Inlägg

Inlägg som Populus har skrivit i forumet
Av Populus

Optimala för mig hade varit med skärmar fästa på väggen med ett skrivbord som har halvmåne för magen (och armbågar). Vid flytt till större lägenhet skall det kikas på just det. Benutrymme som någon nämnde är också viktigt, så man kan luta sig tillbaka och skona ryggen.

Av Populus

NAS i chassi

  • MB: ASUS Prime X370-PRO

  • CPU: AMD Ryzen 3 1200
    @3.4 GHz
    Cache: 10 Mb

  • RAM: Corsair DDR4 CLI16 Value Select
    8 GB
    2400 MHz

  • GPU: AMD/ATI Radeon HD 7970/8970 / R9 280X
    3 GB

  • PSU: FSP Hyper M
    500 W

  • Drives:
    Boot:
    Corsair Force Series MP500:
    120 GB

  • 1TB, 1TB, 1Tb

  • 1.5Tb, 1.5TB

  • 2TB, 2TB

10 TB totalt.

Diskarna är i varierande skick, somliga har 1 trasig sektor och påminner mig om detta dagligen. De fungerar tills de inte längre gör det.
Tänker mig en hundring per TB. Det är inräknat i annonsens pris.

Läs hela annonsen här

Av Populus

Ett tips är att trycka på 'alt' och 'enter' samtidigt för att skifta mellan fönstrad och hel-skärm.

Av Populus

Fick suget att spela lite D2:R för några dagar sen och har nu levelat upp en Hammerdin till 94, så nu kan jag gambla till högsta nivå. Har även levelat Wind-druid till 83 och Lightning-Sorc till 83. I förra eller om det var förrförra laddern fick jag upp en sorc till 50~.
Nu är mitt nästa mål att levela upp en Javazon till 83 också. Kom till 44 idag innan jag kände det var dags för en paus.

Tycker det är lite snålt med förrådsutrymme men ah, bättre än vad det var förr iaf. Man behöver verkligen mulor.

Träffat två trevliga svennar som jag spelat lite med, det verkar ytterst poppis med D2 hos oss svenskar, kul att se.

Av Populus
Skrivet av raWpackeT:

Har du testat att mounta imagen? Om det inte fungera vad får du för fel?
Testat att köra ddrescue på imagen?

Beskriv gärna vad du gjort och vad du fått för resultat om du vill ha hjälp.

Jag har prövat använda "testdisk" och "OSFmount" utan några resultat. Arkivet är korrumperat / ej fullständigt.

Skrivet av Erik_T:

Eventuellt kan du fylla på med nollor på slutet för att få rätt storlek, om det nu råkar vara ett problem.
I övrigt så finns det ingen standardiserad information du kan lägga till på slutet, utan fattas det data går det inte att säga generellt vilken data som fattas.

Attans, det var just vad jag hade hoppats på. Att det skulle finnas en standardisering av hur DD överför data, att det kanske finns en början-klausul för DD operationen och således en avslutnings-klausul som i mitt hypotetiska fall skulle kunna gå att lägga till.
Det spelar ingen roll att inte hela hårddisken överfördes, jag fick med säkert 80% av hårddisken och tror chanserna är goda att den datan jag ville åt (några textfiler) finns med.

Av Populus
Skrivet av xxargs:

'skip' kan du navigera startpunkten på din image - men du behöver början också för att få ett begripligt filsystem som OS förstår - OS kan inte arbeta på delar av disken i små bitar.

skall du positionera på 1 byte när så blir det typ "dd ibs=1 skip=antalet_byte_du_vill_hoppa_över obs=1024 if=infil of=utfil"

Vet du med dig att det ligger i arkiv och att det inte skrivits fragmenterat så finns det en chans med magic-word hitta starten på arkivet (tex för zipfiler, tar-arkiv etc.) och man får titta i headrar för zip.h tar.h mm. för att se hur många byte man skall klippa före magic word för att tex. tar skall kunna känna igen och packa upp filen direkt

Har du lagt det som tar-fil utan kompression så har du ännu större chans att plocka ut data då varje filentry för varje fil inom tar-arkiven alltid börjar med 'ustar' men är det fragmenterat på disken (för att du använder NTFS) så blir det alltid snabbt mycket mer besvärligt.

