunner:

Som marknaden ser ut nu så skulle jag, rent personligen, rekommendera ett rejälare moderkort så att du har bättre marginal till att sätta en riktigt vass Ryzen 3000X och klocka ordentligt i den senare.
Att fördubbla antalet kärnor utan moderkortsbyte om 1-3 år är ju inte fy skam om behovet uppstår, och är AMD riktigt snälla så kanske de t.o.m. låter 4:e generationens ryzen köras på existerande chipset.

Själv har jag samma moderkort till min 2600X just för att den har ganska rejäla VRMs för den prisklassen, men är du entusiastisk kanske det går klämma någon Ghz till för några hundringar till. Fanns en tabell på reddit.
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/9uc6bi/am4_b450x470_vrm...

Självklart kan du sätta en oklockad 3900X i den senare, men att dessutom kunna trycka uppåt 4,3+ Ghz kommer vara klart uppskattat om något år i spelsammanhang.

Okej, vilket kort rekommenderar du då?

Av X-on
Skrivet av Ipzen:

tryck på starmenyn och sök Aktivering. Där kan du se om din nyckel är kopplat till ditt microsoftkonto eller ej.

Är de kopplat till ditt konto kan du logga in med samma konto på nya datorn.

Annars är din nyckel låst till moderkortets serienummer.

Tack!

Gick in på microsoft och de visa sig att jag kan ha upp till 10 enheter på denna kopian så de ska inte vara något problem att byta hhd. Men då är frågan hur installerar jag det på den nya hdd? Kan man ladda ner windows på usb och kan man göra det via deras hemsida eller måste jag pirata skiten? För jag kan väl inte använda min gamla w8 skiva? Sen när jag väl gör installationen kan jag hoppa över cd-key eller får jag tillfälle att logga in redan vid installationen?

Kan säkert googla frågorna, men när vi ändå diskuterar detta så tänker jag att någon annan har säkert samma frågor som mig.

Av X-on
Skrivet av Aqua_HeaD:

Misstänker att du åker på att installera om Windows genom att du byter ut all din hårdvara. Räkna dessvärre inte att det bara fungerar att flytta över den gamla SSD:n till din nya burk utan att behöva formatera om den och göra en nyinstallation.

Skickades från m.sweclockers.com

Ja självklart åker jag på en formatering. Det jag läst om är att just flytta windows kan vara svårt, om inte omöjligt? Men absolut då jag byter hårdvara ser jag det som en självklarhet att jag blåser burken.

Av X-on

Bygge runt 10k men framtidssäker

Hej!

Jag har tittat runt lite bland de trådar som skapats det senaste och plockat ihop en dator jag tror ändå är OK. Datorn ska bara användas till spel!

Har hänt en del sen april som jag fattat det, då jag tittade sist? T.ex. så är amd ryzen 3600 cupn man rekommenderar och inte intel varianterna? Här är iaf det jag plockat ihop från er och det jag egentligen undrar nu är om det finns något som jag kan dra ner på? Jag har egentligen en budget på 10k men vill också känna att den är relativt framtidssäker där med kan jag gå över med 2k kanske. Har även bestämt att allt ska bort och allt ska bli nytt (förutom en sdd (kingstond ssd 240gb) som jag har windows på och som jag förstått det är jäkligt svårt att föra över till en ny ssd?)

SÅ efter all text,
fråga 1: finns de något jag kan dra ner på som gör de lite billigare?
fråga 2: är det en ok build eller är något helt åt helvete?

https://komponentkoll.se/bild/UjiEx.png

Av X-on

Ny tid, ny build, samma tråd!

Hej!

Då jag fick nej från damen här hemma (gemensam ekonomi och stundande bröllop) i april då jag skapade tråden så har jag nu lyckats efter många om och men lyckats få ok. Jag har tittat runt lite bland de trådar som skapats det senaste och plockat ihop en dator jag tror ändå är OK.

Har hänt en del sen april som jag fattat det? T.ex. så är amd ryzen 3600 cupn man rekommenderar och inte intel varianterna? Här är iaf det jag plockat ihop från er och det jag egentligen undrar nu är om det finns något som jag kan dra ner på? Jag har egentligen fortfarande en budget på 10k men vill också känna att den är relativt framtidssäker där med kan jag gå över med 2k kanske. Har även bestämt att allt ska bort och allt ska bli nytt (förutom en sdd som jag har windows på och som jag förstått det är jäkligt svårt att föra över till en ny ssd?)

SÅ efter all text,
fråga 1: finns de något jag kan dra ner på som gör de lite billigare?
fråga 2: är det en ok build eller är något helt åt helvete?

https://komponentkoll.se/bild/ZBLjw.png

Av X-on
Skrivet av Kvarnis:

@X-on:

Skulle avråda att återanvända din PSU om det är 15 år gammalt det kan vara en säkerhetsrisk för övriga komponenter.

