Inlägg

Inlägg som osgorth har skrivit i forumet
Av osgorth

Det här hade kunnat vara intressant om det stod 2003 på almanackan, men idag? Meningslöst.

Problemet med backupmedia är att tekniken inte har hängt med alls. Optisk media ligger kvar och trampar vatten på max 100GB per skiva, och bandbackup är mer eller mindre exklusivt för enterprise med skyhöga priser som ingen konsument ens skulle överväga.

Optisk lagring är tekniskt intressant, och kan vara säker. Den är däremot extremt långsam och väldigt dyr i förhållande till hur mycket (eller snarare hur lite) data man kan lagra. Om vi hade skivor som kunde lagra 1-2TB per skiva med en hastighet i paritet med moderna hårddiskar - då kunde det bli något. Jag vet att det jobbas på 1TB-skivor, men det där har vi hört i åratal och än så länge har inga produkter sett dagens ljus. Dessutom ser indikationerna ut som att enheterna kommer att starta på runt $5,000 så det lär inte bli en konsumentprodukt på bra länge även om de skulle släppas i morgon.

Teknik åsido, det absolut största problemet för alla backuplösningar är priset. Om du inte kan sälja din lösning för mindre än 200kr/TB saknas helt mening att ens försöka, då du idag kan köpa 20TB-hårddiskar för under 4,000kr. Vilket är precis vad de flesta som bryr sig om backups gör - skaffar en eller flera USB-diskar, en NAS eller dylikt. Har man mindre behov än så räcker det gott och väl med billiga molnlösningar som det finns en uppsjö av.

Nu gissar jag att Pioneer lanserar detta för att uppfylla nåt kontrakt eller lag som det hintas om i artikeln. Har svårt att tro att de seriöst pushar för produkterna.

Av osgorth

De senaste åren har det definitivt varit tangentbord, då jag varit på jakt efter något som kan hänga med in i pensionen. Efter en massa olika brytare och märken fastnade jag rätt otippat för ett budgetbord från Corsair - ett K60 Pro Low Profile med MX Speed-brytare. Otroligt skönt att skriva på, jag fastnade direkt. Köpte på mig ett lager när Inet hade rea så nu har jag 2 extrabord nya i låda när nuvarande lägger av - haha. Känns som jag har hittat bordet för mig nu, det är perfektion enligt mina fingrar.

Annars har möss en tendens att lägga av alldeles för tidigt. Lite samma historia här, jag har testat runt en massa olika varianter men fastnade för ett par år sedan för Razer Deathadder v2 (med sladd! usch för trådlöst) och har ett par nya sådana i box också tack vare generösa "halva-priset-reor" på Elgiganten. Lustigt nog har bara en gått sönder genom åren, och det var helt mitt eget fel (vattenflaska välte). Mycket skön mus, det ska mycket till för att jag ska testa nån annan nu.

Av osgorth
Skrivet av bensinspade:

Är 32" bättre eller är 27" "the sweet spot" för 1440p?

Det beror mest på avståndet, och hur bra syn du har.

Min 32" står mellan 0.5-1m ifrån mig beroende på hur jag sitter, och det fungerar fint för mig. 4K-upplösning vore att föredra dock då jag vill åt dels bra HDR och jag uppskattar mycket vilken skärpa det blir med text i 4K.

Jag körde tidigare 27"-skärmar i en massa år och tyckte det fungerade fint också. Dock blir man ju äldre och synen är inte vad den en gång varit. 27" känns jättebra om man sitter "ordentligt", dvs max 1m ifrån och sitter korrekt i en bra stol. Om man gillar att luta sig bakåt när man spelar t.ex. tycker jag 27" är för litet. Körde förut med en 43" för gaming och den var rätt perfekt för att halvligga bakåtlutad i stolen, ca 1.5m ifrån, hehe.

Av osgorth

IPS, utan minsta tvekan. VA är utmärkt för filmtittande (mycket bättre svärta framförallt). IPS är överlägset på skrivbordet och (i mitt tycke) för gaming också. En bra IPS-panel har knivskarp bild, och det har jag aldrig sett en VA komma i närheten av. Jag jobbar mycket med text och tabeller t.ex. och varken VA eller OLED gör mig nöjd där.

