Att skanna QR-koder på datorn har aldrig varit lika lätt som med mobil, men Microsoft är på väg att ta ett stort steg mot att göra det enklare i Windows. I nya byggen av systemet som företaget har släppt till medlemmar i Insider-programmets Canary- och Dev-kanaler ingår nämligen en QR-kodläsare i Skärmklippverktyget, Windows moderna verktyg för att ta skärmdumpar.

För att följa en länk från en QR-kod med det nya verktyget är det bara att aktivera Skärmklippverktyget med Win+Skift+S och klicka på Textåtgärder så läser programmet av koden och visar domänen länken leder till, tillsammans med all OCR-skannad text i bilden.

En annan nyhet är möjligheten att klistra in emoji som en form av märkning i skärmdumparna. Det fungerar som textkommentarer och de olika verktygen för att rita och måla, men med emoji istället. Tanken verkar vara att till exempel kunna kommentera en design eller layout som är under arbete med känslomässiga reaktioner.

Microsoft har även återinfört en linjal i Skärmklippverktyget och lagt till möjligheten att ändra opacitet på former, separat för fyllfärg och kant.