Överdrev nog lite, men 9år iaf. Okej? Men om det är fullt fungerande så förstår jag inte varför den skulle behöva bytas ut?
https://www.dustinhome.se/product/5010117513/tx750w?ssel=fals... är den här iaf.

Av X-on
Skrivet av Olle78:

Jag tror att det är bra om du berättar vad du har för PSU och storlek på chassi. Sedan borde du köpa en SSD också, om du inte har det.

Ja de är sant, haha! Psu 750w och chassi är midtower i think, aldrig haft problem att få plats med delar i den och haft utrymme över. Va säkert 15 år sedan jag köpte skiten och byggt om den 2 gånger efter det. Har ssd!

Av X-on

Datordelar runt 10k

Tja!

Dags att uppgradera datorn, då jag har psu, chassi och hdd så är det cpu, gpu, modekort och ram som behövs.

Tittat runt lite och känner väl att det kan va svårt och lägga pengar på det nyaste gpu kortet när jag har en sån snäv budget. Tar gärna emot tips kring vad som ändå funkar och kommer att funka i 5-6 år framåt. Gäller framför allt gaming och inte krav på maxad ultra i spelen men så att de änså flyter.

Finns det någon som har bättre koll än mig på vad som är prisvärt idag? (Va 7 år sedan jag byggde min förra dator så har egentligen noll koll på vilka delar som är bra utan att man köper det dyraste)

Tack på förhand!

Av X-on

Hjälp att köpa laptop

Tja, har just läst den klistrade tråden på hur man ska gå till väga, och ja kan ju säga så här att ja har gjort allt ja kan och sitter fortfarande och väger på vad ja ska välja för dator. Hoppas på att kunna få lite hjälp här ifrån :D.

Jaaa jag kommer använda laptopen till musik, tanka, filmer, msn, surf aa you name it. Spela kommer ja inte göra på laptopen, på grund av att de har ja en stationär dator till.

Aaa lite krav har ja, och de är att ja vill ha en 15-16 tums skärm. Måste finnas dvd läsare men inget måste att de ska vara brännare.

Så problemet ja har är att ja har kollar runt lite och för de första är ja rädd att ja kommer göra en "over kill" på dom datorerna ja kollat in och för de andra skulle de va nice om någon har testat någon av dessa datorer och kan säga att dom är OK. Har ni andra förslag kom gärna med de, och billigare är alltid nice

Pris runt 8k gärna mindre!

Samsung R580-JS02 (Hittar inte jätte mycket info om den, men värkar typ ha rätt mycket samma spec som Sonyn)
Samsung R580-JS02 - Hitta lägsta pris, omdömen och information om Bärbara datorer

Sony Vaio VPC-EB1M1E (läst mycket gott om, men som sagt är de en over kill? om man inte tänker spela)
Sony Vaio VPC-EB1M1E - Hitta lägsta pris, omdömen och information om Bärbara datorer

Så som ni kanske förstår är frågan, kommer ja få användning av dom eller är dom för "onödigt bra"? Och vilken av dessa eller någon annan ska ja välja? är de en smak sak eller kvalitets smak?

Tack på för hand

MVH
X-on

Av X-on

Ny dator på ingåend, mellan 10-12k

Tja har satt ihop en dator det jag vill är mer vissa upp den och ert jobb är och säga om den är bra eller om de finns något jag kan ändra på, de ni bör ha i tanken är att datorn ska endast va till för spel spel och spel :P.

Så kom med era förslag och proffs utlåtanden till en newbi som mej. ja btw kan ej något om att klocka datorer så ha de i tanken när ni nu kollar över va mitt förslag på dator kan vara

Asus P5Q-E, P45, Socket-775, DDR2, ATX, 2xGbLAN, Firewire, 3xPCI-Ex(2.0)16
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=352405

Chieftec Giga Miditower Svart, 2 Fläktar USB/Firewire/Audio (utan nätagg)
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=323989

Corsair Powersupply 650W Black,ATX/EPS, 120mm fläkt, 8xSATA, SLI
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=340676

Corsair TWIN2X 6400C5DHX DDR2, 4096MB Kit m/två CL5 2GB Dimm's, E.P.P and DHX
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=335239

HIS Radeon HD 4870 512MB GDDR5, PCI-Express 2.0, 2xDVI/HDMI/HDCP
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=355023

Intel Core™ 2 Duo E8400 3.0GHz, Socket LGA775, 6MB, 1333Mhz BOXED m/fläkt
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=344772

Samsung DVD-brenner SH-S223Q/BEBN SATA, 22X, OEM
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=359087

Samsung SpinPoint T166 400GB SATA2 16MB 7200RPM
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=332072

Western Digital Raptor 74GB SATA 16MB 10000RPM
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=320144

och skärm är den bra dåligt?
Benq 22" LCD G2200W TCO03 Silver/Black
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=348480