Inlägg

Inlägg som Haglund har skrivit i forumet
Av Haglund
Skrivet av sju:

Jag installerade win7 under AHCI, men åkte på en oskön hårddisk-krash häromdagen och nu när jag bootar upp så ligger SATA-diskarna som removable. Fett irriterande. Jag har en SSD för system och en vanlig för lagring och spel, den andra går och lägger sig lite väl ofta så det kruppar sig alltid när jag startar Steam.
Finns det alltså inget sätt att återgå till som det var innan?

Som MultiMan skrev är detta (hot-swap) något som hör till när man väljer AHCI innan installation av Win7, vilket gör att de dyker upp som removable. Antar att det enda du kan göra är att byta tillbaka från AHCI och installera om igen. Försökte fixa med registret förut för att dra igång AHCI inne i Windows men det gick inte så bra. Så en ominstalltion är nog mest garanterat att lösa problemet.

Av Haglund

Man kan ju ta inställningen att alla här borde veta att hur digital data överförs, men det gör ju inte alla. Även om nyheten känns skriven i brist på annat att skriva (redaktören surfar runt och ser något som inte stämmer - aha! det blir en "nyhet" att digital data är ettor och nollor, inget annat) så hjälper den förhoppningsvis okunniga att förstå att det är bortkastade pengar att investera i t.ex. en Swecable Wolverine 3000 (;))

Av Haglund

Jag ser inget alternativ som är att dölja ikonen, men då har jag inte letat heller. Ok, jo jag kunde nästan tänka mig det, borde ge samma "effekt" som att försöka formatera systemdisken när man använder systemet, dvs ingen. Några fler idéer?

Av Haglund

Hårddiskar och SSD dyker upp som "USB-enheter" i sys-tray

Hej!

Installerade om Windows 7 igår efter att jag dessvärre glömde att sätta igång AHCI i BIOS innan senaste installationen av Win7. Nu när jag gjorde det (satte igång AHCI) dök det plötsligt upp en ikon i system-tray nere till höger som, likt när man kopplat i t.ex. ett USB-minne, frågar om man vill "Safely remove hardware and eject media": http://img706.imageshack.us/img706/8886/devices.jpg . Det kan jag leva med, men om jag råkar av misstag välja "eject" på en enhet, riskerar jag att något händer då?

Känns B att råka komma åt "eject" på min systemdisk (Crucial SSDn) när jag ska trycka på Steam-ikonen.

Någon som vet vad detta beror på?

Av Haglund

Själv har jag kört med ASUS, Gigabyte och nu kör jag med ett Abit IX38-QuadGT som vägrar dö. Köpte det dessutom begagnat för två år sen. Det har ett visst kulturvärde eftersom det är ett av de sista entusiastkorten som Abit producerade. Men som med andra tillverkare såsom DFI är det svårt att marknadsföra sig enbart för överklockare då de andra tillverkarna erbjuder mer eller mindre samma funktioner på sina dyrare moderkort nu för tiden. Jag tror att tiden för de "obskyra" märkena i moderkortsvärlden är över dessvärre..

Av Haglund
Skrivet av Deathdancer:

Jag rekommenderar Arctic Freezer 7 pro rev.2 ist för cooler mastern.

+1, håller med. Hade exakt den kylaren (dock till ett Intel 775 system) på min Q9450, fick väldigt bra temperaturer. Dock fick jag för mig att det var roligare med en dyr och tung kylare, så jag bytte till Thermalright Ultra-120 eXtreme och vad tjänade jag på att betala dubbla priset för denna? 5-8c lägre temps.

Av Haglund
Skrivet av willaim:

Och om du har tänkt köra SLI ska du inte välja gigabytes kort, dom blir för varma.

Källa?

Av Haglund

Tumregler för e-handel:

Aldrig handlat på stället förr? Kolla Prisjakt/Pricerunner recensioner. Bör vara 90%+ positiva recensioner, de resterande är oftast negativa pga. kunder som är otåliga vid garanti, service och reklamationsåtaganden eller långsam leverans trots lagerförd vara.

Saknas informationen, kolla Ratsit - Gratis upplysning på företag och privatpersoner, allabolag.se - Företagsinformation om alla Sveriges bolag etc. och se om företaget har funnits i alla fall 5 år och att de visar upp hyfsade siffror, 3-5% vinst får anses som normalt/OK.

Det ska finnas MINST tre betalsätt; kort, faktura och postförskott. Finns bara kortbetalning (förskott) är det ju som andra sagt här; suspekt.

E-butiken ska heller inte vara "rädda" för att ha ingående uppgifter om bolaget under exempelvis fliken "Om oss" som bör finnas, där organisationsnummer, telefonnummer, e-mail etc. framgår. Också att de innehar någon form av skattsedel.