LG-skärmen du länkar är ypperlig, och bör gå att finna till vettigt pris. Jag har den lite större 32"-versionen (32GP850) och den är i princip felfri. Väldigt snabb, skarp och fin bild, rika och fina färger - den är en fröjd att använda. Enda felet är att den inte är 4K och har kass HDR (som alla icke-OLED typ).

Av osgorth
Skrivet av joakim99:

Deras vinstmarginal ligger runt 15% vilket fortfarande är en bra siffra men om du hade skrivit 15% marginal så hade det så klart inte fått samma effekt som när du skriver att marginalen är 60%.

Nja. Marginal och vinst är inte samma sak. Bruttomarginal är som regel den siffra ekonomerna tittar på och den berättar mycket mer än vad vinsten gör.

Av osgorth
Skrivet av joakim99:

Jag tror inte att nvidia har en vinstmarginal på >60%. Du får gärna länka till deras rapport där detta står.

Här redogörs för deras olika marginaler:
https://www.macrotrends.net/stocks/charts/NVDA/nvidia/profit-...

Nää, inte vinst men marginal (dvs Gross Margin).

Sen har de naturligtvis kostnader som måste täckas innan det blir vinst, men oavsett det så är 63.3% gross margin en rejält hög siffra som få bolag kan prestera.

Här är senaste rapporten: https://nvidianews.nvidia.com/news/nvidia-announces-financial...

Av osgorth
Skrivet av Dreas89:

Jag gillar inte heller priserna och dess eskalering men sett till vad man får nu vs pandemin så är ju de nya korten rena kapet.

Glöm inte att Nvidia fortsatt stoltserar med en marginal på >60% i sin senaste rapport. Det finns m.a.o. gott om utrymme för att justera priserna - om de så vill. Men det vill de inte.

Av osgorth

Det här beror på att Nvidia har ett extremt stort lager just nu. Enligt senaste rapporten sitter de på kretsar för över 5 miljarder USD i lager, och de har tappat runt 20% försäljning mot förra året. Det i kombination med absurda överpriser och en marknad i kris gör sannolikt att de ansvariga börjar svettas en aning.

Om jag hade intresse hade jag tagit det lugnt och inväntat nästa desperata manöver, för det här är nog bara början.

Av osgorth
Skrivet av car2ns:

Att köra med gamla OS som inte patchas längre är osäkert.

Att använda Windows överhuvudtaget om man bryr sig om säkerhet är också hål i huvudet.

Av osgorth
Skrivet av Kaninjägarn:

Kingston fury renegade 4TB - gott skick (se bild för diskinfo) kvitto finns- bud från 3500kr köp nu 5000kr

3500 + frakt bjudet.

Av osgorth

Jag längtar sedan länge efter en 32-35" OLED-skärm, 16:9 4K upplösning, ej ultra-wide, ej välvd, med perfekt HDR och 120+ Hz.. Kanske blir 2023 året då det faktiskt händer?! Känns tveksamt men man kan ju hoppas.

Har nästan köpt LG C2 flera gånger under året men 42" är helt enkelt för stort för traditionellt skrivbordsjobb för min del.

Av osgorth
Skrivet av UndaC:

Jag kör fortfarande på MPC-HC och madVR.
Beroende på hur kraftfull hårdvara man är kan man få enastående resultat med det för det mesta.

Är ju dock inte direkt vad man kan kalla för plug and play. 😬

Eller om du har lite pengar över så kan du ju köpa madVR envy. Kostar bara cirka 100 000 kr. 😅

WOW!

Herre jösses, här hade jag missat något, hahaha.. Forskade lite i saken och hittade en trevlig guide som hjälpte mig konfigurera madVR med PotPlayer, och ja.. Jösses. Vilken helt galen skillnad, jag är chockad.

Nu ska här grävas fram en massa gamla klassiker över julledigheten, och det ska bli riktigt mysigt. STORT tack för tipset, det här gör mig himla glad UndaC.