---

Om det är en partitions-image (inte en diskimage) är att göra en partition som är minst lika stor som disken du tog kopia på - gör inget om den görs mycket större, på denna kopierar du sedan över dd-filen

Om det är en diskimagen (med partitionstabell) så lägger du kopia på med start på sektor noll i början av disken ( du skall inte ha någon data på disken då momentet skriver över allt gammalt där)

En annan program att prova med är 'losetup' på diskimagen direkt med typ 'losetup -f -P diskimage' på en kopia av diskimagen - om det lyckas så kommer partitionerna att synas som 'loopxx' under /dev/ och kanske blir mer tydligare om du kör lsblk för vilka som är vad.

Sedan monterar du sagda partition till lämplig mapp med 'mount -r /dev/loopxx /mnt' och du hittar sedan dina filer under /mnt/ (-r så är det skrivskyddat)

om du vill återskapa din dd-fil till dess fulla storlek (och större) - dvs större än dess trunkerade storlek och sista biten har ingen data (dvs. läses som fylld med '0' i innehåll vid läsförsök)

så är en väg att göra en 'tomfil' med önskade storleken med 'fallocate'

därefter "dd if=image.dd of=tomfil seek=0 skip=0 bs=1024k status=progress"

Då kommer 'tomfil' att skrivas över med data från image.dd så långt image.dd har någon data att skriva och resten av filen blir då fylld med '0' till sin fulla storlek.

när du läser i filen senare - speciellt om det är typ NTFS så kommer den inte att upptäcka att filsystemet är trunkerat förrän den försöker läsa sektorer som inte finns (ger IO eller CRC-error) alternativ ger resultatet med '0' i sektorerna).

Om NTFS (som jag gissar du använde) har lagt en del av sin $MFT på filutrymmet som är trunkerat (och man vet aldrig innan var det hamnar då $MFT utökar sig på samma sätt som en vanlig fil) - ja då har du problem och det är bara datascrape-kvar att hoppas på med diskräddningsprogram...

Återigen, utförligt svar men i fel ämne.

Jag har redan ett .dd arkiv som inte blev fullständigt överfört. Det handlar alltså inte om att köra DD med alternativa inställningar.

Av Populus
Skrivet av xxargs:

Enklast att gör om på en större lagringsmedia - sådant tar man aldrig på USB-stickor (just för att de är opålitliga och/eller att du just fick fatt på en counterfeit-version av stickan med mycket mindre utrymme än vad det lovar eller skriver om början igen efter halva storleken utan att det märks för just din backup du absolut inte får förlora... - eller kraschar när du läst 2/3-del av stickan - USB-stickor har det sämsta av det sämsta av flash-minnen - även från Sandisk/kingston/Samsung och det finns också mycket counterfeit av dessa i omlopp och kan vara uppblandade med genuina exemplar (typ 1 pirat per 50 etc) även hos seriösa handlare då uppblandningen görs tidigt i distributionen av mindre nogräknade underleveratörer till de stora märkena )

- utan sådan man lägger man som fil till mapp monterade USB-snurrdiskar av 2.5" eller 3.5" modell - de har också mycket mer plats tillgänglig och faktiskt går snabbare än de flesta USB-stickor då de lätt kan skyffla över 140 MB/s kontinuerligt på en ny och tom 2.5" disk.

Men om du verkligen vill trixa så finns så finns "skip=" och 'seek=' och 'count=' som räknar i block i dd och här gäller det att hålla tungan rätt med positioner, antal som skall hoppas över och med använda blockstorlek - du vill inte ha ett filsystem där den senare halvan är förskjuten 1 sektor för att du inte höll reda på om det räknades från sektor 0 eller från sektor 1 när du la in värdena

tänk på att 'seek=' gäller på den skrivande sidan och 'skip=' gäller på den läsande sidan, 'ibs=' blockstorleken i byte på den läsande sidan (och blockstorleken också kopplad till antalet block som anges i 'skip') och 'obs=' för blockstorleken på det skrivs på skrivande sidan (och kopplad till blockstorleken för antalet block i 'seek') - "count=" räknar block på den läsande sidan.

- läs manualen för 'dd' _noga_ och förstå vad som står där, träna på ofarliga filer och diskar innan du ger dig på image som är viktiga.