Uppfylls dessa krav bör det sällan vara problem. Det är min erfarenhet, har dock gjord lite risky business och handlat från utlandet och betalat i förskott.. Men det har gått bra!

EDIT: Är också ett gott tecken om de citerar delar från konsumentlagen (distanshandel etc.) som är relevanta för sammanhanget, t.ex. ångerrätten. Om de har skrivit något själva är det ju rätt oklart om de här människorna kommer att acceptera en eventuell retur. Vad jag förstår så måste näringsidkaren som det så fint heter vara införstådd i alla lagar som gäller om man ens ska få bedriva e-handel, men detta verkar kontrolleras rätt slappt.

Av Haglund

Nice video Robbaz! Riktigt bra gjort, på kort tid också med tanke på att demot kom idag!

PCn visar återigen var skåpet ska stå.

Av Haglund

Det står ju att det i snitt presterar 5,67% bättre i spel än 480 core: http://en.expreview.com/2010/08/09/world-exclusive-review-512...

Av Haglund

Utan drivrutiner får du väl dessutom fel upplösning, om du tycker att bilden på skärmen ser suddig ut eller lågupplöst fixar drivrutinen biffen Dessutom kommer alla program som försöker kika vad du har för grafikkort känna igen det och det kommer att gå att spela på datorn.

Nvidia: Drivers - Download NVIDIA Drivers
AMD (ATi är varumärket): Graphics Drivers & Software

Av Haglund
Skrivet av m0rk:

Nej, du har fel.. TSCM tillverkar för det mesta GPU:er från Nvidia och ATi.

Intel producerar processorer i sina egna fabriker Intel's 32nm Update: The Follow-on to Core i7 and More - AnandTech :: Your Source for Hardware Analysis and News

Tack för att du hjälpte mig att reda ut det! Blir en gnutta pinsamt som vi märkte när man tror sig veta bäst. Tur då att jag ville bli rättad vid fel.

Hur är det med AMD? Nu är ju ATI ett av AMDs varumärken men om vi bara ska prata CPUer, har AMD också egna fabriker som tillverkar dem? Och isåfall, är skälet till att de ligger efter Intel i tillverkingsprocessen alltså för att de inte har kunnat finansiera att utveckla 32nm tills...nu... när?

Av Haglund
Skrivet av m0rk:

Den där får du gärna förklara en gång till? Intels 32nm har inget med TSCM att göra...

Om jag har förstått det rätt: Intels ingenjörer plockar fram ett "skiss" på en krets som är tillverkad i 32nm. TSCM producerar kretsen och när allt tekniskt är färdigt säljer Intel sina processorer till återförsäljare bl.a.

Så om jag har rätt stämmer det i högsta grad att Intels 32nm har med TSCM att göra, eftersom jag förutsätter att Intel inte tillverkar allt själv. Visst har väl Intel fabriker själva, men i huvudsaks tillverkas kretsarna mig veterligen hos TSCM.

Har jag fel vill jag gärna veta hur det ligger till.

Av Haglund
Skrivet av Hund:

Tolv kärnor kan ju behövas till det operativsystemet. höhö.

Säg mig då vilket OS som drar nytta av 12 kärnor?
Nej just det, inget, det har i dagsläget bara att göra med huruvida applikationerna i Windows såväl som Mac OSX är skrivna för flertrådade operationer eller inte.

Av Haglund
Skrivet av cat_fish_1:

kan man undra,, jag tror ju att AMD/SLI marknaden kan bli riktigt stor nu med GTX 460 i full gång.

Ja ett nytt mobo kan de säkert göra, men en faktor som kanske avskräcker är kostnaden för licensen för att ha den där NF200-kretsen (för SLI) på moderkortet.

Angående processorerna, så har väl inte AMD råd och tid att hinna ikapp Intels tick-tock modell ( Intel’s Tick-Tock Model to Continue Rapid Technology Innovation ) som verkar ha hållit tiden. 32nm är väl vad Intel plockar fram från TSCM medan AMD "kämpar" med 45nm. Misstänker att den som pröjsar mest får flest 32nm krestar, dock vet jag inte om AMD har producerat en 32nm (EJ GPU) som klarat tape-out ( Tape-out - Wikipedia, the free encyclopedia ). Någon får gärna rätta mig.

Hur som, hoppas att AMD "kommer tillbaka" i entusiastsegmentet, Intel regerar stort där uppe och det är en relativt lång väg dit för dagens AMD. När kommer Bulldozer till exempel? Var snack om det redan 2008 vill jag minnas, om inte ännu tidigare.