Av osgorth
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

..låter som att TS konverterat sina fysiska skivor / DVD till digitala filer och det är lagligt via PRIVATkopiering.

Tack! Det stämmer bra det. Jag var tidigt ute med DVD och har samlat film på fysisk media i en bra bit över 20 år nu.

Av osgorth
Skrivet av UndaC:

Jag kör fortfarande på MPC-HC och madVR.
Beroende på hur kraftfull hårdvara man är kan man få enastående resultat med det för det mesta.

Är ju dock inte direkt vad man kan kalla för plug and play. 😬

Eller om du har lite pengar över så kan du ju köpa madVR envy. Kostar bara cirka 100 000 kr. 😅

Intressant, jag får nog ta och kolla in madVR. Har hört namnet då och då men inte riktigt utforskat det. Stort tack för tipset!

Av osgorth

@Petterk: ja, det glömde jag skriva men att spela fysiska skivor har jag lämnat bakom mig. Jag spenderade en stor del av min karantän med att remuxa alla mina filmer så nu kör jag allt via NAS och Jellyfin. Jag har redan glömt bort hur jobbigt det är att leta skivor, och vill verkligen inte gå tillbaka till den tiden.

Av osgorth

Hur njuter jag av gamla DVD-filmer med dagens hårdvara?

Någon som minns hur bra en DVD-film kunde se ut för 15-20 år sedan, när hårdvaran var anpassad till formatet?

Jepp, det gör jag med. I dagsläget spelar jag upp all media på min PC, på en 4K HDR-skärm. Det fungerar utmärkt för modernt material men DVD ser verkligen hemskt ut och är inte njutbart på något sätt.

Då jag har en gedigen samling filmer på DVD har jag funderat ett tag på hur jag smartast ordnar till bästa möjliga uppspelning med dagens hårdvara. Kan det vara värt att skaffa en gammal standard def TV och koppla till mediaservern? Om det går att hitta icke-HD-apparater idag dvs, det kanske inte är så många som överlevt.

Eller.. Har utvecklingen på moderna TV-apparater nått såpass att deras inbyggda uppskalning är ett bättre val..? Jag har ingen erfarenhet av moderna TV då den senaste TV'n jag ägde dog år 2005 så jag är inte direkt uppdaterad.

Eller.. Finns det någon smart mjukvara som kan ordna uppskalning i realtime på PC'n? Jag känner till Topaz Video osv men det är ingen option för min del, i synnerhet inte med dagens elpriser.

Jag har en liten Jellyfin mediaserver som har en HDMI-utgång, som jag antar jag kan jacka in någon konverter till typ SCART eller liknande för att koppla in en gammal TV. Eller en ny, modern, om det är bättre. Det är helt okej för mig att ha en separat lösning via en sekundär skärm, och köra modern film på en separat och modern TV - om det är en bra idé dvs, det här är en magkänsla mest, jag har ingen direkt erfarenhet därav tråden.

Tacksam för lite tips och råd!

Update: läste UndaC's tips och fixade madVR - det löste allt och nu har jag genast glömt bort idén om en gammal TV.

Av osgorth
Skrivet av Purgatory:

<Uppladdad bildlänk>

2 styckna hårddiskar, tack till @osgorth

Gott!

De där blev mitt stora klipp under BF också - supernöjd med dem, och priset!

Av osgorth

Normalt kör jag med ett RTX 3090 men för tillfället kör jag med mitt gamla 2080 Ti istället - det drar betydligt mindre ström och jag behöver inget bättre just nu.

Av osgorth

Jag kör oftast E-ATX, ibland traditionell ATX. 10GbE nätverk är ett måste för min del så jag väljer oftast moderkort som har det integrerat för att slippa offra en kortplats för det. Kortplatserna är oftast fulla med SSDs och/eller HBA-kort då jag har väldigt höga krav på I/O.

Utöver I/O-kraven är det oerhört mycket enklare att kyla en fulltower, och jag är kinkig vad gäller oväsen så formatet passar mig fint.

Av osgorth
Nytt bud: 2 000 kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.