Ett utförligt och genomtänkt svar men tyvärr rörde svaret inte frågan jag hade.

Det här gäller en överföring som skedde för några år sedan som jag har valt att spara .dd arkivet för det finns data som jag skulle vilja använda igen. I min studentbostad hade jag bara ett USB minne för att rädda datan på min kraschade laptop och det ledde till det här problemet.
Eftersom en DD överföring är bit för bit tänkte jag att det kanske skulle kunna nå viss del av datan som blev överförd, även om oturen skulle visa sig att de viktiga filerna överfördes sist.

Frågan är alltså om jag kan skriva extra data/kod i slutet på det här .dd arkivet för att göra det monterbart för navigation?

Av Populus

DD överföring av hårddisk - Recovery?

Jag har ett .dd arkiv som inte avslutade sin överföring för USB minnet fick slut på minne.

Jag undrar således om det på något vis går att 'appenda' closing brackets av en hårddisk så att .dd filen är så hel den kan bli?

Av Populus

@mrqaffe: Toppen. Jag löser nog det här nu. Tack ska ni ha.

Av Populus
Skrivet av crew seven:

Ser inte riktigt men först ska du har 3.5" tele till rca som förgående talare skriver sen ser det ut som att det är vanlig tråd som du kopplar från högtalare nr 1 till nr 2.

Skrivet av mrqaffe:

Nej det är en högtalarkabel eller vanlig elkabel ("lampsladd") du behöver om jag inte missuppfattar det, polskruvarna på den aktiva högtalaren ska ansluts till den passiva. Beroende på längd så bör di i vart fall använda minst 0,75 mm^2

Okej, det vet jag vad det är för kabel men vad heter dem om jag ska fråga i disken på affären?

Av Populus
Skrivet av mrqaffe:

Högtalarna har rca ingångar och jag antar att du har 3,5mm tele på datorn ? Så kanske https://www.kjell.com/se/produkter/ljud-bild/kablar-adaptrar/...
Du kan ju även använda en vanlig rca kabel och en kontaktadapter i stället för en färdig kabel.

Det var som jag trodde.
Men angående högtalarna, är det 3.5mm för att koppla höger respektive vänster högtalare? (Uttagen på botten)

Av Populus

@mrqaffe: Jag glömde lägga till en bild. /fp

Av Populus

Koppla högtalare till dator

Tjabba, jag fick tag i ett par högtalare billigt och undrar nu hur jag ska gå tillväga för att koppla in dem i min dator.

Kommer jag behöva köpa något mer än kablar?

Jag tänker att det ska vara två RF kablar för L och R som sedan går till en 3.5mm hane för ikoppling i dator. Men jag är osäker.

https://imgur.com/5yQP5DY
EDIT: Glömde bilden!

Av Populus
Skrivet av tellus82:

Tctl ska du inte kika på, det är en hittepå temp som styr fläktar, Tdie är den riktiga tempen din CPU håller. Den ligger då på 50 Idle vilket även det är mycket högt, du ska ner till 40 Idle som mest om du inte har en skitdålig kylare.

Skickades från m.sweclockers.com

Då tror jag faktiskt problemet är löst. Ligger på 50 idle och testade spela Overwatch tidigare och det flöt på ganska bra.

Av Populus
Skrivet av tellus82:

@Populus
Vilken temperatur i hwinfo64 kikade du på då förresten när du kom fram till 60 grader Idle?

Skickades från m.sweclockers.com

CPU (Tctl) current 70.

Den ligger fortfarande mycket högre än vad jag vill att den ska ligga på. Kylpastan täcker hela rutan. Just nu ligger den på 70 idle, vilket den inte ska göra så det är fortfarande något som saknas.

Av Populus

Något vajsing var det med CPU fläkten. Jag plockade ur den, vände på den och satte fläkten på andra sidan flensarna. Nu ligger idle temp på iaf kring 60 grader. Vilket är en liten förbättring. Även installerat senaste chipset, grafikdrivrutiner men inte senaste BIOS. Det är överkurs för mig.

Userbenchmark visar lite bättre resultat nu: https://www.userbenchmark.com/UserRun/18169505
Men jag undrar om det inte är något som saknas ändå.