Av Haglund

Fuskobot: Lasermusen är väl kanske inte banbrytande, men jag antar och hoppas att du menar steget från mus med kula till optisk mus. Det är faktiskt bland de bättre grejerna som har hänt datortillbehören. Sen måste jag ju säga att en annan viktigt grej som har hänt de senaste 5-10 åren är möjligheten att bygga en tyst dator, dvs att tredjepartstillverkare tillverkar och säljer produkter med just ändamålet att ljuddämpa din dator. Minns fortfarande hur familjedatorn lät år 1995, ungefär som en serverhall. Jag tror nog inte att många kunde föreställa sig att en dator kunde vara nästintill knäpptyst, med dagens Noctua- och Nexus-fläktar, i kombination med väldesignade kylartorn såsom Thermalrights bästa luftkylare.

Av Haglund

Som sagt, i dagsläget saknas likvärdiga tjänster för film och spel (finns ej ö.h.t?) som kan leverera. Då får man lägga över det på hårddisken.

@cheber: Ok, så vad är skillnaden på att lägga över DVD och BD idag och att du la över samma material på hårddisken (fast från annan lagringsmedia) för 10 år sedan? Ingen alls. Detaljen skiljer, principen är densamma. Jag lägger i alla fall min röst på snabbare uppkoppling istället för att sitta med svettiga hårddiskar och lagra samma saker som vi har gjort i minst 1 decennium tillbaka i tiden. Utvecklingen ska framåt, annars är du en bakåtsträvare. Fysiska spel och dess försäljning och distribution (t.ex.) kommer att drabbas på samma vis som musik på CD-skivorna i butiker har gjort. Detta sker när tekniken för uppkoppling och mjukvaran/klienten som möjliggör detta är tillräckligt mogen.

Av Haglund

@hajdeff:

Nu härsknar jag till lite, detta är ett REKORD som är slaget, må det vara i vilken gren som helst inom sport, datorer, bilar, ölhävning, etc. Du tar upp detaljer, i rekord handlar det om principer - principen här är att rekordet är slaget och det är det enda som spelar roll och även det enda som nyheten behandlar. Du har bra konstruktiv kritik, men du kritiserar ett ämne som du inte verkar begripa dig på.

Hoppar jag 1cm högre upp i luften än tidigare rekord har jag vunnit, även om jag gör det på ett ben (inaktiverade kärnor, någon? ). Behöver pedagogiken bli tydligare?

Av Haglund

Visst kan det vara trevligt med flera terabyte lagring om man behöver plats för semesterbilderna, men jag har ärligt talat svårt att fylla min 500 GB Samsung som jag köpte för typ 699 kr för två år sedan (något i den stilen). Finns för många bra streamingtjänster i nuläget för att jag ska behöva lägga över material från mina fysiska filmer och CD-skivor på en hårddisk. Lagring på hårddisk för multimedia såsom film, musik och spel är the old, faktiskt. Det vi istället behöver är en lag som Finland har infört: Finland gör bredband till laglig rätt: Finland gör bredband till laglig rätt - www.nordichardware.com

Bättre uppkoppling gör att tjänster som OnLive kanske skulle fungera bra i praktiken (nej, jag behöver ingen länk som visar upp OnLive på en Ipad) och att vi inte skulle behöva tjafsa med att installera annat än själva klienten. Hur länge har man använt hårddisklagring liksom? Alldeles för länge i min mening. Som det ser ut idag är dock hårddisklagring för mer än operativsystemet nödvändigt, tyvärr.

Bör understrykas att den enda riktigt lyckade streamingtjänsten (mainstream) hittills är Spotify, just för att det krävs låg uppkoppling för att streama en låt gentemot t.ex. ett spel. Teh Internetz är framtiden för multimedians distribution. Inte att hämta det från Internet och lagra skiten.

Av Haglund

Återigen, detta handlar som att slå om rekord, i grupp eller ensam (beroende på arrangemang/tävling), ha kul och framför allt testa var prylarna verkligen går för, må det vara under tidsperioden det tar att fixa en CPU-Z validering eller en hel 3D Mark-runda.

@Humbuk: Är du insatt i OC vet har du säkert sett namnet HiCookie tidigare, för du vet väl vem Heaton är just för att han dels är en pensionerad CS-legend och rentav ett internetfenomen på grund utav att du någon gång har stött på namnet i spel/datorrelaterade sammanhang? Jag kanske inte är insatt i att någon slagit ett pingisrekord, medan du vet allt om denna nya rekordinnehavare. Du förstår nog min poäng.

Denna nyhet handlar om tävling, inte att hitta ultimat pris/prestanda dator eller valfri annan icke-extrem OC kategori. Vill du tävla i det arrangerar NordicHardware (passande nog) sådana tävlingar varje år vid vintern.