Av Populus

Redigering: Är det kanske inte så mycket svårare än att sätta på en vanlig fläkt som att sätta på den här t.ex: https://www.inet.se/produkt/5320125/corsair-hydro-h45

Av Populus
Skrivet av tellus82:

1200MHz är dock korrekt för 2400MT/s minnen som du har. Din CPU verkar dock helt okyld, kolla kylfläns direkt!!!

Den idlar vid 75 grader tDie temp vid 14w förbrukning inklusive Soc, det är vad som händer utan kylning.

Skickades från m.sweclockers.com

Ja, nu är den t.o.m uppe kring 80+. Det är en stor fläkt som jag har och svår att pilla loss.

Skrivet av Mr_khyron:

Efter du kollat kylaren uppdatera moderkortets bios till 5008 (Din bios är 2år gammal)
https://www.asus.com/us/Motherboards/PRIME-X370-PRO/HelpDesk_...

Det skadar inte heller att ladda ner de senaste drivrutinerna för nätverkskortet de i
windows är från 2016 intel senaste är från 2019
https://downloadcenter.intel.com/download/25016/Ethernet-Inte...

Och det skadar inte att ha de senaste chipset drivrutinerna
https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am4/x370

Tack för länkarna.

Skrivet av Nimin:

Ja jävlar vad varmt. Kylaren är kanske paj eller fel monterad. Min Ryzen 2600X idlar mellan 28-40 c och 50-65 c i spel.

Skickades från m.sweclockers.com

Jag tror att något särskilt har hänt som gör att min CPU idlar stenhögt, för vad jag minns så laggade ingenting alls lika mycket när jag hade precis kopplat upp den för första gången.

Skrivet av Fenrisulvfan:

Det där låter precis som om att det är energiplanen i Windows som spökar, sätt processorn till att ha ett minimum på 90%.

https://imgur.com/5DvDLT7
Satte minimum på 90%.

Skrivet av tellus82:

Den idlar på 75 grader tDie, det är garanterat fel på kylaren/monteringen eller något mycket allvarligt fel på moderkortet, vid den tempen throttlar cpu'n vid minsta belastning.

Skickades från m.sweclockers.com

Tack för svaren allihop, jag ska ta och försöka lossa på fläkten och bautastora kylflensen för att kolla läget. Efteråt köra en ominstallation.

Av Populus
Skrivet av tellus82:

Det ser ut som att processorn underklockas med imponerande 3,15GHz av någon anledning, det kan bero på en rätt stor mängd saker men kolla temp, montering a kylare, spänningar och inställningar i uefi. Du har inte gjort något med Ryzen master eller annan mjukvara som kan styra klockning? Du har inte satt maximum frequency i energiplan till typ 1%?

Nej, jag har inte rört några inställningar i BIOS eller använt mjukvara kring varken energi eller klockning.

Skrivet av tellus82:

Körde en userbenchmark bara så du ser hur en 1800x borde se ut i det testet, detta med cpu i stock hastighet.

https://www.userbenchmark.com/UserRun/18151990

ssd/hdd prestanda är rätt låst av ledigt utrymme då testet behövde massiva mängder utrymme på snabba diskar.

Edit: som ett tips, slanga ner HWiNFO64 & dra igång med sensors only & ta en screenshot av allt & lägg upp så vi kan kika ifall det är något jätteuppenbart fel.
https://www.hwinfo.com/download/

Rapport: https://gofile.io/?c=0kpT6B
Sensor only: https://imgur.com/a/pJU4A1f
I dagarna om jag orkar innan måndag nästa vecka ska jag ta och formatera om datorn och även kolla hur läget ser ut inuti datorn, ifall något är felmonterat eller det är någon vajsing med kylpastan. För de som vill fortsätta hjälpa mig får gärna prenumerera på det här inlägget eftersom jag kan försvinna en hel månad i.o.m jobb.

Något ser ju konstigt ut under "Memory timings" där de ligger på 1200 mhz..

Skrivet av Nimin:

Känns ju som att alla dina komponenter underpresterar rejält även om cpun sticker ut enormt. Något är väldigt fel. Kanske skulle du nollställa bios och sedan clean install av Windows följt av installation av samtliga drivrutiner. För felen kan vara många men det känns inte hårdvarurelaterat. Så även om det jag föreslår är jobbigt så är det kanske ändå smidigast?

Skickades från m.sweclockers.com

Så får det bli, försvinner iväg på jobb f.o.m måndag. Får se om jag hinner och / eller orkar innan dess.

Av Populus
Skrivet av CyberNerd:

@Populus: Tror inte det är processorn som är problemet. Har du rätt drivrutiner till grafikkortet?

Hämtade drivrutiner härifrån: https://www.geforce.com/drivers

Skrivet av Zahedee:

Screen tearing har inget med CPU att göra. Har du aktiverat 144hz/adaptive sync på din skärm?

Skickades från m.sweclockers.com

Det har jag visserligen inte gjort, men av döma resultaten från User Benchmark (nedan) tror jag inte det var just problemet.

Skrivet av tellus82:

PoE är ett av de sämre optimerade spelen du kan hitta, det lider av microstutter oavsett hårdvara, screentearing har för övrigt inget direkt att göra med cpu prestanda heller, för att bli av med det lär man antingen köra v-sync eller freesync. Med Freesync ska du helt enkelt inte få tearing om du inte kliver utanför sync område i fps. Se också till att du har 144Hz satt som uppdateringsfrekvens i windows och i spel som kör äkta helskärm.

Ett ställe du tappar rätt stora mängder prestanda är 2400MT/s i minnesfrekvens med vad jag antar är automatiska timings dessutom, jämfört snabba minnen kan du tappa så mycket som 20% ren fps i cpu begränsade situationer men med ett 1060 och 1440P så är inte en 1800x flaskhalsen om man inte gjort något mycket underligt med extrem underklockning. Mitt klockade 1080 i 2560x1080 är i absoluta merparten av alla spel den enda flaskhalsen om jag inte ställer ner kvalité till medium eller lägre i spel.

Kör en runda i vanliga 3dmark fire strike så kan vi se om något sticker ut i fråga om prestanda.

Jag har inte tillgång till 3dmark, duger Userbenchmark?

Skrivet av perost:

Istället för att gissa vilt så är det bättre att du faktiskt kollar upp det själv. Du kan använda t.ex. MSI Afterburner för att se belastningen på processorn och grafikkortet samtidigt som du spelar. Det kan också vara användbart att köra UserBenchmark, det brukar kunna indikera om det är någon komponent i datorn som inte presterar som den ska.

Exakt vad är problemet förresten? Du nämner screen tearing och lagg, vilket är två helt skilda problem. Om det bara är tearing så är det som sagt inte processorn som är problemet, tearing är ett mjukvaruproblem. Om det är lagg så är det bra om du specificerar problemet lite bättre, lagg är egentligen ett nätverksproblem men används ofta för att benämna allmänt låg prestanda.
Inte bara en utan två sektioner, under forumdelarna för stationära och för bärbara datorer. Men jag skulle nog säga att tråden passar in bra där den är för tillfället.

Det är inte fullt så illa som en powerpoint presentation men snarlikt en sådan är det. Jag skulle beskriva det som att grafiken pausar men ingen beskrivning är bättre än att det helt enkelt laggar. Även att starta upp spel kan ta sin lilla tid. Om det inte är CPU:n det är fel på så har jag nog möjligen missat någon drivrutin men det är ungefär så långt som min felsökning kan sträcka sig att tolka.

Det här är resultatet från User Benchmark: https://www.userbenchmark.com/UserRun/18149600
User Benchmark verkar hålla med mig om processorn, kanske är det som så att jag fått en defekt CPU?
"With an extremely low single core score, this CPU can barely handle email and light web browsing. Finally, with a gaming score of 13.4%, this CPUs suitability for 3D gaming is very poor."

UserBenchmarks: Game 25%, Desk 20%, Work 20%
CPU: AMD Ryzen 7 1800X - 13.4%
GPU: Nvidia GTX 1060-3GB - 55.1%
SSD: Kingston KC1000 NVMe PCIe M.2 240GB - 58.2%
RAM: Crucial BLS8G4D240FSB.16FBD 4x8GB - 41.6%
MBD: Asus PRIME X370-PRO

Skrivet av aToria:

Är ditt 1060 3GB eller 6GB versionen?

Jag tror det är 3GB versionen, hade jag haft Everest på ett USB någonstans hade jag dubbelkollat.. Men ack.